phloggen

Den Rådne Danske IT-Branche

Bagmandspolitiet har anholdt 27 personer med mistanke om at de har modtaget bestikkelse fra IT-sælgere.

De 27 personer kommer fra:

 • Udenrigsministeriet
 • Rigspolitiet
 • Rigsadvokaten
 • Københavns Kommune
 • DSB
 • Direktoratet for Kriminalforsorgen
 • Forsvarets Efterretningstjeneste

Vi tager lige et minuts stilhed for at lade budskabet synke ind...

Jeg har været i IT branchen siden August 1984, 32 år snart, og selvom ATEA sagen utvivlsomt ikke er normen i IT branchen, kan jeg på basis af egen erfaring fastslå at den langt fra er så atypisk som resten af IT-branchen har travlt med at forsikre os om.

Det med at gaver skal være af triviel værdi er naturligvis en vurderingssag og holdningen i IT-branchen er, stadig, at det skal ses i forhold til den samlede ordres størrelse og typisk ligger smertegrænsen omkring 0,1 til 0.3 %.

Det vil sige at en ordre til en million kan udløse gaver i 1.000-3.000 kroners klassen[1]

I forbindelse med anholdelserne omtales gaver på 4.000-50.000 kroner - hvilket svarer til ordrer i 2-30 mio kroner klassen.

Det er ofte et ekstra stykke IT-udstyr der bliver "sendt med ved en fejltagelse".

Indkøberen opdager naturligvis dette og gør ophævelser, men får standardbeskeden at det er "for meget besvær at få det ind i systemet igen, så bare behold den".

I større organisationer er det ikke mindre besværligt at få et stykke udstyr uden faktura i systemet.

Det nemmeste for alle parter er derfor at indkøberen smider iPad'en, printeren eller laptoppen i tasken og tager den med hjem, langt fra alle bogholdere.

Nudge, nudge, wink, wink, know what I mean ? Eh? Eh?

Det lader til at Bagmandspolitiet har et andet og noget mere retskaffent syn på sagen og de fejer tydeligvis trappen ovenfra og nedefter.

Listen ovenfor bør føre til politisk handling.

Alt for mange af de alt for talrige offentlige IT skandaler har deres udspring i dette betændte miljø, hvor tordensskjolds soldater bliver rige og fed på at levere rapporter om, rettelser til, stjernedyr drift af og til sidst udskiftninger af de IT-systemer som tordenskjolds soldater havde leveret.

Det er ikke uden grund at Dansk IT's årlige konference om Offentlig IT bliver kaldt "fætter kusine festen".

Hvis vi nogensinde skal komme til bunds, og frem for alt skal komme videre, skal Folketinget skifte strategi.

Vi skal have begravet "Digitalisering = 12% besparelse" tankegangen og holde op med at skrive love uden at tænke på hvad IT-implementeringen vil koste.

Det er ikke Folketingets skyld at der lugter uhumsk i den danske IT branche, men det er kun Folketinget der kan lufte ordentligt ud.

phk

[1] I min egen ende af IT-branchen, nørderne, bliver vi normalt kun spist af med kuglepenne, t-shirts, laser-pointer og andet legetøj. Undtagelsen, i mit tilfælde, var en sælger fra HP der spottede en stak klassiske plader på mit skrivebord. (De var på vej hjem fra Accord via arbejdet, Thorbjørnsen var mig et dyrt men højt skattet bekendtskab dengang.) Han fortalte at de havde to kasser med LP'er stående som var kommet fra USA og de anede ikke hvad de skulle gøre med dem og om han måtte sende mig to af dem ? Det sagde jeg ja til, vi havde allerede bestemt at vi ikke skulle have HP's computer. Det var et par glimrende plader fra Errato. En af dem med den i vide kredse ukendte USAnske komponist Gottschalks klavermusik.

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hos SAS hedder det bonuspoint. Så slipper de for bøvlet med bagmandspolitiet. Er det ministeren med Rolex-uret, der skal stå i spidsen for udluftningen? Det er desværre nok ikke så nemt at slippe af med.

 • 17
 • 1

Hvis Folketinget er uden skyld, er det på samme måde som hælerne og køberne af hælervarer er uden skyld i tyverierne.

 • 1
 • 0

Jeg bed også mærke i, at det var oppefra, at man startede. Det virker helt rigtigt, af flere årsager.

Og der må sidde nogen rundt omkring i de nævnte organisationer og være temmelig stødt over det skete. Jeg husker stadig dengang vi - af praktiske årsager, og helt bestemt til vores fordel - fik nogen, der repræsenterede en af dem på listen, til at komme til os for et heldagsmøde; de diskuterede helt seriøst, om det gik an, at de til frokost spiste med i vores medarbejder-kantine, eller om de skulle bede om en regning.

 • 3
 • 0

Jeg har personligt ikke den store erfaring med gaver og anden skjult bestikkelse. Som PHK siger, begrænser det sig til kuglepenne, papirblokke, T-shirts og karameller med firmalogo. Men som lektor og studieleder har jeg heller ikke beslutningskompetence til dyre investeringer.

Jeg har dog en enkelt gang blevet kontaktet af en onkel til en udenlandsk bachelor, som vi havde afvist til optagelse på vores kandidatuddannelse. Han ville gerne til en samtale for at høre, hvad han kunne gøre for, at hans nevø kunne optages. Til mødet forklarede jeg ham om nevøens manglende kompetencer, og foreslog kurser, han kunne tage, for at opnå dem, inden han søgte næste gang. Men det var min klare opfattelse, at hans egentlig formål med mødet var at se, om der var mulighed for at få nevøen optaget gennem smørelse af studielederen. Han spurgte ikke direkte, men det var nok på grund af mit ensidige fokus på det faglige i min del af samtalen.

Den slags er desværre meget udbredt i andre lande. Specielt i Rusland og andre tidligere sovjetlande samt i arabiske lande har jeg ladet mig fortælle, at det er almindeligt at skulle smøre universitetsansatte både for at blive optaget på en uddannelse og for at bestå eksamener med høj karakter. Herhjemme er det nok mere de store forskningsbevillinger, der kan lede til svindel. De fleste erindrer nok en vis sportvognskørende rotteforsker på KU. Jeg tror ikke, at man kan bestikke forskningsrådene til at støtte et specifikt forskningsprojekt, men man kan fuske med forskningsresultater. Og da allerede opnåede resultater er essentielle for at få forskningsmidler, er der incitament til dette. Og det ville ikke undre mig, om enkelte forskere fakturerer IT-udstyr til privat brug som forskningsudstyr, og jeg har hørt om private fester betalt af forskningsmidler og faktureret som middage i forbindelse med forskningsworkshops. Det er heldigvis undtagelsen mere end reglen, men selv nogle få rådne æg kan gennemhulle hele feltets troværdighed.

 • 12
 • 0

Alt for mange af de alt for talrige offentlige IT skandaler har deres udspring i dette betændte miljø, hvor tordensskjolds soldater bliver rige og fed på at levere rapporter om, rettelser til, stjernedyr drift af og til sidst udskiftninger af de IT-systemer som tordenskjolds soldater havde leveret.

Har vi anledning til at tro, at fænomenet er mere eller mindre udbredt i det private?

 • 3
 • 0

I de artikler jeg har set om korruptionen i Danmark, fokuseres der ret ensidigt på det offentlige's illegale handlinger. Bør der ikke være mindst lige så meget fokus på / indsats overfor den anden halvdel af ligningen?

Faktisk hælder jeg over mod en asymetrisk straf-udmåling ifb. kriminalitet. Dvs. at "sponsoren's" straf beregnes som x10 eller sådan noget..

 • 11
 • 0

En lille sidebemærkning. Alle de nævnte personer var i "gamle dage" tjenestemænd/kvinder. Konsekvensen af uregelmæssigheder var afsked i unåde og uden pension. Det var en straf, der var til at føle på.

Nu er tjenestemanden/kvinden afskaffet, så hvorfor denne forargelse.? Jeg vil kalde det for en logisk konsekvens.

 • 4
 • 2

Jeg så engang en af de højt profilerede kommunikations rådgivere (adresse i Nyhavn ) tidligere folketingskandidat for liste V, læsse 2 kasser Whisky over i direktørens bil, efter lukketid. Sådan cirka 2 uger før jul. Mit firma brugte kommunikations rådgiverne, men jeg så aldrig til hvad. Og privat besøg hos en læge famillie på Frederiksberg, hvor det ikke lykkedes mig at finde et eneste køkkenredskab eller bestik uden et lægemiddelfirma logo på. Så jo det findes også i det private.......

Og sidste nye er at det nu også har bredt sig til forsvaret...... med 5 under mistanke...

 • 6
 • 1

Jeg har i min aktive tilværelse benyttet SAS-bonus i rå mængder. Selv efter at Ole Stavad gjorde sig gældende inden for området "Sympati og Forståelse". Jeg ser ingen forskel på dette og f.ex. div. omfattende ordninger med rabatkort her og der og alle vegne. Så lad nu være med at kravle højere op i det moralske træ, end sundt er.

 • 5
 • 5

Jeg tror ikke, at man kan bestikke forskningsrådene til at støtte et specifikt forskningsprojekt

Det tror jeg heller ikke man kan, men det er alligevel en fordel at kende nogen der sidder i et forskningsråd hvis man søger forskningsmidler. Der er f.eks. chance for at få tips om puljer man med fordel kan søge, så selv om alle ansøgninger bliver behandlet lige, giver den slags tips en snert af nepotisme i forhold uddeling af forskningsmidler i DK.

 • 5
 • 0

Hvis man nu tager ja-hatten på, så syntes jeg det er en utrolig opstandelse for gaver på mellem 4 og 50 tusinde, hvor de fleste nok er i den lave ende. Men generelt købes der jo IT med hovedet under armen.

 • 3
 • 3

Men generelt købes der jo IT med hovedet under armen.

Det skal jo ikke være en undskyldning! Problemet netop i det offentlige og i ledende stillinger, så er det et forbillede for andre ansatte og dermed resten af samfundet. Selv i den lave ende, bliver det hurtigt et skråplan. Til sidst ender vi med et samfund der tager bestikkelse som en selvfølge. Innovation vil gå helt i stå, sat i hænderne på olligopoler. Resultatet bliver demoralisering, som er kontraproduktivt.

Så fordi det netop er principielt, bør det være "Nej tak hatten". Ellers må man overveje hvorfor man gider betale skat?

 • 6
 • 0

Kondirum Helbredstjek Gratis parkeringshuse og pladser Kantine ordninger herunder luxuskaffe og the ordninger Hjemmearbejdsmuligheder Firma massage El ladestationer Seminarer med firma sociale mål flere gange om året (gå på gløder etc) Julegaver Firmasommerhuse i udlandet. Lån af varebiler

Alle ting der samlet overstiger prisen på en iPhone, som kan fratrækkes overskuddet og sænke skatten.

 • 1
 • 9

Hjemmearbejdsmuligheder

Hold da op Bjarke, jeg skal love for det sidste årtusind har ringet hvis det at kunne udføre arbejde hjemmefra skulle være en firmagode.

Ud over det har vi jo helt fine skatteregler for medarbejdergoder og en præcis grænse for hvornår der skal betales skat af dem. Det har ikke noget med bestikkelse at gøre.

 • 5
 • 0

Så lad nu være med at kravle højere op i det moralske træ, end sundt er.

Det er jo egentlig en meget interessant diskussion denne; og den store forskel ligger vel i at der i dette tilfælde er tale om offentlige instanser. men folk som har råderet over det offentliges midler... og ikke blot en privat virksomheds.

Som deltagende i det private erhvervsliv kan jeg da ganske vel nikke genkendende til de gaver som´i en lind strøm cirkulerer mellem kunder & leverandører. De ganske uskyldige som kopper, bolcher, chokolade & diverse kontorartikler, til de lidt større som vin, rom, sherry, middage, udflugter & golfture.

I dag er disse ting jo meget udbredte når vi snakker networking mellem kernepersoner i de forskellige virksomheder... og vel nok en af de mest benyttede værktøjer i en key accout managers værktøjskasse.

Hvis der findes en sådan ting som et "moralsk træ", skal de fleste nok kigge sig selv meget dybt i øjnene før de kan tillade sig at klatre op.

 • 2
 • 0

I dag er disse ting jo meget udbredte når vi snakker networking mellem kernepersoner i de forskellige virksomheder... og vel nok en af de mest benyttede værktøjer i en key accout managers værktøjskasse

HansJørgen, Det har du så ikke ret i - der gik en klar skillelinje mellem 90'erne og 00'erne. Í 90'erne var det Ok med Smørelse/"bestikkelse", men dem som ikke fandt ud af, at det var No Go i 00'erne kan kun betegnes som idioter. Jeg er dog vidende om omfattende "misbrug", men som sagt ufatteligt at man ikke har kunnet regne konsekvensen af handlingerne ud.

 • 4
 • 0

HansJørgen, Det har du så ikke ret i - der gik en klar skillelinje mellem 90'erne og 00'erne. Í 90'erne var det Ok med Smørelse/"bestikkelse", men dem som ikke fandt ud af, at det var No Go i 00'erne kan kun betegnes som idioter. Jeg er dog vidende om omfattende "misbrug", men som sagt ufatteligt at man ikke har kunnet regne konsekvensen af handlingerne ud.

Det bliver jeg nok nød til at erklære mig lodret uenig i.

Det er meget mulig at der er sket et skifte, efter årtusindeskiftet, men at påstå det kun nogle få "mindre-begavede" personer som stadig benytter disse metoder er at gå med skyklapper på.

Der flyder jo gaver (fra de mindste kuglepenne til golfturene) på kryds og tværs imellem virksomhederne, i mange lag, i alle organisationer jeg nogensinde har være i kontakt med.

Nævn bare én virksomhed hvor visse af de ansatte ikke har kuglepenne, blokke osv. fra deres leverandører & kunder, og hvor de samme ansatte ikke også modtager de næsten obligatoriske flasker vin + div. hvert år til jul? Nævn bare én virksomhed der ikke inviterer deres strategiske kunder til div. arrangementer, med mad & drikker, om det så er lokalt på virksomheden selv, eller på udflugter rundt i landet/verden?

Det kan godt være at vi ikke er på niveau med "kontanter-i-kuffert-under-bordet", men den type "smørelse" jeg nævner ovenfor er altså alm. hverdag i mange brancher.

 • 4
 • 2

Så hvilket job og brance skal man gå efter hvis man vil maksimere sin indtjening ved siden af lønnen? Indkøber i det offentlige er nok ikke vejen længere.

 • 3
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten