phloggen

Demobiliseret

En af de legendariske Science Fiction bøger er Harry Harrisons "Bill, The Galactic Hero".

Bill bliver på et tidspunkt "de-planned", det vil sige nogen stjæler hans vejviser, hvilket både betyder at han nu er forbryder og at han ikke længere kan finde rundt på regeringsplaneten.

Digitaliseringsliderligheden er på vej til at gøre Bill's problem til virkelighed.

I fremtiden skal "Nemlog-in3"[1] kunne bruges fra en smartphone.

Ligesom medicinkortet.

… Rejsekortet

… Kørekortet

... Kreditkortet

… Sundhedskortet (gult)

... Sundhedskortet (blåt)

... Passet (For så vidt rejser i EU)

og sikkert mange andre kort.

Hvis man mister sin smartphone, hvad enten den falder ud af vinduet eller bliver stjålet, bliver man fredløs.

Man kan ikke tage offentlig transport ned til Kommunens Borgerservice for at få en ny Nemlog-in3.

Man kan ikke betale en Taxa for at køre en ned til --//--, den skal også bestilles via tlf/app.

Man kan ikke, lovligt, køre bil ned til --//--

Man kan ikke sende en besked til --//-- om sin kvide, det kræver Nemlog-in3

Man kan ikke få et nyt SIM kort, det kræver Nemlog-in3.

Man kan ikke købe noget - overhovedet - mindst af alt noget at drukne sine sorger i (det kræver 18+ ID).

At ringe til nogen for at få hjælp er naturligvis helt udelukket.

Man vil være demobiliiseret, fredløs, som Bill henvist til et ulønnet job i renovationstjenestens forskningsafdeling for at overleve.

Idag på Dansk IT's "Cybersecurity" konference havde jeg lejlighed til at spørge om man i "Nemlog-in3" havde overvejet situationen og svaret var et meget langt "det er ikke vores problem."

Jeg blev forsikret om at der vil blive tilbudt "andre muligheder", men det bliver et tilbud og da vil koste flere penge er det ikke noget der ligefrem vil blive proppet ned i halsen på folk, så ja, paranoide typer som jeg selv skal nok klare os, men for almindelige mennesker bliver det et helvede.

Hverken Rejsekortet, Rigspolitiet eller nogen af de andre vil give anderledes svar eller se det som deres opgave: De rationaliserer/digitaliserer jo bare, "sådan som man gør".

Skal vi gætte på i hvilket årstal en hjemløs første gang dokumenters i pressen for at sige "Min mobil blev væk og med den forsvandt hele mit liv..." ?

phk

[1] Ja, sådan skal bindestregen guddødemig stå[2]

[2] Var det i virkeligheden derfor Dansk Sprognævn skulle destrueres med en "statslig udflytning" ?

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Forhåbentlig bliver det muligt at lave en back-up, som man kan i dag med iCloud for IOS (kender ikke den tilsvarende fra Android), så det i det mindste kan løses over tid - med lidt hjælp/lån til en ny enhed...

 • 4
 • 8

Som jeg åbenbart gjorde, da jeg for snart 28 år siden lod mig "repatriere": ingen "normalt" betalte job til en om 3y1m "forældet" digitaler. "Bare" fordi man har været gennem VMS, P/OS, CP/M, MS-DOS `(2.05-5.xx), RSX, Windows (1.0-10.xx), Ultrix (UNIX), SCO-UNIX + diverse "tekniske" applikationer og compilere, suk. Holbergs 300 år gamle "science fiction": "Jean de France" var i hvert fald ingen hjælp. "DECommision", kaldte min søn det.

Men jeg er forlængst holdt op med, at undre mig over de "alvidendes" digitalisering. Jeg har en 12 år gl Nokia mobil; da jeg for over 40 år siden kørte Øbro-bilen, var "Nokia" et finsk dæknavn. Det hed min barndoms kat også - før det.

Til gengæld er verden indrettet, så jeg kan finde rundt med lukkede øjne - siden altavista.com;-). Dem eliten kalder de digitale indfødte er det langt fra - men er de så uanaloge?

Man må næsten håbe Jorden bliver til Venus - vi er godt på vej! Jeg tror dog "ungdommen" vil finde ud af, at klare sig - de skal bare lære alting forfra - for vi efterlader intet til eftertiden.

/T7K=Customer Support Engineer (på dansk: chefkonsulent, men de lyttede ikke her!)

 • 8
 • 5

På grund af al den kriminalitet man kan iværksætte ved at få kontrol over en anden persons smartphone, vil det nok i fremtiden blive strafbart at låne og bruge andres smartphone. I lighed med at man ikke må bruge en anden persons pas eller kørekort.

Så PHKs scenarie med de-planned er nok mere realistisk end man lige tror. Da man jo heller ikke kan komme ind i eboks og minretssag.dk vil man sandsynligvis blive dømt in absentia efter anklageskriftet. Man kan selvfølgelig håbe på at det så heller ikke bliver muligt at forkynde stævningen og eftersom ingen i det offentlige system til den tid har tilladelse til at have personlig kontakt med borgerne er der måske en chance for at gå fri. Indtil den dag man ved et mirakel får en smartphone og logger ind - til beskeder om at man står til 12 års fængsel.

 • 25
 • 0

En bekendt bad mig komme med til Sverige, at se på noget udstyr for et par år siden. Det var virksomheden han arbejdede hos, der betalte det hele og han fik udleveret kreditkort af arbejdsgiver.

Han kontaktede mig så og fortalte, at alt skulle betales over kreditkort og at jeg kom med kvit og frit.

Da jeg inderligt hader kreditkort og er meget mistroisk, så jeg framførte mine synspunkter andgående kreditkort, hvilket fik ham til at skraldgrine og kaldte mig et oldtidsfund helt ude af takt med den lyksalige nutid, hvor kongens mønt skulle have været afskaffet.

Efter et par timer i flyveren, hvor jeg fik rig lejlighed til at forklare mit had til kreditkort og hvad overvågning af alt køb kunne medføre og nødvendigheden hos købmanden at sætte priserne op på grund af borgernes brug af kort o.a. Han forsvarede bravt sit elskede kreditkort og fremførte det lyksalige i at alt blev registreret ned i mindste detalje og grinede ad alt i hans øjne negative som jeg fremførte.

Lige så snart vi var landet i Kastrup, så ud at leje en bil og han står så og fumler med kortet og for at det ikke skal være løgn, har han brugt forkert kode og står helt forfjamsket blodrød i hovedet med et låst kort.

Jeg fik selvfølgeligt et hysterisk latteranfald, så manden indenfor disken måtte bede om at få ro på.

Det mest syge ved det hele var, at man ikke kan leje en bil uden der bliver betalt med kreditkort og forklaringen var, at om der skete skade på bilen, så kunne man trække på kortet.

Vi spurgte udlejeren om vi ikke kunne købe, deponere beløb, stille garanti, et eller andet, alt håbløst, han skulle have et kort og adgang til at trække for eventuelle skader.

Slukørede var vi så nødt til at tage over til Den Danske Bank i lufthavnen. Damen bag skranken var behjælpelig og sagde at der ikke var nogen mulighed for at åbne for kreditkortet. Nu opstod så problemet med at få hævet nogle kontanter, og med en masse bøvl og pas, kørekort og anden legimation og ved hjælp af en masse telefonopkald fik min makker endelig nogle kontanter udbetalt.

Imidlertid var køen med utålmodigt ventende kunder vokset betrakteligt og havde med stor iver fulgt slagets gang og da makkeren højrøstet udbrød med hånden fuld af penge højt oppe over hovedet " hvor er det dog velsignet, at have nyvaskede pengesedler på hånden" så brød køen ud i befriende latter og masser af sjove spydige bemærkninger om hvidvask af penge og det reddede faktisk dagen.

Vi løb så ind i en der skulle til samme sted i Sverige, så den del af rejsen gik smertefrit og turen var alt i alt ok.

Min lærepenge af dette er, at man med djævelens vold og makt er tvunget til at rette ind, uanset hvor meget det byder en imod.

 • 20
 • 5

Allerede i dag kan det være svært at få fat i et NemID, kørtkort eller lignende, hvis du i forvejen mangler begge dele. F.eks. hvis du har fået stjålet din pung/taske, eller den er bortkommet på andre måder. Jeg har flere bekendte der har haft store problemer med at få sig autentificeret legitimt, selv ved personligt fremmøde på kommunens borgerservice.... men som PHK citerer: "Det er nogle andres problem".

Jeg har en 12 år gl Nokia mobil; da jeg for over 40 år siden kørte Øbro-bilen, var "Nokia" et finsk dæknavn.

Mon du tænker på Nokian Tyres, som er et finsk firma der laver vinterdæk? https://www.nokiantyres.com/

 • 4
 • 0
 • al den dejlige IT virker, er det jo rigtig fint. Men hvad, hvis systemerne går ned (statsligt hackerangreb), eller hvis (når) de store IT firmaer begynder at kræve betaling for adgang til deres platforme, til hvilke der snart ikke vil være noget alternativ?
 • 5
 • 0

Som vi har lært, i den danske politiske debat, gemme de seneste 20 år, er løsningen selvfølgeligt, at ”vi bare skal have endnu mere kontrol og identifikation!”

Vi skal indopererer en GSP tracker-ID chip i hjernen, på de nyfødte. Så mister vi den aldrig, på en måde der betyder noget for os! ( Den skal naturligvis placeres sådan, at den kun kan fjernes, ved at ødelægge hjernen)

Man kunne indbygge ekstra funktioner, så den kan monitorerer tankeprocesser osv. Så kan den indrapporterer direkte til læger og politi, hvis vi får ulovlige tanker!

Med denne simple løsninger, har vi med et slag, elimineret alle de problematikker du opstiller! Det vil også løse mange andre problemer: F.eks. * Ikke noget med børn der bliver væk. * Ikke noget med kriminelle der siger de ikke var der. * Ikke noget med folk der kører for stærkt eller beruset * ikke noget med at fjumrer rundt med penge eller plastic kort

Du kan trygt dele alt med din regering! som for en ekstra sikkerheds skyld, både repræsenterer den udøvende og den lovgivende magt)

Husk på, at du ikke har noget at skjule!

 • 11
 • 1

Der ligger en mand på fortovet, på maven. Armene er samlet på ryggen med et par håndjern. To betjente med hver sin MP5 står ved siden af og venter. En pæn gammel dame spørger, hvad der foregår? En af strisserne svarer: Ingen app!

 • 11
 • 3

Jeg synes nogle gange de går galt i byen på det tekniske område, f.eks. med e-mail-adresse. Og OK er med forkortelsespunktummer. De tænker også at procenttegnet skal skrives med mellemrum, som i

Fejlprocenten: 10 %

Jeg synes det er sjældent man ser det med mellemrum herinde.

Jeg tænker at en flok dansk-nørder nok sjældent selv støder på de tekniske udtryk, og så går de lettere galt i byen. Men eftersom de repræsenterer det officielle Danmark, er der et internationaliseringsbibliotek som følger det og dermed en del programmer der sætter mellemrum før % på dansk.

 • 0
 • 3

al den dejlige IT virker, er det jo rigtig fint. Men hvad, hvis systemerne går ned

Vi har egentligt levet med risiko for strømsvigt i over 50 år nu allerede. Hvis vi skulle mangle strøm i blot en uge, vil jeg tro at vi er derhenne hvor det kunne koste menneskeliv.

Og vi vikler os blot dybere og dybere ind i afhængigheder af teknologi.

Men hvad, mennesket er den eneste dyreart som er afhængig af andre mennesker for at kunne føde. Og en gang ud i fremtiden, når vi forlader denne planet for at rejse ud mellem stjernerne, så er afhængigheden total.

Og hvad så hvis teknologien fejler, ja så dør man. Førhen døde man af lungebetændelse fremover dør man af virus i sin smartphone.

 • 5
 • 1

"OK (eller o.k.)"

Jeg skulle selvfølgelig have slået det op før jeg skrev, OK er åbenbart blevet optaget.

Min pointe var nu egentlig bare at jeg gennem årene har observeret en hvad man måske kunne kalde eksperimenterende tilgang når det kom til den her type begreber fra engelsk, i stedet for at de holder sig til hvad et udvalg af gode sprogbrugere gør, eller hvordan formuleringen nu er. Men de tilpasser åbenbart også.

% har det som andre enheder - mellemrum før.

Men % er ikke en fysisk enhed. Efter hvad jeg har observeret, skriver flertallet det uden mellemrum, både her i et teknisk forum, og også inden for revision og lignende hvor der er mange procenter.

 • 4
 • 0

Nej, men du skriver jo heller ikke f.eks. 20procent eller 20pct. og derfor heller ikke 20%. ;-)

Beklager, men sådan virker typografi ikke.

Der er himmelvid forskel på bogstaver og specialtegn med hensyn til deres spaciering og læsbarhed.

Det nærmeste vi har en "bibel" på dette område er "Bogens Funktion og Æstetik" af Erik Ellegaard Frederiksen, et værk der ikke kan anbefales nok til alle der på nogen måde arbejder med tekst andre skal læse.

Selvom han ikke udtaler sig om procenttegnet specifikt, er det helt klart fra hans eksempler i afsnittet "Satsregler med kommentarer" at der ikke skal spacieres mellem ciffre og specialtegn, hverken for eller bag: §1.4.7 25×28 mm 1952-1956 8°

Derimod skal bogstaver netop spacieres fra ciffre, her er eksemplerne er 5 cm 3 kg 25×28 mm

For bogstaver tælles et punktum som spaciering: fig.28 dr.med Johs.7,15 H.C.Andersen

 • 6
 • 4

Beklager, men sådan virker typografi ikke.

Der er himmelvid forskel på bogstaver og specialtegn med hensyn til deres spaciering og læsbarhed.

Nu kan du så selv læse Sprognævnets anbefaling: https://sproget.dk/raad-og-regler/artikler...

Og her IDAs designregel: https://design.ida.dk/content/sproglige-re...

Pct. i tekst og % i figurer I tekst bruger vi forkortelsen for procent (pct.), fx "Antallet af studerende er steget med 28 pct.". I figurer bruger vi tegnet % (med mellemrum før tegnet), fx 96 %.

 • 4
 • 1

Vi har egentligt levet med risiko for strømsvigt i over 50 år nu allerede. Hvis vi skulle mangle strøm i blot en uge, vil jeg tro at vi er derhenne hvor det kunne koste menneskeliv.Og vi vikler os blot dybere og dybere ind i afhængigheder af teknologi.

Vores samfund er irreducibelt komplekst og kan dermed ifølge tilhængerne af intelligent design slet ikke eksisterer. Problemet er hermed løst :)

Der er selvfølgelig også den mulighed, at Gud har skabt vores nuværende teknologisk samfund ex nihilo inden for de seneste par år. Så er verden endnu yngre end tilhængerne af intelligent almindeligvis design går rundt og tror.

 • 1
 • 2

Det er sikkert begrundet, at få lærebøger (jeg har ikke fundet nogen endnu) vil udtale sig ex cathedra om der skal være mellemrum mellem et tal og et procenttegn. Er det et tegn lige som gradtegn, tommetegn, minuttegn etc., så skal der ikke være mellemrum. Er det en forkortelse (hvad det jo også kan opfattes som), så skal der være mellemrum. Regler skabes af dem, der bruger skriften. Jeg undlader for tiden mellemrum, fordi jeg ved, at det irriterer mange (og jeg er åbenbart en drillepind). Sprognævnets forklaring levner rum for begge udgaver og angiver grunde for begge metoder.

Hvis man gerne vil nørde, så vil jeg anbefale Selmars Typografi, som beskriver en del regler, som ingen normale kender i dag (f.eks. hvordan bestemte tal skal skrives på hebraisk). Andre af reglerne og de gode råd, er faktisk relevante for normalt tekst. De er stillet let op og er forklaret.

Ulempen ved nørderiet er, at man bliver overfølsom for grafisk sjusk. Der er en restaurant i Viby, som næsten volder mig fysisk smerte, når jeg kører forbi. Ligeså for INFO-skranken på DOKK1.

 • 1
 • 1

Vi har egentligt levet med risiko for strømsvigt i over 50 år nu allerede. Hvis vi skulle mangle strøm i blot en uge, vil jeg tro at vi er derhenne hvor det kunne koste menneskeliv.

Mange vil tænke, at så går lyset, computerne kan ikke gå på nettet, komfuret virker ikke. Varmen vil også svigte de fleste steder, selv et oliefyr vil kræve strøm.

Men de fleste vandværker vil gå i stå, og det kan blive rimeligt ubehageligt meget hurtigt. Så skal man forestille sig myndighederne fra mørklagte kontorer forsøge at sætte en eller anden nødplan i gang. Der er uden tvivl kommunikationskanaler, der kan overleve en længere strømafbrydelse, men de skal have fundet drikkevand til 5½ million mennesker og have det distribueret. Og brændstof til bilerne skal pumpes op med håndpumper (det er nok det mindste problem). Hvor mange tænker, at når strømmen går, så er det første, man burde gøre at forhindre nogen i at skylle ud i toilettet? Der er rent vand i cisternen. Ingen, vi tænker ikke i katastrofer, selv om en 20 minutters strømafbrydelse må antages at begynde på samme måde som en på 20 dage. Hvem har en FM-radio med batterier liggende? Nogle prep'ers måske. Hvem har 200 l friskt vand stående?

 • 3
 • 0

Det går op for mig, at man kan få problemer, blot man løber tør for strøm. Selvfølgelig har de rare politibetjente en powerbank, hvis den mistænkte ser ordentlig ud i tøjet, men har billetkontrolløren?

Når der er billetkontrol på stationerne på T-banen i Oslo har de powerbanks med. Lidt usikker på, om de også har, når de går rundt på togene. Det hjælper dog uanset, at kontrollørerne generelt ikke har samme krakilske tilgang til manglende billetter, som de har i Danmark.

 • 4
 • 0

Skal der digitaliseres, kan det også give mening at staten gratis udleverer den nødvendige hardware, der gør det nemt at tilgå digitaliserede tjenester.

Har man plastikkort til at kunne køre bil, sygesikringsbevis eller til at kunne rejse, giver det nok mening at gøre plastikkortet mere intelligent og samle al authentifikation i ét stykke hardware.

Mister man det, kan man få et nyt på biblioteket, hos kommunen eller tilsendt med posten. Hardwaren skal være helt værdiløs for andre end dig selv.

Hardwaren kodes til dig selv i dit private hjem og skal være nytteløst at stjæle.

 • 4
 • 0

Der er ingen grund til at gøre samfundet mere sårbar end nødvendigt. Det er godt at have backup procedure for svigt i NemID, Internet, mobilnet, og GNSS.

Der er også brug for mere sikre metoder til at genetablere 'autentificering' hvis password eller 'token' midstes. Det at banken kan overtales til at sende NemID kort til folkeregister addressen er ikke sikkert. Det samme er det at møde op på borger service med en krøllet dåbsattest.

Mister man det, kan man få et nyt på biblioteket, hos kommunen eller tilsendt med posten. Hardwaren skal være helt værdiløs for andre end dig selv.

Netop.. Derfor skal hver borger have to (hardware) tokens.. En til daglig brug, og en anden til at aktivere en ny daglig hvis den er gået tabt. (Ny FIDO token kan købes i Brugsen) Derudover kunne der laves en mullighed for at man kunne vælge to familiemedlemmer man stoler rigtigt godt på, til at sige god for nye tokens. Sidste mulighed er at borger service udsteder nyt token pga. biometri fra sidste pas (fingeraftryk, og billede).

 • 4
 • 0

En ældre dame som ikke længere må have kørekort havde fået spærret sit NemID og skulle så have det låst op. Det kræver dog billedelegitimation (pas eller kørekort) eller fødselsattest og hun kunne ikke finde sit pas eller fødselsattest. Et nyt pas kan kun fås via bestilling med NemID. En ny fødselsattest kan kun fås mod visning af billedelegitimation...

 • 2
 • 0

Hvad gør man egentligt hvis ens hjem er brændt ned til grunden og man kun står i underbukser?

Man gør sig samme øjenåbner som befolkningen i Tyskland efter anden verdenskrig. Hvor man rejste sig møjsommeligt op og vadede trøstesløs gennem sønderbombede ruinerne og funderede over hvorfor det gik så rivende galt og opdager så til sin gru at man tilbad systemet og at man var en aktiv del af det og at man ikke indså galskaben i tide og meldte fra.

 • 5
 • 2

Eller en bekendt, som lå i koma efter en blodprop. Arbejdspladsens begæring om refusion af sygedagpenge, blev af kommunen håndteret ved at sende en formular i E-boks. Jeg ved ikke om man efterhånden har fundet ud af at håndtere dødsfald. Det har givet en del håbløse situation tidligere. Det er enormt vanskeligt at have nogen som helst respekt for de mennesker, som har indført digitaliseringen, uden at tage højde for den slags naturlige livsbegivenheder.

 • 2
 • 0

Eller en bekendt, som lå i koma efter en blodprop. Arbejdspladsens begæring om refusion af sygedagpenge, blev af kommunen håndteret ved at sende en formular i E-boks. Jeg ved ikke om man efterhånden har fundet ud af at håndtere dødsfald. Det har givet en del håbløse situation tidligere.

Hvor svært kan det mon være at indbygge en funktion, som melder tilbage hvis en vigtig besked ikke bliver læst. Retssystemet skal anse det som en misligholdelse fra afsenders side, hvis der sendes til en E-boks som ikke læses.

 • 4
 • 0

Som jeg forstår det - er det meningen at det nye nemlogin bliver udviklet så man kan få et U2F device (ligesom yubikey's) - med ens identitet på. Den koster så noget - og man kan vælge "lavere sikkerhedsniveauer" - men hvis man vælger at købe en sådan - undgår man problemet (og det har jeg klart tænkt mig - da jeg så har min private nøgle på MIT token - selvom de jo nok gemmer en kopi i deres ende - så de kan give mig et nyt token med samme identitet hvis jeg skulle smide den væk.. uden at jeg kan til eller fravælge det.)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten