Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Den film om Den Mand

Min bedre halvdel er en lille smule mere kosmopolitisk end jeg og derfor var jeg i København for at se en film igår.

Laura Poitras har lavet dokumentarfilmen "Citizenfour" om Edward Snowden og den havde CPH:DOX med i programmet.

Det er en film alle bør se, om ikke andet for på den måde at tippe respektfuldt med hatten til en heltmodig mand og hans to trofaste hjælpere.

(Der er stadig enkelte ledige billetter til filmen d. 15/11 i Empire Bio.)

(Overvej alternativt at lave en firma-film-aften ved at få en lokal biograf til at tage filmen hjem for jer.)

Det er en ting at have fulgt Snowdens afsløringer af politistatens totalovervågning i medierne og noget helt andet at se manden på video, optaget i Hong Kong da han første gang mødes med Laura Poitras og Glenn Greenwald.

Jeg har absolut ingen finger at sætte på Laura og Glenns rapportering, men det er noget helt andet at se manden sidde, afslappet, afklaret og frem for alt med oprejst pande, på en anonym hotelseng, mens han prøver på at få historien til at handle om alt andet end ham.

Man kan se på ham, at han ved at når Glenn Greenwald trykker "Publish" bryder helvede løs og hele den koordinerede vrede det militærindustrielle komplex kan mønstre vil blive fokuseret på ham, personligt, i real-time, resten af hans liv.

Hvad der kun lige anes i selve filmen, men som Laura Poitras uddybede i spørgerunden bagefter, var at hans plan endte blindt der.

Han havde planlagt hvorledes han skulle indsamle de mange dokumenter, hvorledes han skulle få dem ud af NSA. Hvorledes han skulle købe sig tid ved at forsvinde mens kæresten, der intet vidste, var ude at rejse, hvorledes han skulle sikre sig at journalisterne ikke blev forfulgt osv.

Men planen gik kun til og med overdragelsen af dokumenterne.

Hvad Edward Snowden skulle gøre i og fra det øjeblik han blev USAs statsfjende nummer ét havde han ingen plan for.

Heldigvis trådte menneskerettighedsforkæmpere til og mest takket være USAs frådende overreaktion, endte han med at bo som politisk flygtning i Moskva -- af alle steder.

Rent personligt var det der ramte mig hårdest at han kunne have været mig: Han er IT-nørd, han kan sit kram, selv kadencen når han taster på sin computer og for den sags skyld hele hans påklædning, hans holdning -- selv hans briller.

Hans humor.

Der er ikke mange grin i den film for almindelige mennesker og emnet, afsløringerne, er overhovedet ikke noget at grine af, de bør få stemmeblyanterne til at bryde i brand ved førstkommende folketingsvalg.

Men i den lille "Junta" jeg var i bio med, hard-core systemadministratorer, blev der trukket smertefuldt på smilebåndet undervejs.

Vi ved hvorfor han trækker et tæppe over sig og sin computer når han skal taste sit password, hvorfor det er morsomt at vejen foran hans hus pludselig er fyldt med hvide varevogne, hvorfor han bliver træt i stemmen da Glenn Greenwald indrømmer at hans root-password kun er på 10 tegn.

Han er vores mand, systemadministratorenes første rigtige helt.

Det langt alvorligere spørgsmål, om jeg kunne have været ham, kender jeg ikke svaret på.

Jeg ved simpelthen ikke om jeg som sysadm i FE ville kunne blive så oprørt at jeg forlod alt hvad jeg har kært, for at kaste min lid på at to journalister ville kunne vindikere min harme, mens jeg selv risikerede at blive spærret inde i isolation resten af mit liv.

Som systemadministratorer har vi en rigtig grim tendens til at nå til et punkt hvor vi siger "Det er over mit løntrin" og gå hjem og spille brædtspil med vennerne mens vi snakker om noget helt andet.

På rigtig mange måder er Snowden den første systemadministrator der virkelig gik ind i politik og jeg håber rigtig mange andre følger efter.

I tidens fylde vil navnet Edward Snowden helt sikkert gå over i historien på linie med navne some Paul Revere.

Filmen slutter med lydløse billeder, taget nærmest Bo Bedre-style: Et veloplyst køkkenvindue med en gryde i kog, indrammet af Moskvas kulsorte nat og afslørede på den vis at Edward Snowdens kæreste er flyttet over til ham i Moskva.

Tal om at følges "i tykt og tyndt"...

En lille hybel for to i Moskva er næppe nogens drøm om en Happy Ending, men i forhold til at rådne op under lysstofrør i et "SuperMax" militærfængsel i en af de firkantede delstater i USA, er det nok slet ikke så ringe endda.

Jeg ønsker dem begge alt muligt lykke til.

Se filmen. Bland jer i politik. Stem politistaten bort.

Og en stor tak til Laura Poitras for en fantastisk film.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Glenn Greenwalds bog: 'Overvåget' kan også varmt anbefales, måske især til folk, der er knapt så nørdede som systemadministratorer. ;-)

 • 6
 • 0

Det jeg sad tilbage med var en forståelse i hvor intens hele situationen må have været, der i lejligheden i HK. Den film er et vanvittigt vigtigt historisk dokument, og den viser på en fremragende måde hvor meget dedikation det krævede.

Jeg kunne ikke undgå at overveje om andre (og hvor mange?) der har forsøgt det samme før Snowden de sidste par år, men som ikke er lykkedes med det. Naturligt nok har det krævet gigantiske forholdsregler. Utroligt nok kommer han aldrig til at fremstå paranoid, når man forstår omfanget af overvågningen bliver hele situationen og forholdsreglerne nærmest tragi-komiske.

Det der overraskede mig mest var egentlig samtalen mellem advokaterne. Han havde virkelig ingen mulighed for at præsentere et forsvar såfremt han skulle blive fanget? Jeg troede at selv "spioner" havde ret til en nogenlunde fair rettergang i USA.

Se den.

 • 10
 • 0

Se filmen. Bland jer i politik. Stem politistaten bort.

Gerne. Jeg har kun fundet 2 visninger under CPH:DOX. Det kan da ikke være det? Der må da komme flere muligheder for at se den? Nogen, der ved noget?

Asbjørn

 • 2
 • 0

De fleste lande har ret dramatiske undtagelseslove, hvor under retssikkerhed og menneskerettigheder ikke længere gælder, til muligt brug når tilstrækkeligt galsindede statsledere finder det nødvendigt. Også Danmarks ser ud til at være trådt i kraft...

 • 3
 • 0

Der må da komme flere muligheder for at se den? Nogen, der ved noget?

Efter paneldebatten i går gik en medarbejder/praktikant fra CPH:DOX på scenen og fortalte, at "man" (formodentlig Filminstituttet) havde besluttet at sende Citizenfour ud i almindelig cirkulation på baggrund af den store interesse ved festivalen. Og hun bad om at alle de tilstedeværende ville hjælpe med at gøre reklame for filmen blandt venner og bekendte, at få den ud til forevisninger på skoler og biblioteker osv.

Det er sandsynligvis den cirkulation, man nu kan se på Kino.dk. Hvis interessen bliver stor nok til de få ekstra programlagte forestillinger, er der vel en chance for, at den bliver forlænget.

Derudover er det værd at bemærke, at HBO Documentaries står som medproducent på dokumentaren, så på et tidspunkt må man vel forvente, at filmen bliver tilgængelig dér.

 • 6
 • 0

Du opfodrer til at lade blyanterne brænde. Men hvem skal vi helt konkret stemme på? Eller hvem skal vi for enhver pris undgå at stemme på?

Jeg spørger fordi jeg gerne vil markere min utilfredshed, men mangler konkret viden om, hvem der er på de godes hold.

Alternativet er at undlade at stemme, men folketingssalen bliver fyldt under alle omstændigheder. Først den dag hvor blanke stemmer resulterer i tomme taburetter, bliver politikerne bange.

 • 5
 • 0

LA er også en mulighed

- muligvis? Meddelelsen synes dog fokuseret på den lokale andedam. Jeg forstår heller ikke rigtigt intentionerne hos LA, jf.:

Det er ikke i orden, at staten indsamler og lagrer data om alle danskeres telefonopkald. Det er dybt krænkende for retten til at have et privatliv, og vi skal simpelthen have stoppet denne praksis

Det er vel OK, at teleselskaberne 'indsamler og lagrer data om alle danskeres telefonopkald' (mv.), for hvis de lod være, kunne de jo hverken opkræve betaling eller tage stilling til evt. senere klager vedr. faktureringen??
Og som jeg forstår lovgivningen, kræver det en retskendelse, før myndighederne kan få indseende i disse (meta)data - så hvad er problemet reelt?

 • 2
 • 2

Poul-Henning

Nej.

Jo.

De "antispionlove" der blev vedtaget omkring 1. verdenskrig var på ingen måde "blødsødne": Anklaget var det samme som dømt.

Nej. Check empirien. Nu er der - naturligt nok - meget fokus på Snowden, men der er skam mange andre whistleblowers der har været fremme, og er blevet retsforfulgt. NSA-whistlebloweren Thomas A. Drake f.eks. (som var inspriationen for Snowden), hvis sag faldt sammen i retten.

Der er skam mange årsager til at se filmen og til at forholde sig kritisk til hele NSA's rolle og adfærd, og til behandlingen af Snowden etc. men det kan snildt gøre uden hysteri og tåbelige overdrivelser.

Hvad man end mener om USA, er det næppe det værste sted i verden at blive anklage for whistleblowing for. Faktisk kan jeg ikke lige komme på andre steder der ville have ladet f.eks. Drake slippe så nådigt.

 • 1
 • 0

Undskyld jeg spørger dumt, men jeg blev nysgerrig. Hvorfor har han tæppe over hovede, computer og skærm, når han indtaster password? Regner han med at der er et kamera derinde eller hvad?

 • 0
 • 0

Omformulering: Dels så er jeg dum, og så skete der det at jeg blev nysgerrig. Det kan jo ikke være p.g.a. kameraet på laptoppen, for det har han nok sat et hæfteplaster over, ligesom jeg selv. Regner han med at der er et kamera i rummet, eller kan bevægelsen aflæses med laser på vinduerne, - nåh, nej det ville systemadmins jo ikke kende til eller kærre sig om, men hvad så?

 • 0
 • 0

-så bare rolig. Hvis ikke denne film i sin hele karakter er forudbestemt til at hurtigt blive kopieret og blive frit tilgængelig på internettet, så ved jeg snart ikke hvilken film, der skulle være det. For eksempel gik der kun dage inden "The Kings Speech" eller "Margaret Thatcher" filmene (kvaliteteten af de nævnte film ufortalt her) var tilgængelige fra min Boxer box gennem Navi-X app'en.

 • 0
 • 0