Den østrigske Wundercellist

Forventningerne om overraskelser er indstillet på nulpunktet, når man sidder stuvet sammen med pressefolk, honoratiores og længselsfulde opfindervirksomheder på et slot i Wien. Hele EU-troppen er mødt op komplet med kommissær Viviane Redding og hendes entourage af embedsmænd, lobbyister og lokale østrigske toppolitikere.

Til venstre på scenen sidder en lidt overvægtig og skaldet cellist som nabo til en række håbefulde repræsentanter for en lang række virksomheder, der drømmer om at modtage IST-prisen fra EU i år.

Cellisten lægger an til at spille, og jeg indstiller øjnene på uendeligt i forventningen om dybt kedsommelige toner i de dybt traditionelle østrigske omgivelser.

Men så griber overraskelsen mig. Hold da kæft, hvor han spiller. Cellisten Wolfram Huschke trakterer celloens tykke strenge med en bue, der er rytmisk i sit angreb og han spanker celloen, som var det en elektrisk guitar. Det er lysår fra støvede cellostykker udsat for tempereret midteuropæisk nethed.

Jeg er helt nærværende og behageligt overrasket, men de fleste priskandidater sidder som forstenede, selvom enkelte drister sig til at vippe rytmisk med højrefoden under Wolframs anstrengelser.

Vel hjemme er det en smal sag at finde flere informationer om den fine cellist på det globale netværk kaldet indernettet.

Wolfram hoppede af fra DDR under en koncertturne i Vesttyskland i firserne og har nu levet i Østrig i en årrække. Samt, selvfølgelig, udgivet en række cd'er. Dem finder man smagsprøver på i form af mp3-filer på kunstnerens hjemmeside www.huschke.de, som også rummer udførlige informationer om hans liv og levned.

Et besøg og lidt musikbestillinger dér kan anbefales til behagelige påskestunder. Måske du har supplerende påskeanbefalinger af nettransporteret musik?

/kurt

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Måake skulle du også lytte til den finske cellokvartet Apolyptica, som bl.a. har lavet en cd med Metallica-numre og spillet på Roskldefestivalen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten