supermaterialer bloghoved

Den usynlige nanorevolution

NanoBlogien: Du har hørt om virusdræberen og rumelevatoren, og en fremtid hvor nanorevolutionen forbedrer liv, helbred og klode. Hvor bliver den af?

Fred være med "no-clean" overflader, stærke golf-køller og nanosokker. Små, rare ting der gør dagligdagen lidt lettere. Dejligt med bilruden der ikke dugger. Skønt at båden ikke skal rengøres så tit. Og lille Lasses syltetøjsmad på sofaen, den tørrer vi lige af. Det er der penge i, se bare eventyret om Nanocover. At så for eksempel sølv-nanopartikler måske viser sig at være skyld i resistente bakterier, og måske ligefrem kan give helbredsproblemer.... det var ikke den slags impact, der blev lovet!

Fred være med usynlighedskapper og rumelevatorer, atomer vi kan skubbe rundt på en overflade og nanotransistorer der fungerer utroligt godt ved 0.1 grader over det absolutte nulpunkt. Superb grundforskning og eksotiske resultater - super spændende forskning, der kan føre alle steder hen, og som giver næring til fantasien.

Sokker, slip-let, solcreme og science fiction

Hvor er supermedicinen der udelukkende angriber kræftceller, mini-sensoren der sladrer når vi har selv den mindste infektion, supermaterialerne der gør computere hurtigere, lettere og mere energibesparende og ikke mindst de der intelligente materialer? Hvor er de nanoprodukter der gør dig sundere og gladere, og verden sikrere og bedre at leve i?

Du har sikkert i de sidste 10-15 år hørt om massevis af lovende resultater, der måske giver fantastiske produkter om "et par år" i retur for de store nano-investeringer, og vi har set hundredevis af lækre animationer. Men hvad kommer der egentligt ud af det... sokker, slip-let, solcreme og science fiction?

Jagten på den usynlige nanorevolution

I den kommende tid vil jeg se nærmere på hvad nanomillionerne gør for vores samfund der rykker, og tage temperaturen på den måske lige lovligt usynlige nanorevolution. Jeg håber du vil give et nap, med at lokalisere de benhårde nanoanvendelser. Hvad ved du, hvad mener du og har du hørt om, eller rettere:

"Hvad indenfor nanoteknologi har reel impact - lige nu?"

(Tak til Poul Henning Kamp og Klaus Seiersen for inspiration :)

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Nanoteknologi i husholdningen kommer vi til at se mere af i fremtiden. Nu er det bare op til producenterne at lave nogle produkter der er lette og arbejde med. F.eks er NanoCover's billakforsegler vanskelig og arbejde med. Jeg deltog i et semester projekt hvor vi arbejde med produktet og dommen var klar. Produktet virkede perfekt efter hensigten, men alt for besværlig at arbejde med. Det varede noget tid inden vi fik produktet til at virke fordi det var meget "besværligt" arbejde med. For at forbrugerne tager det til sig skal man bare sprøjte det på og så bagefter kunne tørre eller polere det efter. Så hvis danske Nanocover skal slå sig igennem så skal deres produkter være lettere at arbejde med. Den tid der skal anvendes for at opnå et godt resultat skal være så minimal som muligt.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten