phloggen

Den der Nobelpris...

"At modtage en Nobelpris er som at blive fyret med fuld pension og et guldur", sagde Richard Feynman bittert efter at det var sket for ham.

Nobelpriser gives altid post-faktum og selv ikke fredsprisen, den klart mest sprælske af priserne, spræller ret meget, prisen falder ikke før diskussionen officielt er forbi.

Så Al Gore og IPCC blev idag dømt officiel datid. Slaget er slået, sagen vundet, generalerne hermed hædret og hvis så vil være så venlige at træde til side og aflevere deres nøgler, så vi kan komme videre i programmet...

Bevares, vi har da en pudsig "foto-op" til gode, hvor USAs president lykønsker landets Nobelpris modtagere i det ovale kontor og som kendis vil Al Gore stadig blive inviteret til at klippe snore over og holde foredrag.

Men det er ikke helt det samme som at blive inviteret fordi man er en relevant aktør i debatten.

Og IPCC skal selvfølgelig lige have udgivet deres opus magnum men derefter bliver de også sendt ud på et sidespor. For fremtiden er det ikke nok at få en opdatering hvert femte eller sjette år og klima- og ikke mindst med vand-modeller bliver strategiske våben i de lave breddegrader istedet for videnskabelige regneøvelser.

I praksis kommer der ikke til at ske de store forandringer, Lomborg vil stadig være profet for reaktionen, dog i stigende grad cast'ed i rollen som den dårlige taber og "the usual suspects" vil selvfølgelig stadig banke i prædikestolen her på ing.dk's debat, mens de belærer os om verdens almindelige dårskab og atomkraftens lyksagligheder.

Men til historikernes store tilfredshed er Al Gores "finest hour" nu defineret nagelfast med data og klokkeslet: Fra højesteret stemte ham hjem, til han fik et gyldent håndtryk i Oslo.

Tillykke til Al Gore og IPCC

phk

PS: Man kan undre sig over at Sir Nicholas Stern ikke også fik del i prisen, for han var manden der gjorde klimakatastrofen forståelig for DJØF'erne ved at sætte pris på. Men han skal ikke vide sig sikker: Nobelprisen i økonomi er ikke uddelt endnu...

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den svenske fredspris uddeles som bekendt af det norske Storting, fordi man ikke i sin tid ikke havde tillid til Sverige som fredselskende nation. Hvorfor nu det?

Fordi Sverige havde taget Norge fra Danmark i 1814 og da Norge i 1905 ønskede selvstændighed - truede Sverige med militær indgriben. Så blev prisen flyttet til Norge.

Denne kommentar er måske ikke så relevant, udover den belyser hvor skørbelig fred og sikkerhed er.

Norge og Sveriges grænser er kun 102 år gamle, Damarks kun 87 år gamle, og Finlands ca. 63 år. Ja og Norge og Finland har været i krig for 62 år siden - og Danmark for 5 år siden - og er det måske endnu.

Man bør derfor glæde sig over alle tiltag til fred og stabilitet - og alle personer, der gør noget for sagen.

 • 0
 • 0

Sverige våbenindutri kører skam også på fuld skrue det kunne også have lidt at gøre med det.

Men jeg vil nu give Lomborg ret:

At få en nobel pris for at overdrive videnskabelig fakta med 2000% er hul i hovedet og viser at der er gået for meget popularitets politik i sagen, specielt når man lige frem hører SF og Connie Hedegaard være stolte over at Al Gore fik prisen.

En ting er at vi står over nogle ting som skal løses, en anden er at råbe dommedag, det er langt fra sikkert at man tjener sagen bedst ved at overdrive følgerne for at tjene målet. Se bare hvordan priserne stiger på majs og andre fødevarer i sydamerika så fattige kommer til at leve i hungersnød fordi at hele amerika har lagt meget at deres landbrug om for at majs og andre vækstgrøder til ethanol fremstilling og biodiesel fremstilling for at kunne sænke CO2 niveauet, problemet er bare at det så at det hæver N2O udslippet i stedet for CO2 udslippet, hvilket bare forstærker drivhus effekten da N2O er en ca. 200 gange stærkere drivhusgas end CO2. FLOT, BRAVO, SF og jer andre, nu får vi både hungersnød i de mindre bemidlede lande og samtidigt med at vi accelerer den globale opvarmning!!!!

 • 0
 • 0

Jeg glæder mig meget over, at det var Nobels fredspris og ikke en videnskabelig pris i f.eks. fysik, Al Gore der fik. Hvis vi lige ser lidt på listen over folk, der tidligere har fået fredsprisen, er han havnet i selskab med en noget broget skare med bl.a. en krigerisk israeler og en ligeså krigerisk palæstinenser, der ydermere viste sig at være økonomisk totalt upålidelig. I 2005 var det i øvrigt det internationale atomenergi agentur og dets direktør som modtog fredsprisen. Og...Stalin og Musolini har skam også været nomineret til fredsprisen, jo, jo. De kan! Retfærdigvis skal siges at der skam også har været yderst freds-relevante modtagere af prisen.

Venlig hilsen Kristian L. Jepsen

 • 0
 • 0

Fordi Sverige havde taget Norge fra Danmark i 1814 og da Norge i 1905 ønskede selvstændighed - truede Sverige med militær indgriben. Så blev prisen flyttet til Norge.

Jeg tror nu ikke at det havde så meget at gøre med hans beslutning da han døde i 1896...

 • 0
 • 0

I bogen om de danske nobelpriser gennem tiderne fra 1997 skriver Kurt Jacobsen om fredsprisen. Det fremgår af denne beretning, at Alfred Nobel i et testamante fra 1893 havde fastlagt at alle priser skulle uddeles i Stockholm. Det blev ændret i Nobels sidste testamente fra september 1895, der fastslog at fredsprisen skulle uddeles af en komite nedsat af det norske Storting. Alfred Nobel gav aldrig en begrundelse for ændringen, så det kan kun blive til gisninger, hvorfor prisen blev flyttet til Oslo.

Kurt Jacobsen skriver, at det kan være fordi Stortinget , som det første parlament i verden støttede den gryende fredsbevægelse, men det skete allerede i 1890, og altså før 1893-testamentet.

Den svensk-norske konflikt fra 1892-1895, hvor Stortinget søgte en fredelig løsning, kan være det, som fik Alfred Nobel til ændre mening, og samtidig give sin landsmænd en over næsen for deres krigeriske trusler under konflikten.

Men som nævnt, det bliver kun til gætterier.

 • 0
 • 0

Hej Jens

Tak for hjælpen.

Den svenske krimiforfatter Liza Marklund har skrevet en krimibog, der hedder: Nobels Testamente, der giver meget spændende information om Nobel, hans liv og tanker.

Om det er en helt korrekt beskrivelse kan jeg jo ikke vide. Se http://www.litteratursiden.dk/sw78070.asp

Nobel blev på sine gamle dage meget fredssøgende - idag ville vi nok sige radikal eller venstreorienteret.

Han havde flere vidtløftige veninder blandt andet en fredsaktivist, som også fik en del støtte undervejs.

Iøvrigt fik Nobel jo ret i sine advarsler om den store katastrofe i form af Første Verdenskrig (1914-18), de heraf følgende revolutioner.

Det kan anbefales at læse den amerikanske forfatterinde Barbara Tuchman's bog "Det stolte Tårn" om udviklingen op til den første verdenskrig.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten