Digital Alzheimer truer dokumenter

Det var i fredags, og jeg var netop gennem en god times paneldebat om åbne formater på konferencen Linuxforum 2006 på Holmen.

Direktør for politik og strategi, Anders Nørskov, fra Microsoft Danmark havde vovet sig direkte ind i Open Source-tilhængernes lejr og deltog i diskussionen. Anders Nørskov har tidligere blandet sig i debatten om åbne standarder - foreksempel i dette debatindlæg i Ingeniøren

Bleg og fattet var han, og de fleste andre i panelet var en anelse skarpe i tonen, når han kom til orde.

Bagefter havde jeg så en aftale om et lille interview med Simon Phipps fra Sun Microsystems. Han har en interessant rolle som "Chief Open Source Officer" og som den, der definerer virksomhedens strategi for Open Source hos Sun. Samtidig har han sin egen blog og website.

Simon endte med at blive temmelig direkte i interviewet, selvom han insisterede på at sige nogle ting for slukket mikrofon. Ved behjertet indgriben fra arrangørerne af Linuxforum lykkedes det at få ryddet teknikerrummet på konferencen, som var det eneste sted med nogenlunde behersket baggrundsstøj, så min harddiskrecorder kunne lytte med.

Her er interviewet i en meget let redigeret udgave:

Situationen er som sagt, at Simon netop har forladt paneldebatten, som han også referer til i starten - helt tilfreds med den er han ikke. Han mener eksempelvis, at Microsoft med sin afstandtagen fra ODF-formatet har malet sig op i et hjørne, som gør virksomhedens gøren og laden uinteressant. Men samtidig erkender Phipps frejdigt, at Microsoft netop nu er særlig sårbar over for tilhængerne af åbne standarder: Windows Vista og Microsoft Office 12 er kommende produkter, som afviger markant i opbygning og funktionalitet fra de nuværende Microsoft-produkter.

De kommende produkter kræver investeringer i nyt hard- og software samt efteruddannelse af brugere. Derfor skal der findes på rigtig gode argumenter for at investere i Microsoft, og derfor er softwaregiganten i færd med at love hvad det skal være, bare virksomheder og det offentlige investerer i de nye Microsoft-produkter, lyder logikken fra Simon Phipps.

Interview med Simon Phipps, Linuxforum 2006, 3. marts, 2006

Del 1 - (11:30) "Spørgsmålet er, om historikere om 100 år skal have mulighed for at læse indholdet af gamle digitale dokumenter eller ej. Låser Danmark sig til Microsoft er svaret nej."

Ifølge Simon Phipps står blandt andre det offentlige i Danmark ved en korvej, hvor der skal tages stilling til massive investeringer i forbindelse med den kommende Windows Vista og Office 12 fra Microsoft, eller et sats på konkurrerende Open Source-produkter som Openoffice.org, der bygger på det åbne format ODF. (Mp3: 10,5 MB)

Del 2 - (5:20) "Det er skandaløst af Microsoft at hævde, at virksomhedens kunder ikke efterspørger det Åbne ODF-format," mener Simon Phipps.

Han kritiserer også Microsofts Open XML-format for ikke at være åbent og ECMA-standardiseringsorganisationen for at være i lommen på Microsoft og andre virskomheder, der ønsker at få blåstemplet propritære standarder. (Mp3: 5MB).

Jeg ser frem til tilbagemeldinger på indhold, og ikke mindst om i har nytte af at kunne høre på den slags nærmest ufiltrerede interviews.

Så, kommentarer, please.

/kurt

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er rart at høre den slags information fra kilden. Især i denne sag der er så præget af spin og krumspring, at det kunne være et afsnit af Seinfeld. Endelig mere af den slags!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten