forskningsingeniøren bloghoved

Den vigtigste af dem alle: Ph.d.-forelæsningen

Siden jeg i oktober 2012 startede mit ph.d.-projekt på DTU Fotonik, har jeg givet 1 (2012) + 20 (2013) + 19 (2014) + 20 (2015) = 60 præsentationer. Dette inkluderer alle mulige former for præsentationer; korte præsentationer til mine vejledere, gruppemødepræsentationer, konferencepræsentationer, præsentationer af nye artikler, kursusforelæsninger, populærvidenskabelige præsentationer - blandt meget andet.

Og nu er tiden kommet til at forberede den allersidste - og vigtigste: Min ph.d.-forelæsning.

Jeg afleverede min ph.d.-afhandling for en måneds tid siden, og forsvaret - som starter med min ph.d.-forelæsning, og som er åbent for offentligheden - vil finde sted om eftermiddagen onsdagen den 16/12-15 på DTU Fotonik.

Hvad præsenterer man så i sin ph.d.-forelæsning? Den er på mange måder unik, bl.a. altså ved at være den vigtigste af alle de præsentationer og forelæsninger, man giver i løbet af et ph.d.-projekt. Derudover er publikummet anderledes sammensat, idet det både kommer til at bestå af lægmænd (familie og venner), kolleger samt de førende eksperter inden for de faglige og tekniske områder, jeg har arbejdet med.

Til sammenligning har de fleste af de foregående 60 præsentationer været givet til kolleger og eksperter og således i deres natur været videnskabelige og tekniske. Nogle få - bl.a. et par Forskningens Døgn-præsentationer - har været populærvidenskabelige og rettet imod lægmænd.

I min ph.d.-foreslæsning ønsker jeg at kombinere det populærvidenskabelige og det tekniske - så alle (forhåbentlig!) forstår, hvorfor vi bedriver vores forskning, og hvad vi gør - sidstnævnte i hvert fald på et overordnet plan.

På et tidspunkt bliver forelæsningen naturligvis teknisk og detaljeret, men jeg er af den opfattelse, at selv kloge hoveder og eksperter godt kan lide og tåle at høre "the basics" og det store perspektiv endnu en gang. Faktisk tror jeg, at eksperterne - herunder opponenterne til forsvaret - gerne vil have mit syn på netop disse ting, for som bekendt "If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough".

Stay tuned eller kig forbi til forsvaret den 16/12!

Illustration: Privatfoto
Jakob Rosenkrantz de Lasson er civilingeniør og ph.d. i nanofotonik fra DTU. Jakob bloggede fra 2012-2022 om forskning, fotonik og rumteknologi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten