De hacker din firmware

Regionfri dvd-afspilning. Ophævelse af besværlig kopibeskyttelse og forbedret funktionalitet på din mp3-afspiller. En række hjemmeprogrammører har kastet sig over at modificere alskens elektronisk isenkram.

Jeg har lige præcis den alder, hvor jeg kan huske, at et it-magasin som Alt Om Data startede sit liv som et tillæg til datidens dominerende selvbyggerblad Ny Elektronik. Et blad med konstruktioner a la lav din egen dåseølskøler til bilen (med peletier-elementer, sikken et hit!).

Siden har it-magasiner som gøgeunger sparket selvbyggerkonstruktioner ud af kioskverdenen og det mest selvbyggeragtige er som regel en medleveret cd med antivirus-opdateringer og de nyeste sikkerhedspatches til Windows. Og hvor sjovt er det. Men heldigvis lever selvbyggerånden videre.

Den skotske forsker Paul Dourish har sammen med kolleger skåret maven op på en legetøjsdinosaur og omprogrammeret tøjdyret til agere på måder, som Microsoft og legetøjsproducenten aldrig havde tænkt på. Projektet har de lærde forskere beskrevet indgående i en lystig tone under titlen Hacking Microsoft Barney.

På det mere brugbare plan er der dog andre og overraskende muligheder for at presse indkøbt forbrugerelektronik til ny og undertiden chokerende funktionalitet.

Et praktisk eksempel på hackerfirmware, der giver nye muligheder har jeg beskrevet i artiklen Sæt fut i den gamle dvd-brænder. Det var faktisk med en let hjertebanken, at jeg downloadede ny firmware fra hackerduoen Dangerous Brothers. Men resultatet var dejligt, min gamle dvd-brænder havde pludselig forvandlet sig til en ny mere stabil ditto, der tilmed kunne brænde dobbeltlags-dvd'er.

Tidligere (1998) har det også været en fornøjelse at downloade opdateringer til min nu hendengangne Kiss-dvdafspiller, som både satte Macrovision-kopibeskyttelsen og de besværlige regionskodninger ud af spillet. Hvis man har lyst til at holde sig orienteret om firmware, der forbedrer dvd-grej, er dvd.box.sk iøvrigt et udmærket sted.

Blandt de rigtig sjove eksempler på ambitiøs firmware fra græsrødderne er det Open Source-baserede Rockbox-projekt. Her er mp3-afspillere fra firmaet Archos taget under kærlig behandling af en række dygtige udviklere, som presser ny funktionalitet og en langt bedre brugergrænseflade ud af produkter fra Taiwan, som ikke ligefrem glimrer med lækre tekniske detaljer fra fabrikken.

Det fryder mig iøvrigt, at de samme udviklere har fået øje på det koreanske firma iRivers mp3-produkter og nu næsten dagligt kan berette om fremdrift på et projekt, som skal rette op på og forbedre i Rockbox porting-projektet. Det er dejligt, fordi jeg i foråret anskaffede en iRiver h120. På specifikationsplanet er det den ondeste mp3-afspiller og optager, som kan langt mere end de trendy Ipods, som er bundet op til alskens digitale begrænsninger. Digitale og analoge tilslutninger på h120 gør det muligt at optage direkte til harddisken fra analoge og digitale lydkilder. Den bette sårde maskin' spiller wma, mp3 og Ogg uden dikkedarer. Produktet er veldesignet og indholdet på den indbyggede harddisk dukker op som en almindelig mappe under Windows Explorer uden behov for særligt software til fil up- og download.

Men firmwaren er ikke den fedeste, og selvom produktet sælges af iRiver med løfterne om, at det kan opgraderes via internettet, har jeg tålmodigt spejdet efter ny forbedret firmware og læst de vrede indlæg fra skuffede brugere på iRivers debatfora. De koger af arrigskab og efterlyser noget så simpelt som en niveauindikator under optagelse.

Derfor er det opløftende at se kompetente brugere tage skeen i egen hånd, og begynde at udvikle bedre firmware selv. Det er en udvikling, som burde få en række producenter af alskens digitalt isenkram til at tage sig sammen og få gjort noget ved kvaliteten af firmware. Eller, hvis kræfterne ikke rækker, se at få offentliggjort kildekoden, så brugerne selv kan få udviklet sagerne.

Bagsiden af de rosenrøde ord om græsrøddernes sympatiske anstrengelser med at forbedre ringe firmware er selvfølgelig det utal af onde nisser, der florerer i diverse debatfora om firmware. De uploader firmware og lover helt fantastiske forbedringer selvom stakkels brugere, der forsøger at opdatere med garanti kan se deres nyeste Aldi-dvdafspiller forvandle sig til en dyr bogstøtte efter opdateringen. Man skal kigge sig nøje for eller være god til at spille naiv bruger, når man returnerer den havarerede spiller til butikken.

På den anden side må man sige, at lysten til reverse engineering kombineret med nettet som distributionskanal genopliver noget af de sjove fra epoken med Josty kit, selvbyggerkonstruktioner og glødende loddekolber. Det er da køkkenbordsinnovation, der vil noget.

Nåede du helt til bunden af denne tekst, som, er jeg blevet fortalt, i sin lange længde er helt i strid med tanken bag blogs, så knyt en kommentar til. Har du har gode eksempler på kreative firmware-opdateringer til eksempelvis dvd-afspillere, babymonstre eller grafikkort så aflevér. /kurt

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Dine kommentarer om reverse-engineering er jo kun lige toppen af isbjerget:

Josty-Kit og Ny Elektronik perioden var jo også kendetegnet ved at man stadig kunne åbne og forstå hvordan radioer/fjernsyn osv virkede.

Efter engang at have set forskellen på indmaden i en Tandberg forstærker og en Kenwood vidste jeg helt uden slinger i valsen hvad jeg skulle købe. Ikke at jeg sad og skrev diagrammet ned, men jeg kunne på et par minutter danne mig et indtryk af hvor meget kvalitet og omhu der var brugt hhv ikke brugt.

Hverken B&o, Tandberg eller Sony har nogensinde kunne diktere mig hvad jeg kunne eller ikke kunne gøre ved min forbrugselektronik (bortset fra at fraskrive sig garantien hvis jeg pillede) Min Tandberg køre som strømforstærker idag. Tandberg sendte mig endda selv diagrammet (med en håndskreven note på norsk der sagde "held og lykke og fortæl os hvordan det lyder".)

Sådan er det ikke med software: Så snart det kommer til software, så er der lukket for at tænke udenfor kassen ved at kigge ind i den: den er svejset til og det er nu i flere lande, incl Danmark med "piratkort loven", en kriminel handling at pille ved, eller endog at studere, svejsningerne.

Idag står jeg med en meget interesseret knægt og jeg aner knapt hvordan jeg skal holde hans interesse vedlige: "Se her, en radio består af sådan en chip der styrer det hele og vi ved ikke hvad den laver og må ikke få det at vide".

Jeg har taget fat i nogle af mine egne gamle bøger og sat ham til at lave sømbrædder. (Minsanten om der ikke stadig findes et firma der producerer AC128 transistorer! Verden er altså ikke gået under endnu.)

Men hvad sker der med tekniske interesserede unger der har en mere almindelig familie end mine ?

Har vi overset at langtidsomkostningerne ved closed source software og integreret elektronik kan være en mangel på kvalificerede og interesserede teenagere ved indgangsportalen til DTU og ITU ?

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Anders Frederiksen skriver:

Hej Kurt.

Linksys WRT54G er en af de meget "hackede" (en WLAN router) - som folk lægger diverse linux'er på. Jeg mener at Linksys faktisk releasede sourcen til firmwaren på et tidspunkt! Det skal vi have mere af ;-)

Mvh. Anders (Der også gerne ville pille i et par ting i min iHP120 ;-)

 • 0
 • 0

Hej Kurt,

Jeg har læst dit indlæg med stor fornøjelse, og også de medfølgende kommentarer.

Megen af den forbruger elektronik, der sendes på markedet har tvivlsom firmware. Det finder man jo først ud af efter at have prøvet dimsen godt og grundigt. Producenterne er sjældent gode til at opdatere firmwaren...

Efter at have (gen)læst "Bare for sjov" af/om Linus Torvalds giver jeg ham inderligt ret i at copyright og closed source software/firmware ikke giver den bedste kvalitet. Jo flere øjne der ser jo hurtigere vil fejl blive rettet og funktionalitet blive forbedret.

Elektronik producenterne behøves ikke at pive. De skal lave genial hardware og lade alle entusianterne forbedre firmwaren. Hvis de ydermere vil bruge ressourcer på at teste firmwaren og stille den til rådighed på egen webside; så har vi en situation alle har fordele af.

Det kræver at nogen tør frigive firmwaren. Der findes synlige eksempler på på Open Source, der er succés. Der er også nogen der lever af Open Source - ved at sælge service og løsninger. Der findes sikkert også eksempler på det ikke er gået.

Mit juleønske er mere åbenhed om firmware. Det gør verden sjovere!

 • 0
 • 0

Tak for kommentarerne. Jeg har støvet lidt rundt på nettet og fundet lidt flere eksempler på uofficielle hardware-projekter til diverse stykker isenkram - den slags opdateringer er jo altid på eget ansvar.

Linux on the WRT54G (Linksys Router): http://www.batbox.org/wrt54g-linux.html http://sourceforge.net/projects/wifi-box/ http://www.voip-info.org/wiki-Linksys+WRT54G

Omdan WRT54G til et hot spot http://sourceforge.net/projects/hotspot-zone/

Firmware hacks til dvd-grej http://www.videohelp.com/dvdhacks

/kurt http://www.cdfreaks.com/drive/

Russisk reverse engineering af Sony Minidisc firmware http://www.minidisc.org/pony_mp3n1_intervi...

Tweak din minidisc til mere spilletid: http://www.wu-wien.ac.at/usr/h92/h9202446/...

Tweak your IRiver firmware - Japansk projekt til at ændre brugergrænsefladen. http://www.playerblog.com/archives/000294....

Firmware til Lego Mindstorm http://sourceforge.net/projects/lejos/

Bios-firmware til alle pc'er

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten