Toxblog bloghoved

De dødbringende edderkopper, der nåede ind i England inden Brexit

For et par uger siden havde jeg fornøjelsen af endnu engang at være med til symposiet, Venoms, i Oxford, hvor forskere inden for toksinologi og modgift mødes årligt for at diskutere giftige dyr, toksiner og den nyeste udvikling inden for behandling af forgiftninger. I denne forbindelse var jeg heldig at overvære en præsentation af John Dunbar fra Irland, som fangede min opmærksomhed. Ikke nok med, at John kunne berette om, at den giftige falske enke havde spredt sig til hele Storbritanien, men han fangede endda et eksemplar, der sad i hjørnet af den pub, vi var på sammen.

Illustration: John Dunbar

Billeder af den falske enke, Steatoda nobilis, og den bytte taget af John Dunbar.

Til dette års udgave af venoms havde jeg en lille hær af spirende toksinologer med fra mit laboratorie (Tropical Pharmacology Lab). Disse skulle alle præsentere deres forskellige forskningsprojekter og -resultater, samtidig med at de skulle have et crashkursus i toksiner og giftige dyr. Dagen inden konferencen skulle moralen for disse unge studerende højnes, så de var kampklar med gode præsentationer til dagen efter. Derfor tog vi på pubben, The Mad Hatter, sammen med andre tørstige toksinologer. Én af disse var John Dunbar.

Illustration: John Dunbar

Medlemmer af Tropical Pharmacology Lab. Fra venstre mod højre: Cecilie Knudsen, Andrea Martos, Urska Pus, Andreas Laustsen, Rasmus Friis, Erick Bermudez og Line Ledsgaard.

Midt under en pub quiz (hvor undertegnede forfatter naturligvis vandt to ud af de tre præmier – bl.a. et flot maleri af en Redback Spider, som ikke står på min kærestes of mit soveværelse…) var der et par folk, der pludselig bevægede sig, rejste sig op på stolene og begyndte at lyse med deres telefoner. Det viste sig nemlig, at John havde fået øje på en falsk enke (false widow spider, Steatoda nobilis), som sad og gemte sig i et hjørne – og sådan én ville jo være god at have, så den måtte fanges! Det skal indrømmes, at det hverken var gået op for mig eller mine studerende, hvad der foregik. Vi tænke nok bare, at det var en sløjt udført borddans, der var i gang.

Illustration: John Dunbar

John Dunbar i færd med at fange en falsk enke på pubben, The Mad Hatter, i Oxford.

Næste dag blev vi dog klar over, hvad der var foregået. Under sin konferencepræsentation fortalte John om, at den falske enke havde spredt sig voldsomt i England siden 90’erne, og at flere folk havde fået voldsomme bid, der havde resulteret i amputationer, åbne sår og endda dødsfald. Det mest overbevisende var dog, da John op af sin brystlomme hev et reagensglas op med den falske enke, som han havde fanget aftenen inden.

Der vides relativt lidt om den falske enke. Umiddelbart er den ikke helt så farlig som den sorte enke eller den røde enke (Redback spideren), som den er i familie med. Den menes at stamme fra de Kanariske øer, hvor den ved at uheld er blevet fragtet til England (og andre steder i verden), hvor den ser ud til at klare sig rigtig godt. John og hans kollegaer er derfor nu i færd med at undersøge edderkoppen og beskrive giften, som de indtil videre har vist kan give nekrose (vævsødelæggelse), ødelægge røde blodceller og i det hele taget forårsage en del smerte (bl.a. neurotoksisk "latrodectism").

Kort of udbredelse af den falske enke i Storbritanien, som er taget fra John Dunbars forskning.

Generelt skal man ikke frygte edderkopper på vores nordlige breddegrader (hvilket jeg er glad for, da jeg ikke er den store fan af giftige edderkopper, som før har angrebet mig). Men det tyder dog på, at man alligevel skal tage sig en smule i agt, hvis man er i Storbritanien. Om årsagen til edderkoppernes indtog skyldes import af mere eksotiske planter eller fødevarer, og om lignende edderkopper findes i Danmark vides ikke. Men én ting vil jeg dog gerne slå fast: Bid fra den giftige falske enke er nok én af de ting, som Brexit heller ikke kommer til at løse!

Andreas Laustsen er kemiingeniør, PhD og biotekentreprenør (Biosyntia, VenomAb, Chromologics, Antag Therapeutics, VenomAid Diagnostics og Bactolife). For tiden arbejder Andreas som Lektor på Danmarks Tekniske Universitet med bioteknologi-baserede modgifte mod slangebid. I 2014 blev han kåret som Danmarks Sejeste Ingeniør, i 2016 som en af Europas top 10 biotekentreprenører under 30 år og i 2017 som en af Europas "30 under 30" af Forbes og en af Europas top 35 innovatører under 35 af MIT Technology Review.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

God historie! Du skriver at vi ikke skal frygte edderkopper på vores nordlige breddegrader men ifølge John Dunbars kort er de små bæster fundet så langt mod nord som kirkwall. Altså nordligere end Skagen. Og din oplevelse på pubben indikerer at de giftige edderkopper måske er mere udbredte end vi tror, de bliver bare oftest ikke opdaget fordi de fleste, inkluderet undertegnede, ikke kan kende den ene edderkop fra den anden. Så er det blot et spørgsmål om tid før vi også kan få den slags ubudne gæster i baghaven eller er der geografiske/klimatiske grunde til giftige edderkopper ikke også skulle kunne leve i dk?

 • 5
 • 0

Hej Karsten Du har helt ret. Hvis jeg skulle gætte, ville jeg nok gætte på, at vi også kan (eller i hvert fald snart vil kunne) finde denne type edderkop i Danmark. Så måske man på et tidspunkt i DK vil ændre lidt opfattelse af, hvorvidt vi skal passe på edderkopper eller ej. Mvh Andreas

 • 4
 • 0

Hej Andreas, som skriver:

Generelt skal man ikke frygte edderkopper på vores nordlige breddegrader (hvilket jeg er glad for, da jeg ikke er den store fan af giftige edderkopper, som før har angrebet mig)

Hvad enten dine yndlingskryb har 8 ben, eller slet ingen, så burde det jo hverken være deres giftighed eller hurtighed, eller det faktum at de (heldigvis uden held) har forsøgt at angribe dig, der skulle få dig til at foretrække de glatte, frem for de behårede ... (kryb, altså!)

For mig bekendt er de giftigste slanger da både giftigere og hurtigere end de giftigste edderkopper, og jeg gætter da på at nogle af førstnævnte også har forsøgt at angribe dig?

(Det havde jeg da i hvert fald selv forsøgt, hvis jeg var blevet taget i nakken, og aftvunget mine kropsvæsker!)

Nå, men endnu engang tak for et underholdende og lærerigt indlæg, som jeg absolut måtte læse! ;o)

Er det forøvrigt ikke den brasilianske vandreedderkop, der er verdens giftigste? .... og vist også den mest aggressive og mest dødbringende overfor mennesker?

Der er også en australsk tarantel (som jeg desværre ikke kan huske hvad hedder - og nej, det er ikke en enke), som i øvrigt er ret udbredt i storbyerne Sydney og Melbourne, og muligvis mindst ligeså giftig som vandreedderkoppen, men heldigvis ikke nær så aggressiv, omend den har kostet en del mennesker livet.

Det særlige ved denne, skulle være at den kun er giftig overfor primater, herunder mennesker og aber, men ikke for andre pattedyr.

Jeg tænkte du måske kan forklare, hvordan dette er muligt?

 • 1
 • 0

"Sensationalised stories about the bite of Steatoda nobilis have featured in UK newspaper articles"

"Like almost all spiders, Steatoda nobilis is venomous, but its bite is almost exclusively of mild effect on humans, without the severe consequences that can occur with black widow spiders. Its bite is often alleged to be one of the medically significant for humans, even though the few recorded bites do not typically present long-lasting effects. The symptoms of a bite are typically similar to a bee or wasp sting. ..." ( https://en.wikipedia.org/wiki/Steatoda_nob... )

"False widow venom cannot cause necrotic ulcers. Allergic (hypersensitivity) reactions or infections are very unlikely." ... "If bites happen, clean the bite with mild soap and water to prevent infections." ( Fact sheet: False widow spiders - Steatoda spp) http://www.nhm.ac.uk/natureplus/community/...

 • 1
 • 0

Hej Søren Tak for input. Jeg tror, at den edderkop, du tænker på, er funnel web spider'en: https://en.wikipedia.org/wiki/Australian_f... Denne er netop kendt for at være meget mere giftig over for primater. Nogen mener, at dette skyldes, at ikke-primater kan have antistoffer (eller antistoflignende molekyler) i deres serum mod edderkoppens toksiner, selvom de aldrig er blevet bidt. Disse antistoffer vil kunne nå at neutralisere giften, inden den når at få effekt.

Der er flere steder, der skriver at funnel web edderkoppen er verdens mest giftige, og der er også steder, der skriver, at den brasilianske wandering spider er den giftigste. Jeg forsøgte at slå LD50-værdierne op for begge edderkopper og fandt, at LD50 for funnel web edderkoppens gift er 0,16 mg/kg, mens LD50 for wandering spider er 0,63 mg/kg. Hvis disse tal er sande, så er funnel web edderkoppens gift mere giftig "per dråbe". Jeg ved dog ikke, om et bid fra en wandering spider kunne være værre pga. en evt. større indsprøjtet giftmængde. Dette er muligt - men lidt svært at måle i praksis.

 • 3
 • 0

Hej Albert Mange tak for input. Det er helt rigtigt, at der har været en del sensationalisme ifbm. den falske enke. Men ud fra de billeder, som jeg så til præsentationen i Oxford ville jeg dog sige, at et bid fra den falske enke er ret træls - i hvert fald så de væsentligt værre ud end et hvepsestik. Det kan være en smule svært at afgøre validiteten af billeder fra nettet, men hvis man googler bid fra false widow spider, så kommer der en del ret klamme billeder op. Mvh Andreas

 • 4
 • 0

Vi fandt en "kugleedderkop" i badeværelset i går. Den var sort og ca. en cm lang og spillede død (trak benene under sig og lå stille). Vi har aldrig set den type før i lejligheden, men vi forvekslede den måske med en Husedderkop.

 • 1
 • 0

Hej Søren Tak for input. Jeg tror, at den edderkop, du tænker på, er funnel web spider'en: https://en.wikipedia.org/wiki/Australian_f... Denne er netop kendt for at være meget mere giftig over for primater. Nogen mener, at dette skyldes, at ikke-primater kan have antistoffer (eller antistoflignende molekyler) i deres serum mod edderkoppens toksiner, selvom de aldrig er blevet bidt. Disse antistoffer vil kunne nå at neutralisere giften, inden den når at få effekt.

Et vildt gæt: Nogle mennesker og formentlig også aber , er truet på livet hvis de spiser pattedyrskød eller mælkeprodukter. Det skyldes et sukkerstof alphagal som primater er holdt op med at lave meget sent i evolutionen. Teorien er at flåten ,det lille dyr,har stoffet alphagal med fra andre pattedyrs blod og så læsser noget af når det drikker blod hos mennesker. Det var iøvrigt en kvindelig australsk læge fra østkysten der førte gang så sammenhængen med flåtbid og nogle uforklarlige anafylaktiske chok med dødelig udgang hos mennesker.

 • 1
 • 1

Hej Niels Du har helt ret i, at proteiner fra ikke-primater kan give anledning til immunologiske reaktion pga. denne ændring i proteinernes glykosyleringsmønstre. Men lige ift. funnel web edderkoppen, så har den en lang række toksiner, som udøver deres effekt via toksicitet (som teknisk set ikke er det samme som immunogenicitet. Det har jeg bl.a. skrevet om her: https://ing.dk/blog/toksicitet-vs-immunoge...). Generelt er det ikke et problem at spise kød fra ikke-primater (heldigvis!), fordi proteinerne nedbrydes, inden de optages. Men bl.a. alpha-gal er en af årsagerne til, at det ikke er smart at bruge proteiner fra dyr terapeutisk i mennesker (hvilket netop er årsagen til, at jeg arbejde på at udvikle humaniseret modgift mod slangebid i min forskning). Mvh Andreas

 • 4
 • 0

ud fra de billeder, som jeg så til præsentationen i Oxford ville jeg dog sige, at et bid fra den falske enke er ret træls - i hvert fald så de væsentligt værre ud end et hvepsestik.

"Please note: All the stories you may have read about people’s arms nearly having to be amputated and pus filled open wounds are not directly attributable to the bite of the false widow. If these are in any way connected to a bite (which is doubtful in some cases) then it is the result of a secondary bacterial infection, the same that could occur from any cut or graze." http://www.falsewidowspider.org.uk/bites

Når jeg er ovre i Chile, ryster jeg altid mit tøj før jeg tager det på, eftersom den ikke-agressive 'la araña de rincón' (Loxosceles laeta) har en kedelig vane med at gemme sig i tøj. Den har jeg ikke lyst til at blive bidt af. Her på østsiden af Andesbjergene findes den heldigvis ikke.

En af mine chilenske bekendte blev bidt i en tommelfinger en tidlig morgen. Han ignorerede biddet indtil sent om natten, hvor det gjorde rigtig ondt. Inden han var nået ned til landsbyen (Horcon) og havde fundet en bil, der kunne tage ham ned til landevejen, så han kunne komme til hospitalet i La Serena med den tidlige morgenbus, var det for sent. Farvel til en tommelfinger på mindre end 24 timer.

 • 2
 • 0

Hej igen Albert Tusind tak for input. Der er nok ingen tvivl om, at der har været en del hype omkring disse edderkopper. Jeg ville dog undre mig over, hvis forskere til en videnskabelig konference fortalte noget, der var helt usandt (omend jeg selvfølgelig ikke kan afvise dette). Det er under alle omstændigheder meget sandsynligt, at de værste sår skyldes sekundære infektioner, som ikke direkte skyldes giftens toksiner. Men idet sekundære infektioner er ret normalt i nekrotiske bid fra giftige dyr, ville jeg dog næsten argumentere for, at det er den del af giftenes hensigt. Fx ses dette hos komodovaranens gift, som i sig selv ikke er voldsomt slem, men skaber irritation, der får vandbøfler til at vandre ud i bakteriefyldt vand og dermed får alvorlige infektioner: https://ing.dk/blog/komodovaranen-en-drage...

Det lyder som en god idé, at ryste loxoscelesedderkopper ud af tøjet. De billeder, jeg har set, er også ret stygge. Det er derfor også en af de få edderkopper, som der laves modgift imod. Mvh Andreas

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten