fablab ruc bloghoved

De kommende maskiner - strategi - hvad skal vi købe?

Fablab RUC kigger vi os konstant om efter hvilke nye maskiner vi bør investere i og hvilke nye teknologier vi skal satse på. Makerbevægelsen er i rivende udvikling, og selv om ikke alle teknologier er klar til prime time, så er der tit en pointe i at afprøve det nye og øve sig til fremtiden, hvor samme proces bliver forfinet og produktionsklar. Et eksempel er 3d print. Skønt 3d print i dag bruges meget til at printe små plastikdimser som i sig selv ikke i nævneværdig omfang forandrer verden, er ingen vel længere i tvivl om at 3d print bliver meget stort i fremtiden, og at vi snart vil 3d printe alt fra organer til bygninger. Additive manufacturing vil formentlig være lige så stor en teknologisk landvinding, med lige så store samfundsmæssige forandringer til følge, som internettet.

Vi har altid haft en - indtil videre vellykket - strategi om at prøve at være tidlig med åben adgang til spændende nye muligheder, eller muligheder i større format. Vi fik fuldplade CNC tidligt, vi har det seksdobbelte laserskæreareal (3 stk. 1200x900mm) af de fleste Fablabs fordi vi satser på billigere maskiner (som vi så til gengæld selv må vedligeholde). Vi fik fiberlaser, som kan skære op til 6mm stål, som så vidt jeg ved første Fablab i verden. Bevares, der findes mange steder hvor man kan betale sig til laserskæring af metal, men der er en afgørende forskel på hvem der kan bruge en teknologi, og hvordan, afhængigt af om uret tikker eller ej.

Henviser vi vores studerende til kun at designe ting på computeren og få dem skåret i byen til 1000 kr plus moms i timen, lærer de studerende ikke nær så meget om processen, mulighederne, faldgruberne, materialets og processens styrker og svagheder. Der er ikke mulighed for en mere eksperimenterende, fejlende, kreativ tilgang, hvor man laver forsøg som kun har 50% chance for at lykkes.

Illustration: Privatfoto

Et beslag laserskåret af 3mm stål. Områder mødes: vi kommer fra en Maker baggrund og fra at designe ting i krydsfiner og akryl til CO2 laserskæring, så det forekommer os naturligt at lave tapper og huller som passer perfekt sammen også når vi metallaserskærer. Så kan man samle præcist, uden mulighed for at fejlsamle, og bagefter svejse den lynhurtigt ved at blot røre to steder med TIG svejseren.

For eksempel var der engang en, der afprøvede en ny elektronikprintfremstillingsmåde på vores almindelige CO2 laserskærer. Han lasergraverede render i akryl og "misbrugte" laseren til bagefter at smelte loddetin ned i renderne og derved lave printbaner. Trin 2 var at tape de elektroniske komponenter fast på akrylen og afprøve om "lodde komponenter" og "skabe printbaner af loddetin" processerne kunne kombineres i ét (konklusion: det virker, sådan da, men er ikke tidsmæssig effektiv i forhold til gængse printpladefremstillingsmetoder).

De forsøg nørklede han med en hel dag. Han havde intet budget. Det var et eksperiment drevet af ren nysgerrighed; "Kan man mon dét?" - den kreative, eksperimenterende, ineffektive "jeg prøver lige, selv om det er ret usikkert om det virker, og der sandsynligvis er en grund til at folk ikke gør sådan - men hvem ved" havde ikke kunnet lade sig gøre hvis uret tikkede og adgang til laserskæreren kostede mange penge hvert påbegyndt kvarter.

Nå, men hvad skal vi nu? Typisk anskaffer vi nye teknologier på baggrund af følgende overvejelser:

 • Studerende eller brugere efterspørger det - og/eller nogle ildsjæle brænder for det
 • Vi tror det vil tiltrække brugere, vi er interesserede i at tiltrække - strategiske overvejelser
 • Det åbner nye muligheder vi p.t. ikke har
 • Den generelle udvikling eller udviklingen/prissætningen muliggør det

P.t. har jeg fire ønsker i kikkerten. Vi har næppe penge - eller plads - til det hele, slet ikke med det samme, men derfor skal man alligevel gøre sig tankerne. Der er bestilt to nye maskiner - de er begge prisrimelige, dog med en lang lead time, men her er de:

 • SLS 3d print - muliggør mere anvendelig, stærkere 3d print - og frigør én fra problemer med support materiale. Vi har kig på https://formlabs.com/3d-printers/fuse-1 - som bruger selective laser sintering for at præcist sammensmelte nylonpulver. Da det ikke-sammensmeltet pulver understøtter delene under produktion, er der ikke problemer med at understøtte overhangs. Og de siger, at delene er stærke nok til faktisk brug, og nylon er jo noget mere tough end almindelig 3d printet plast. Vi har skrevet os op til at afprøve en af de første units.

 • 5 akset CNC - her har vi kig på http://www.pocketnc.com/pocket-nc-v2/pocket-nc-v2 - nok første gang man kan få 5 akset CNC til 30.000 kr. Arbejdsområdet er ganske vist kun 115x127x90mm (hvoraf man reelt kun kan udnytte en del, når A og B akse også skal dreje), men igen, vi skal lære teknologien, og så må evt. større emner produceres andetsteds, efter vi har lavet en skalamodel. At 5 akset CNC er tilgængelig til en rimelig pris skyldes bestemt også at Fusion 360 kan 5-akset CAM.

Og så er der to lidt mere udviklingskrævende ønsker

 • Vandjet skæring - indtil videre er en gængs vandjet for dyr for os, men der er spændende udviklinger som Wazer - og dels overvejer vi om vi kunne købe kun skæredelene og så ombygge en af vores eksisterende CNC maskiner til at kunne vandjetskære.

 • Storformat transportabel CNC - vi har ikke mere plads, men vi har en container - som passende kunne rumme en 3-akset fuldplade CNC maskine, som kunne aflaste pladsen indendørs, og transporteres med til festivaller, makerfaires, konferencer, projekter, iværksætterarrangementer m.v. Helst en vertikal eller næsten vertikal maskine, som står op ad væggen inde i containeren, så den ikke fylder det hele. Så sådan en skal vi enten have fundet, bygget selv eller modificeret.

Hvad tænker I? Jeres input er velkommen!

Nicolas Padfield er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det kommer lidt an på hvor meget i gør i at give nyt liv til gamle dele, men af hvad jeg har læst og set så det er lidt lækkert med sådan et ultralyds-bad når man kan få en gammel stump til at se ny og flot ud.

Det står ihvertfald på min liste over udstyr i drømme garagen.

Derudover så viser i tit billeder af dele som ikke er korrosionsbeskyttet - Måske er der noget teknologi derude som er mindre omsonst end at skulle til at trække i malerkåben og starte kompressoren? Hvad kan man med electroplating nu om dage?

 • 1
 • 0

Gode pointer! Jeg kan fortælle at vi for nylig har anskaffet en sandblæsekabine (p.t. med glaskugler, ikke sand, i) og at 10 min efter billedet i denne blogindlæg blev taget, blev beslaget glasblæst og spraymalet med grunder. Så vi er enige, og er lidt nået til samme konklusion også.

Vi har også anskaffet grej til pulverlakering (pulveret lades elektrostatisk for at sidde fast, derefter i ovn) men har ikke prøvet det endnu.

Ultralyd er en god ide, og også noget Nikolaj "DZL" fra labbet har efterlyst - så det gør vi, når vi ser rette tilbud!

 • 1
 • 0

Det er meget godt med den Pocket NC men det åbner ikke op for alt det man kan med moderne CNC maskiner. Der skal i bruge noget i stil med en Tormach PCNC. Det koster så også det dobbelte og er kun 3-akset (4. akse kan tilkøbes). Til gengæld kan den arbejde i stål og i emner af en brugbar størrelse.

Alternativt kunne i bygge en maskine selv fra bunden og naturligvis gøre designet open source. Det er måske nok et ret spændende projekt.

En CNC drejebænk er også en mulighed. Der er stadig ting der bedst laves på en drejebænk.

 • 0
 • 0

Der skal i bruge noget i stil med en Tormach PCNC.

Jeg forstår, men vi har allerede en egnet 3 akset (http://fablab.ruc.dk/emco-concept-mill-105 ), med toolchanger. Så vi er dækket godt ind med 3 akset muligheder med en Emco på 120x120mm, mulighed for at benytte en Fanuc på 300x300mm over på Fysik hvis Emcoen ikke er stor nok, en CNC Step på 2010x1200mm som kan alu, men ikke jern, og en fiber laser på 1300x900mm

Så det er de 5 akset muligheder, som er det spændende - at kunne lave komplekse former, dobbeltkrumme turbineblade og lignende...

 • 1
 • 0

En cnc rørskærer/profilskærer ville give mulighed for at samle stålkonstruktioner med tap samlinger og dermed begynde at kunne fremstille konstruktioner hvor den fornødne stivhed kan opnås via små gitterkonstruktioner der ved normale fremstillings metoder er uoverskuelige i anstilling. men med forskårne huller er det noget mere overskueligt.

Tyndvæggede firkantrør udstøbt med beton giver nogle relativt lette og meget stive kompositbjælker, men kræver omhyggelig planlægning da huller er næsten umulige at lave bagefter.

 • 0
 • 0

Jeg ved fra mine egne besøg på Fablab RUC, at der konstant bliver opfundet virkeligt fantastiske løsninger på rigtigt mange maker-udfordringer. Både af staben og af de forskellige besøgende.

Men, desværre synes jeg alt for få af de mange gode løsninger når til at blive dokumenteret i et for andre brugbart format. - I er blevet rigtigt meget bedre end I var engang, men jeg synes stadig, at der er rigtigt meget, som fortjener at blive bedre dokumenteret og kommunikeret.

Så, jeg synes I skulle overveje at udvide "maskinparken" med en dedikeret human dokumentator. :-)

(Det var forresten mig, som brugte de mange timer / dage på at prøve at genopfinde pcb-fabrikationsprocessen. Det mest brugbare som kom ud af eksperimenterne var disse acryl og smd-LED-blomster. http://www.instructables.com/id/Acrylic-fl... )

 • 0
 • 0

Et lille spørgsmål - bær over med mig, thi jeg har ikke arbejdet med metal siden jeg gik i skole for 30 år siden?

På billedet at det laserskårne beslag kan jeg se at der på den ene kant af er noget der ligner små "tænder". Er det korrekt, og i givet fald hvad kommer de af? Bliver laseren ført frem i små ryk der giver lidt uregelmæssig skæring?

Skulle det ikke have været efterbearbejdet? I min skoletid ville jeg være sendt tilbage til filebænken med sådan en kant

 • 0
 • 0

"Takkerne" er striationer fra det smeltede metal når det løber ned gennem snitfugen. I bunden skal alt materialet fra både top og bund passere, og laserens lys er reelt passeret når materialet løber ud. Det er et emne som der har været forsket meget i, specielt i forskellene på moderne fiber lasere og CO2- lasere. Fiberlaserne kan typisk skære hurtigere i tynde materialer, endda med samme eller bedre kvalitet. I tykkere materialer er CO2 stadig bedst mht. Kvalitet og sammenlignelig med hadtighed.

 • 0
 • 0

Inspireret af jeres plastic shredder, kunne det være spænde at kunne lave noget til plaststøbning. Det passer fint mellem 3d print og CNC.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten