De fransk-belgiske stikkontakter er ikke sikre nok for os og dermed ulovlige i danske elinstallationer

Michel Coene har klaget til EU-kommissionen, fordi han er godt irriteret over, at han ikke må købe stikkontakter i Belgien og efterfølgende sætte dem op i Danmark. Det til trods for at Danmark har godkendt det fransk-belgiske stikkontaktsystem. Men som det tidligere er beskrevet her i bloggen har Sikkerhedsstyrelsen skærpet kravene til netop dette stikkontaktsystem, hvorfor ingen fabrikanter endnu kan/vil leve op til de særlige danske krav.

Michel er bosiddende i Belgien og fandt en EU hjemmeside hvor han som privatperson kunne klage om konkurrenceforvridning. Herefter fik han sat et hav a bureaukrater i gang, som han selv udtrykker det. Det hele endte med et syv sider langt brev fra Sikkerhedsstyrelsen mere end ét år senere. Med Michels tilladelse har jeg lagt brevet på min" ftp", så andre interesserede kan fordybe sig i svaret: http://server.elektro.dtu.dk/ftp/her/her/Michel.pdf

Der findes som bekendt flere europæiske stikkontaktsystemer, hvor det såkaldt "Schuko-system" er det mest udbredte. Michel spørger om det særlige danske stikkontaktsystem, i sin tid udviklet af den danske virksomhed Lauritz Knudsen, er mere sikkert end de øvrige systemer. Måske kan vi hjælpe ham?

Af den seneste danske elulykkesstatistik http://www.sik.dk/Global/Publikationer/Statistikker/Statistik-over-elulykker/Ulykkesstatistikken-for-2007 ) fremgår at der over ti år i gennemsnit er registreret 109 elulykker om året. Det fremgår også at der i perioden i alt forekom 19 dødsfald som følge af elulykker. Syv af disse skyldtes fejl ved elektriske installationer eller materiel.

I en tilsvarende statistik over elbrande http://www.sik.dk/Global/Publikationer/Statistikker/Statistik-over-elbrande/Brandstatistikken-for-2007) oplyses, at der i gennemsnit er forekommet mere end 400 elbrande om året. 102 af disse mere end 4.000 elbrande resulterede i dødsfald og kun 5 af disse dødsfald skyldes fejl ved stikkontakter eller stikpropper, står det at læse.

Spørgsmålet er nu, om nogle af jer læsere har kendskab til lignende statistikker fra andre EU-lande, og om der overhovedet kan drages sammenligninger på et sådant grundlag?

Emner : El
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det har du da fuldstændig ret i. Her på kontoret, hvor jeg sidder har vi forholdsvis nye edb-stikkontakter uden pillesikring samt alm. stikkontakter med jord og pillesikring. Sikkerhedsstyrelsen burde så forbyde de specielle edb-stik, men gør det sikkert ikke, da de kun sjældent findes i private hjem med små pillefingre. Men hvad med fremtidens børnehaver. De kommer vel også ind i edb-alderen?

 • 0
 • 0

Det har du da fuldstændig ret i. Her på kontoret, hvor jeg sidder har vi forholdsvis nye edb-stikkontakter uden pillesikring samt alm. stikkontakter med jord og pillesikring.

Hvor mange børn af dumt anvendte strikkepinde i lande uden pillesikring ?

I USA fik vi som småbørnsforældre smidt blindpropper i nakken fra alle sider ender og kanter og det løste fint problemet...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

I USA fik vi som småbørnsforældre smidt blindpropper i nakken fra alle sider ender og kanter og det løste fint problemet...

Det var en AHA! oplevelse, som forklarer meget ;-)

Tog hovedet skade?

Tænk at blive bestukket med stik..bob bob!

Botset fra det så køber jeg altid stik og stikpropper i Frankrig da de der koster mindre end en trediedel af hvad ...præcis de samme koster i DK.

 • 0
 • 0

I USA fik vi som småbørnsforældre smidt blindpropper i nakken fra alle sider ender og kanter og det løste fint problemet...

Det forekommer mig noget smartere, at pillesikringen er der med det samme man hiver stikproppen ud. Så skal man hverken lede efter blændproppen eller tænke på om man nu også huskede blændproppen.

 • 0
 • 0

Men hvad med fremtidens børnehaver. De kommer vel også ind i edb-alderen?

Jeg har ikke lige selv udført EDB installation i en børnehave, men jeg er ret overbevist om at EDB installationen bliver placeret i loftet i rum hvor børn har adgang, eller som minimum i en "børnesikker” højde.

 • 0
 • 0

Jeg bliver nødt til at skrive igen. Sidder med en strømskinne af mærket Brennstuhl der er pillesikring i,man kan ikke som sikringsstyrelsen hævder sætte en gammeldags 2 bens stikprop i den er 2 mm for bred i begge sider, hvorimod et 2 benet støbt apparat stik godt kan. Dette stik kan gå i en dansk stikdåse hvor pille sikringen er defekt eller taget ud= sikringen springer. Hvis de Danske politikere var ligeså , sikke mange arbejdspladser der ville fortsat være. Gert

 • 0
 • 0

I USA fik vi som småbørnsforældre smidt blindpropper i nakken fra alle sider ender og kanter og det løste fint problemet...

Poul-Henning

Det løste også fint problemet i mit barndomshjem i sin tid.

 • 0
 • 0

Rolig nu. Jeg ved det ikke, for jeg bruger kun strøm. Og edb.

I den anden tråd nævnte jeg kun kemi-ingenører som et eksempel. Det var IKKE ment fornærmende, nogen mennesker ved kun deres fagområde- andre ikke.

Min egen nørd (som endda har været ved TDC) kender heller ikke edbstik.

Jeg har selv arbejdet med apl-linier. Og siddet og lært farvekoder og... Når der sku loddes på centralen.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Det er et fint billede. Men jeg kender ikke typen. Det er et trebenet med jord?

Vi har selv trebenet med jord (i dyre domme) til putterne. De er ikke nemmere/sværere at bruge end andre stik.

Mvh Tine- en kort forklaring- måske?

 • 0
 • 0

"Det er umuligt at idiotsikre noget, da idoter er så opfindsomme"

Lidt OT her:

Jeg købte engang et sæt "devices" til min knægts lille spillemaskine (GameBoy). Der var to genopladelige batterier med, men der stod ikke, at de ikke måtte være på netspænding isat. De brændte af. Der stod INGEN steder, noget om det. Heldigvis overlevede GameBoyen og knægten.

Vi var nok ikke de eneste, der lavede den bøf. Der ikke var helt ufarlig.

Mvh Tine

 • 0
 • 0

Nu kan jeg forsikre jer at det er perfekt muligt at købe stikkontakter med indbygget pillesikring i Frankrig. Så det er slet ikke nogen problem. De 2 krav som står tilbage er at der skal en lille symbol på som viser hvor nullederen skal tilsluttes, og den termiske isolering skal være en lille smule bedre. Det er tillad for almindelige privatpersoner at skifte stikkontakter ud, og hvor mange danskere ved hvad en nulleder er og hvilke farve den har? For den termiske isolering skal jeg sige at jeg nu ikke specielt hører mange historier om el-brande i stikkontakter, hverken i den Belgiske eller Franske presse. Husk nu at Franskmænd lever længere end Dansker!

 • 0
 • 0

Jeg har ikke lige selv udført EDB installation i en børnehave, men jeg er ret overbevist om at EDB installationen bliver placeret i loftet i rum hvor børn har adgang, eller som minimum i en "børnesikker” højde.

Af sikkerhedsstyrelsens svar fremgår det netop, at pillesikring er et krav fordi ingen højde betragtes som børnesikker.

 • 0
 • 0

Af uransagelige årsager er der EDB stik i min lejlighed, opført 2002. Hvorfor må gudere vide, men ved siden af en del af de almindelige stik sidder der en ekstra stikdåse med EDB stik (ved gulvet), som løber på en seperat sikringsgruppe..

Så jeg har en sikringsgruppe på 13A jeg ikke bruger, da jeg ikke har noget der har EDB stik.. Men de mente nok det var en god ide, dengang i 2002 :)

 • 0
 • 0

Så jeg har en sikringsgruppe på 13A jeg ikke bruger, da jeg ikke har noget der har EDB stik.. Men de mente nok det var en god ide, dengang i 2002 :)

Man kommer jo altid ud for nogle teknisk fikserede personer som mener at ingen beskyttelse/sikkerhed kan købes for dyrt. :-) Det giver jo nærmest mindelser om vort kære færdselssikkerhedsråd hvor "1 dræbt er en for mange", iterer selv indtil al færdsel er blevet forbudt (burde ikke tage mange loops).

 • 0
 • 0

Det mest interessante i Sikkerhedsstyrelsens svar er

"Det betyder i praksis, at der ikke er fælles regler på stikkontakt-området i EU, og at der ikke er ét fælles stikkontaktsystem i EU. I Tyskland tillader man fx schuko-stikkontakt-systemet, i Italien det italienske stikkontaktsystem og i Schweiz det schweiziske.",

herefter er Schweiz altså blevet medlem af EU????

Derudover er det at ét system er tilladt jo ikke det samme som at alle andre systemer er forbudte, selv om det vist er det Sikkerhedsstyrelsen søger at give indtryk af. Er der nogen der ved, om andre EU-lande har forbud mod andre EU-landes stikkontakter, eller er det kun i Dk vi er så protektionistiske?

 • 0
 • 0

First sorry about the english but I am most comfortable with it.

What does not make sense to me is that it is possible to buy electrical apparatise with a Schuko Plug here in DK. This must result in probably 99% of these not having the required ground. Wouldn't it be better to use Schuko outlets so these get grounded. Case in point if any of you have a metal housed coffe machine on your kitchen counter, try putting your elbow on the housing, if you get a slight tingle then I bet you have a Schuko plug on it and it needs a ground.

 • 0
 • 0

You're missing the point.

Sikkerhedsstyrelsen has through many years been payed off or intimidated by LK-Nes, the Danish monopoly producer of 230V outlets and sockets, to maintain LK-NES's monopoly.

The catch 22 is that the Danish rules for an electrical outlet describe LK's design 1:1, meaning that an outlet complying the rules infringes LK's design/patent rights.

Now that it's inevitable that EU at some point will overrule Denmark, Sikkerhedsstyrelsen tries to slowly loosen up in order to save face.

 • 0
 • 0

Danish is fine, it's just my written Danish that is the problem due to lack of schooling in same.

SIK is exactly who I do not understand. They make the common EU approved outlet illegal in DK but are doing nothing to stop the influx of electrical equipment which have non LK plug. Admittedly I am not grounded in SIK rules so possibly we are all obligated to change the Schuko plug on our coffe machines to LK type but how many people do you think actually do it?

 • 0
 • 0

mindre man er kreativ

Jah - cirka det første man med en ny lap-dog gør er at droppe EDB stikket, finde en shuko-agtig ledning til strømforsyningen og save jordstikket af!

Fordi - ellers passer den ikke i nogen af de stik man møder ude i verden.

 • 0
 • 0

herefter er Schweiz altså blevet medlem af EU????

Den tænkte jeg også på ... men de har vel et sammenarbejde med EU på flere punkter, uden at være medlem.

 • 0
 • 0

Kan nogen huske de gamle grå LK-stik med massive messingstikben? De kunne man f...me få et ordentligt rap over nallerne hvis fingeren smuttede mens man var ved at sætte stikket i (og kontakten var tændt). Og så skal vi belæres om sikkerhed?

Bent.

 • 0
 • 0

Kan nogen huske de gamle grå LK-stik med massive messingstikben? De kunne man f...me få et ordentligt rap over nallerne hvis fingeren smuttede mens man var ved at sætte stikket i (og kontakten var tændt). Og så skal vi belæres om sikkerhed?

Bent.

Jeg har stadig et par stykker af dem liggende. Det kan jo faktisk også lade sig gøre at gøre det samme med et schuko-stik der sættes i en LK-kontakt. Det ville derimod ikke kunne lade sig gøre i en schuko-stikkontakt som denne: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Steckdos...

 • 0
 • 0

Den særlige danske flade stikprop indgår ofte i debatten. Det har været på tale at afskaffe den så vi kunne få Schukostikkontakter som vore nabolande - men nej - normbladet er blevet ændret: der er nu en konkav runding på den ene side af den flade stikprop og en recess på den anden så der nu er plads til jordbenet i de nye stikkontakter. (som stadig ikke kan fås)..... Her ville jeg gerne have lavet et link til normbladet; det kommer når jeg kan finde det; jeg har normbladet i en lokal fil.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten