De elektroniske elinstallationer kan være brandfarlige

Glødepærens udfasning sætter elsikkerheden over styr. Ingen har længere overblik over, hvad der virker, og hvad der udgør en sikkerhedsrisiko. Hverken producenter, installatører eller forbrugere - og heller ikke Sikkerhedsstyrelsen.

De sikkerhedsmæssige problemer, som opstår ved glødepærens exit, viser sig nu at værre større end hidtil antaget, skriver elinstallatørernes fagblad electra i det seneste nummer. Hver tredje kombination af sparepærer og elektroniske kontakter som lyssensorer og lysdæmpere giver problemer, hævdes det.  

Ofte opstår der brand i sparepæren! Hidtil er andet ikke brændt, men man kan ikke vide hvad der sker i fremtiden, når flere og flere glødepærer udfases. De elektroniske kontakter kan vel lige så godt antændes? Og så ryger ledninger, gardiner og møbler etc. let med!  

Forskellige kombinationer af sparepærer, lysdæmpere og lyssensorer er ikke testet, og Sikkerhedsstyrelsen frygter vi kun har set toppen af isbjerget. Forbrugerne har ikke en chance for at vide, hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer."Det har altid været et problem, når man skifter teknologier", siger producenterne. Selv vil jeg påstå forbrugerne er på "herrens mark".  

Når nu alle de "kloge hoveder" nede i Bruxelles beslutter et forbud mod glødepæren af hensyn til miljø og klima, så er det en meget fornuftig handling. Men jeg vil påstå, at det er en yderst letsindig handling ikke at tjekke om en sådan beslutning giver andre problemer, og så se at få dem løst først. Og når det nu konstateres ikke at være gjort, så er det direkte uansvarligt ikke at udskyde forbuddet mod glødepærer, og få standardiseringsmyndighederne på banen, så alle igen kan blive trygge.  

Europæerne kan ikke leve med, at sikkerheden ved en tredjedel af de elektriske installationer halter med hensyn til f.eks. brandrisiko.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sparepærerne, som jo har en forkobling som svarer lidt til det som sidder foran lysrør, har nok en faseforskydning imellem strøm og spænding i induktiv retning. Hvis den ikke er ubetydelig, så kan mange sparepærer i samme installation muligvis sætte HFI-relæet ud af funktion.

 • 0
 • 0

Dengang automobilen kom frem, skulle der gå en mand foran bilen med et flag for at advare andre vejfarende.

Mon ikke hovedparten af danske parcelhuse forlængst var brændt ned til grunden, hvis problemet var så stort og hvorfor skulle problemet være særligt stort nu, når glødepæren forbydes? Er der overhovedet nogen, der har hørt om en brand pga en sparepære? Fordi pæren lugter lidt svedent, når den står af er det vel ikke det samme, som en ildebrand?

I 10 år har mindst 90 % af pærerne her i huset været sparepærer (resten er LED, bortset fra to glødepærer, som sjældent anvendes) og huset står da endnu.

Selvfølgelig kan man altid forbedre sikkerheden ved sparepærer i forbindelse med godkendelsen, men ligefrem udskyde forbuddet mod glødepærer af den årsag, er da vist at skyde gråspurve med kanoner.

 • 0
 • 0

Er der ikke regler for hvor ujævn spændingen fra elnettet må være? Har lampeproducenterne antaget at spændingen altid er nærmest sinus-formet/uden hakker i strømmen?

Hvad skal et el-apparat kunne holde til?

Skal der være krav til hvilke belastninger en elektronisk afbryder skal holde til? fx induktive/kapacitive belastninger eller ujævne strømtræk og høje spændinger fra brugs-genstand mod afbryderen?

De gamle lysdæmpere er jo bygget med en antagelse om at man sætter en næsten ohmsk belastning på såsom glødepærer og ikke andet. Og mange elektroniske afbryder ligeså. Udgangen fra sådan noget er altså ikke et almindeligt 230V-udtag fra elnettet.

Justérbar lysstyrke går nok ikke af mod,e men må laves på andre måder fremover. Det er nærliggende at sætte reguleringen i selve lyskilderne, da der alligevel skal være elektronik der, og med LED-lys kan det ikke undgås. Det skal bare styres på en smart måde (fjernbetjent eller med signalkabel hen til en styreboks?)

 • 0
 • 0

Hvis den ikke er ubetydelig, så kan mange sparepærer i samme installation muligvis sætte HFI-relæet ud af funktion.

Hvad kan en betydelig faseforskydning gøre ved om et HFI-relæ får sænket sin følsomhed overfor fejlstrømme?

Hvis strømmen stadig er 50 Hz sinusformet (men tidsforskudt ift. spændingskurven), er den vel ikke skadelig. for et HFI-relæs funktion?

 • 0
 • 0

Hvis vi lige ser bort fra køkkenet og værkstedet, er vi så ikke ved at nærme os en situation hvor belysningsgrupperne under alle omstændigheder burde have mindre sikringer end 13A ?

Et hurtigt overslag siger mig at den samlede belysning i vores hus næppe nogensinde kan komme i nærheden af 1000W...

Det lyder for mig som om man i nybyggeri burde have en separat gruppe til den faste belysning og en anden til stikkontakterne.

Så ville man også slippe for at fumle rundt i mørket når nogen har tændt kaffemaskinen, vaffeljernet og elkedlen samtidig...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Det lyder for mig som om man i nybyggeri burde have en separat gruppe til den faste belysning og en anden til stikkontakterne.

Det bliver så mindst dobbelt så dyrt.

I et rækkehus har vi en gruppe med en fase til 3 værelser på førstesalen, 1 gruppe med en fase til stueetagen med stue køkken og badeværelse, samt en 3faset gruppe med kraft til badeværelse, og en trefaset gruppe med kraft til komfuret i køkkenet, kort fortalt kraft + en fase til hver etage.

Hvis du vil dele op skal vi have 2 faser til hver etage, og det vil sikkert samtidigt betyde krav om at fasen til belysning skal være svagere der løber jo næsten ingen strøm, altså dobbelt så mange ledninger, en langt mere kompliceret installation, og elektrikkeren løber garanteret sur i korrespondance kontakterne til lyset over trappen.

Og formålet var at fordele strømmen over flere sikringer, hvorfor det? er det for at skille ren og beskidt strøm?

Beskidt strøm er fasedrejet eller der er pulser fra laserprintere motorer o lign, men det giver normalt ingen problemer, så hvorfor skal vi have mindre sikringer?

 • 0
 • 0

Det lyder for mig som om man i nybyggeri burde have en separat gruppe til den faste belysning og en anden til stikkontakterne.

Nu er jeg ikke huselektriker, jeg går derimod i industrien, men så vidt jeg husker, skal stikkontakter i køkkenet i al nybyggeri have strøm fra mindst 2 forskellige grupper, netop for at undgå et forbrug større end sikringerne tillader. (ret mig endelig hvis jeg husker forkert) Da jeg selv byggede, brugte jeg 3 grupper. Jeg ser ingen grund til at dople i andre rum. Det virker fint med en gruppe, med mindre man sætter noget i stikkontakten, der er kortsluttet. (sker yderst sjældent)

 • 0
 • 0

Sikke noget sludder du skriver Søren! Da jeg var dreng, var der et par stykker i min familie som sneg sig til at trille rundt i en af familiebilerne i en alder af seks år, uden at nogen kom til skade, så hvorfor i alverden skulle det ikke være lovligt at have kørekort fra man er seks? Det er vist kun godt at Erik kan gøre opmærksom på et kommende problem!

Ole.

 • 0
 • 0

Sparepærer bør laves, så der ikke dannes en jævnstrømskomposant af betydning i nettet nu hvor sparepærer skal erstatte næsten alle glødelamperne. Pulserende jævnstrøm er ikke emnet her. En del af de harmoniske strømme, som formentlig dannes, især i de billigere udgaver er ikke farlige når der kun er få lamper. Det er mængden der gør det.

 • 0
 • 0

"Nu hvor glødepæren forbydes..." - undskyld men sparepæren er ikke ligefrem en ny opfindelse. Den blev opfundet i 1973 og har vel været almindelig de sidste 20 år.

At man først nu, i forbindelse med at glødepæren forbydes, ser artikler om hvilken enorm brandfare den udgør, er svært at tage seriøst.

Det er nok mere sandsynligt at blive dræbt af lynet på en skyfri sommerdag.

Hvis der er usikre produkter på markedet skal sikkerhedsstyrelsen naturligvis gribe ind. Men hvis der bare er tale om nogle pærer der er blevet sorte, og der er ingen kendte brandtilfælde gennem 20 års brug af pæren, så skal de nok gå tilbage og regne på sandsynligheder først.

 • 0
 • 0

Jeg har personlig oplevet en sparepære praktisk talt 'gå op i røg'. Pæren sad i en åben lampe der ikke skulle give mulighed for overophedning og var tilsluttet over en alm. afbryder til lysnettet.

Det startede med at pæren begyndte at afgive små smæld, hvilket sandsynligvis skyldes overslag i elektronikken, derefter begyndte den at ryge og lugte meget grimt - og så var det bare om at få slukket i en fart...

Jeg kan ikke lade være med at spekulerer på, hvad der kunne være sket, hvis jeg ikke havde været hjemme.

Pæren var ikke en billig model, men en sparepære fra Osram til omkring 100,- kr.

/Henrik

 • 0
 • 0

Nej det kræver ikke dobbelt så mange ledninger, det kræver een ekstra fase ledning, i hovedgrupperne, som det eneste, og det giver knap nok en merudgift, da ledning er billigt og arbejdet med at trække den ekstra ledning jo alligevel udføres. Altså ved nybyggeri

 • 0
 • 0

Nej det kræver ikke dobbelt så mange ledninger

Enig ved genbrug af nul bliver 1 gruppe til hver etage hvor vi i stedet skal have 2, ikke dobbelt så mange ledninger, men dog dyrere.

Men vil en 6 Amp sikring springe inden fejlen i pæren udvikler sig?

Måske hellere lavenergipæren skulle have sin egen sikring indbygget?

 • 0
 • 0

Nej det kræver ikke dobbelt så mange ledninger, det kræver een ekstra fase ledning, i hovedgrupperne, som det eneste, og det giver knap nok en merudgift, da ledning er billigt og arbejdet med at trække den ekstra ledning jo alligevel udføres. Altså ved nybyggeri

Det er nu en god regel at man ikke bruger samme nulleder i to forskellige grupper. Kun jorden kan man uden problemer "genbruge". Er grupperne tilmed fordelt på mere end et HPFI, så er det umuligt at bruge samme nul.

I almindelige en familie huse trækker man sjældent enkelt ledere hele vejen rundt, men bruger derimod kabel.

I boliger bestemmes gruppens max sikring ud fra kablernes mulige maksimale belastning og ikke hvad man sætter på efter udtag/stikkontakt.

Ideen om en separat gruppe til lys i boliger er omsonst, netop på grund af den lave belastning. Opstår der kortslutning som følge af brand, er gruppens størrelse ligegyldig da det altid vil føre til en frakobling, med korrekt funktionelt materiel.

 • 0
 • 0

om der er hold i det eller ej er det da kritisabelt at man ikke har undersøgt konsekvenserne til bunds inden man partout skal forbyde glødepærer. Det er også lidt bekymrende at den slags udmeldinger som sikkerhedsstyrelsen kommer med, kommer "fem minutter i tolv" så at sige....hvorfor har den slags ikke været overvejet langt, langt tidligere? Forbud af glødepærer lugter langt væk af "den nemme løsning" fra politisk hold.

 • Jesper
 • 0
 • 0

Det er nu en god regel at man ikke bruger samme nulleder i to forskellige grupper. Kun jorden kan man uden problemer "genbruge". Er grupperne tilmed fordelt på mere end et HPFI, så er det umuligt at bruge samme nul.

I almindelige en familie huse trækker man sjældent enkelt ledere hele vejen rundt, men bruger derimod kabel.

Ja ved godt det er en god regel, ikke at genbruge 0. Men når der f.eks installeres i et køkken, med kabel, så er det jo typisk et 5 ledet kabel der bliver brugt, altså 3 faser til forskellige strømslugende apparater, men med fælles 0. Så i praksis bruges 0`en jo delt.

 • 0
 • 0

Kan vi konkludere at det ikke øger sikkerheden med en lysgruppe?

Da lavenergipæren kom frem var kritikken at den kunne ikke lysdæmpes, div ingeniører så prøvet, og der er i første omgang ingen problemer.

Senere finder vi ud af at pærerne er farlige, det bekræfter os i at det er et dårligt produkt og glødepæren skrues i igen.

Efter mange år bliver det opdaget at der er mønster i historierne, et forbud mod glødepærer bringer erindringen om hvorfor vi gik tilbage til glødepærer helt frem, løsningen må være at opdatere vores el installationer med jord til alle kontakter, og specielle lysgrupper.

Kan en løsning være at vi anvender de elektriske produkter på den måde de er fremstillet og godkendt til?

 • 0
 • 0

Hej Nikolai

Jeg ser ikke nogen grund til at lave om på installationerne for at få justerbar lysstyrke, det er da mere logisk at de nye spare pære virker på samme måde som de gamle glødepære. Og man som forbruger ikke skal tænke på om den pære man køber også kan virke med den installation som man har der hjemme, og det uden at huset brænder ned...

Mht. LED pære, så finder der et da f.eks. SunFlux LED pære som er dæmpbar med en alm. lysdæmper, så du ikke behøver at rende rundt med en fjernbetjening for at tænde lyset, - eller trækker ekstra kabler for at styre dem...

Mht. sikkerheden, så finder der da også klasse II LED pære, som har indbygget alverdens beskyttelse systemer, f.eks. overophedningssikring, overpower beskyttelse, powerfaktor tilpasning mf. - men sikkerhed koster jo lidt ekstra...

Mvh. Mike, www.proled.dk

 • 0
 • 0

I boliger bestemmes gruppens max sikring ud fra kablernes mulige maksimale belastning og ikke hvad man sætter på efter udtag/stikkontakt.

Korrekt! Gruppesikringer er udelukkende til at beskytte elinstallationen, og de tilsluttede brugsgenstande. Skal brugsgenstandene sikres for at komme længere ned i ampere, skal sikringen sidde i brugsgenstanden! Hvorfor ikke blot gøre det lovpligtigt, at der skal være en lathansikring i sparepærerne, ligesom den der SKAL sidde i f. eks. kaffemaskiner? Lathansikringer springer hvis brugsgenstanden bliver for varm, også selv om strømmen er under det den er konstrueret til.

løsningen må være at opdatere vores el installationer med jord til alle kontakter, og specielle lysgrupper.

Hva' er det du ryger eller har drukket? Det vil koste milliarder, hvis installationerne i alle hjem skal opdateres! Arbejdsløsheden vil blive 0 inden for flere grene af byggesektoren. Elektrikere, murere, malere ect. vil få gyldne tider i meget lang tid, da langt fra alle installationer bare lige kan tilføjes ekstra ledninger, og skal køkkenet så også have strøm fra 2 grupper, bliver det MEGET dyrt.

Iøvrigt er det ikke kun sparepærer der ikke kan tåle lysdæmpere. Tranformatorer kan heller ikke. Jeg var engang bestyrer af et teaterbelysningsanlæg, som foreninger så kunne leje. En bruger havde engang sat en lampe der havde en tranformator til lysdæmperen, så transformatoren brændte af.

 • 0
 • 0

Rettelse

Korrekt! Gruppesikringer er udelukkende til at beskytte elinstallationen, og de tilsluttede brugsgenstande.

Der skulle have stået: "Korrekt! Gruppesikringer er udelukkende til at beskytte elinstallationen, og IKKE de tilsluttede brugsgenstande."

 • 0
 • 0

Lad os lige slå fast at lysdæmpere kan deles i 2 grupper. Den ene er en triac, der klipper sinuskurven, så den ikke længere er en sinuskurve, og den anden laver en ny sinuskurve, blot med en lavere spænding. Det er førstnævnte transformatorer ikke kan tåle. Hvordan det forholder sig med sparepæprer, ved jeg ikke, men er der nogen der ved det?

 • 0
 • 0

løsningen må være at opdatere vores el installationer med jord til alle kontakter, og specielle lysgrupper.

[quote]Hva' er det du ryger eller har drukket? Det vil koste milliarder

[/quote] Helt enig, du klipper fra indledningen med ingeniør logik, og hvis du læser hele indlæget vil du se at jeg slutter med spørgsmålet om ikke det er bedre med korrekt anvendelse af vores el artikler.

 • 0
 • 0

Ja ved godt det er en god regel, ikke at genbruge 0. Men når der f.eks installeres i et køkken, med kabel, så er det jo typisk et 5 ledet kabel der bliver brugt, altså 3 faser til forskellige strømslugende apparater, men med fælles 0. Så i praksis bruges 0`en jo delt.

Ja naturligvis bliver den samme nul brugt på forskellige apparater, der er tilsluttet samme gruppe. Det der var argumentet var at den samme nul skulle bruges på tværs af grupper, hvilket ikke er nogen god ide.

Det er som sagt endda umuligt, hvis de to grupper nu eller senere skal deles op på to HPFI'er

 • 0
 • 0

Har man mange sparepærer i installationen er det vist en god ide, en gang imellem at tænde dem alle sammen, og så teste HPFI-relæet med testknappen. Kobler relæet ikke ud er det ikke sikkert, at det er relæet der er noget i vejen med. Sparepærer kan levere jævnstrøm som jammer relæet på to måder. Dels ved ulige harmoniske i effektoptagelsen og dels ved at lysrør kan virke lidt ensrettende, hvis der er usymmetri i lysrøret. Det betyder ingenting med få sparepærer, men får betydning når der er mange. Og mange bliver der tale om hvis de skal erstatte alle glødepærerne.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten