forskningsingeniøren bloghoved

Dig og din smartphone - Hvem styrer hvem?

Lad mig gætte: Det første du gjorde, da du vågnede i morges, var at gribe ud efter din smartphone og tjekke e-mails og sociale medier. Og det sidste du gør i aften, før du lægger hovedet på puden, er ditto at tjekke telefonen og lægge den på samme sted. Har jeg ret? Jeg håber det ikke, men hvis du er, som vi er mange, har jeg.

Smartphones er en fantastisk opfindelse, som sikrer, at vi altid har en kraftfuld computer med os, og som giver en masse muligheder for at udføre opgaver på farten. Ligeledes er der efterhånden udviklet så mange apps, både til produktivitet, til praktiske ting og til sjov, at de i mange sammenhænge kan erstatte computere.

I sammenligning med computere er smartphones små og kan derfor være med os allevegne - i sengen, til måltiderne, på farten, på arbejde og mange andre steder - og de er i modsætning til computere aldrig slukket. Således er smartphones en kilde til hele tiden at "være på" og til at blive forstyrret i tide og utide.

Illustration: Privatfoto

(Kilde: Manu Cornet)

Slå smartphonen HELT fra: Du går ikke glip af noget

Dette var jeg for nogle måneder siden ganske træt af, særligt i forbindelse med søvn og arbejde, så da jeg læste dette forslag, var jeg med det samme tiltalt af idéen om simpelthen at slå telefonen helt fra i udvalgte perioder.

Specifikt slår jeg min smartphone fra et stykke tid, før jeg går i seng, lægger den i stuen (dvs. ikke på mit sengebord) og slår den først til igen et stykke tid, efter jeg er stået op om morgenen.

Det er sjældent, at der er sket noget, det ville have været værd at udsætte eller forstyrre nattesøvnen med, og jo flere gange jeg oplever dette - at jeg ikke er gået glip af en skid, mens den har været slået fra! - jo nemmere bliver det at slå den fra om aftenen og lade den ligge indtil det tidspunkt om morgenen, hvor jeg har aftalt, at den kan slås til igen.

Ligeledes slår jeg den, mens jeg er på arbejde, fra nogle timer om formiddagen og nogle timer om eftermiddagen. Dette giver sammenhængende tid, hvor sociale medier og andre ting, som ikke er min koncentration værdige, er helt lukket ned, og når jeg går til frokost, er oplevelsen mange gange den samme som beskrevet ovenfor: Jeg er ikke gået glip af noget, som det havde været værd at forstyrre min koncentration med.

I første omgang virker ovenstående metoder måske drastiske, idet vi har vænnet os til aldrig at være mere end nogle få tryk på smartphonen væk fra at tjekke e-mail og sociale medier samt at finde svar på alskens ligegyldige spørgsmål. Og i starten er der også lidt abstinenser, men de går hurtigt over, specielt når man gang på gang oplever ikke at have misset noget, mens telefonen var slået fra.

Slå smartphone notifikationer fra

En anden ting, jeg tænkte over og lavede lidt om på, var notifikationerne på min smartphone, dvs. de lyde, bannere, advarsler mv. som de forskellige apps giver, når en ny besked modtages.

Disse kan indstilles individuelt for de enkelte apps, og jeg valgte specifikt ikke at få nogen advarsler på skærmen, når denne er slukket, ligesom jeg slog top-banner advarsler - dvs. beskeder fra apps på toppen af skærmen - fra. Endelig slog jeg app badges til, dvs. de advarlser, som f.eks. viser antallet af notifikationer fra en given app, på hjemmeskærmen.

På den måde forstyrrer min smartphone mig ikke, når jeg har besluttet, at dens skærm er slukket og når jeg ikke er inde i en given app, mens jeg, når skærmen tændes, nemt via app badges kan se, om der er noget nyt at tjekke.

Der kan sikkert siges både godt og dårligt om denne måde at gøre det på, men det fungerer for mig og har hjulpet til, at det er mig og ikke min smartphone, som bestemmer, hvornår den har ret til min opmærksomhed.

Dig og din smartphone - Hvem styrer hvem?

Hvilke gode og dårlige smartphone vaner har du? Har du indført nogen rutiner eller vaner som mine beskrevet ovenfor? Er du i stand til at lægge den væk og ikke lade den forstyrre dig? Eller mere generelt:

Dig og din smartphone - Hvem styrer hvem?

Emner : Mobil
Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Til Android er der en app, der goer alt det du beskriver, og mere til.

Min automatiske opsaetning er som foelger;

Hvis paa arbejde (Telefonen genkender de cell-towers der er paa arbejde og derhjemme, saa den ved hvornaar jeg er hvor) Skift til Silent (Ingen notifikationer, ingen lyde, ingen vibrering) og slaa alt andet end email sync fra paa arbejdsmail.

Hvis der er WiFi tilgaengelig - anvend kun 2G. Dette goer jeg udelukkende for at spare stroem.

Mellem kl. 22 - 07. Airplane mode

Hvis skaermen er slukket, slaa alt sync fra, anvend kun 2g, sluk wifi, hvis ikke paa arbejde. Saa faar jeg kun mails naar JEG taender telefonen for at tjekke. Paa naer naar jeg er paa arbejde, saa kan jeg stadig faa arbejdsmails. Og saa holder min telefon ogsaa det laengere saa jeg ikke skal lade den op i tide og utide.

  • 4
  • 0

Nu har jeg godt nok en fastnet telefon - skal bare lige have IP boksen til at virke igen efter ombygning. Men ellers kan jeg nu godt li', at man lige kan ringe til mig, hvis der skulle være sket noget med mine forældre eller børn, hvis de er på tur etc. Her er det selvfølgelig bidende nødvendigt, at man slår alle notifikationer på divs. sociale medier fra, og har en "ren" telefon liggende ved natbordet eller inden for hørbar rækkevidde.

  • 1
  • 0

Er enig i at det er svært at lade mobilen blive i lommen, men jeg har slået langt de fleste notificationer fra, det er kun telefonopkald, sms og kalenderaftaler der får lov. Derfor er det mig selv der vælger hvornår og hvor ofte jeg tjekker sociale medier og det kan muligvis godt være lidt for ofte nogle gange...

Derudover bruger jeg den som vækkeur og jeg tjekker som regel vejrudsigten om morgenen - et kig ud af vinduet fortæller ikke om det skal regne når jeg skal cykle hjem om eftermiddagen.

  • 0
  • 0

Et for nogen kætterisk spørgsmål: Hvad skal man med en smartphone? Det er ikke et krav fra min arbejdsgiver at jeg hele tiden er på og privat gider jeg det ikke. Hvad er det, der er så smart at det er bydende nødvendigt overhovedet at have en smartphone???

  • 1
  • 0

Hvad er det, der er så smart at det er bydende nødvendigt overhovedet at have en smartphone???

Jeg vil nødig undvære min Maps applikation til at tjekke bus- og togafgange fra min placering.

Hvis der er noget jeg kommer i tvivl om på farten (F. eks. hvad koster den her ting i butik X)

Opslag i katalog (IKEA) for at kunne finde den konfiguration af f. eks. en kommode mens jeg er i butikken.

Kamera til at tage billeder af f. eks. forsikringskader.

Gruppeopkald, Teamspeak, skype, etc.

På arbejde: Logging af fejl, serveraktivitet, se de sidste kodereviews, feature requests, helpdesk notifikationer og meget meget mere.

Det er vel ikke nødvendigt, men det øger min effektivitet. Jeg har godt nok en Facebook konto, men jeg anvender ikke sociale medier på min telefon

  • 0
  • 0

@Carsten Lad mig blot tilføje en enkelt ting til Christoffers udmærkede (men langt fra fyldetsgørende, for det er jo meget individuelt) liste over, hvorfor det måske ikke er bydende nødvendigt, men forbandet praktisk. Nemlig et tastatur der er til at læse når øjnene ikke er for gode. Det problem kender du til ved jeg. Jeg prøvede min gamle fars pensionisttlf med store fysiske taster, men foretrækker min iPhone.

Jakobs pointe bør dog bestemt ikke undervurderes. Emnet er ikke sjældent oppe i f.eks. "Mads og Monopolet" omkring hvordan såkaldte sociale medier kan splitte en ellers sund kernefamilie ad, fordi for mange er for fraværende for tit, især på de få og korte tidsrum i løbet af dagen, hvor de ellers havde chancen for reel nærværende kontakt.

Jo, der skal sættes regler - beklageligvis. Smartphonefilitis er resultatet af et stærkt vanedannede drug - kontaktbehov og bekræftigelse. "Jeg er på Facebook - ergo eksisterer jeg". Absurditeten i dette fik jeg bekræftet for ikke længe siden, da jeg gang på gang fik notifikationer om opdateringer fra en gammel ven, som jeg vidste var afdød for over et halvt år siden. Jeg har nu lukket alt ned muligt fra Facebook. Det er ikke dér jeg ønsker evigt liv ;-)

  • 1
  • 0

Et for nogen kætterisk spørgsmål: Hvad skal man med en smartphone?

Jeg er enig. Jeg har heller ikke en smartphone og kan virkelig ikke se hvad jeg skal med den. Jeg er en mand, så jeg kan finde vej uden GPS. Jeg bruger ikke Facebook, Twitter, Linkedin og helvede fryser til is før jeg gør.

Det er ikke fordi jeg er teknikforskrækket.Jeg programmerer jævnligt og har ca. otte computere (det varierer lidt) i huset bare til mig selv, der alle kører en UNIX-variant. Nåeh ja, og en enkelt der kan dual boote til Windows XP i ekstrem nød.

En smartphone er uduelig som computer fordi skærm og "tastatur" er latterlig ringe og batteriholdbarheden latterlig.

En smartphone er uduelig som telefon fordi den er for stor og tung og batteriholdbarheden latterlig.

Jeg har altid en USB nøgle med mig på få gram og fra den kan jeg komme i kontakt med min hjemmeserver fra enhver Linux eller Windows maskine verden over.

Smartphone? Nej tak. Jeg kan ikke en gang selv vælge OS.

  • 0
  • 0

Carsten, det lyder for mig som, at du mangler nogle tricks til netop at gøre de muligheder en smartphone har nyttige for dig og dine behov. For langt de fleste skaber smartphones nye behov de slet ikke havde før, og det er der (salgmæssigt), selvfølgelig mest focus på. De rummer dog også muligheder for at løse mere reelle behov, som f.eks. at kunne finde hjem i en by i et fremmed land, hvor man ikke kan sproget, og derfor heller ikke kan spørge om vej. Kombinationen af GPS, kompas, og et godt kort (ikke Apples eget, men googles), har været en gevaldig hjælp for mig. Derudover findes der rimeligt gode hjælpemidler på http://www.adgangforalle.dk/ Jeg købte mig en iMac med stor skærm og vigtigst - trinløs zoom på skærmen - guld værd når synet ikke er for godt. Virker dog ikke på flere af statens hjemmesider, som f.eks. "lytteratur" = bibliotekernes arkiv for lydbøger, hvilket selvfølgelig er helt absurd når man tænker på den primære målgruppe. Undervisningsministeriet hjemmeside er et andet grelt eksempel, hvor teksten forsvinder ud bag bannergejl hvis man prøver at forstørre teksten som ifgl. trenden er skrevet med lyseblå på hvid baggrund. Tilgængelighedsloven gælder tilsyneladende kun kørestolsbrugere :-(

Jeg nåede at lære en del tricks i de 5 år mit syn var rigtig dårligt. Jeg giver dem gerne videre, men du finder mig næppe på de sociale medier, så send mig en mail på lars@stenovne.dk Du ser sgu for ung ud til ikke at bruge alle de glimrende hjælpemidler der er til rådighed for at bevare din arbejdsevne og ikke mindst dit selvværd. Heriblandt smartphones. Som med alle andre drugs handler det om brug og misbrug. En svær ballance.

  • 0
  • 0

Point taken: Betyder det, at du må sætte regler for, hvornår telefonen må få opmærksomhed? Sikkert ikke, hvis du holder dig til de konkrete ting, som du har listet.

Jeg har ikke deciderede regler, måske nærmere retningslinjer. Jeg tager telefonen op når jeg skal bruge noget information - undtagen hvis jeg f. eks. spiser eller laver anden social aktivitet. Notifikationer er kun tilladt for opkald og SMS.

Jeg kan sagtens forstå at nogen har brug for de regler, og hvis jeg ikke var så "god" til at sortere i hvad indhold der er vigtigt, ville jeg klart have langt sværere ved det. Mine brødre er noget yngre end jeg er (20 år) og anvender konstant telefonen til alt muligt uden respekt for omverdenen - Og det er egentlig her jeg mener problemet ligger. Manglende respekt og opdragelse i, hvordan vi skal anvende sociale medier, kontra begive os i det sociale spektrum vi befinder os i. Vores forældre har ikke i samme omfang erfaring med teknologi, og kender derfor ofte ikke konsekvenserne af denne. Samtidig har forældre mere travlt og skal være karrieremennesker, lære og arbejde hele livet og har ikke det samme tidsmæssige omfang til deres børn som tidligere.

Og på i voksenlivet har virksomheder og arbejdere endnu ikke lært at kontrollere det eventuelle stress niveau der følger med, og hvordan medarbejdere ikke kan slappe af, heller ikke i deres fritid.

Kort sagt, det er ikke smartphonen der er problemet, den er blot et symptom.

Det blev et lidt længere indlæg end jeg havde regnet med - Smartphonen er forbandet praktisk, men kræver selvindsigt og erkendelse af ens begrænsninger.

  • 1
  • 0

Til Android er der en app, der goer alt det du beskriver, og mere til.

Min automatiske opsaetning er som foelger;

Hvis paa arbejde (Telefonen genkender de cell-towers der er paa arbejde og derhjemme, saa den ved hvornaar jeg er hvor) Skift til Silent (Ingen notifikationer, ingen lyde, ingen vibrering) og slaa alt andet end email sync fra paa arbejdsmail.

Hvis der er WiFi tilgaengelig - anvend kun 2G. Dette goer jeg udelukkende for at spare stroem.

Mellem kl. 22 - 07. Airplane mode

Hvis skaermen er slukket, slaa alt sync fra, anvend kun 2g, sluk wifi, hvis ikke paa arbejde. Saa faar jeg kun mails naar JEG taender telefonen for at tjekke. Paa naer naar jeg er paa arbejde, saa kan jeg stadig faa arbejdsmails. Og saa holder min telefon ogsaa det laengere saa jeg ikke skal lade den op i tide og utide.

Meget interessant, tak for at have delt dit system og dine rutiner.

Jeg vil kigge nærmere på, om der skulle eksistere en tilsvarende løsning/app til iOS.

  • 0
  • 0

Nu har jeg godt nok en fastnet telefon - skal bare lige have IP boksen til at virke igen efter ombygning. Men ellers kan jeg nu godt li', at man lige kan ringe til mig, hvis der skulle være sket noget med mine forældre eller børn, hvis de er på tur etc. Her er det selvfølgelig bidende nødvendigt, at man slår alle notifikationer på divs. sociale medier fra, og har en "ren" telefon liggende ved natbordet eller inden for hørbar rækkevidde.

Jeg har snakket med andre om denne pointe, og jeg anerkender, at der kan være dette behov. Det nemmeste for mig er at slå min telefon i flight mode, hvorved alle forbindelser kappes - og hvorved man så altså heller ikke kan ringe til mig. Det er, for mig i hvert fald, ikke et stort problem, men egentlig ville det for mig være tilstrækkeligt at slå WiFi og al datatrafik fra - idet det er internet og ikke telefonopkald, som er, hvad jeg gerne vil slå fra på udvalgte tidspunkter. Så sidstnævnte kan være en lige så god løsning, hvis telefonopkald er vigtige på alle tidspunkter af døgnet.

  • 0
  • 0

Et for nogen kætterisk spørgsmål: Hvad skal man med en smartphone? Det er ikke et krav fra min arbejdsgiver at jeg hele tiden er på og privat gider jeg det ikke. Hvad er det, der er så smart at det er bydende nødvendigt overhovedet at have en smartphone???

Det er et udmærket spørgsmål, og det står naturligvis den enkelte frit for at have en smartphone eller ej. Jeg bruger min smartphone til mange ting, som jeg ikke ville undvære - hvoraf et udvalg er angivet nedenfor:

  • Tjekke e-mail, når jeg er på farten. Dette er ikke et krav fra min arbejdsgiver, men et ønske, jeg selv har. Det er en nem måde hurtigt at læse og svare e-mail, så jeg ikke behøver at bruge tiden, når jeg sidder ved mit skrivebord på arbejdet, på dette.
  • Scanne dokumenter. Derved undgår jeg at skulle opbevare massevis af ringbind med papirer med notater, fordi jeg hurtigt og nemt med telefonen scanner og digitaliserer dem (og jeg anbefaler varmt denne gratis og velfungerende app til formålet: https://itunes.apple.com/us/app/genius-sca...)
  • Tage billeder - både privat og på arbejdet (f.eks. af en whiteboard med skitser, brainstorm mv. - som igen hurtigt digitaliseres med telefonen).
  • Adgang til mine kalendere, uanset hvor jeg er - f.eks. når jeg på farten skal aftale et møde og skal finde et ledigt tidspunkt.
  • Adgang til mine noter (Evernote) - både privat og på arbejdet. Hvis jeg får en idé, hvad enten det er til et blogindlæg, til mit arbejde eller noget tredje, så får jeg med telefonen hurtigt dette noteret, uanset hvor jeg er.
  • Reminders - uanset om jeg skal huske at tage kylling op af fryseren, at sende en e-mail til en kollega, at hente løbetrøjer til DHL eller noget fjerde, så er det nemt med denne type reminders på telefonen.
  • Læse artikler, blogindlæg mv. på farten - jeg samler dels artikler og blogindlæg i Pocket (http://getpocket.com/a/), dels PDFer i en mappe i Dropbox, som jeg synkroniserer til GoodReader på telefonen. Når jeg er på farten, hvad enten det er i en bus, i S-toget, i et fly eller noget fjerde, har jeg disse ved hånden og kan få læst ting, jeg gerne på et tidspunkt vil læse.
  • Lytte til musik og podcasts - i Spotify, via radioen eller fra f.eks. DRs bibliotek af podcasts.
  • 0
  • 0

@Jakob: Det lyder til at du tilbringer meget tid udefor kontoret evt. som følge af transporttid og der er bærbart udstyr praktisk. På kontoret er en laptop med et fornuftigt tastatur og en ordenlig skærm meget mere anvendelig. Jeg har almindeligvis en meget kort transporttid og det som regel på cykel........

  • 0
  • 0

@Jakob: Det lyder til at du tilbringer meget tid udefor kontoret evt. som følge af transporttid og der er bærbart udstyr praktisk. På kontoret er en laptop med et fornuftigt tastatur og en ordenlig skærm meget mere anvendelig. Jeg har almindeligvis en meget kort transporttid og det som regel på cykel........

Jeg har ikke specielt meget transporttid, så nej, alle de her ting beror ikke specielt på at være meget på farten.

Jeg sidder naturligvis ikke ved mit skrivebord og skriver mine notater i Evernote på telefonen - ligesom jeg heller ikke, når jeg sidder her, svarer og læser e-mails derpå; begge disse gøres, er jeg helt enig i, nemmere på computeren.

Til gengæld er det væsentligt nemmere at scanne med telefonen end med computeren - ligesom det også er nemmere at tage billeder af whiteboarden på min vejleders kontor og uploade dem til Evernote eller Dropbox, hvis vi lige har en hurtig brainstorm, med telefonen end med computeren.

Det lyder som om din præmis er "enten eller" - enten computeren eller smartphonen. Jeg ser dem mere som komplementære, med hver deres sæt af styrker.

  • 0
  • 0

Mit indledende spørgsmål var jo netop, hvad man egentlig skal med en Smart Phone, det kan jeg stadigvæk ikke rigtigt begribe. Det er fint, hvis man er meget væk fra kontoret og der er en forventning om, at man altid kan kontaktes og at e-mails ikke kan vente. Bort set derfra, er det mere et "nice to have than a need" og i virkeligheden så en meget kostbar gadget.

  • 0
  • 0

Mit indledende spørgsmål var jo netop, hvad man egentlig skal med en Smart Phone

...Og det svarede jeg på ovenfor.

Det lyder stadigvæk, som om din præmis for den her snak er, at man aldrig er andre steder end ved sit skrivebord på sit kontor. Her er jeg meget, når jeg er på arbejde, og som beskrevet ovenfor bruger jeg næsten ikke min telefon her - sommetider til at scanne noter, men ikke meget i øvrigt.

Jeg er dog, mens jeg er på arbejde, også andre steder end på mit kontor, og her er telefonen handy - ligesom det også hænder, at jeg ikke er på arbejde, hvor telefonen er endnu mere handy.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten