forskningsingeniøren bloghoved

Det sidste internetmæssige frirum

Året 2013 går på hæld, og det er relativt nemt for mig at gøre status for året internetmæssigt: I 50 af årets 52 uger havde jeg adgang til internet. Vi har alle adgang til internet næsten allevegne, og opgørelsen er derfor ligetil, idet der kun er ét sted, hvor jeg ikke har adgang til internet: Mine forældres sommerhus i Frankrig

Selv der kan man begive sig til en nærliggende café og finde trådløst internet, hvis dette behøves. Men bliver man i huset og nyder solskinnet og den blå himmel - som der, som billedet af solnedgangen d. 27/12-13 nedenfor dokumenterer, er en del af - er der tale om et internetmæssigt frirum.

Illustration: Privatfoto

Hvad gør man så i sådan et frirum, når e-mails, Facebook, apps og andet digitalt (u)væsen ikke kontinuerligt forstyrrer og gør opmærksom på sig selv? Man læser f.eks. en bog, som er printet på papir. Eller, hvis man vil have et lidt større udvalg og har tænkt på det hjemmefra, læser en eBook på iPad'en.

Selvom jeg også forsøger at få læst bøger, når jeg er her hjemme, bliver det til skuffende lidt, og et internetfrit rum er perfekt til at få gjort noget ved dette. Når de fleste af de digitale fristelser er stækket uden internet, kan man virkelig komme ned i gear og nemt nå et par bøger på en uges ferie.

Som bemærket ovenfor er iPad'en som regel med på ferie, og selv uden internet kan denne bruges til en hel masse. Før afrejse fylder jeg den med podcasts fra DR, og i Spotify bliver musik downloadet til offline-adgang. Ligeledes lægger jeg løbende PDFer med længere (ikke-fagspecifikke) tekster, jeg på et tidspunkt gerne vil læse, i en mappe i Goodreader, og i Readability gemmer jeg blogindlæg og artikler, jeg løbende falder over, så de kan læses, når jeg er offline. Disse stammer f.eks. fra mine RSS-feeds, hvor længere tekster typisk kommer i Readability til læsning på rejser.

Med jævne mellemrum snakker min familie om muligheden for at få internet i sommerhuset, og jeg giver klart udtryk for, at jeg sætter stor pris på, at der IKKE er internet i huset. Det giver mulighed for at komme ned i tempo og at få en kold elektronisk tyrker.

Så jeg forsvarer med næb og klør det sidste internetmæssige frirum!

Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Selv har jeg tabt kampen om internetforbindelse i vores hus i Småland. Og mange kampe før den. kampen om fjernsynet. Så nu sidder jeg og keder mig på nettet, mens resten af familien ser fjernsyn. Mon det er en kamp der kan vindes? Venlig hilsen og lykke til!

 • 5
 • 0

Egentlig er det rørende, hvor optagede vi er af at skabe kontakt og føle samhørighed med andre mennesker. Det er pudsigt og underligt, at det vi ofte foretrækker at hænge ved mobilen, når vi har familie eller venner inden for rækkevidde , ansigt til ansigt . . . ??

 • 4
 • 0

Selv har jeg tabt kampen om internetforbindelse i vores hus i Småland. Og mange kampe før den. kampen om fjernsynet. Så nu sidder jeg og keder mig på nettet, mens resten af familien ser fjernsyn. Mon det er en kamp der kan vindes? Venlig hilsen og lykke til!

Det er bl.a. det skrækscenarie - om at hænge ved internettet, når man er rejst på ferie - jeg meget gerne undgår.

Jeg er absolut ikke selv nogen engel i forhold til at lægge internettet væk, og som jeg på et tidspunkt læste, kan det være nødvendigt at indføre "harsh boundaries" - såsom ved ikke at have adgang til internet - da de fleste mennesker er dårlige til af sig selv at lægge det væk. Den slags gør, som det skrives i blogindlægget ovenfor, en smule ondt i starten, men på sigt bliver man nok gladere for det.

Og det vil jeg som nævnt kæmpe for hos os! :-)

 • 2
 • 0

Måske har Kim Jung Un et rigtigt Lars Larsen tilbud til dig: Et sommerhus, der er garanteret internetfrit. Der er sikkert heller ikke strøm og rindende vand. Maden tilberedes på et brændekomfur. Der er ej heller mobiltelefonidækning.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten