Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Det måtte jo komme...

Her er dagens nyhed som ikke kan overraske nogen:

Citat:

For at sikre den mest effektive produktion har Vestas besluttet at indlede forhandlinger med de relevante parter vedrørende lukning af en række fabrikker - primært i Danmark, hvor omkostningerne er højest,[...]

Ialt skal der fyres 3000 medarbejdere, de har ca. 8000 at vælge imellem her i landet. Selv hvis det kun er 200 der får sparket, vil det være et kraftigt slag imod et eller andet sted i udkantsdanmark.

Men er der reelt set nogen der er forbavsede over det ?

Ikke her på addressen.

De sidste 10 år har Danmark gjort alt hvad det kunne for at gøre det uattraktivt for Vestas at blive i landet og om noget må man sige at Vestas har givet politikerne alle de chancer for at komme til besindelse som de havde råd til.

Mon Statsministeren overhovedet forstod at COP15 handlede mere om danske arbejdspladser end om ideologi ?

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

...
De sidste 10 år har Danmark gjort alt hvad det kunne for at gøre det uattraktivt for [insæt_navn_på_energitung_eksport_virksomhed] at blive i landet og om noget må man sige at [copy name] har givet politikerne alle de chancer for at komme til besindelse som de havde råd til."

Jeg kan kun frygte at den næste socialdemokratisk regering i rækken vil gøre det lige så effektivt. Det ender med at vi skal leve af at hakke roer hos hinanden.

-Eivind

 • 0
 • 0

Lad os kigge på hvad der behager aktionærerne: Nedskæringer, opkøb fra amerikanske fonde, pensionskassers involvering i havmølleparker.

Hvad virkede ikke: klimakommisionens rapport der skulle være startskuddet til borgerlig accept af vindkraft.

Produktionsomkostningen ER høj i Danmark. Vestas er en international virksomhed med en international ejerkreds, og nu har de ambitioner om at blive endnu mere internationale. Vi må finde noget andet at nationalromantisere over.

 • 0
 • 0

Endnu en hoben arbejdspladser til udlandet. Vestas vil have fordelene uden at tage ulemperne. Vestas og det øvrige erhvervsliv kan begynde selv at financiere uddannelserne herhjemme, for der er ingen samfundsmæssig "forretning" i at investere i uddannelse. Man kunne jo starte med at privatisere DTU, og lade den financiere af erhvervslivet.
Sådan forgår det i USA, som erhvervslivet åbenbart er helt forgabt i.

 • 0
 • 0

Problemet generelt i DK er at vi er alt for dyre at have ansat - det eneste vi kan håbe på er at de andre lande hvor jobs bliver flyttet til, også begynder at blive dyrere.

Som jeg ser det så har vi ikke rigtig noget godt argument for at være netop så dyre, som vi er. Det bliver en langsom men sikker gang imod færre og færre jobs her i landet, indtil vi når et punkt hvor vores arbejdskraft koster næsten det samme som de lande der nu udkonkurrerer os.

Om det skal ske på den ene eller anden måde, er op til regeringen at bestemme.

 • 0
 • 0

Max Kjeldgaard:

Endnu en hoben arbejdspladser til udlandet. Vestas vil have fordelene uden at tage ulemperne. Vestas og det øvrige erhvervsliv kan begynde selv at financiere uddannelserne herhjemme, for der er ingen samfundsmæssig "forretning" i at investere i uddannelse. Man kunne jo starte med at privatisere DTU, og lade den financiere af erhvervslivet.
Sådan forgår det i USA, som erhvervslivet åbenbart er helt forgabt i.

Offentlige kroner investeret i uddannelse er nogle af de bedst brugte kroner, hvis du alene kigger på multiplikatoreffekten. Dermed ikke sagt at at der ikke kunne bruges lidt konkurrence på området..

 • 0
 • 0

COP15 og DKs konkurrenceevne har intet med hinanden at gøre.

Det er præcis der, hvor korthuset falder.

Der er en udbredt naiv opfattelse af, at virksomheder primært handler på følelser, men det gør selv vindmøllevirksomheder ikke.

Det handler om mange andre ting, lavere skat, mindre bureaukrati, mere effektivt samfund, altsammen for at gøre det mere attraktivt at være i DK.

Og bemærk at 200000 industrijobs har forladt DK indenfor de seneste år, så det handler om mange andre end Vestas.

Men lad da Vestas beslutning få den konsekvens, at man får en ny og mere erhvervsvenlig politik i DK.

 • 0
 • 0

......der vil arbejde for en lav løn, kan man anvende 20 kinesere til at lave det samme som en dansker kan manuelt uden de danske sikkerhedsforskrifte har vi et problem.
Vindmøller er ret manuelt arbejdskraftafhængige og Vestas er udenlandsk ejet. Aktionærer forlanger at få udbytter af deres investeringer og specielt i disse tider er der et voldsomt pres på aktieselskabers bundlinier.

Så jeg ville gerne se PHK´s forslag til hvordan man kunne bevare Vestas i Danmark.

For denne her bemærkning kræver da en udvidet forklaring:

<<<De sidste 10 år har Danmark gjort alt hvad det kunne for at gøre det uattraktivt for Vestas at blive i landet og om noget må man sige at Vestas har givet politikerne alle de chancer for at komme til besindelse som de havde råd til>>>>

Hvis jeg læser PHK ret så mener han ........ja hvad mener han?????

 • 0
 • 0

forslag til hvordan man kunne bevare Vestas i Danmark.

Jeg har spurgt før:
Hvorfor er det lige at vi ikke, vi pensionssparende danskere, kræver at vores sparepenge bliver puttet i bevarelsen af danske arbejdspladser med perspektiv?

Hvem siger at Vestas skal være udenlandsk ejet?
Hvorfor kræver vi, helt utroligt kortsigtet, at vores opsparing gir højt afkast, hvis et lavere afkast, kunne bevare arbejdspladser, stolthed, miljø, etik m.fl.

Lad os nu tage vores del af ansvaret, som kommende pensionsmodtagere og ansvarlige mennesker.
Penge er ikke alt.

 • 0
 • 0

Er der nogen på bloggen som kan regne ud, hvor mange offentligt arbejdspladser (med og uden overførselsindkomst) 2000 Vestas ansatte holder liv i?

Det er faktisk et godt spørgsmål, jeg har selv siddet og tænkt over hvad hvert mistet job egentlig koster.

Alt andet lige ville jeg forvente at hver tabt arbejdsplads skabte mere offentligt arbejde i forgæves forsøget på at få vedkommende i arbejde igen. Det betyder naturligvis at disse mennesker så ikke er er arbejdsløse, men da de er offentligt ansatte er det bare cirkulation af pengene, det er ikke noget der skæpper i kassen.

Taget i betragtning at Vestas berørte fabrikker ligger i noget af det mest udkantede Danmark man kan pege på og i lyset af at der allerede er god arbejdsløshed i Danmark, er det ikke usandsynligt at hver fyring Vestas gennemfører koster noget der ligner en million på danmarks bundlinie om året.

Der er ingen tvivl om, at hvis COP15 havde endt med et mere ambitiøst resultat, eller hvis EU havde bidt mere til æblet, ville Vestas fabrikker have mere at lave idag.

Men i begge situationer var Danmark fodslæbende, hvis ikke direkte bagstræberisk.

Jeg vil ikke påstå at man skulle have sagt "Hvad der er godt for Vestas er godt for Danmark", det er nok at overdrive, men for Danmark er grøn energi ikke kun et spørgsmål om CO2, det handler, som man nu kan se, i stort omfang om arbejdspladser.

Og er de først tabt, kommer de ikke nemt igen.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hvorfor er det lige at vi ikke, vi pensionssparende danskere, kræver at vores sparepenge bliver puttet i bevarelsen af danske arbejdspladser med perspektiv?

Du kan da bare købe ind af hjertens lyst???, de er ude i fri handel og ret billige lige nu - jeg beholder da dem jeg har haft hele tiden

 • 0
 • 0

JP rapporterer (http://epn.dk/brancher/energi/alternativ/a...)

Fabrikkerne i Nakskov, Skagen, Viborg og Rudkøbing skal lukke. Vestas forventer, at det vil berøre 2.300 ansatte [...] fyringsrunden vil ramme lige så mange funktionærer som timelønnede.

Hvis mit estimat holder, nærmer vi os 200 mio kroner per måned der forsvinder ud af Danmarks nationaløkonomi.

Svend Auken ligner mere og mere den bedste beskæftigelsesminister vi nogen sinde har haft...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Det gør jeg også.

Attaboy !! ;-)

Jeg tænker vi må være lidt flere til at løfte?
Hvor er I andre?

Sikkert kørt til grænsen med traileren efter firehjulstrækkeren for at hente billige bajere hvis jeg kender dem ret...

 • 0
 • 0

[quote]ville Vestas fabrikker have mere at lave idag.

Ja, men ikke i DK fordi "i DK er omkostningsniveauet det højeste".[/quote]

Der er store omkostninger forbundet med at lukke eller flytte en fabrik, hvis markedet kunne holde fabrikken beskæftiget til det europæiske marked ville den ikke lukke som den gør nu.

Men når Vestas har overkapacitet og manglende salg i Europa, står sådanne fabrikker forest i køen.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Jeg kan kun frygte at den næste socialdemokratisk regering i rækken vil gøre det lige så effektivt.

Mine gamle forældre havde en god bekendt, der havde et stort stål og VVS firma i Vestjylland. Selvfinancieret og det hele.
Han udtalte en gang at det gik bedst for erhevrvslivet under soocialdemokratiske regeringer (i hvert fald dengang).
Jeg tror det bl.a. er fordi der generelt er ro på arbejdsmarkedet, ordnede forhold. Socialdemokratiet har via sit link til arbejderbevægelsen gode, realistiske og seriøse forhold til arbejdsgiversiden og dermed erhvervslivet.
Man ved fra årtiers erfaring fra forhandlinger at de bedste resultater opnås hvis alle parter får nået ud af det.
Jeg kan være lidt bekymret om SF kan mønstre den samme erfaring og disciplin, men et mere nuanceret syn på mulighederne og måske knap så dogmatisk vil nok pynte på debatten.

 • 0
 • 0

Men hvis vi er nået til en situation hvor der ikke er basis for store produktionsvirksomheder i Danmark mere, nytter det jo ikke meget at vi har et velfungerende arbejdsmarked med barselsfond og fællestillidsmænd.

Vi kommer ikke uden om at tale levestandard og velstandsforventninger før eller siden...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

[...]men hvorfor vente?

Jeg ved ikke hvad du mener med "vente", jeg kan ikke se nogen der "venter".

Jeg kan se en masse der snakker uden om, f.eks med deres absurde konspirationsteorier om seriøse forskere, folk der vedholdende og overdøvende støjer om forældede energiformer og en stor masse der bare smyger sig udenom.

Men der er ingen der har sagt "det venter vi lige med" mens jeg har hørt det ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Vi kommer ikke uden om at tale levestandard og velstandsforventninger før eller siden...

Poul-Henning

Enig. Endvidere synes jeg man bør tænke på, at der er forskel på velfærd og velstand. I den politiske debat, har vores politikere tendens til, at gemme det hele under hatten kaldet velfærd. Der må være ting som er need to have, og andre der er nice to have. Vi blive nød til at sikre need to have først.

 • 0
 • 0

Hvis det spæde danske opsving ikke skal sygne hen, så skal der flere penge til det offentlige. Det mener fagforbundet LO's formand, Harald Børsting.

Og han er dermed lodret uenig med både regeringen og de økonomiske vismænd.

»Jeg er enig med vismændene i, at der er udsigt til et skrøbeligt opsving med mulighed for at sætte en stopper for de sidste års stigende arbejdsløshed og massive tab af job«, siger Børsting.

»Men netop fordi opsvinget er skrøbeligt, er det helt uforståeligt for mig, at vismændene bakker op om regeringens finanspolitiske stramninger, som desværre risikerer at ødelægge udviklingen«, tilføjer han i en kommentar.

Så kan Vestas og andre løntunge virksomheder bare flagge ud. Vi har jo altid det offentlige til at poste penge i samfundet.

Hvor mange måneder går der så, før SWP kommer på banen med udflytning af arbejdspladser?

 • 0
 • 0

Hvorfor kræver vi, helt utroligt kortsigtet, at vores opsparing gir højt afkast, hvis et lavere afkast, kunne bevare arbejdspladser, stolthed, miljø, etik m.fl.

Et meget højt afkast af investeringer i Danmark i forhold til andre steder er faktisk forudsætningen for at få råd til alle de ting i første omgang!

Problemet er regeringen, uanset "farve" og sammensætning i øvrigt, gør alt hvad den kan for at bekæmpe alle arbejdspladser og investeringer som den ikke selv kontrollerer.

Lige nu oplever vi endda såkaldt "borgerlig" regering der med sin seneste "skattereform" kaster sig over enhver form for kapitaldannelse med nye, kreative, beskatninger og som uophørligt puster det offentlige forbrug endnu mere op.

Effekten er da heller ikke udeblevet: Udenlandske investeringer i Danmark er stort set forsvundet.

En "rød" regering? -> Mere af Det Samme, måske med en øget regning for invandring oveni!! Det er ikke et klima hvor man går ud og tager en risiko, En pensionsopsparing kan jo ikke gøres om!

 • 0
 • 0

Nedturen startede faktisk allerede den 3 oktober 1972.

Den foregående dag havde vi stemt ja til Fællesmarkedet, men var blevet narret ind i Unionen. Den 3 oktober 1972 sagde den statsminister der havde narret os ind i unionen Jens Otto Krag op fra folketingets talerstol.

Kort derefter i marts 1973 hev Ford teltpælene op og flyttede til Tyskland. General Motors fulgte trop. Stille og roligt har alle industri lokomotiverne decimeret deres tilstedværelse her i landet og har flyttet eller solgt deres produktion til økonomisk mildere himmelstrøg. B&W , ØK ,Danfoss, Mærsk Medical,FL Smidt, SAS for at nævne nogle enkelte.

Det er ikke den nuværende regerings skyld, eller den forrige, eller forrige igen...det er samtliges skyld......fordi oliekrisen i 1973 var et vink med en vognstang om at den måde som vi producerede på var urealistisk sårbar overfor energiprisstigninger....her skete så det der ikke måtte ske. Sosserne ikke havde n nok til at styre 68ernes pøbelvælde og fravalgte vor mulighed for at have haft billig energi idag.

Tvindmøllen stod færdig i 1975 og blev for mange symbolet på at man kunne frigøre sig fra kapitalistsamfundet med Tvind som model. Tvind er en succeshistorie for Amdi Petersen & Co. Men jeg tvivler på, at de der har afleveret deres arbejdskraft der "For Free" kan være ligeså glade, som Tvind kapitalisterne i Mexico.

Vindmøllen blev den hellige gral for både venstre og højrefløjene i Danmark, men af diamentralt modsatte årsager. Ren og atomfri energikilde kontra arbejdspladser og indtjening.

Derfor blev der ikke taget fat på, at omforme samfundet til, at arbejde som vinden blæser....det skal vi måske til fremover, men det manglende fremsyn
er blevet overskygget af personer med ringe viden om de nødvendige kontinuerteenergimængder et moderne samfund kræver fremskaffet.

Og omvendt har mange, herunder jeg håbet på, at en smule fornuft istedet skulle begynde at trænge ind de nødvendige steder. Det er desværre ikke sket og sker antageligt ikke i min tilbageværende levetid....så held og lykke på rejsen for de kommende danske troglodytter :o)

 • 0
 • 0

Nedturen startede faktisk allerede den 3 oktober 1972.

Jeg skal ikke afvise at du har ret, det ville dog forudsætte en hel anderledes tæt Nordisk union hvis det skulle have været bedre.

Men 1972 ligger 38 år tilbage, Danmarks medlemskab af EU er et fastnaglet faktum og det eneste vi økonomisk realistisk kan foretage os idag, er at få mest muligt ud af det.

Blandt andre ligegyldige historiske begivenheder der ville have stillet os i en anden situation kan vi nævne: Det Stockholmske Blodbad, Mordet på Struense, Rømers udnævnelse til kloakinspektør, og goulashbaronernes markedsmagt for snart 100 år siden.

Det er altsammen meget interessant, men langt mere interessant er: Hvad gør vi nu ?

Hvis du ikke har noget at byde ind med Bjarke, så i stedet mund og lyt efter.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Vi skal trods alt være glade for, at en vindmølle ikke kan være i et brev eller en 20-fods container, for så blev alle verdens vindmøller produceret i Kina. Men af praktiske, og dermed økonomiske, årsager bliver en vindmølle, et hus og en storebæltsbro produceret på stedet. Heldet vil dermed, at vi er fredet for Kina i denne situation.

Man skal lige huske, at der er stor forskel på privat- og nationaløkonomi. Når jeg køber en bil til 1 mio, så koster den mig 1 mio. Når staten køber noget indenlandsk (meget vigtigt), er det teknisk set altid en investering, fordi der så automatisk er tilknyttet en tilbagebetalingsfaktor X som altid er > 0. Den er meget svær at beregne, da den er afhængig af svært målbare størrelser. Men det drejer sig grundlæggende om at udnytte samfundets overkapacitet. Derfor er en hovedregel, at staten skal købe mest ind under lavkonjunktur - som nu. Derved bliver X størst.

phk:

Der er ingen tvivl om, at hvis COP15 havde endt med et mere ambitiøst resultat, eller hvis EU havde bidt mere til æblet, ville Vestas fabrikker have mere at lave idag.
...
Jeg vil ikke påstå at man skulle have sagt "Hvad der er godt for Vestas er godt for Danmark", det er nok at overdrive, men for Danmark er grøn energi ikke kun et spørgsmål om CO2, det handler, som man nu kan se, i stort omfang om arbejdspladser.

Helt enig. Hvad nu hvis Vestas havde holdt liv i fabrikkerne 2 år længere hvis DK havde indkøbt 1 park eller 2 mere. De fabrikker producerer jo også til resten af Europa, og har en masse underleverandører i udkantsdanmark, og så har vi jo lavkonjunkturen. Indenrigsministeriet kunne måske være nået frem til, at X = 0.5 eller X > 1 for de to parker. Hvis X > 1 er parken gratis!

X bliver vigtigere jo større velfærds-forpligtelser og jo større skatter og afgifter et land har. Det er fordi staten skal forsørge samfundet, når det ikke kan køre selv, og også bliver mere konjunkturfølsom.

Det ærgrer mig som liberal at vedstå, at S historisk (efter Anker) har været klart bedst til denne lille økonomiske leg, der er så ufatteligt mange penge værd. Phk roser Svend Auken, men jeg vil hellere nævne Løkketoft - han er dygtig! Det ligger vel ikke ideologisk til VK at tænke økonomi på en socialistisk måde, men det bliver dyrt for DK hvis vores kvasikommunistiske økonomi (undskyld) bliver administreret på en liberal måde.

 • 0
 • 0

Hvad gør vi nu ?
Poul-Henning

Går til kinesisk og sætter de frit stillede medarbejdere til at lave økologiske damplokomotiver der skal fyres med træpiller.Teknologiniveauet målt i kroner per kg er sammenligneligt og forskellen på varm luft og våd damp er ikke så stor.Der er plads nok på Lindø

 • 0
 • 0

Det er jo dejligt at erfare, at du lige som vore politikere PHK tror, at hvis man ikke nævner ting der er problematiske, så er de der ikke ;o)

Kortseende personer uden historisk ballast, har det jo med at give den siddende regering al skylden, som du gør det

Hvad vi gør nu.....indfører Akraft mens vi stadig har råd til det!

Det ville medføre, at vi så også bliver CO2 frie og kan få et endnu grønnere image

Jeg forstår ikke hvorledes, du havde forestillet den danske stat skulle have støttet et udenlandsk ejet firma økonomisk. Er det den irske bankerotmodel med skattefrihed , du forestiller dig anvendt ???

Hvis så, så fortæl mig hvorledes du vil få SF overtalt til det.

Derudover kunne du så ikke nævne nogen af de ting der specielt er rettet mod Vestas fra regeringshold en rød regering ville have gjort anderledes.

Nok var de glade for den lange århusianer og en rød regering ville sikkert også have købt en mølle eller to mere.

Men selv om det halve Amager blev arbejdsløse ,så lod Sosserne jo B&W forsvinde og så også stiltiende til at Tuborg og Carlsberg flyttede til Fredericia.Det var jo også kommunisthøjborge !

Så det kandestøber snak om at regeringen og specielt denne skulle have ageret anderledes, kræver da en mere præcis beskrivelse af de tiltag og vindmølle chikaner den skulle have fremturet med.

 • 0
 • 0
 1. Vi skal have en produktion af elbiler. Vi har alle kompetencer lige fra batteriteknologier til elmotorer. Og masser af gode designere. Markedet er lige uden for døren. Staten skal investere i et elbilsprojekt i en størrelse som (relativt til) rumfærgeprogrammet i USA.

Og fri os for EUs (ØVs) krav om udbudsklausuler ol. Det skal selvfølgelig være dansk teknologi, - programmeret af danske ingeniører, og bygget af danske arbejdere. Ikke mere selvpineri med stramme EU-tøjler!

 1. Vi må lave den store fejltagelse om at sælge TDC om. Staten må ekspropriere/købe de fiberforbindelser der er lagt af elselskaberne (og DSB?) og tilbyde gratis telefoni/kommunikation som en lige så naturlig del af infrastrukturen som f.eks. veje eller togskinner. Det kobber og fiber TDC løb med (=fik af visionsløse Løkketoft) var købt og betalt adskillige gange af det daske folk. Herefter vil den danske teleindustri vågne op igen og blive lige så produktive og innovative som tidligere.

 2. Lad os da også - for sjov - undersøge hvor langt vores raket-entusiaster kan komme med en 'hjælpepakke', - kan de blive kommercielle vil det da være fantastisk og et ægte videnskamløb hvor billig arbejdskraft ikke nødvendigvis er en konkurrenceparameter.

 3. Lad os udvikle cykler og elcykler og tilsvarende udvide cykelinfrastrukturen. Ren luft er både sundt og en turistmagnet.

 4. Dansk landbrug skal produktudvikles. Tag gårdene fra de mest fantasiløse og forgældede og prøv at lade entusiasterne komme til. Gerne med et opstartstilskud. Måske får vi både bedre mad og flere ansatte - dette er også et erhverv der er svært at udflage!

osv osv ...

 • 0
 • 0

Bjarke,

 1. PHloggen har ingen ømme punkter, alle emner bliver taget under behandling.

 2. ...Herunder at atomkraft i sin nuværende skikkelse ingen fordele har for Danmark.

 3. Check knappen med "koldkrigsparanoia", den må have sat sig fast igen, sammen med 1970 knappen i din tidsmaskine.

Spørgsmålet er: Hvad gør vi NU, ikke hvad du drømmer om at have gjort anderledes i fortiden.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Vi sælger vores Vestas aktier.. vækker en minister og får vedkommende til at ringe til Siemens og får gang i deres planer om at bygge i DK igen. Nu er der jo udover grunden i Esbjerg adskillige flere ledige lokaler.

 • 0
 • 0

Når du mener at vi kan gøre noget fornuftigt, så kunne du i det mindste komme med et forslag. Det er jo din Blog. Jeg har lært at det er ejeren der går forrest og vover pelsen.

Du har bare stillet en forslagskasse op, det er der jo ingen ben i.

Jeg kom med et konkret spørgsmål, som du på politikermaner prøver at undgå at svare på, ved at prøve om du kan få aben på min skulder.

Så engang til PHK

<<<<<Jeg forstår ikke hvorledes, du havde forestillet den danske stat skulle have støttet et udenlandsk ejet firma økonomisk. Er det den irske bankerotmodel med skattefrihed , du forestiller dig anvendt ???>>>>

Og endnu et:

<<<<Derudover kunne du så ikke nævne nogen af de ting der specielt er rettet mod Vestas fra regeringshold, en rød regering ville have gjort anderledes.>>>>

 • 0
 • 0
 1. PHloggen har ingen ømme punkter, alle emner bliver taget under behandling.

 2. ...Herunder at atomkraft i sin nuværende skikkelse ingen fordele har for Danmark.

Hvad med forsyningssikkerhed? Selv du må erkende, at den er langt bedre end vindmøllernes.
Hvad med pris? Vi kommer til at betale over en krone for vindel uden afgifter.
[b]
Vindkraft i sin nuværende skikkelse har ingen fordele for Danmark.
[/b]

 • 0
 • 0

Hvad med pris? Vi kommer til at betale over en krone for vindel uden afgifter

Ja, revisionsundersøgelsen ved anholt projektet blev på mange måder et vendepunkt, fordi selv de mest inkarnerede vindkraftfolk kunne se, at dette niveau ikke er bæredygtigt. Samme grund har været medvirkende til at flere lande i EU har været tilbageholdende fra dette økonomiske selvmål. For øvrige lande et større selvmål fordi man ikke havde industrien. Men i DK er jo også lidt nemesis, at den højest elpris som følge af vindkraft medfører, at selvsamme industri flytter ud.

Men mon ikke man snarest skulle få åbnet det energiforlig og komme igang med realpolitik, hvad venter vi på?, caffelattesnakken har varet længe nok.

 • 0
 • 0

Hvad vi skal gøre?

Danmarks største problem på længere sigt er, at det er et lille land. Fremtidens erhvervsliv bliver større enheder, og mere kapitalkrævende for at være konkurrencedygtig. Det tvinger os tættere til EU, hvis vi skal have en chance for at holde vores velstandsniveau. Derfor er Martin V alt for optimistisk på danmarks vegne, tror jeg. Vi har simpelthen ikke noget valg.

Og det bliver også Vestas skæbne. Alt for lidt kapital til at løfte opgaven. Det er altså kun i DK vi kan være så naive, at vi tror at et dansk selskab kan kapere, at blive hele verdens energiforsyning og give DK eksportindtægter 100 gange norges.

Vi skal vænne os til at opfatte DK som 42.000 km2 med en infrastruktur, og ikke mere end det. Et selskab er i dag bare en juridisk konstruktion med det formål at danne rammen for en produktion. Der er ikke længere følelser der knytter et selskab, og dermed en branche, til et land for altid. I dag er der virksomheder der har specialiseret sig i at opføre fabrikker for andre i lyntempo; produktivitet er nøgleordet.

Det værste vi kan gøre er derfor at "udpege" et satsningsområde som danmark skal leve af i fremtiden og investere massivt med statskroner, som man tit hører. Vi risikerer bare at løbe noget i gang som så forsvinder ud af danmark. Det er alt for ensidigt og risikabelt, og vi er alligevel for små. Vi skal have en god infrastruktur og gode uddannelser, så kan vi ikke gøre mere. Men det største problem er jo, at vi er alt for rige - der er jo ikke nogen der gider hyre os til de priser... Måske må vi tage det seje træk og nedskrive kronen.

 • 0
 • 0

Svend Auken ligner mere og mere den bedste beskæftigelsesminister vi nogen sinde har haft...

Poul-Henning

Det er interessant med mennesker som Poul-Henning der er helt uimodtagelige for erfaring!

Aukens styring af hvilken industri vi skulle have og ikke have her i landet giver mindelser om DDR og det synes at styre os mod den samme skæbne som overgik DDR. For uden massiv statsstyring havde der måske udviklet sig sundere og mere levedygtige virksomheder i en mangfoldighed der ikke havde gjort samfundet så sårbart som den forvoksede vindmølleindustri, sådan som CEPOS beregninger påpegede.
Faktisk kommer vi vel nu snart til at stå tilbage med kolossale produktionsfaciliteter til ingen nytte ligesom Rumænien gjorde efter Ceaucescos forfejlede satsning på sværindustri.

Man kan vel sige at den slags fornærmelser mod den sunde fornuft som Poul-Henning her fremturer med er ved at splitte samfundet mere end vi hidtil har set fordi de faktisk har en vis opbakning rundt omkring.

For mens vi ældre ser frem til efterlønnen og håber der stadig er råd, så synes de yngre mere polariseret i dem der gerne vil være en del af systemet og leve fedt af skatteindtægerne fra os andre og ødsle dem bort i velmenende idioti samt på sig selv, og så de der siger at I kan rende os og forsvinder til et mildere erhvervsklima og bedre muligheder i udlandet. Tilbage bliver naturligvis de svageste som ikke formår at flygte og som vel kommer til at leve under vilkår som i 30ernes Danmark.

Så lad os glæde os over at vi i en periode har haft en regering der bevarede fornuften og ikke forfaldt til at lade samfundet blive ved med at købe alle de vindmøller vi kunne producere på samme måde som man forfaldt til i Østeuropa.

 • 0
 • 0

[quote][quote]
2. ...Herunder at atomkraft i sin nuværende skikkelse ingen fordele har for Danmark.

Hvad med forsyningssikkerhed? Selv du må erkende, at den er langt bedre end vindmøllernes.
[/quote]

Hvornår har en dansk minister sidst hevet vindmølleejerne på det dybe gulvtæppe fordi produktionen svigtede ?

nej vel ?

http://ing.dk/artikel/113193-svenske-a-kra...

Poul-Henning
[/quote]
Artilken du henviser til om svensk a-kraft, hvor den manglende produktion skyldes en uprating, der ikke gik så glat som den burde. Jeg har været inde på det før, men er ikke blevet mødt med forståelse: Havde svenskerne bare ladet Barsebäck køre og undladt at uprate de tilbageværende værker, hvilket så ej heller ville have været nødvendigt, så havde der ikke været de problemer vi ser i dag med produktionen.
Og mht danske ministres manglende vilje til at trække gulvtæppet væk under vindmølleejere: Så må det fra i dag stå soleklart, at det ikke er fra vindmølleproduktion vores arbejdspladser skal komme i fremtiden.

 • 0
 • 0

Så må det fra i dag stå soleklart, at det ikke er fra vindmølleproduktion vores arbejdspladser skal komme i fremtiden.

Pjat med dig, vi skal blot statssubsidiere det på samme måde som vi har gjort med <strike>skibsværfter</strike>, <strike>skibsmotorer</strike>, <strike>landbrugsmaskiner</strike>, <strike>jernbanemateriel</strike>, <strike>tekstiler</strike> etc.

M

Suk, det er åbenbart ikke sådan man laver overstregninger, men jeg tror at det er til at forstå.

 • 0
 • 0

Danmarks største problem på længere sigt er IKKE, at det er et lille land, - tværtimod. Det gør os hurtige og fleksible, når verden ændrer sig, og det gør den som bekendt i øjeblikket.

Når elbilsproduktion er en oplagt mulighed så det fordi at næsten alle bilproducenter er opbygget omkring produktion af konventionelle transportenheder, og derfor vil lave et langsomt teknologiskifte - helst langsomst muligt - her spiller olieknaphed vist en mindre faktor. Man vil selvfølgelig ikke save den gren over, man selv sidder på alt for hurtigt! Danske elbiler (Gukavi'er?) kunne udgøre hovedeksporten indenfor 5-7år, hvis man satsede stort.

Mht. kommunikation har jeg set det samme scenarium udspille sig, idet VoIP var en reel mulighed på nettet med små båndbredder allerede i 2001, selvom telekom industrien dømte teknologien som umoden og langt fra klar. Skype kunne have været den største (og måske eneste?) telekom koncern i dag, hvis de ikke havde været så forhippede på at høste frugterne alt for tidligt.

Hvis vi havde gratis internet og telefoni kunne vi fokusere på at udvikle fremtidens tjenester og ikke holde os tilbage med trafikken, i stedet for at blive plukket til den sidste bit af udenlandske telefirmaer!

Store koncerner (Kina dog ikke indberegnet!) bevæger sig langsomt og med hurtigt skiftende teknologier er der gode muligheder for at entre markedet som nytilkommer.

 • 0
 • 0

Martin, problemet er ikke så meget at nuværende bilproducenter er vrangvillige mht. skift af produktion til elbiler. Problemet er at der ikke ER nogen elbiler at masseproducere.

I samme øjeblik der er elbiler med hurtig opladning og lang rækkevidde, så vil honda, ford, opel etc. kaste sig over dem og så er vi kørt bagud af dansen.

Forudsætningen for at din ide skal kunne lade sig gøre er at vi i en meget lang årrække kan have monopol på teknologien og det er jo næppe realistisk.

M

 • 0
 • 0

I samme øjeblik der er elbiler med hurtig opladning og lang rækkevidde, så vil honda, ford, opel etc. kaste sig over dem og så er vi kørt bagud af dansen.

Mens Honda, Ford, Opel etc køber sig ind i den danske Know How og patentporteføjle for at komme med på bølgen.

Præcis som det skete med vindmøllerne...

Jep, Der er en stor fordel ved at være foran...

Jeg ville personligt satse på HVDC istedet, elbiler er der ret mange om budet på allerede.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Mens Honda, Ford, Opel etc køber sig ind i den danske Know How og patentporteføjle for at komme med på bølgen.

Præcis som det skete med vindmøllerne...

Jep, Der er en stor fordel ved at være foran...

Jeg ville personligt satse på HVDC istedet, elbiler er der ret mange om budet på allerede.

Poul-Henning

What know how ? Eller rettere, ja selvfølgelig gør de det, for det er det vi kan producere. En egentlig produktion på grundlag af denne know how er forbistret svær i DK, specielt hvis den er arbejdstung (se tidligere indlæg vedr industrier hvor vi faktisk var ret gode),

At konvertere dansk know how til produktion kræver at det også på produktionssiden er højteknologisk og det er elbiler under ingen omstændigheder - det er lavteknologi så det batter (robotter er ligeglade med om det er benzinmotorer eller elmotorer de indsætter - batterier vs benzintanke ditto). Ligeledes med vindmøller - teknikken er avanceret, men produktionen er low tech.

M

 • 0
 • 0

Nordisk kabel interesserer sig nu mest for lysledere PT, men med deres erfaringer med undesøiske kabler¨, skulle det nu undre om de ikke også kigger på HVDC kabler.

Vi har her i Danmark erfaringer med at bygge meget store Container skibe.

Vi har utroligt mange sejlere, vi har en indlandsis der smelter, vi har en masse personer vi ønske at bure inde,
Hvorfor ikke lave nogle kolonormt store sejlskibe der sejler ferskvand til områder, hvor der ikke er større vand forsyninger, med personer der er ikke ønsket, fra od i det normale samfund...fængselskibe...hvor deres muligheder for at kommunikere med det omgivende samfund ikke er mulig i meget lange perioder. Vi kunne så have en indkomst derfra ved at også at sørge for andre landes udskuds ophold.

 • 0
 • 0

Kina har ingen miljø politik, affald fra fabrikkerne hældes bare ud på nærmeste mark.
Deres valuta flyder ikke men holdes kunstig lav.
Priser dumpes, så fabrikker og miner uden for Kina lukker, hvorefter priserne stiger 10 x.

Suk - hvor er man dog dum, hvis man tror, at man kan producere til Kinapriser i et ansvarligt samfund. Og hvis egel mener, at Vestas skal konkurere på de vilkår har han misforstået noget....
Nemlig hvad hele konceptet om at lave miljøvenlig energi handler om, herunder bæredygtighed.

Ditlev har aldrig formået at få vestas til at give et ordentlig overskud, og denne manøvre svarer kun til at tisse i bukserne en kold vinterdag.

Vestas burde flytte det hele til kina, dumpe affaldet på nærmeste mark, kun betale arbejderne Kinalønninger og derefter alligevel gå neden om og hjem, fordi virksomheden ikke er konkurrencedygtig.

Virksomheden er ikke konkurrencedygtig, fordi topledelsen er uduelig....

Sjovt nok tjener Siemens gode penge i Brande, og ekspanderer i lyntempo. Vestas piver. Hvad er forskellen?

Samme land, samme løninger, samme markeder, samme kunder, men forskellig ledelse... Kort og godt....

Ikke at det kommer bag på mig - jeg solgte mine vestas aktier den da de fusionerede med fallitboet i Randers (Micon), og siden er det kun gået ned af bakke for den virksomhed der kom ud af det.
Ringe innovasion, ringe fremdrift, lav produktudvikling og en elendig ledelse...

Det har ikke ret meget med samfundet at gøre - årsagen skal søges inden for vestas egne mure.

 • 0
 • 0

Sjovt nok tjener Siemens gode penge i Brande, og ekspanderer i lyntempo. Vestas piver. Hvad er forskellen?

Tjah, forskellen er måske at Siemens får ordrer i lokalområdet mens Vestas ikke gør - det er blot et gæt.

M

 • 0
 • 0

I samme øjeblik der er elbiler med hurtig opladning og lang rækkevidde, så vil honda, ford, opel etc. kaste sig over dem og så er vi kørt bagud af dansen.

Netop - Nissan Leaf er svjks spunset fra alle andre, en dansk bil produktion har ikke en chance i helvede, betterplace ej heller, folket har luret batteri monopolet

 • 0
 • 0

Poul-Henning Kamp:

Jeg kan se en masse der snakker uden om, f.eks med deres absurde konspirationsteorier om seriøse forskere, folk der vedholdende og overdøvende støjer om forældede energiformer og en stor masse der bare smyger sig udenom.

Der findes ikke forældede energiformer, kun forældet viden.

Må jeg gøre dig opmærksom på din egen blog der handlede om kaskadefejl i komplekse systemer?

Vi har(havde?) en ide om at vindmøllerne skal give os CO2-fri billig strøm og et erhvervseventyr der betaler alt fra fødsel til begravelse. Selvfølgelig gik det galt med sådan en kompleks konstruktion. Vindmøllerne viser sig nu bedre til at bekæmpe arbejdspladser end CO2!

Skal vi fremad, så skal det være mindre komplekst. Måske skal vi kigge på noget der er "forældet", dvs. noget det har vist sit værd, når det gælder permanente arbejdspladser, CO2-bekæmpelse og masser af økonomisk aktivitet skabt af investeringslyst fra udlandet.

 • 0
 • 0

De her diskussioner er sgu altid meget gode og underholdende. Men de når sgu aldrig i dybden med nogle ting. Vi nævner overfladisk emner og meninger i flæng, for det er tem'lig umuligt at afkrænse og holde tingene lidt mere specifikke, men læser man igennem sådan et indlæg her fra ende til anden, så kan man sgu kun klukke lidt over det.
Der er gode og dårlige tider for alting. Mon ikke vi overlever.

 • 0
 • 0

[quote][quote]Skal vi fremad, så skal det være mindre komplekst. Måske skal vi kigge på noget der er "forældet", dvs. noget det har vist sit værd

Lyder spændende. Kan du afsløre lidt mere?[/quote]

Det er vist ikke nødvendigt her.[/quote]

Jeg forstår det sådan at du egentlig gerne vil, men ikke kan, sige noget fornuftigt?

 • 0
 • 0

[quote]

Jeg forstår det sådan at du egentlig gerne vil, men ikke kan, sige noget fornuftigt?

Aaa...ATOMKRAFT! [/quote]

Sssh. Ikke de forbudte ord! Selv her i en tid hvor vindmølleindustrien ikke har råd til at blive, og Danmark har råd til møllerne.

Hvad skal vi da også med de grimme atom-æsker? De tillader sig jo at skabe masser af permanente jobs, have fjernvarmeudtag, tiltrække udenlandske investeringer, blive bygget på subsidiefrie vilkår og kræve et areal mindre end det nationaletestcenter.

Lad os da for alt i verden stoppe sådan nogle hyldevareløsninger. Vi skal tilbage på sporet med masser af bio-import, subsidier og industri der kan og vil flage ud alt efter kinesernes (mangel på) valuta- og miljøpolitik.

 • 0
 • 0

Må man spørge de visionære debattører om hvor mange arbejdspladser de forestiller sig at deres forslag kan afstedkomme?

[quote][quote]

Jeg forstår det sådan at du egentlig gerne vil, men ikke kan, sige noget fornuftigt?

Aaa...ATOMKRAFT! [/quote]

Sssh. Ikke de forbudte ord! Selv her i en tid hvor vindmølleindustrien ikke har råd til at blive, og Danmark har råd til møllerne.

Hvad skal vi da også med de grimme atom-æsker? De tillader sig jo at skabe masser af permanente jobs, have fjernvarmeudtag, tiltrække udenlandske investeringer, blive bygget på subsidiefrie vilkår og kræve et areal mindre end det nationaletestcenter.

Lad os da for alt i verden stoppe sådan nogle hyldevareløsninger. Vi skal tilbage på sporet med masser af bio-import, subsidier og industri der kan og vil flage ud alt efter kinesernes (mangel på) valuta- og miljøpolitik.[/quote]

 • 0
 • 0

Det er jo i bund og grund os selv der har skabt problemet. I må endelig ikke tror jeg ikke selv er med i gruppen, for det er jeg jo.

Vi sidder alle og piver, men vi har vel egentlig os selv at takke for problemerne vores lille land er kommet i.

Vi køber alle sammen ting ud fra vores pengepung, og når det går dårligt kommer hjertet med. Vi køber alle sammen varer der er billigst mulige. Det vil sige varer som kommer fra lande der har en lav timeløn. Det handler jo om udbud og efterspørgsel
Hvis ingen efterspørger varer købt i Kina så stopper produktionen derude. Hvis vi kun køber ting hvor der står "made in Denmark" eller for den sags skyld "made in EU" så forestiller jeg mig at vi ville have det helt anderledes.

Det der kunne være sjovt var hvis nogen kunne regne på hvad vi egentlig betaler for en varer hvis man laver hele regnestykket. Hvis vi havde en stor dansk industri med firmaer der tjener penge og løn til mange medarbejdere som hælder en masse ned i statskassen, så ville vi jo kunne sætte skattetrykket ned og dermed få flere penge til at købe de dyrere vare produceret herhjemme.

Man kunne vel godt skrive kommentaren fra sønderjylland om "tal dansk for pokker" til "køb dansk for pokker". Det er den eneste vej ud.

 • 0
 • 0

Må man spørge de visionære debattører om hvor mange arbejdspladser de forestiller sig at deres forslag kan afstedkomme?

En reaktor i EPR-klassen skydes til ca. 30.000 mandeår i konstruktionsfasen, 150-200 permanente ansatte til drift og 1000 periodevist til vedligehold.

 • 0
 • 0

[quote]Må man spørge de visionære debattører om hvor mange arbejdspladser de forestiller sig at deres forslag kan afstedkomme?

En reaktor i EPR-klassen skydes til ca. 30.000 mandeår i konstruktionsfasen, 150-200 permanente ansatte til drift og 1000 periodevist til vedligehold.[/quote]

Heraf danske arbejdspladser?

 • 0
 • 0

[quote][quote]Må man spørge de visionære debattører om hvor mange arbejdspladser de forestiller sig at deres forslag kan afstedkomme?

En reaktor i EPR-klassen skydes til ca. 30.000 mandeår i konstruktionsfasen, 150-200 permanente ansatte til drift og 1000 periodevist til vedligehold.[/quote]

Heraf danske arbejdspladser?[/quote]

Helst ikke nogen.
Den pillekedel jeg fodrer er utæt efter seks år og kærnetørrede
træpiller.
Kedlen er lavet i Danmark.
OK indgangsporten måske

 • 0
 • 0

[quote]En reaktor i EPR-klassen skydes til ca. 30.000 mandeår i konstruktionsfasen, 150-200 permanente ansatte til drift og 1000 periodevist til vedligehold.

Heraf danske arbejdspladser?[/quote]

Det er jo op til de danske underleverandører. De kan byde på opgaverne.

Det eneste der ligger fast er at produktion af heavy components til nukleardelen og turbinen er nok er en opgave for udlandet. Ligesom en del af ingeniørekspertisen omkring kerneprocessen. Alle disse opgaver vil ligge hos eksempelvis Areva og deres underleverandører. På de opgaver er der mulighed for modkøbsaftaler, hvor danske virksomheder får sammenlignelige opgaver i Frankrig.

 • 0
 • 0

Kunne jo være spændende om nogen som ved lidt om aktier kan sige om det frie fald som Vestas pt er i kan tilskrives at man tideligere var en mere populær folkeaktie grundet sin investering i ydre områder, var en rigtig "dansk" butik mm. og at ledelsen måske har troet at man mere var en international virksomhed hvor optimering i henhold til diverse modeller er det eneste som betyder nået for om der købes aktier.

 • 0
 • 0

[Quote]Jeg tænker vi må være lidt flere til at løfte?
Hvor er I andre?

Sikkert kørt til grænsen med traileren efter firehjulstrækkeren for at hente billige bajere hvis jeg kender dem ret...[/quote]

There you go again..

"Danskere køber dagligvarer i Tyskland
Danskere køber ikke længere kun sprut, smøger, slik og sodavand, når de handler syd for grænsen. Nu står der også dagligvarer på dosmersedlen."
http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-346...

Piv-piv og så min bare...jeg vil skilles vil jeg! - git of my property you lazy whiners! ;-)

 • 0
 • 0

[quote]
[Quote]Jeg tænker vi må være lidt flere til at løfte?
Hvor er I andre?

Sikkert kørt til grænsen med traileren efter firehjulstrækkeren for at hente billige bajere hvis jeg kender dem ret...[/quote]

There you go again..

"Danskere køber dagligvarer i Tyskland
Danskere køber ikke længere kun sprut, smøger, slik og sodavand, når de handler syd for grænsen. Nu står der også dagligvarer på dosmersedlen."
http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-346...

Piv-piv og så min bare...jeg vil skilles vil jeg! - git of my property you lazy whiners! ;-)[/quote]

Jamen den der kulbrinteskat, den ville jo lave om på nogen helt fundamentale fejl i hele systemet...

 • 0
 • 0