Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Den helt ærlige...om CS' fremtid

Kære læsere

Dette bliver en helt anden blog, end den jeg troede jeg skulle i dag.

Vi har altid slået os op på ærlighed og åbenhed om både godt og skidt, og med dagens historie er bloggen her tilbage i det spor.

Husk, dette er Peter Madsens blog, ikke CS talerør. Hvis den skal være værd at bruge tid på skal den netop være u censureret og ikke være en omgang " Corporate Newsspeak " som man kan finde på enhver virksomheds hjemmeside.

Lad os dog lige tage et kik på hvordan den ville se ud i "Corporate Newsspeak" udgaven:


Copenhagen Suborbitals har i går aftes afholdt ekstraordinær general forsamling.

På generalforsamlingen blev et nyt sæt forenings vedtægter vedtaget enstemmigt, og en ny bestyrelse på fem personer ligeledes enstemmigt valgt ind uden modkandidater.

En ny forretningsorden blev ligeledes vedtaget enstemmigt, og indholdet i den fastlægger den videre kurs for CS:

CS skal fremover koncentrere sig om sine kerne kompetencer, og gennemføre en omfattende økonomisk saneringsplan. Den økonomiske saneringsplan er nødvendig for CS økonomiske overlevelse, og følges af en ny og meget stram styring af CS udgifter.

Det blev desuden vedtaget at udskille UC3 Nautilus i en selvstændig forening der dog har værkstedsfællesskab med CS.

Endelig udtryktes stor og enstemmig taknemmelighed over for de mennesker i CS som har arbejdet på at redde situationen med ovenstående ændringer.


Det var så det faktuelle udkomme af de sidste tre ugers undtagelses tilstand i CS. Jeg bliver nødt til at understrege at der er tungtvejende grunde til det generalforsamlingen har vedtaget.

CS er står nemlig i dag i en meget vanskelig økonomisk situation, som direkte kan tilskrives von Bs og min helt særlige ledelsesform gennem de sidste seks år.

Vi er på godt og ondt et mini- rumprogram med utallige igangværende projekter, som spreder sig ud over 3000 kvadratmeter værksteder, udenoms arealer, lager containere og kajpladser. Listen omfatter rumkapsler, faldskærme, rumdragt, T-stoff fabrik, fastbændstof raketter, hybrid raketter, væske raketter, HEAT 2X, Sputnik centerskrog, Sputnik selv, Vostok, software udvikling, 160 tons raketmotorprøvestand, en undervandsbåd på 40 tons, HEAT 1600 monster boosteren, kugletanke for samme, kattegrus katalysator, dampturbiner, 25 meter høj ny affyringsrampe for HEAT 1600, telemetri, stråleror, guidance, gummiged, brugte rumskibe og utallige andre ting.

Alt dette forsøger vi at køre for rundt regnet 100.000,00 kr om måneden og det kan man bare ikke. Det svarer til en brøkdel af omsætningen i en lille kiosk på Vesterbro. Eller til en, aller højst to fuldtidsstillinger i industrien.

Bare huslejen til REDA A/S for alle de 3000 kvm opbruger 80 % af budgettet.

Så den nye bestyrelse kan ikke gøre andet at gå ud med øksen og rydde op. Når den har gjort sit arbejde står der en HEAT 2X booster tilbage, en hangar, plus et ønske om at finde nogen der kan overtage kapsel arbejdet efter von B.

Jeg tager gerne hovedansvaret for situationen, for en af de ting jeg jo var så glad for med von B var netop hans mod og hans drive. F.eks. kom Von B på et tidspunkt og sagde - "Så, Madsen, nu må du godt begynde at kikke på den "store" booster. Det skulle han ikke sige to gange før jeg købte et tons aluminiums plader, og startede valsen, nittehammeren og svejsemaskinerne. Det er jo for fedt at lave sådan noget!

Byggestarten på HEAT 1600 kunne i øvrigt med det samme aflæses i medlemsstatistikken for CSS.

Dette - lige dette - er dilemmaet. For hvis de 1000 medlemmer er der fordi de vil have dette mini NASA, eller nano NASA om man vil, så får vi jo problemer hvis vi giver alt andet end 2X øksen.

Omvendt er 1000 medlemmer bare ikke nok til at bære et så omfattende program. Uden alle de mange underprojekter kan man faktisk heller ikke finde arbejde til alle de mange folk. Så i fremtiden vil CSere der kommer for at give en hånd meget oftere blive mødt med et "Desværre...der er ikke mere nitning på 2X, og du er ikke kvalificeret til det software arbejde der mangler lige nu. Farvel"

Med den aktuelle store palette af igangværende sager kunne jeg altid finde et sted hvor der var brug for folk.

Von B og jeg havde også en anden trumf, vi brugte igen og igen, når de mere besindige og økonomisk ansvarlige gerne ville trække i bremsen. Vi vidste at vi altid kunne skaffe penge på den ene eller den anden måde. Vi gjorde det da Vostok skulle købes, vi gjorde det da der skulle bygges centerskrog og i endnu højere grad da det gjaldt den nye hangar.

Mennesker elsker jo gode positive ting uden for meget vrøvl, og vores venner har støttet op hver gang. Resultatet er dette mini NASA, og det er jo også helt vildt !

Men altså altid lidt dyrere end vi har råd til.

For typisk skaffede vi jo kun et skrabet anskaffelsesbudget, og slet ikke økonomien til drift. For hvem fanden gider støtte drift? Denne trumf, som jo også er dybt anarkistisk fra vores side, gjorde enhver planlægning eller budgettering helt omsonst.

Så er der selvfølgelig selve isbjerget som fik alt dette gjort højaktuelt og akut. Von B og mit samarbejde kunne kun holde i seks år, så efter hans farvel stod CS uden sit normale stereo monarki.

Hvad jeg så synes ?

Jeg må sige jeg støtter den nye bestyrelse, og beundrer dem for at have gjort en kæmpe indsats for at udrede tingene i de sidste uger. Hvis der er et CS 2.0 så kan man takke Kristian Elof, Mads Wilson, Sabine Ringgvist, Morten Bulskov og Carsten Olsen. De har alle som en knoklet for at vi kan føre CS videre.

Mange af CS medlemmer er ikke 100 % afklaret om fremtiden. Følelserne er stadig uden på tøjet. Jeg hører selv til den gruppe, for det sjove i CS for mig er i høj grad "den næste raket" - aktuelt HEAT 1600. Lige nu mangler der ca. 130 tusind før vi kan flyve 2X, men meget værre, så kræver det jo også et hestearbejde for mange, hvis kampmoral lige nu ikke er god.

Jeg er stækket af personsagen så lige nu føler jeg ikke jeg kan bede nogen om så meget som at skrue en 6 mm møtrik på en bolt , men jeg er også opsat på at vores projekt skal videre. Jeg kan virkelig ikke komme på noget bedre at gøre.

Det at vi har fået valgt en bestyrelse er en god start. Da jeg gik ind til mødet i går var jeg ikke overbevist om at CS ville overleve – men det vil vi! Generalforsamlingen kunne vælge en ny bestyrelse og en plan fremad og således er kimen lagt til det der skal vokse i fremtiden.

I dag er det en skøn dag på Refshaleøen. Nede i Hangeren arbejder Danny og Matthias utrætteligt videre på centerskroget, som tegnet af vores ingeniørpraktikant Anders. Udenfor breder foråret sig over CS minirumprogram. Som solen stiger bliver skyggerne kortere og kortere nede ved VTC 3, som kun venter på brølet af 260 kN trykkraft fra Den store Motor.

Hvis det nogen sinde sker.

Vi er lige nu i en nutid, som er meget påvirket af en fortid. Men fremtiden er ikke opstået endnu, den defineres faktisk mens du læser dette - og for en hvis del af...dig !

God debat,

Peter Madsen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Tak for den ærlige snak!

Men puha, der er lidt at tænke over!
Men det kan godt være, at det hele er noget lort.
Men den her lort flyder stadig ovenpå !!

Hang-in-there!

Mvh
Lars Malmgren (CSS)

 • 6
 • 2

Tak for et godt indlaeg.

Du faar det til at lyde som om at problemets kerne er penge og at det er en situation der er anderledes end tidligere.

Er der sket noget som radikalt har aendret situationene? Der har vaeret en jaevn tilstroemning af bidragydere.

Hvis det er rigtigt at det er penge, hvor meget mangler der saa baade umiddelbart og loebende for at faa CS tilbage paa sporet?

Mvh
Peter

 • 3
 • 0

Er der på tale, at I skal flytte det hele sammen hangar 2? - og dermed spare husleje.
Flytteudgifter vil der være, men engangsudgifter er det nok lettere at skrabe sammen til.

Dertil lykke til, at det kommer nye kræfter til, som vil være lige så gode til at hente penge hjem som KvB.

-- og når du snakker om at der mangler 130.000 kr inden Heat 2X kan flyve, så er det vel igen en anskaffelspristankegang. Reelt koster den den X + Y * antal måneder. Hvis CSS var evigt tålmodige, så kunne i godt bygge den usigeligt langsomt med lave driftsomkostninger. Reelt er det også vigtigt at holde "antal måneder" nede så gejsten kan holdes oppe.

CS's fodboldøkonomi har for mig at se kun kunnet lade sig gøre fordi, der har været en konstant vækst. Det er ikke givet, at denne vækst fortsætter. Det er ikke givet, at CSS vil vokse lige så meget fremover.

Det er i alt fald sjov så længe det varer. Her skal der blot geninvesteres hurtigst muligt. Under dot-com bølgen måtte bestyrelsesformanden for Amazon ud og give en stor undskyldning, det kvartal hvor de fik overskud. Han beklagede, at de ikke havde geninvesteret hurtigt nok. Amazon var den rigtige ide, mange andre der gjorde det samme under dotcom-bølgen havde ikke den rigtige ide.

CS er klart derhenne, at de må tage en puster og ikke satse udelukkende på oplevelsesøkonomien.

 • 2
 • 0

Peter, det tjener dig til ære at du viser den nye bestyrelse og deres program respekt og støtte. Jeg læser ikke en eneste indskudt sætning som sætter evt. mistillid til det der nu skal ske og der adskiller du dig fra mange andre "vilde" og "ustyrlige" folk. Det viser en meget professionel tilgang.

Respekt!

 • 12
 • 1

...er ikke nødvendigvis dårligt, da det kan resultere i ny sammenhængskraft. Jeg tror I skal konsolidere jer, og så i øvrigt få gang i nogle små nye sejre. Og Peter, lad være med at bure dig inde. Det kommer der i hvert faldt intet godt ud af.

 • 3
 • 1

Hej Peter

Godt at høre fra dig. Jeg har ligget lidt lavt siden jeg valgte at forlade kassererjobbet i CSS og fulgt med på sidelinjen.

Som jeg sagde på CSS generalforsamling har begge foreninger ændret sig. Vi er blevet mere modne - og dermed også mere administrativt orienteret. Det kan ikke undgås, men det er vigtigt at det ikke bliver mere snærende end allerhøjest nødvendigt for CS. Jeg tror det er vigtigt at I tænker smidigt - også når det gælder økonomistyring. Ganske som du og jeg gjorde da paradigmeskiftet skete i CSS. Vi fik tingene til at lykkes, trods bølger, ved hjælp af meget god vilje og ønske om at forstå. På begge sider.

Et flabet indspark fra min side: CS trænger til at møde CSS igen; ansigt til ansigt. Det er vigtigt at I - og vi - bevarer jordforbindelsen og forbindelsen med hinanden. Så jeg foreslår at I laver en slags kick-on af CS version 2.0 - uden larm af hensyn til MGP. I siger bare til hvis jeg skal lave raketpølser til jer til den lejlighed.

MVH
Jan - der skal til at lave flere spegepølser. Vinterens produktion er sluppet op ;)

 • 11
 • 2

@ Peter Sjøntoft - Selv den daglige drift kan vi godt få til at hænge sammen ved at skære til og bruge pengene fornuftigt. Det der som altid er den største udfordring er de investeringer der skal gøres i fremtiden. HEAT2X mangler pt. 130.000 - og det er penge der skal gå til elektronik, servoer, kobber til stråleror, radioer mv. Isenkram i den kvalitet vi har brug for koster desværre en del penge.

Det er faktisk ikke aluminium og stål der er den største udgift - det er "alt det andet".

 • 4
 • 3

... stacket op i fuld højde i de få dage, hvor tusinder af mennesker alligevel kommer forbi for at besøge nabohuset. Lidt plancher og en masse indsamlingbøsser med god plads til sedler, samt en kortslæde. Snak også med DR om I kan (og tør) gå live med braget fra en raketmotor, samme dag som hele verdens presse står derude med satellitterne klar. Et kæmpeskilt med CSs webadresse - og Gi en skærv-knappen klar prominent på siden. Jeg tror der er bedre chancer for at I kan nå at arrangere dette, end for at DRs ombygning blir helt færdig til tiden. Men hvis begge parter når i mål, kan I med eksponeringen nå millioner af mulige donorer. Hvis det altså bare er penge, der såån umiddelbart er problemet for en videre færd.

 • 19
 • 1

Allerførst tillykke til den nye bestyrelse. Jeg er sikker på, at I nok skal få styr på sagerne.

Peter, du tegner et noget dystert billede af situationen, og jeg skal ikke forklejne hverken dig, din analyse eller bestyrelsens beslutninger, men jeg tror på, at den stabile støtte, som CSS’erne står for vil sikre, at vi får flere vilde opsendelser i fremtiden.

Der er ekstra skillinger på vej herfra, så der bliver råd til elektronik, servoer, kobber til stråleror, radioer mv. samt at sejle til Space Port Nexoe til sommer med HEAT 2X. Jeg arbejder også på at skaffe et par medlemmer mere :-)

 • 15
 • 2

I har indtil nu har I været en organisation under opbygning og til det kræves en type mennesker, I er på vej over i at være en kørende organisation og til det kræves der en anden type mennesker.
Så du kommer til at se dig selv i spejlet og spørge dig selv om du kan transformere dig fra primadonna til at være en vigtig holdspiller.
Hvis du ikke kan det, skal du se at komme ud af klappen på en pæn og ordentlig måde.
Både af hensyn til dig selv, du skulle jo nødigt ende som en sur, gammel mand, af hensyn til de andre dybt engagerede mennesker omkring dig og af hensyn til at missionen, selve raketten, og organisationen ”den danske raketmodel”.
Hvis du kan se dig selv som en vigtig holdspiller er der ingen tvivl om at du kommer til at sætte vigtige og væsentlige fingeraftryk i fremtiden.
Det at der sker nogle forandring i en organisation fra ”opstart” til ”kørende” er helt almindeligt. Jeg vil opfordre dig til at finde nogle der kan gennemgå det stof for dig, så du får truffet det rigtige valg.
Prøv evt. selv se forskellen på forskellen på "Bang og Olufsen" og "Haldor Topsøe" mht. start og forsat virksomhed.

Uanset hvad der sker med din person, synes jeg at det for en frivillig organnation er problematisk at skulle stå i døren og sige ”nejtak” til folk som gerne vil hjælpe. Derfor vil jeg opfordre dig til at henvende dig til din bestyrelse og få dem til at overveje hvordan alle der gerne vil være med til at trække kan komme til det.
F. eks. synes jeg at det mangler flere typer af PR, dokumentation og undervisning omkring CSS. I har blogs og hjemmeside. For få eller ingen penge kan der oprettes en presseafdeling som skal sørge for til fodre diverse medier. I kan oprette en dokumentationsafdeling som kan skrive både om det historiske forløb og den tekniske side af jeres arbejde. (Ingen bliver berømt uden nogen står og siger at man er berømt!)
Jeg synes at I skal overveje at oprette en afdeling/ny forening ”Den lille raketbygger”/”Raketvidenskab for børn” til at skabe materiale til undervisningsbrug.
Alt sammen noget som giver plads til flere ombord i raketten uden for mange ekstra udgifter, og som også vil kunne generere indtægter.

 • 12
 • 3

Tror bestemt at de organisatoriske ændringer gør at CS går en lys fremtid i møde.

Jeg har i hvert fald haft det sådan, jeg at ikke har haft lyst til at støtte et projekt, som set udefra har været topstyret af nogle få anarkister. På det tekniske plan, har man ikke været bange for at lade sig inspirere af og kopiere andres design. Men på det ledelsesmæssige plan har man brugt rigtig meget tid på ikke at gøre det som alle andre. Der har været talrige blogs med emnet "vi gør det anderledes". Men måske alle andre alligevel ikke er så dumme?

Et mere professionelt ledet projekt, tror jeg bestemt ikke skræmmer bidragydere væk - nok snarere tvært imod.

 • 7
 • 2

Da Felix Baumgartner for et års tid siden gennemførte sit "selvmordsprojekt", var Red Bull hovedsponsor.

CS-projektet er mindst ligeså skørt, og, ville jeg tro, med endnu større reklameværdi?

Tænk at være sponsor for den første bemandede amatørraket i rummet!

Kort sagt, har I været tilstrækkeligt rundt om sponsormulighederne.

Ikke at det lige skal være Red Bull, mange firmaer sponsorerer noget de kan forbinde deres produkter med, Vestas forsøger at lave verdens hurtigste sejlbåd, Danske spil kunne måske se den som en gamble?

 • 1
 • 6

Professionel sponsor ala Red Bull eller Bretling kræver:

alle skal have løn. Sponsoren vil være ene sponsor, og betaler alt. Styrer kommunikation, kort sagt alt. Ikke mere open noget som helst, men voksenløn til alle. Mundkurv. Ud med css.

De er ikke svært at finde en sponser, men vi kan ikke gå all in og blive en del af vestas, koberg eller Jydsk sengetøjs lager.

det vi har ER brand godt.

jeg elsker at blogge, pga kontakten til læserne. Direkte svar på direkte tiltale. Det er styrken i det. Jeg ville mega gerne blogge på engelsk, men vi har ikke fundet noget der bare ligner ING.dk.

Peter Madsen.

 • 13
 • 6

Jeg tror det vil vare en god ide at sætte kapslen på stand-by og slanke CS til en booster afdeling. Jeg gætter på at kapslen er disproportionalt kostbar for den skal jo være "human rated" mens boosteren bare er metal og ryger den i luften er det da ærgerligt men så er det ikke værre.

Men det er lidt et politisk problem for CS har slået sig op på at sætte en mand i rummet og visse støtter vil nok føle sig lidt snydt.

Men jeg synes der er så meget at gøre alene med boosteren at det kan fuldt holde CS beskæftiget i årevis. Der er jo ikke bygget mange TM65'er, kun en eneste turbopumpe og TM260 er fri fantasi indtil videre.

Kapselprojektet er simpelt hen for dyrt under de givne økonomiske betingelser og der er masser af potentiale i ubemandet rumfart. Det vil fx være oplagt at sætte en cube sat i LEO og den kommer AaU jo med gratis.

 • 7
 • 7

Professionel sponsor ala Red Bull eller Bretling kræver:

alle skal have løn. Sponsoren vil være ene sponsor, og betaler alt. Styrer kommunikation, kort sagt alt. Ikke mere open noget som helst, men voksenløn til alle. Mundkurv. Ud med css.

De er ikke svært at finde en sponser, men vi kan ikke gå all in og blive en del af vestas, koberg eller Jydsk sengetøjs lager.

Det er faktisk et ganske godt eksempel på at CS måske kræver en lidt bredere funderet ledelse der har andre ekspertiser end netop raketter.

Selvfølgelig kan man finde en sponsor der ikke kræver at alle får løn, at styre kommunikationen, at der ikke er noget CSS, etc. Det kræver måske bare en ekspertise som p.t. ikke er tilstede i CS og som er tiltrængt. Jeg ved det fordi jeg selv gennem tiden har lavet masser af projekter der har været afhængige af sponsorer, og har aldrig været ude for at noget af ovenstående skulle være et ultimativt krav.

Fordelen ved en eller to stærke ledere er at tingene rykker sig fremad med gevaldig fart, men en af ulemperne er at de ekspertise områder som de stærke ledere ikke har forståelse for bliver undertrykt, ofte til skade for organisationen.

 • 9
 • 2

Det sker lidt naturligt indtil vi får reetableret kapselgruppen. Men det er ikke det der koster penge - den koster tid og en masse test af de subsystemer der skal til.

Det der koster er vores valg af lokation - det er CS kæmpe fordel og gode historie at vi bygger det danske rumprogram på et nedlagt skibsværft. B&W er et fantastisk sted, men det er under pres. Det kan vi se på at alt er udlejet og man ofrer en zullion på at holde et Grand Prix der. Vi betaler meget i husleje for denne fantastiske lokation.

Derfor skal der slankes, men mest på de dyre m2 - Ikke at udvikling af andet stopper, men der skal laves strammere planer for projekterne, så vi kan få vores ting færdige til tiden. Derfor skal der stadig udvikles på 1600, pumper motorer etc, men fokus er at bruge alle de ressourcer vi kan på at få 2X færdig. Selvfølgelig kan alle ikke lave noget på 2X, så de der kan vil arbejde videre med andre projekter.

 • 14
 • 1

Projektet er promoveret som et bemandet projekt, og det bliver det ved med at være.

Derfor vil det være åndsvagt (evt. nødtvungent), at bruge resourcer på kun at sende raketter op uden at udnytte dem fuldt ud ved samtidigt at teste diverse kapselaspekter.

Det er også misforstået, at kun kapslen skal være human rated. Den rejsende vil nok også gerne have at boosteren er det.

 • 14
 • 2

@Morten Bulskov: Ved du hvor meget I betaler i husleje for de to haller? Hvis I skal vælge håber jeg inderligt at HAB ofres og den store hal beholdes for det er der mest perspektiv i. De der 1600 dimser fylder altså en hel del! Men ja, det kommer til at koste på knofedtfronten at rykke ud HAB.

Og ja, man kan med fordel flyve med en dummy kapsel de første par gange og primært fokusere på udviklingen af boosteren samt evt instrumentering af kapslen. Men at opgive den bemandede flyvning vil jeg se som en stor fejl fordi det lige netop er der hvor den bedste reklameværdi er. For ikke at tale om at gøre Danmark (ja ok, Østersøen et sted) til "økologisk rumfartsnation".

Håber nu alligevel at KvB kommer til at savne projektet så meget at han en dag vender tilbage. Om ikke andet som kapsel designer på deltid.

@Herr Madsen: Mon ikke vi får det første turbobrøl i år og den store motor engang i 2015 eller 2016? Det føler jeg mig overbevist om! Det vigtigste er at du tror på projektet. Når du ikke gør det længere ser det sort ud for CS.Tænk på hvor meget din blog betyder for CS!

 • 3
 • 0

Den daglige drift kan vi godt få til at hænge sammen ... HEAT2X mangler pt. 130.000

Fair nok. Det er jo mildest talt et problem der skulle vaere til at klare. Det lyder som om der akut er brug for ca 130 kroner pr medlem. Er det rigtigt forstaaet?

Det store spoergsmaal for mig er om det er det hele. CS har da staaet overfor vaerre problemer end det.

For et par aar siden var der ikke nogen CSS. I kunne sejle ud og forsoege et skud. CSS fik en langsom start. I skoed igen aaret efter og floej. CSS har faaet mange flere medlemmer.

Er det flytningen til et stoerre lokale der er problemet? Er det ambitionsniveauet?

Det virker meget overraskende. Naesten uforstaaeligt. Den nye hald skulle koste 24.000 kroner om maaneden plus moms. 240 (300) medlemmer. Det er mange, men saa er det heller ikke flere.

Det kunne vaere rart at forstaa problemet. Er der noget rivravruskende galt eller er det en krusning der kan klares med en kombination af:
- Lidt flere medlemmer
- Peter giver et foredrag
- En lidt strammere oekonomistyring
- En hurtig indsamling
- Og vigtigst af alt et flot skud med 2X!

Peter

 • 9
 • 1

Derfor skal der slankes, men mest på de dyre m2

Det er jeg på det rene med. Refshalen er hamrende dyr. Jeg har via en mellemmand fisket efter et andet sted hvor CS potentielt kunne bo med deres behov og Hundested havn er ret interesserede i CS. De har pladsen, er rimeligt billige, ikke bange for lidt støj (de kalder det aktivitet). Og er naturligvis en havn hvor Sputnik og Vostok kan bo billigt.

Ulempen er at Hundested ikke lige er rundt om hjørnet, men der er da helt bogstaveligt tog til kajkanten.

 • 13
 • 2

Det værste der kan ske er at CS mister troværdighed. Det der gør dette projekt specielt, i forhold til så mange andre projekter, er netop den bemandet del. Det er den del, der gør at projektet har haft den medie bevågenhed som det er blevet til, både her hjemme og i udlandet.

Desuden så er det allerede indsamlet den del penge til kapsel udvikling, så der vel også en forpligtelse her

http://www.indiegogo.com/projects/diy-spac...

 • 8
 • 0

Som for alle andre grupper over tid, det bliver et problem for dem, der startede det, så smider man nogen ud/de går selv. resten bliver mere radikaliserede i "Os og Dem"- og det er ikke specielt godt.

Det betyder på sigt: Man strammer op, og smider flere folk af, og så er projektet tilbage i karsehøjde eller sådan noget. Det, der er i gang vil gå videre, men jeg læser Peter Madsens indlæg, som et tiggerbrev. Det er nok forkert, men der er 1000 mennesker, der allerede betaler.

Jeg har ingen idé om hvorvidt, Von B er meget vigtig eller ej. Men: jeg tror det. En person, der trods alt har arbejdet for NASA, må vide noget vigtigt.

Det er for mig at se- et dårligt tilbageslag- intern uro- er lavet af nedern. Projektet har nu halveret sin succesrate, som projekt.

Fordi, sådan fungerer vi mennesker med projekter. Nogen går med- dem, der går- og resten bliver mere indspiste.

Det er rigtig kedeligt, men sandt. Det handler allerede ikke i, hvem der kan svejse- men om, hvem der går ind for ledelsen.

Mvh
Tine- der har været i frivilligeprojekter- og kender melodien, og den er kedelig!

 • 9
 • 3

Klaus Elmquist Nielsen:

Håber nu alligevel at KvB kommer til at savne projektet så meget at han en dag vender tilbage.

Det gør han ikke. Desværre. Han har strakt sig det, man kan forlange.

 • 12
 • 2

En rettelse af en faktuel fejl i artiklen, der er meningsforstyrrende:

Husleje samt havneleje til REDA andrager cirka 61E3 kr pr måned.

Det ses klart at det ikke er "80% af 100E3 kr".

Summen af disse 61E3 kr og udgiften til renter&afdrag på vostok, samt til drift og vedligehold på vostok, sputnik, uc3 og hab andrager cirka 87E3 kr.

De cirka 100E3 kr/mnd i indtægt, holder sådan cirka, men svinger lidt op og ned.

Så fakta er at der er et sted imellem 5 og 15E3 kr/mnd at bygge og opsende raketter og rumskibe for.

Før HAB2 var der 30E3 kr/mnd eller mere til samme formål, og det var et stramt budget.

Det er det problem vi skal addressere fremover ved at gennemføre en økonomisk saneringsplan, der har til formål at mindske andelen af faste udgifter og øge beløbet til rådighed for bygning og opsendelse af raketter og rumskibe. Det er jo det CS er sat i verden for at lave.

 • 10
 • 0

Hvis det er huslejen der er problemet, hvorfor så ikke "bare" flytte til et billigere sted? Er det strengt nødvendigt for projektet at det ligger midt i København? Jeg spørger fordi jeg er nysgerrig.

Måske kunne en flytning også have andre positive virkninger end bare de økonomiske.

 • 5
 • 1

Hvis det er huslejen der er problemet, hvorfor så ikke "bare" flytte til et billigere sted? Er det strengt nødvendigt for projektet at det ligger midt i København?

Som du kan se et par indlæg højere oppe taler jeg for Hundested. De er klart billigere, men det er kun den halve historie. CS lever af de hjerner der står bag og hvis man ikke kan lokke folk ind på kontoret fordi der er for langt hjælper det hele ikke noget. Så kan det godt være det er gratis i Hundested, men hvis rødderne ikke dukker op er det lige meget.

 • 7
 • 1

Det var rigtig kedeligt at læse at KvB forlod CS, og årsagen endnu mere trist.

Men, jeg støtter projektet og har fulgt med siden starten. Da HEAT 1X fejlede i 2010 fik jeg omtrent et hjertestop mens jeg sad omgivet at alt hvad husstanden kunne skrabe sammen af skærme.
Hjertet sprang også lige et par slag over da HEAT 1X i 2011 lige skulle have gentaget start sekvensen, da så den gik op så var der jubel i det lille hjem.
Da Vostok skulle anskaffes sad jeg og heppede på indsamlingen, og jeg tror da at jeg har bidraget med 20 cm af rælingen.
At se Sapphire gå lodret til vejrs med aktiv styring var en fryd, og ligeledes har det altid været en fornøjelse at høre/mærke brølet når der var motor test.
Når Sputnik skulle sejles til Nexø har jeg fulgt den hele vejen og beundret de brave søfolk om bord.
Jeg har læst om kapsel design, faldskærme, telemetri, wifi link, ubåd og meget andet og det har været en fornøjelse.

Og jeg vil ikke have at det holder op.

Alt i alt, så giver det mig noget at være tilskuer/bidragyder til CS, og det ser jeg meget nødigt stoppe, så jeg forhøjer hermed min månedlige indbetaling og håber at være et eksempel for andre som har den mulighed og er lige så tossede som mig.

 • 20
 • 1

Hej Peter

Kunne man ikke forestille sig en model hvor man gik mere målrettet mod at noget specifikt er sponseret?
Jeg tænker, noget i retning af:

"Midlerne til <udgift> er leveret af <sponsor>".

Så slipper man for en hovedsponsor, der gerne vil "hjælpe" (læs: bestemme!)

Jeg ved i allerede har sådanne sponsorer (AirLiquide tror jeg..), men man kunne jo opsøge flere...

Det betyder selvfølgelig at man skal håndtere mange mindre sponsorer, men mon ikke CSS vil kunne hjælpe?

 • 1
 • 0

HEAT2X mangler pt. 130.000 - og det er penge der skal gå til elektronik, servoer, kobber til stråleror, radioer mv. Isenkram i den kvalitet vi har brug for koster desværre en del penge.


Kan I lave en liste over hvad I skal bruge? Det kan være at der sidder nogen rundt omkring som kan lave en servo eller en radio eller hvad det nu er I skal bruge. Det kan også være at der er en virksomhed et sted som gerne vil bidrage med en dims.

Jeg er godt klar over at bare det at lave en liste tager tid, men måske er det tid som er givet godt ud.

 • 5
 • 1

...er der gjort nogle tanker om hvad der skal ske med CS når engang Peter har være ude at vende på kanten af rummet? - det vil jo være en katastrofe hvis al den viden og erfaring der bliver gjort efterfølgende skulle gå tabt - fordi at målet var nået.

Kunne man forestille sig at man kunne løse nogle af de økonomiske problemer ved at tegne nogle fremtidsplaner - efter den bemandede flyvning , der måske kunne tjenes penge på - f.eks. satellitopsendelse.

Blot en indskydelse...

 • 0
 • 1

Hvad blev der lige af den ellers så sprudlende Peter.

Vi er 2 her der, Jeg og min datter, der vil have Raketter, voldsomme damp søjler der laver lokalt regnvejr over Sjælland og den almene skønne ballade der plejer at flyde ud her på bloggen(læs viden om stort set alt fra Peters mund og tanker). VT3 skal gennemrystes af HEAT1600, jeg håber ikke det bliver den sidste ting der sker. -der er alt for mange gode uprøvede ting endnu damp luftskibet osv osv osv.

Ps: er det så et, Der bliver ingen motor-test her sidst i marts ?

Knus og kram

Troels, og Lucca
CSS'er, lige så længe jeg kan finde flasker nok til at overleve

 • 7
 • 2

Fantastisk overskrift, Ole H. Håber det er OK jeg låner den...

Det er godt at få lidt faktuelle tal på bordet serveret af Kristian. For vi skal vist passe på at det hele ikke løber i ring:

Pladsproblemet var vi igennem dengang HAB2 blev besluttet. Dengang var det også et problem uden egentlig løsning, men de fleste var vistnok enige dengang der blev skåret igennem, ikke?

Sponsorproblemet har været oppe at vende flere gange uden at "CS' kernepersonel" blev overbevist om mulighederne her. Der kommer vi vist heller ikke videre, med mindre der da er nogen der kan bringe en "angel investor" med ud til Refshaleøen. Hold jer endelig ikke tilbage hvis I kender nogen...

Indtil da må CS altså klare sig med de 100k de har nu. Yderligere indtægter kommer vist kun når der skal sælges raketpølser en gang imellem. Vi kan jo kun opfordre Peter til at sætte hastigheden yderligere op, så der kan laves nogle arrangementer... :)

Alt i alt er CS jo ved at nærme sig det ekstremt almindelige problem fra erhvervslivet, kaldet "investeringsdøden": Nogen har en god ide, og investerer i tiltro til indtægter længere fremme uden at tænke på de næste tre måneder. Det er før gået galt for mange, og allerede med købet af Vostok var der bekymrede indlæg om denne risiko. Økonomi er ubarmhjertigt.

Hvis man skal have penge til at sejle til Bornholm en gang om året, så skal der sættes 15k til side hver måned. Det er forbandet meget, men det kan der vel ikke ændres på?

CS skal igennem en hård tur nu. Der er tre store poster I kan fire på: Husleje, Bornholm og dyrt styringselektronik/rumskibsgrej. Og hvis I begynder på den store booster, så kommer der nok flere store poster oveni. Hvis man absolut skal skære, så ville jeg også skære på huslejen. Og måske - <gisp> - sætte ambitionsniveauet lidt ned. Vent lidt med den store booster. Find ud af hvad der er vigtigst lige nu.

Det er ironisk, at CS kaldes/kalder sig selv "nano NASA", for NASA er i fuldstændigt samme situation som CS. Hvis man engang bliver færdige med den overordentligt store raket de er i gang med nu, så vil man blive nødt til at sende den op med ballast, for der har ikke været penge til at udvikle og producere en passende nyttelast.

Det er ikke et eksempel til efterfølgelse.

 • 9
 • 2

Personligt vil jeg have det ok med det, hvis CS af økonomiske årsager tvinges til at fokusere på at optimere HEAT X raketten med stråleror, dampturbine, T-stoff, catpack, telemetri og hele herligheden. Det er enormt spændende med HEAT 1600, men jeg glæder mig meget til at se "den lille" HEAT raket komme højt op, tage flotte billeder, måle temperaturen og placere en bamse i faldskærm i det ydre rum, hvad ved jeg, og lande trygt igen i faldskærm.
Når CS har formået at levere denne kraftpræstation vil det sikkert medføre en væsentligt styrket interesse, som vil kunne være med til at finansiere opsendelsen af HEAT 1600. Mange CSS'ere er sikkert meget tålmodige, men der er nok også mange potentielle medlemmer som endnu ikke helt tror på det. Der er simpelthen fortsat for langt til HEAT 1600 triumfen. Gå efter at perfektionere HEAT X og opsendelsen af den - det vil da være en spektakulær præstation i sig selv, som sikkert vil kunne overbevise mange tvivlere.

 • 10
 • 1

@Troels Gripping - vi kan desværre pga. det internationale Melodi Grandprix ikke afholde test før midt i maj. Men testen bliver planlagt så snart det overhovedet kan lade sig gøre!

 • 6
 • 3

Hvis man skal have penge til at sejle til Bornholm en gang om året, så skal der sættes 15k til side hver måned. Det er forbandet meget, men det kan der vel ikke ændres på?

Den bliver du nød til at bøje i neon mig. Påstår du at dielsel, havneafgifter og Hjortø koster koster 180 kkr? Hjortø koster mig bekendt ca. 30 kkr, diesel kan ikke komme over 20 kkr. Havneafgifter har jeg ikke begreb om men jeg kan altså ikke se Nexø havn bonge CS for 20 kkr for en uge eller to. Der er meget langt op til 180 kkr.

 • 2
 • 3

Det står endnu ikke 100% klart for mig hvorfor CS's første sidespring var nødvendigt. Hvorfor skulle man overhovedet lave LES?

Og igen hvorfor var det pinedød nødvendigt at gå bort fra det opretstående design?
Nuvel der var ikke optimalt mht. udløsning af faldskærme, men det var måske løsbart?
Måske kunne man også kalkulere med at skulle forlade kapslen i nogle kilometers højde og tage resten af turen i en almindelig faldskærm frem for at lande i en tønde?

Jeg glæder mig meget til at se en CS raket i Ø60 nå de 100 km's højde og se faldskærmene folde sig ud på de rigtige tidspunkter. Rumskibet må meget gerne være mere lig første CS variant og meget mindre Apollo.

Rumdragtprojektet er da også sjovt, men er for mig at se overflødigt. Kapslen burde være sikkerhed nok - og det var den vel også i den tidlige rumfærd.

Det er klart at man med en Ø1600 raket kan nå nye og spændende mål, men ret beset er det overkill for at få en mand løftet til 100 km.

Jeg kunne godt tænke mig at se testdukken Randy sendt 100 km op med en Ø60 cm styrbar raket i 2015.

 • 10
 • 3

Det står endnu ikke 100% klart for mig hvorfor CS's første sidespring var nødvendigt. Hvorfor skulle man overhovedet lave LES?

Og igen hvorfor var det pinedød nødvendigt at gå bort fra det opretstående design?

Peter bloggede engang om at CS nødvendigvis måtte konvergere mod de store drenges design. De store drenge er jo ikke dumme, de kan dælme regne, så hvis man vil det samme havner man samme sted. NASA og ESA og Jaxa er jo ikke idioter. Vil man have en forsvarlig bemandet flyvning kan det altså ikke gøres uden mindst en 1600 mm kapsel og der skal en LES til at redde ens røv når det går galt. For nu at sige det rent ud.

Men man kan så spørge om at man vil det samme som de store drenge. Personligt synes jeg at bemandet rumfart er enormt 60'eragtigt og ubemandet er "way more" nutid. Apollo var en fiasko og Voyager en rungende succes. Men det er et synspunkt jeg står ret alene med.

 • 5
 • 8

I øvrigt er hele balladen så ikke netop opstået fordi CS "valgte" at gå væk fra den enkle ide om at sende Peter op stående i en "olietønde".

Måske er det nuværende CS bare beviset på at det bare ikke kan lade sig gøre for amatører at opsende en bemandet raket. Om forklaringen så er økonomi, samarbejdsvanskeligheder eller at det er for avanceret, er sådan set underordnet - et eller andet er i hvert fald gået galt undervejs.

Der er ganske enkelt ikke nogen genvej til rummet, som var hypotesen til at starte med. Men derfor har CS jo ikke fejlet. De er bare blevet klogere undervejs, og det ser vi nu udmøntet i en opdateret plan.

Jeg vælger at se det positive i at man erkender at forandringer har været nødvendige for at nå målet. Lad os håbe at det bliver starten på noget endnu bedre.

 • 5
 • 2

Martin Wolsing:

I øvrigt er hele balladen så ikke netop opstået fordi CS "valgte" at gå væk fra den enkle ide om at sende Peter op stående i en "olietønde".

Nej. Der er ikke en teknisk bagrund, men personlige egenskaber, som kun en stærk bestyrelse har en chance for at håndtere.

 • 8
 • 2

Sådan vil en økonom se på det:

CS er et monopol - vil man købe "eventyret om en dansk amatør i rummet" er der kun en udbyder:
Copenhagen Suborbitals.

Hvad gør et monopol, for at profitmaksimere: Sætter prisen, så pris = marginal indtægt.
Altså, sæt prisen, så den er lig med den marginale indtægt ved at øge prisen yderligere.

Den marginale indtægt ved at øge prisen = pris * delta mængde, så økonomen skal altså vide hvad der sker med mængden når prisen ændres.

Og så handler det om egenpris-elasticiteter osv. - men det behøves ikke være SÅ indviklet, for man kan jo kigges på CS' medlemsskare, og hvem består de så af:

Jo, en meget stor del af de 1.000 medlemmer er tæt knyttede til projektet og har "sig selv" på spil - en anden, nok endnu større del føler blot en stor kærlighed til projektet og til sidst er der gruppen af "støttemedlemmer", som ikke har følelser på spil.

Som gnier, økonom, monopolitisk, kald det hvad man vil, kan udnyttes:
Prisen kan sandsynligvis ændres (endda markant), uden det betyder særligt meget for medlemstallet.

Så et forslag kan være: Ekstraordinær generalforsimling, og sæt prisen op til 200 kr. / måned.

Medlemstallet vil sandsynligvis falde, måske med 20 pct., men så er der stadigvæk 160.000 pr. måned istedet for 100.000 pr. måned - men start med at lave en e-mail ud til medlemmerne:

"Kære CS medlem. Vi står i en svær økonomisk tid, og vil gerne i den nye form, kunne fortsætte projektet i sin nuværende størrelse. Vi overvejer derfor at sætte medlemskontingentet i vejret, for at kunne sikre mere stabile økonomiske rammer. Ville du som medlem acceptere en stigning i kontingentet:

Ja / Nej, hvis ja, hvad finder du vil være et rimeligt niveau:
120 kr., 150 kr., 180 kr., 200 kr., 250 kr. mere.
Dan en simpel efterspørgselskurve, og volia, lav profitoptimeringen og sæt prisen.

Nå, kan man tillade sig det, og bruge sådan monopol-metoder?

Ja, selvfølgeligt: CS er IKKE en ond monopolist, men en forening, der kæmper for overlevse, med stærke følelser på spil for medlemmerne. Spil med åbne kort, og sig tingene som der er, og jeg tror CS sidder på en endog temmelig stor pengekasse.

Mvh.

 • 1
 • 2

CSS medlemskare stiger i øjeblikket, jeg tror den er gået 20 personer op, og en hel del har øget deres
indput.

Jeg skriver på en ny blog, men har lidt upload problemer med ing.dk´server.

Kort sagt, smil !

Peter Madsen

 • 7
 • 5

Der findes sikkert også steder der er tættere på København (hvis det er kriteriet) end Hundested.

Det er faktisk ikke simpelt at finde et sådant sted i nærheden af hovedstaden hvis man vil have billig plads, må larme (raketmotorer larmer) og have en havn. Hele den sjællandske østkyst fra Køge til Helsingør er ubetalelig på niveau med Refshaleøen. CS har overvejet Hillerød, men det fatter jeg intet af Det er dyrt og der er ingen havn. Og så er Hundested altså kun 15-20 minutter længere væk end Hillerød station og har faktisk bedre offentlig trafik end Hillerøds industriområde. Man kommer let til at bruge de 15 minutter fra Hillerød station ud til industriområdet. Det skader jo heller ikke at havnefogden i Hundested er positivt indstillet selv om han selvfølgelig ikke bestemmer selv.

Jeg vil vove at påstå at hvis man bor i Herlev/Lyngby/Gentofte kommer man lige så hurtigt til Hundested som til Refshaleøen. Men bor "man" der?

 • 1
 • 1

Hej

Har fulgt indlæg på ing.dk ang. CS de sidste par år - og alligevel er dette mit første indlæg.

Jeg håber virkeligt at CS 2.0 kommer til at fungere - af alle de indlysende grunde som Peter gentagne gange har fortalt om på hans blogs (Hvem drømmer ikke om en tur i rummet?)

Lige nu må det efter min mening være et spørgsmål om hurtigt at vise, at der stadig er tryk på kedlerne, evt. med en motortest eller lignende.

Hvis/når dette skulle ske møder jeg op med min søn og indskriver os under CSS - det er et løfte!

Mvh. Thor

 • 5
 • 1

Jeg tror også, at der er brug for lidt publicity.
Har I evt tænkt på at søge sponsorer hos gymnasier, tekniske skoler og universiteter? Tænkte skolerne evt var intresserede i at være lidt med på sidelinien ved test affyringer, opsendelser, besøg osv.

Nyt medlem her.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten