motorbloggen

Danskernes foretrukne elbil har stadig et par esser i ærmet

Hver fjerde elbil på de danske veje er en Tesla, viser tal fra De Danske Bilimportører. Og danskernes begejstring for de amerikanske elbiler er i virkeligheden helt forståelig, hvis man spørger mig efter en uge bag rattet af den seneste inkarnation af producentens “prisvenlige” model.

Lillebror i Tesla-porteføljen er gået som varmt brød, siden den blev introduceret på det danske marked for to år siden.

Jeg måtte lige genopfriske min hukommelse. Og Model 3 er jo sjovt nok ikke, som navnet ellers antyder, Tesla tredjes bilmodel, men faktisk den fjerde, siden bilproducenten blev grundlagt i 2003. Den blev overhalet indenom af den store Model X, som ifølge de danske salgstal ikke har været en storsællert. Til gengæld er den heller ikke ligefrem prisvenlig.

Men sådan var Model 3 tænkt, nemlig som den tredje elbil på vejen mod stadigt billigere elbiler med Tesla-mærket, som almindelige mennesker også kan betale. Strategien har hele tiden været at bygge de dyre modeller først. Først skulle der sælges en sportsvogn, Tesla Roadster, så en luksuriøs “saloon car” eller sedan (Model S), og så en mindre, mere prisvenlig sedan-model, Model 3: velsagtens Teslas svar på en BMW 3-serie. Siden har vi også fået en stor version, eller crossover-version, af Model 3, Model Y, som Motorbloggen forhåbentlig også stifter bekendtskab med inden længe. Næste skridt vil være at introducere en Tesla i Golf-størrelsen, en Model 2.

Elbilens svar på en Cola Zero

Læskedrikken Coca Cola Zero er, som reklamen hævder, “zero sugar, zero compromise”, og jeg oplever, at Model 3, som i øjeblikket starter ved 400.000 kroner, har vist sig at være elbilmarkedets svar på netop den populære sodavand, hvor der altså, tilsyneladende, heller ikke er gået på kompromis med noget nævneværdigt.

Du får jo det, du godt kan lide ved en elbil, hurtig acceleration og høj komfort, uden at gå på kompromis med hverken størrelse, rækkevidde, design, ladehastighed eller pris. Og måske vigtigst af alt, får Tesla-ejerne desuden adgang til et eksklusivt hurtiglader-netværk, de såkaldte Superchargers. Selv i den billigste version får du 448 kilometer rækkevidde og en acceleration fra 0-100 kilometer i timen på 5,6 sekunder. Det er imponerende.

Skal man partout have mere plads, er der en Model Y, men Model 3 er med sine 542 liter i bagagerummet ikke en lille bil i min bog.

Illustration: Christian Grunert Rantorp

Ja, det er en kliché at sammenligne elbiler med mobiltelefoner, men der er unægteligt noget om snakken her. For ligesom amerikanske Apple både udvikler egen software og hardware til sine produkter, med de fordele det utvivlsomt giver dem, har Tesla også en klar fordel i, at selskabet selv har kontrol over den fulde brugeroplevelse, eksempelvis ved at elbil og ladeinfrastruktur kan tale sammen. Når du vil lade på en af Teslas Superchargers, sætter du bare navigationen til en af Teslas egne ladestationer, hvorefter bilen automatisk varmer batteriet op på vejen. Det kam man ikke med andre elbiler, og det er unægteligt en kæmpe fordel. På mange punkter er Tesla virkelig milevidt foran konkurrenterne. Jeg nyder også, at min smartphone kan indstilles til at være bilnøgle, og at jeg kan bruge Teslas app til at holde øje med bilens rækkevidde og styre en lang række funktioner uden problemer på min egen lille skærm. Konkurrenterne er ved at lære den del, men få gør det bedre end Tesla.

Det betyder også, at du ikke behøver at fedte rundt med ladebrikker eller apps fra mange forskellige ladeoperatører i denne bil, hvis du ellers kan lade i din egen garage. På farten er bilen sin egen ladebrik, når du lader på en Supercharger. Tesla har generelt godt styr på at udvikle software, der bare fungerer hurtigt og intuitivt, og det er stadig tilfældet med denne bil, vi har testet.

Og det må være en stor del af forklaringen på, at Tesla Model 3 nu alene udgør en femtedel af den samlede danske elbil-bestand.

Supercharger med 250 kW

Under vores test var vi forbi Teslas opgraderede, såkaldte V3-ladestandere, i Kirke Såby, som nu lader bilerne med op til 250 kW, hvis ellers batteriet er ved at være helt fladt. Det er endnu de færreste elbiler på markedet, som kan håndtere så hurtig en opladning, i den prisklasse.

Illustration: Christian Grunert Rantorp

Vi har testet en bil med adaptiv fartpilot, men uden den særlige ‘Enhanced Autopilot’, der blandt åbner op for automatisk vognbaneskift, og såkaldt ‘Fuldt selvkørende egenskaber’, med bl.a. trafiklys- og stopskilt-kontrol. Ved køb af FSD-pakken til knap 60.000 kroner er den opgraderede Autopilot-funktion inkluderet. Lad os bare slå fast, at mange fint vil kunne leve med den “skrabede” version.

Det der slår mig under kørslen er, hvor befriende anderledes bilen føles at kigge på og køre i. Den er selvsagt sjov, med hurtig og præcis styring, og udstyret med uendelig meget power. Tesla er og har altid været en dedikeret elbilproducent, som tør tage chancer, og som ikke synes at have den samme arv at slæbe rundt på, på godt og ondt, som mange konkurrenter skal tage hensyn til, og som måske gør, at de tøver med at omfavne den fulde elbil-oplevelse. ‘One pedal driving’ fungerer upåklageligt i denne bil, og jeg forstår ikke, hvorfor det ikke er standard i alle elbiler. For det er det ikke. Først røg koblingen i de moderne biler, og med regenerativ bremsning, hvor elmotoren fungerer som generator og lader batteriet, kan man (næsten) også undvære bremsen. Det er stærkt vanedannende, og jeg savner det, når jeg kører i biler uden.

Stor skærm fungerer overraskende godt

Det er klart, at det kan virke afskrækkende, at instrumentpanelet i denne bil er én stor, digital skærm midt i bilen, hvor noget nær alle funktioner skal betjenes, inklusiv handskerummet. Men selvom der kun er meget få fysiske knapper i denne bil, kræver det ikke meget tilvænning at mestre, vil jeg mene, og til gengæld giver det bilen et minimalistisk udtryk i kabinen, som jeg synes fint komplementerer bilens overbevisende ydre og blot synes at understrege Teslas kompromisløse tilgang til bilproduktion.

Illustration: Christian Grunert Rantorp

Man kan så stille spørgsmålstegn ved, om samtalekvaliteten på denne bil er lige så kompromisløs som eksempelvis de tyske producenter. I den seneste model er det om ikke andet en klar forbedring i forhold til den første version fra 2017.

Illustration: Christian Grunert Rantorp

Bilen har i år fået et facelift, der er så konservativt, at førnævnte tyske producenter ville få røde ører. Men det skal Tesla ikke høre et ondt ord for. Væk er krom-detaljerne, som på den nye model er malet sorte, hvilket der givetvis vil være delte meninger om. Selv havde jeg nok foretrukket at beholde krom som en valgmulighed, hvis jeg skal være helt ærlig.

Vores testbil var en Dual Motor, i en såkaldt Performance-version, med to motorer på for- og bagakslen, som sender tophastigheden helt op på svimlende 261 km/t, med en 0-100 km/t-tid på svimlende 3,3 sekunder. Hvis du som jeg hellere vil spare på strømmen, lover bilen op til 567 kilometer rækkevidde. Modellen løber dermed op i en halv million kroner.

Illustration: Christian Grunert Rantorp

Så bliver det næppe meget bedre. Med så lang en rækkevidde er opladning sjældent noget, man vil bekymre sig om, og med adgang til Teslas egne lynladere, er dine chancer for at finde strøm altid bedre end med andre bilmærker. Tesla bliver mødt af stadig større konkurrence på markedet for elbiler. Men amerikanerne har endnu et par esser på hånden.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Samtalekvaliteten i forhold til de tyske producenter har jeg nu aldrig selv sat spørgsmåstegn ved, og samlekvaliteten har på min helt tilbage fra februar 2019 været nøjagtigt, perfekt fra starten, intet har raslet løst, ingen knirken eller vibreren, intet savnet. Den minimalistiske tilgang har jeg selv altid dyrket, ikke mindst i de 43 år jeg har renoveret biler i fritiden.

Tesla Model 3 er nøjagtigt lige som alle andre biler langt fra perfekt, for som alle biler er de forbrugsgoder lavet med valgte kompromis i forhold til pris. Men Tesla har ramt det grundlæggende væsentlige for mange af os: En super rent velkørende bil som udgangspunkt, og med den mest brugeroptimerede moderne software/teknik der fungerer og aflaster i hverdagen.

Enig i at One pedal drive, ligger i toppen af det mest fantastiske ved overgangen til elbiler. At VW har fravalgt at give deres kunder denne valgmulighed, er en hjerneblødning af galaktiske dimensioner. Man kan kun håbe på at de i det mindste kan øge regenereringen via software, i de eksisterne biler, for den er savnet hos flere skuffede købere.

NB: Denne Tesla Model hed oprindeligt E, men da Ford fik rettighedene🤪 til typebetegelsen E måtte Tesla "spejlvende" E til et 3

 • 30
 • 6

Hvor langt kan den køre ved 130 km/t om vinteren?

Realistisk ca. 300-350km - jeg har selv en magen til dog før forrige facelift.

Kan den lades fra alm 220 V stik?

Ja, men det give ikke megen mening, med mindre du har et sommerhus. Privat 11kW ladstander - Superchargers - offentlige ladestandere - Blå/Rød 16A CE-stik - alm. stikkontakt.

Du kan lade med medfølgende mormor-lader (slowcharger) en fase 6-16A. I dansk typisk LK stikkontakt må du ikke lade med mere end 6A kontinuert - kig på sikkerhedsstyrelsen.

Blå CE-230 Stik går op til 16A.

16Ax230VAC = 3.7kW => 22 km/t

16Ax400VAC 3-faset = 16x400x3/kvrod(3) = 11kW => 66 km/t

11kW er rigeligt til al privat kørsel da den oplades til ønsket niveau om natten, og ikke tager tarifsikringen.

 • 49
 • 2

Hvor langt kan den køre ved 130 km/t om vinteren? Kan den lades fra alm 220 V stik?

Nu har du lige fået et svar, men jeg er i tvivl om du mener spørgsmålet alvorligt. Her på ing.dk er det blevet besvaret mindst 1000 gange over de sidste 5 år.

Ja elbil kører en del kortere om vinteren. Det er fordi lave temperaturer mindsker effektiviteten af batterierne samt øger luftens tæthed. Ligeledes er der i næsten alle elbiler ikke spildvarme fra en motor at benytte til opvarmning af kabinen. Der skal tilføres energi til opvarmingen seprarat. Ligeledes kører elbilerne kortere pr. kWh i regnvejr. Det mærkes tydeligt i elbilen fordi den udnytter så stor en del af energien til fremdrift - den er energieffektiv.

Det tilsvarende for fossilbiler er præget af deres dårlige energieffektivitet. Ja deres energiforbrug stiger ved lave temperaturer pga den øgede tæthed i luften. Den øges også fordi en fossilbil skal varme motoren op før den bliver minimalt effektiv. I regnvejr stiger energifporbruget i fossilbilen sjovt nok også, men fordi den i snit kun benytter 20% af den tilgængelige energi (resten smides væk som varme) mærkes det ikke nær så meget. Så er der lidt om høj luftfugtighed der får effektiviteten i motoren til at stige en smule. Jeg har ikke tal på dette og det er vel heller ikke interessant da fossilbiler er et døende produkt.

Mere end 80% af danskernes bilkørsel foregår i byer i myldretiden - her vil elbilen være væsentligt mere effektiv end fossilbilen. Så er fossilbilens effektivitet lige pludseligt nede på under 10%. Tilsvarende ved koldstarter en vintermorgen.

Jeg har flere gange spurgt FDM om de eller nogen der har foretaget målinger på energieffektiviteten og udledningen fra en fossilbil på en vintermorgen med -2 grader. Jeg har ikke fået noget svar. Jeg tænker at det ikke har interesse fordi det viser at den sviner i dag lige så meget som i 1970'erne og at effektiviteten er nede under 10% indtil motoren opnår driftstemperatur. For en moderne diesel nås driftstemperatur vel først efter 15 - 20 km og så er de fleste nok fremme ved arbejdet.

Rækkevidden af elbiler er vigtig, men langt de fleste modeller fra seriøse fabrikanter har i dag en rækkevidde, så den tid du evt. skal bruge på en lynladning, alligevel falder sammen med tisse/kaffe/??? pausen på din tur fra den ene ende af landet til den anden.

PS: Du kan lige så relevant stille spørgsmålet i UK i disse dage. Hvordan tanker jeg min fossilbil derhjemme når der ikke er brændstof at få på tankstationen? Jeg tænker du kender svaret.

 • 53
 • 10

@Christian. Fik du prøvet at talestyre bilen? Det er den del jeg finder mest gennemført på Tesla. I stedet for trykke på knapper og skærme kan du tale til bilen.

Jeg tænker det er det ultimativt sikre og brugerorienterede interface for biler. Din opmærksomhed er på trafikken og ikke på at du lige rammer knap dit eller dat - eller hist og her på en skærm.

Du taler til bilen:

 • sæt vinduesviskere på ...
 • spil xxx stykke musik
 • sæt temperaturen til ...
 • naviger til Bauhaus i xkøbing) (den kender både adresser og steder på deres funktioner)
 • send sms til fruen (og så indtales og genkendes det talte)
 • ........

Næsten alt hvad der ikke kan klares med de to stilke og knapper ved rattet kan klares med talekommandoer.

 • 31
 • 6

Det er virkelig en god udvikling at de har forbedret samlekvaliteten på Model Y kontra 3'eren: https://electrek.co/2020/05/01/tesla-image... Men Model Y ligner stadig lidt en Elektrisk Berlingo - en bil hvor man har sagt "bøh" til den eller et brød det står til hævning lidt for længe - praktisk og komfortabel - men køn er den ikke. Men vi taler jo også stadig om en luksusbil til minimum omkring en halv million - uden afgift. Jeg er dog overrasket over at ID.3 med alt i udstyr, er lidt billigere end en basisudgave af Telsa 3. https://blog.bilbasen.dk/test-2021-tesla-m...

 • 6
 • 18

Det er virkelig en god udvikling at de har forbedret samlekvaliteten på Model Y kontra 3'eren:

Hvad er det nu lige mange folk der ikke, har førstehåndskendskab til Tesla, synes halter på samlekvalitet? At i den forbindelse linke til en artikel om, at Tesla har gået endnu længere i udvikling af hidtil uset karrosserioptimering, end de gjorde på model 3, giver ingen mening.

Flere af de første 2018 biler var dårligt samlet, men det blev rettet efterhånden, kun folks fordomme hænger stadig ved. Muligvis er der stadig flere smuttere end på tyske eller japanske biler, men hvad består de i, og bliver de ikke rettet af Tesla cervicecentrene?

Munro:

"Model 3 is as good as anything you could find out of Europe"

https://www.teslaoracle.com/2021/01/26/202...

 • 20
 • 9

Men Model Y ligner stadig lidt en Elektrisk Berlingo - en bil hvor man har sagt "bøh" til den eller et brød det står til hævning lidt for længe - praktisk og komfortabel - men køn er den ikke.

Kom ihåg:

Nogle har sans for æstetik, andre ikke. Nogle producenter forfladigerer febrilsk designernes arbejde, før bilerne sættes i produktion, bange for ikke at tækkes Mr. and Mrs. Ordinary.

Teslas modeller er lavet af en af tidens højest begavede designere, og de er nøjagtigt som Franz Von Holzhausen har valgt at udtrykke hvad de enkelte modeller indeholder/står for.

 • 15
 • 9

Hvad er det nu lige mange folk der ikke, har førstehåndskendskab til Tesla, synes halter på samlekvalitet? At i den forbindelse linke til en artikel om, at Tesla har gået endnu længere i udvikling af hidtil uset karrosserioptimering, end de gjorde på model 3, giver ingen mening.

Jo jo... jeg har kørt i en - også bag rattet - og den er fin og kører på mange måder som en dyr luksusbil bør gøre. Hvorfor ikke? Det giver vel god mening at forsimple samlingen af en bil og fjerne et hav af samlingen og unødige pladedele... hvordan kan det være forkert?

Og hvilken desigener... tjaaa. Jeg falder ikke på halen over navne. Hvis noget er pænt, så er det pænt... lige meget hvem der har desigenet det. Jeg ved også at der altid skal være en modpol - en balance. Er der grimme ting i nogles øjne, så findes der også kønne ting i deres øjne. Og det gælder alting. Fantastisk at de har forstået at fjerne den blanke pianolak plastic i bilen i 2021 modellen. Savner det gamle Topgear, hvor man stadig kunne udtrykke glæden ved nogle ting omkring en bil, men stadig beholde lidt humor og kritisk tankegang omkring resten. Berlingo er faktisk en genial bil til sit formål - den kan lidt det hele og man lærer at holde af den fordi den er billig i næsten alle sammenhænge og nem at have med at gøre. Tesla har været med til at stå i front med en sand revolution inden for elbiler, men det også meget svært at gøre, uden at undgå lidt kritik hist og her især når vi snakker i konkurrence med alle andre luksusmodeller i verden.

 • 12
 • 1

Arh, det var da godt nok en frisk sammenligning.

Synes Tesla skal have en del cadeau for at drive elbilmarkedet frem, og gøre de ting andre ikke tør.

Det ved jeg godt. Men når man laver en bil praktisk.... så rammer man let et praktisk look. Se bare på os mennesker. Vi ved godt hvem de fleste vender sig om efter på gaden - hvilket sjældent er dem der får tingene gjort og er de mest praktiske ;o) Jeg syntes Tesla gør et fantastisk stykke arbejde og det er den nørdede side i mig der slås med den estetiske, når jeg bedst kan lide at se på Model S, men nok burde vælge 3 eller Y - hvis jeg en dag får råd til sådan en. Som verden ser ud lige nu, så burde vi nok passe lidt på alt det vi laver og måske passe meget bedre på det vi allerede har.

 • 15
 • 0

sæt vinduesviskere på ...

...2

Hvorefter bilen kvitterer med at skrive nøjagtigt det, du har indtalt: "Sæt vinduesviskere på 2"

Og lige nedenunder skriver den så på skærmen, hvad den faktisk gør: "Sætter vinduesviskere på 1".

(Jeg har ikke testet for nylig. Måske er det blevet rettet. Trin 1, 3 og 4 virkede som de skulle, da jeg sidst prøvede.)

Men enig, talestyringen er virkelig god, bortset fra at den mangler funktionalitet til at vælge/bekræfte diverse undervalg, når det overordnede mål er indtalt.

 • 1
 • 0

Hvad er det nu lige mange folk der ikke, har førstehåndskendskab til Tesla, synes halter på samlekvalitet?

Tæller et svar fra ejeren af en Tesla Model 3 LR 2020, på trods af det derved opnåede førstehåndskendskab?

 • Når jeg lukker døren, siger det "klank".

 • Når jeg lukker døren med vinduet nede, siger det "klaklank".

 • Når jeg lukker bagklappen, siger det "klangelangerrrrrr". (Lyden kommer fra nummerpladeholderen og er dermed sandsynligvis regionsbestemt, da ikke alle nummerplader er lige store).

 • Diverse udvendige karosseridele mødes ikke helt rent. Der er små forskydninger.

 • Når vi kører bilen i vaskehal, er bundmåtten i førersiden drivvåd bagefter.

 • Når jeg kører over et bump i en bestemt vinkel med et bestemt styreudslag, siger et eller andet i venstre forhjulsophæng "klonk".

Noget så ordinært som en Toyota Avensis slår den på alle disse punkter. Til gengæld er Avensis en dødkedelig bil fra en producent, der hellere snart må se at anskaffe sig en fremtid.

 • 35
 • 2

Nu har jeg haft "fornøjelsen" af at skille et par Tesla 3 ad, og folk som mener deres samlekvalitet er på højde med tyskerne, det er en lodret løgn.

Du kan få biler som er 100.000 - 200.000 kr. billigere som har bedre samlekvalitet og kvalitetsmaterialer.

Hvem ud over Tesla monterer krom lister som er klippet og ikke foldet i enderne? (ja, hvis du har en Tesla 3, så kan du selv tjekke) når alle andre i bilbranchen bruger foldet ender.

Og så har vi samlingerne af bundpladerne i undervognen, intet som metalklips og plastik. Det er jo en kendt kombination som holder godt efter nogle år...

Det er bare nogle af de ting jeg synes er helt forrykt i den prisklasse, endnu værre ville det være, hvis man gav det samme "afgiftsløft" som en alm. bil ville have.

Tesla besidder for mig stadigvæk en typisk amerikansk samlekvalitet på deres biler.

Mine tæer krummer når journalister og især motorjournalister mener det er på højde med tyskerne, for det er ganske enkelt ikke sandt. Tesla er på højde med andre amerikanske mærker, dét vil jeg gå med til.

Men jeg savner godt nok noget kritisk tilgang til de her bilanmeldelser her. Man nævner lidt hist og her og er aldrig noget konkret når man er kritisk, men man bruger mange flotte gloser omkring det positive. Og al det positive kan man jo læse i salgsmaterialet, så giver ingen mening som journalist af lave afskrivning af den slags.

 • 31
 • 3

Tæller et svar fra ejeren af en Tesla Model 3 LR 2020, på trods af det derved opnåede førstehåndskendskab?

Når jeg lukker døren, siger det "klank".

Når jeg lukker døren med vinduet nede, siger det "klaklank".

Når jeg lukker bagklappen, siger det "klangelangerrrrrr". (Lyden kommer fra nummerpladeholderen og er dermed sandsynligvis regionsbestemt, da ikke alle nummerplader er lige store).

Diverse udvendige karosseridele mødes ikke helt rent. Der er små forskydninger.

Når vi kører bilen i vaskehal, er bundmåtten i førersiden drivvåd bagefter.

Når jeg kører over et bump i en bestemt vinkel med et bestemt styreudslag, siger et eller andet i venstre forhjulsophæng "klonk". 

Noget så ordinært som en Toyota Avensis slår den på alle disse punkter. Til gengæld er Avensis en dødkedelig bil fra en producent, der hellere snart må se at anskaffe sig en fremtid.

Måske handler dette også om hvad der er vigtigt for den enkelte bilejer. Lyden af døre er jo bare en måde at bedrage kunder til at tro at bilens dør er tung som en pengeskabsdør. Hvis nogen falder for den så velkommen for min skyld.

Jeg har alle dage været fløjtende ligeglad med hvad mine døre siger. Nok derfor har jeg også alle dage været ligeglad med hvad motoren/udstødningen lyder som. Min holdning er jo mere stille jo bedre, men ellers er jeg fløjtende ligeglad.

Ligeledes med samlinger. Jeg kan ikke se at min Model 3 fra marts 2019 er samlet væsentligt anderledes end andre biler.

For mig er det de det fantastiske aerodynamiske design, (næsten) fraværet af kunstig/unødig kølergrill. Ligeledes den minimalistiske indretning. Den er en moderne efterfølger til de design tanker der lå bag en DS19.

Om ti år er der ingen der gider tænke over designet eller indretningen af fx en e-tron mens Model 3 vil blive husket som bilen der viste at elbiler også er for middelklassen og den vil blive husket for sit aerodynamiske design og unikke brugerinterface.

Hvor mange vil 10-20 år huske en Skoda Enyaq eller en Audi Q4 e-tron. Begge ligner indvendigt og udvendigt næste alle andre traditionelle SUVer.

Herhjemme kalder ungerne den slags biler en "Svend-Erik Kedelig bil"

PS : har aldrig haft utilsigtet vandindtrængen i min Model 3.

 • 15
 • 12

Og hvilken desigener... tjaaa. Jeg falder ikke på halen over navne. Hvis noget er pænt, så er det pænt... lige meget hvem der har desigenet det.

Det tænkte jeg skam heller ikke, jeg ville bare gøre opmærksom på at en professionel har haft en mening med designet.

Dette i en kontrast til din indsigtsfulde lægmands vurdering: "en bil hvor man har sagt "bøh" til den eller et brød det står til hævning lidt for længe - praktisk og komfortabel - men køn er den ikke."

Hvordan man så kan kalde et brød for praktiskt og komfortabelt.

 • 2
 • 3

Tæller et svar fra ejeren af en Tesla Model 3 LR 2020, på trods af det derved opnåede førstehåndskendskab?

Klart Allan. Jeg er selv Tesla kritiker, og har aldrig rigtig forstået det der med blindt mærkefanskab.

Når jeg betaler så mange penge for et produkt, og ligesom med alle andre biler jeg har ejet, nye som brugte, ser jeg det som min ret at være kritisk over for produktet, indimellem også en pligt, som jeg har udført i forskellige fora.

Som skrevet er Model 3 heller ikke perfekt, men dine 3 første punkter har vel ikke noget med selve samlekvaliteten, men et valgt kvalitetsvalg/niveau at gøre Igen, det er prioritering fra producentens side, jeg foretrækker at kun skulle ændre på det lette.

Tesla model 3 er ikke lyddesignet på døre og bagklap.

Dørlyden kan nemt gøres lækker med ekstra gummidørliste kit.

Lyden med nedrullede ruder er et problem på mange moderne biler med rammeløse vinduer.

Nummerpladeholderen i det pureste plastic, giver samme problem på alle andre biler, når den er skruet på i originale tætsiddende gevind eller plastichuller. Jeg plejer at fjerne disse billige reklame rædsler, og sætte et par gummidutter strategisk.

Mistilpasning karrosseridele forekommer sjælnere, men hvis de er mere end tolerancerne foreskriver plejer Tesla service at rette dem, og hvis du har vand i bundmåtten i førersiden er der noget helt galt, som de plejer at være som en høg over. Hvad siger de?

Klonk fra forhjulsophænget kan stamme fra flere forskellige ting, og er også en serviceopgave.

Du har været uheldig med din, men jeg er glad for at du synes den kører godt. De har desværre ikke fået alle amerikanerbil produktions attityderne elimineret endnu, spændende at se hvordan kinesernes er forskellige fra de amerikansk producerede biler.

En af de ting der irriterer mig er at man ikke engang kan finde ud af at lave inderskærme der er lidt større ud imod siden, så jeg selv er nød til at sætte kiler i, og at der er flere uafskærmede hulrum i karrossen for, hvor vand, grus og salt kan samles.

osv.

Der er fejl på alle biler, nogle er pga. økonomi, men mange er bare dumt sjusket skrivebordsarbejde.

Ioniq 5 er tiltalende, Kia EV6 ser også ud til at være attraktiv, de virker langt mere lokkende end VW(desværre) Men indtil videre holder jeg mig til Model 3, den giver mig stadig langt mere, som jeg ikke vil undvære.

 • 17
 • 2

Nu har jeg haft "fornøjelsen" af at skille et par Tesla 3 ad, og folk som mener deres samlekvalitet er på højde med tyskerne, det er en lodret løgn.

Jeg har ikke set nogle problemer med samlekvaliteten på min, og flere af de klips der bruges rundt omkring, er lavet som stifter i plugs, der altså kan genbruges uden slid. Det er langtfra tilfældet på andre mærker.

Hvem ud over Tesla monterer krom lister som er klippet og ikke foldet i enderne? (ja, hvis du har en Tesla 3, så kan du selv tjekke) når alle andre i bilbranchen bruger foldet ender.

Jeg har haft samtlige cromlister af på min, og de er alle foldet i enderne.

Og så har vi samlingerne af bundpladerne i undervognen, intet som metalklips og plastik. Det er jo en kendt kombination som holder godt efter nogle år...

Bundpladerne på min er forsvarligt monteret med antikorrosionsbehandlede ( som andre div.bolte og møtrikker på bilen) M6 med skærmskiver.

Det kunne være interessant at vide hvilken årgang du har skruet på.

 • 19
 • 2

Måske handler dette også om hvad der er vigtigt for den enkelte bilejer. Lyden af døre er jo bare en måde at bedrage kunder til at tro at bilens dør er tung som en pengeskabsdør. Hvis nogen falder for den så velkommen for min skyld.

Dørlyden kan rettes med bedre gummilister. Det er ikke stor kunst, og det er noget producenterne lærte i 1980'erne.

Tesla Model 3 er heller ikke særlig lydtæt og plages af kabine- og vindstøj, fordi de ikke bruger lyddæmpende klæbemåtter og har ingen gummilister i glastaget.

Man kan købe hele lyddæmpningskits til Model 3 til få tusinde kroner der både dæmper kabinestøj og giver moderne dørlukkelyd.

Tesla går efter at spare vægt og skrælle alle overflødige ting væk for at give bilen 0.5% mere rækkevidde og spare nogle kroner pr. bil på komfort. Lydproblemet er søgt løst i software med noise-cancelling, men det kan ikke blive godt nok.

Desuden varierer samlekvaliteten. Nogle får en god bil, mens andre får en bil med helt absurde samleproblemer. I enkelte tilfælde er der tale om samleproblemer, der kan koste menneskeliv, f.eks. rat der ikke er skruet fast eller at glastaget simpelthen blæser af i høj fart.

Det er selvfølgelig uacceptabelt, og her efter snart 10 års erfaring i at masseproducere biler, burde de have lært noget om samlekvalitet. Men her er fokus helt at få så mange biler skubbet ud af fabrikkerne som muligt, uanset samlekvaliteten, for at nå højere kvartalstal.

 • 9
 • 4

Det er sandt der findes flere forskellige plastik klips, nogle bedre end andre, og dem med stifter i (hvis der menes dem som er uden "hat" og bare er et langt skaft) er ikke at fortrække, jovist Japanerne kan montere plastik klips som bliver helt hårde og knækker (ikke fordi japanerne er meget bedre, de bruger jo også stadigvæk stjerneskruer udsatte steder)

Men hvis du har haft samtlige af dine kromlister taget af og de alle har været foldet, så det noget ganske nyt.

Alle bundplader er forsvarligt monteret, lige indtil de skal tages af, og værst er det efter en årrække ihvertfald, og her har Tesla heller ikke gjort det smart.

Tesla er et ungt bilmærke, og det kan tydelig ses når du samligner med andre bilmærker.

Mit indtryk mange har købt ind på ideen om "nyt og moderne" og egentlig ikke tænker længere end ind i sædet på deres Tesla, for som det også have været nævnt fra andre, så skramler dørene osv. det så amerikansk som det bliver. Og når ruderne er rammeløse bliver det bare ikke bedre (selvom tyskerne kan et trick eller 5 mere) omkring rammeløse ruder.

Men smækker du døren på en gammel amerikaner og en Tesla, vil du tro de er lavet på samme fabrik.

 • 9
 • 1

Som skrevet er Model 3 heller ikke perfekt, men dine 3 første punkter har vel ikke noget med selve samlekvaliteten, men et valgt kvalitetsvalg/niveau at gøre

Enig, hvis man kigger firkantet på ordet "samlekvalitet".

Men ordet bruges altså almindeligvis i en lidt mere bred betydning, hvor også designvalg ryger med i bøtten. Man kan så diskutere, om ordet bør bruges på denne måde. Jeg hader at diskutere ord frem for fakta, så en sådan diskussion vil blive uden mig.

Vandindtrængning og klonk fra undervognen i bilens ene side er derimod samlekvalitet i ordets strikteste form. Hvis min bil har vandindtrængning, og et andet eksemplar af samme model ikke har, så er noget jo sat forkert sammen, eller noget er isat med fejl på komponenten. Det samme kan siges om klonk-lyden fra undervognen.

Jeg kender ikke Teslas svar på det, for jeg har ikke anmeldt det. Jeg har kun haft bilen i et år, og jeg rider ikke samme dag, som jeg sadler.

 • 4
 • 1

Desuden varierer samlekvaliteten. Nogle får en god bil, mens andre får en bil med helt absurde samleproblemer. I enkelte tilfælde er der tale om samleproblemer, der kan koste menneskeliv, f.eks. rat der ikke er skruet fast eller at glastaget simpelthen blæser af i høj fart.

Og hvor adskiller Tesla sig her fra andre fabrikanter?

VW Passat der ikke kan bremse på våde/saltede veje.

Mercedes der systematisk ruster i dørbunde og bagklapper

For ikke at tale om alle de kunder der har betalt for at dieselbilen ikke skulle forurene mere end lovligt. De blev allesammen snydt fordi der skulle spares i fabrikationen. Fik kunderne en erstatning for det gennemførte snyderi? Ikke endnu.

Der er for alle fabrikanter historier om fejl, men det er åbenbart end bedre historie når der står Tesla på bilen.

Seneste historie var fx overskriften "Tesla i sammenstød på Ringgaden". Det var ikke interessant at den anden bil var en VW

 • 21
 • 9

Men hvis du har haft samtlige af dine kromlister taget af og de alle har været foldet, så det noget ganske nyt.

Min er fra februar 2019, hvilken årgang taler du om?

De nye lister jeg har købt, er også foldet, og gummi i listerne er endda med kobbertråde indstøbt.

Alle bundplader er forsvarligt monteret, lige indtil de skal tages af, og værst er det efter en årrække ihvertfald, og her har Tesla heller ikke gjort det smart.

Fæstningen af bundpladerne er monteret på den mest optimale måde. Den eneste der sikrer at de kan demonteres og monteres igen og igen og igen år efter år (som jeg har gjort flere gange) nemlig gedigent antikorrosions behandlede M6(minder om varmgalvanisering) i hårde plasticplugs der nemt kan skiftes hvis gevindet skulle blive for løst med tiden. Jeg har skruet på mange nye og ældre biler, så jeg ved lidt om hvad der fungerer når årene er gået, og alle de tilfælde hvor tankeløshed fra ukvalificerede har lavet dyrere, dårligere løsninger, man forbander langt væk.

 • 9
 • 3

Noget så ordinært som en Toyota Avensis slår den på alle disse punkter.

Gælder det så alle Avensis'er, eller blot den du har kørt i?

For man kan ganske givet finde Avensis-ejere, der er ligeså uenige om kvaliteten som du og Il Bahnsen er om kvaliteten på Model 3.

I øvrigt fornemmer jeg også der er stor forskel på om bilen kommer fra Fremont eller Shanghai, da sidstnævnte er baseret på alle produktions-erfaringerne fra førstnævnte, inklusiv de dårlige.

(De første Model 3'er importeret fra Shanghai, anløb Zeebrügge d. 26.11.2020, så din bil kan tidligst være leveret i December, hvis den er fra Shanghai)

Når jeg lukker døren, siger det "klank".

Når jeg lukker døren med vinduet nede, siger det "klaklank".

Når jeg lukker bagklappen, siger det "klangelangerrrrrr". (Lyden kommer fra nummerpladeholderen og er dermed sandsynligvis regionsbestemt, da ikke alle nummerplader er lige store).

Diverse udvendige karosseridele mødes ikke helt rent. Der er små forskydninger.

Når vi kører bilen i vaskehal, er bundmåtten i førersiden drivvåd bagefter.

Når jeg kører over et bump i en bestemt vinkel med et bestemt styreudslag, siger et eller andet i venstre forhjulsophæng "klonk".

Mange af de kritikpunkter du nævner, kan jeg genkende fra min C5 (ejet siden 45.000 km), som er betydeligt ringere på de punkter end min foregående C5.

Prøv også at google "mercedes panel gaps".

Nummerpladeholderen kan du ikke kategorisere under Tesla's samlekvalitet, da det er en universal plastikholder, som importørerne selv skruer på, oftest på øjemål, uden at rustbeskytte borehullerne, og uden de rette skruer og mellemlæg.

Om importøren så er ejet af producenten eller et franchise dealership, der ikke gør det spor anderledes, gør jo ingen forskel på resultatet.

Den med utætheden, er til gengæld hvad jeg vil kategorisere som alvorlig. Utætheden bliver rettet på garantien, men de rustskader, det med tiden medfører, dækker garantien ikke, så den ville jeg se at få rettet.

Lyden fra forhjulsophænget behøver ikke at være noget alvorligt, hvis det kommer ved stort styreudslag, men jeg ville under alle omstændigheder få det undersøgt, så jeg ved hvad det er.

 • 7
 • 4

Gælder det så alle Avensis'er, eller blot den du har kørt i?

Toyota er i en helt anden liga. Ikke blot i en anden liga end Tesla, men i en helt anden liga end alle konkurrenterne. Hvis Toyota producerer en bil med fejl, producerer de samtlige eksemplarer med denne fejl.

Hvis du finder et eksemplar uden fejlen, er det en fejl. Men det gør du naturligvis ikke, for det ville være en fejl, og dem begår Toyota ikke.

Ja, jeg overdriver naturligvis. Men det er fuldstændigt til grin at sætte Tesla op mod Toyota på dette punkt. Toyotas ry for pålidelighed og kedelighed er velfortjent.

Vi har haft mange Toyotaer i mange aldre, og de har alle levet op til ryet.

 • 16
 • 3

(De første Model 3'er importeret fra Shanghai, anløb Zeebrügge d. 26.11.2020, så din bil kan tidligst være leveret i December, hvis den er fra Shanghai)

Der kom ingen Model 3 LR fra Shanghai til Danmark i 2020. Så det behøver du slet ikke gætte på. Den er fra USA.

Nummerpladeholderen kan du ikke kategorisere under Tesla's samlekvalitet, da det er en universal plastikholder, som importørerne selv skruer på, oftest på øjemål, uden at rustbeskytte borehullerne, og uden de rette skruer og mellemlæg.

Om importøren så er ejet af producenten eller et franchise dealership, der ikke gør det spor anderledes, gør jo ingen forskel på resultatet.

Jeg skrev jo netop, at her kan være regionale forskelle. Og din sidste sætning er altså ren demagogi. Naturligvis er det Teslas ansvar, at Tesla monterer nummerpladen, så den klaprer. At det er den danske afdeling af Tesla, er fløjtende ligegyldigt.

 • 7
 • 6

Jeg er jo heller ikke utilfreds med bilen som helhed. Tværtimod. Jeg gider blot ikke feje dens fejl ind under gulvtæppet.

Helt klart at vi skal være over dem, de skal, og de vil blive bedre. .

En anden ting som er godt ved Tesla er at de løbende udbedrer fejl og introducerer forbedringer på bilerne, hvor de tradtionelle ofte samler sammen til ny model introduceres.

.

Tyskerne laver også banale samlefejl. Min datter havde tilfældigvis også fodbad i sin nye godt 2 år gamle nyerhvervelse:

https://dk.trustpilot.com/review/www.autoh...

(Hun kunne desværre ikke nyde en BEV endnu, da hun bor i lejlighed)

 • 2
 • 3

Og hvor adskiller Tesla sig her fra andre fabrikanter?

VW Passat der ikke kan bremse på våde/saltede veje.

Mercedes der systematisk ruster i dørbunde og bagklapper

For ikke at tale om alle de kunder der har betalt for at dieselbilen ikke skulle forurene mere end lovligt. De blev allesammen snydt fordi der skulle spares i fabrikationen. Fik kunderne en erstatning for det gennemførte snyderi? Ikke endnu.

Du citerer specifikt samlekvaliteten, så:

Der er ikke det samme ræs hos andre fabrikanter om at nå kvartalstallene, og Tesla har også den største andel af uerfarne bilsamlere på fabrikkerne, pga. deres enorme vækst.

Bilfabrikanter har ofte fejl der først viser sig over længere tid, og det har Tesla selvfølgelig også.

Men Tesla kan faktisk beskyldes for direkte manglende kvalitetskontrol lige udenfor fabrikken, hvor den kontrol er flyttet over på kunden, og bilen skal gerne 2-3 ture gennem et værksted før de fleste af fejlene er rettede. Det resulterer så i overbebyrdede værksteder.

Det selvom Elon påstår det modsatte.

Det kommer altså direkte af metrikken om at levere så mange biler som muligt pr. kvartal, og at det tal skal konstant vokse.

 • 4
 • 5

Naturligvis er det Teslas ansvar, at Tesla monterer nummerpladen, så den klaprer. At det er den danske afdeling af Tesla, er fløjtende ligegyldigt.

Hvad betyder det da for kvaliteten om det er Tesla eller en franchise importør, der monterer nummerpladen med en skovl?

Hvis Toyota sælger en bil til en importør, der monterer nummerpladen så den rasler, er den Toyota du køber så bedre kvalitet, fordi det ikke er Toyota's ansvar?

 • 5
 • 2

Hvad betyder det da for kvaliteten om det er Tesla eller en franchise importør, der monterer nummerpladen med en skovl?

Det betyder ikke noget for en diskussion af kvaliteten af min bil. Problemet er det samme, uanset hvem der har skylden.

Det betyder derimod alt for en diskussion af den kvalitet, firmaet Tesla leverer. Og det er jo netop det, vi diskuterer her.

Firmaet Tesla har monteret min nummerplade, så den klaprer. Længere er den ikke.

Og ja, jeg ved med sikkerhed, at det er Tesla, der har monteret nummerpladen. Jeg overværede selv, at Tesla-medarbejderen skruede den på.

 • 16
 • 2

Hvis du finder et eksemplar uden fejlen, er det en fejl. Men det gør du naturligvis ikke, for det ville være en fejl, og dem begår Toyota ikke.

Ja, jeg overdriver naturligvis. Men det er fuldstændigt til grin at sætte Tesla op mod Toyota på dette punkt. Toyotas ry for pålidelighed og kedelighed er velfortjent.

Vi har haft mange Toyotaer i mange aldre, og de har alle levet op til ryet.

Ja, myter, ry og floskler, har altid stortrivedes i bilverdenen. ;-)

Som du selv antyder i starten af 3. linje, så laver Toyota selvfølge fejl, ligesom alle andre. Historierne om fejlende pedaler, der fik deres biler til at løbe løbsk, og bl.a. slog en Sherif med hele sin familie ihjel, mens hændelsen blev optaget over politiradionen, har åbenbart fortonet sig i glemslen.

Jeg påstår ikke at der ikke er forskel, men jeg har tilgode at se en neutral analyse, der dokumenterer hvor stor forskellen er, og at Toyota skulle være i en klasse helt for sig selv.

Derimod er der ingen tvivl om at Tesla udsætter sig selv for skævvredet fokus på kvalitet, såvel som på bilbrande og selv helt banale uheld, hvor en Tesla er involveret, fordi de nægter at betale reklamekroner til medierne, men selvfølgelig også fordi de for kun 3 år siden, påkaldte sig en masse fokus pga begynderfejl, da de satte de første biler i reel masseproduktion.

Hvilket jo resulterer i at det første folk kigger efter, når de kommer tæt på en Tesla, er om panelerne mødes perfekt, som ingen jo kigger efter, når de ser på en Toyota, på grund af deres fantastiske ry for kvalitet, som de først og fremmest har "fortjent" ved at finansiere de medierne.

Sandy Munro var vist den, der gjorde "panel gaps" til et emne i medierne, efter at have dissekteret en af de første 5.000 Model 3'er, der forlod fabrikken i 2017. Han har siden undersøgt Model 3'ere af nyere dato, og kommet frem til at Model 3 i dag er på niveau med alt hvad der kommer fra BMW, Audi og Mercedes.

https://www.teslaoracle.com/2021/01/26/202...

(Om han sammenligner med disse, fordi han anser dem som state-of-the-art kvalitet, eller fordi der endnu er stykke op til Toyota, giver artiklen ikke svar på)

Den store fokus på Tesla's panel gaps, giver nu bagslag i hele bilbranchen, fordi folk begynder at måle panel gaps på de biler de kører i, og skuffes så over at heller ikke deres Toyota er så perfekt, som de troede.

https://www.toyotanation.com/threads/body-...

 • 12
 • 9

Ja der fik du søremig ført bevis, dermed er din kritik af samlekvaliteten på Model 3 i forhold til Model Y jo helt begrundet og verificeret.

Det er jo ikke min mening nødvendigvis, nok nærmere et samlet opråb fra alle bilkendere der nogensinde har betragtet linjerne på en veldesignet og nydeligt fremstillet bil - og her er Tesla bare ikke helt nået til, men godt på vej. Derfor henviste jeg til dokumentation for deres fremskridt, hvilket jeg selv mente var en positiv ting, som jeg så måske ikke fremlagde klart nok. Men de har haft lidt børnesygdomme - hvilket nok er en god ide at forholde sig til. For har man først købt den, så kan det jo komme til at koste dyrt at få det udbedret. Og Tesla service får heller ikke de store roser. Jeg ved godt at de lige skal have en chance for at komme ordenligt i gang, men.... ja det er altså ikke noget jeg bare finder på for at drille: https://www.autoevolution.com/news/tesla-m...

https://carbuzz.com/news/check-out-these-s...

https://www.greencarreports.com/news/11156...

https://www.thedrive.com/news/38579/these-...

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/ar...

Alle laver fejl. Så det er selvfølgelig fint at de erkender det, gør noget ved det og kommer videre - hvilket i bund og grund var det jeg mente.

 • 2
 • 2

Ja, hvis emnet er at fokusere ensidigt på firmaet Tesla's fejl og mangler, uden rationel sammenligning med alternativerne, fordi disse ikke er så lodret integrerede som Tesla, så er jeg enig.

Vi er fuldstændigt enige om, at hvis alle bilmærkers nummerplademontering klaprer, så skal det ikke komme Tesla til last, at det tilfældigvis er deres folk, der har monteret nummerpladen.

Men det er altså ikke den virkelighed, jeg kender. Jeg har i hele mit liv ejet to biler med klaprende nummerplader.

Den første var en Opel Kadett B fra 1973, som jeg købte, da den var 13 år gammel. Om den var født med klaprende nummerplade, eller om det var kommet til i forbindelse med en brugtbilhandel, skal jeg ikke kunne sige. Jeg har glemt eller fortrængt meget om den bil, men lyden af nummerpladen står stadig lysende klart i erindringen.

Den anden var min nuværende Tesla.

Ingen af de biler, jeg har købt i de mellemliggende 30 år, har haft klaprende nummerplader.

Så synes jeg faktisk godt, at jeg kan lade det komme Tesla til last, at de ikke kan finde ud af at montere en nummerplade, uden at den klaprer.

 • 9
 • 1

Igen skal jeg høre; Man kunne falde i samtale med en passager om et eller andet emne, og undervejs udtale noget som bilen samler op som en taleordre. Eller hvad, - er der eksempler på det?

Taleordrer kræver, at man forinden har trykket på knappen på rattet. Bilen lytter ikke efter taleordrer hele tiden.

Men ja, det sker af og til, at passageren giver sig til at snakke, lige når føreren har trykket på knappen for at give en taleordre. Det kan have nogle meget underholdende resultater.

Konsekvenserne af en misforstået taleordre plejer at være yderst begrænsede, såsom forkert hastighed på vinduesviskeren. Jeg har endnu ikke oplevet, at bilen har affyret atommissiler mod en indbildt fjende, fordi den misforstod en taleordre. Men jeg kan ikke udelukke, at det kunne ske.

 • 19
 • 0

Du har været uheldig med din, men jeg er glad for at du synes den kører godt. De har desværre ikke fået alle amerikanerbil produktions attityderne elimineret endnu, spændende at se hvordan kinesernes er forskellige fra de amerikansk producerede biler.

@ Il Bahnsen - Det får du det første svar på her: https://insideevs.com/news/491682/video-te...

Videoen er meget relevant for diskussionen herover. Panel gaps og allignments gennemgås minutiøst, og man kan selv sammenligne lyden, når man lukker bagklappen.

Man skal imho være særdeles pernitten, hvis man overhovedet bemærker de "uperfektheder", han måler med sin lineal, hvoraf de færreste kan ses, med det blotte øje.

Jeg fornemmer at hans forventning var at den kinesiske ikke kunne leve op til den amerikanske, som han oplever (via sin daglige beskæftigelse med Teslaer) har udviklet til et højt kvalitetsniveau, gennem mange forbedringer siden 2018, men han finder små, ubetydelige uregelmæssigheder på dem begge, og virker ligefrem positivt overrasket over at den kinesiske er på samme niveau som den amerikanske.

Egentlig havde jeg forventet at den kinesiske var bedre end den amerikanske, fordi den er produceret på en fabrik, der er designet from scratch, til at producere Model 3, og bygger på erfaringerne fra Fremont.

Dog er min holdning at det kræver mindst tilfældige 20 samples af hver, før vi har et sandt billede af kvalitetsforskellen, og det hvad enten der samenlignes en Tesla og en Toyota, eller to Teslaer fra hver sin fabrik.

NB; 11:47 inde i videoen kommenterer han alignment mellem bagskærm og bagkofanger. På min C5 stikker bagkofangeren hele 5 mm udenfor bagskærmen, henne ved skærmkanten, selvom den er designet til at flugte, og det har den gjort siden jeg købte den med 45 kkm på tælleren og garanti for at den aldrig har været skadet eller adskilt.

Jeg kan trykke kofangeren ind med en tommelfinger, så den passer, men efter en tur på motorvejen, stikker den udenfor igen. ;-)

 • 7
 • 1

Igen skal jeg høre; Man kunne falde i samtale med en passager om et eller andet emne, og undervejs udtale noget som bilen samler op som en taleordre. Eller hvad, - er der eksempler på det?

Der er rigtigt mange eksempler - på at man falder i en samtale med en passager. Jeg har endnu ikke oplevet at bilen har opfattet samtalen skulle være en kommando.

Spøg til side - det hænger sammen med at man skal trykke på ratknappen før den "lytter", altså bilen.

 • 5
 • 1

Så synes jeg faktisk godt, at jeg kan lade det komme Tesla til last, at de ikke kan finde ud af at montere en nummerplade, uden at den klaprer.

De kan vist alle finde ud af at montere nummerplader, så de rasler, så længe de bruger samme dele og metoder til at montere nummerplader, men det lykkes heldigvis ikke hver gang, hvilket Il Bahnsen's eksemplar jo bevidner, og nummerpladen raslede da heller ikke på min Kadett C fra 1978, selvom den var monteret på nøjagtig samme måde som din. ;-)

Hvad værre er, er at det første rustangreb på bilen, har det med at starte under nummerpladen, fordi de borer huller og skruer skruer i, uden at rustbeskytte.

Kan du eller Il Bahnsen se om nummerpladen er skruet i plastikpropper, som er monteret fra fabrikken, eller om de har boret huller efter den kom til landet?

 • 2
 • 1

@ Il Bahnsen - Det får du det første svar på her: https://insideevs.com/news/491682/video-te...

Tak for den. Den viser så tydeligt hvad vi er ude i her. (Samt de 10mm hoveder på M6 skruerne som bundpladerne er monteret med. Også på de nye altså)

Vi er tydeligvis ude i flueknepperi.

Døre og klapper er justeret og tilspændt af mennesker, og det gøres med disse åbne. Hvis det skal gøres mere nøjagtigt hver gang, skal man over til at bruge fixturer, og døre mm. skal spændes indefra, hvilket kræver ændret bolt/gevind-placering, og mere demontering ved fremtidige skader/reparationer. Der skal så endda kompenseres for minimale sætninger når fixtur fjernes igen.

Det er masseproducerede biler, og hvis man er perfektionist, har man altid muligheden for selv at efterjustere alt.

.

Det var samtalekvaliteten, og hvad der nok var ment som et udefineret ubeskrevet/forhold/vurdering/ åbent spørgsmål til/om samlekvaliteten, jeg gav min erfaring til:

Man kan så stille spørgsmålstegn ved, om samtalekvaliteten på denne bil er lige så kompromisløs som eksempelvis de tyske producenter. I den seneste model er det om ikke andet en klar forbedring i forhold til den første version fra 2017.

Samlekvalitet omhandler udelukkende samling og montering. For de fleste vil panelgaps være det der her fokuserers på.

Valg af materialer, udførelse af løsninger og detalier, er et andet kapitel, hvor nogle af os foretrækker det enkle, ukomplicerede.

Her vil jeg også hævde at den oprindelige midterkonsol er langt mere harmonisk udført.

Lige som Teslaens rene ubrudte linier, vil stå stærkt, selv efter mange år, nøjagtigt som de smukkeste bilklassikkere igennem årene: Rene harmoniskt svungne linier.

Den nye midterkonsol leder mine tanker hen på et større lufthavns-aksebæger med skydelåg hentet direkte fra 60'erne. Den originale kan man nemt skifte det pianosorte wrap (ja wrap!) til en hvilken som helst finish, endda ægte finer. Den ny er er stort set umulig at gøre noget pænt ved.

Til gengæld ros for at fineren nu fortsætter ud på fordørene, selv om det ikke er helt så elegant. Det binder interiøret mere sammen, så det herligt stilrene enkle frontpanel ikke står så alene længere.

For en del af os er Tesla Model E, (SEXY CARS) alt det grundlæggende, væsentlige! en moderne bil skal være, det er derfor den inspirerer tusindvis af mere eller mindre dedikerede entusiaster til personlig tilpasning.

 • 4
 • 3

Kan du eller Il Bahnsen se om nummerpladen er skruet i plastikpropper, som er monteret fra fabrikken, eller om de har boret huller efter den kom til landet?

Der er monteret gevindnitter fra fabrikken, Tesla har generelt styr på mange detaljer.

Problemet er som på så mange andre biler at de er placeret tæt, så smalle nummerplader kan monteres. Det kræver blot et par små stykker EPDM cellegummi (tætningsliste), (eller et stykke brugt tyggegummi bag, hvis det skal være rigtigt fint.)

Plastik holderne er kun til for reklameplads og rasler i sig selv. Hvis man mener der skal være noget bagstøtte, til vore skamløst dårligt lavede dyre nummerplader, findes gedigne rustfri, eller forkromede til at købe.

 • 3
 • 1

Jeg var ude og prøve en ioniq 5 og havde set frem til at bruge one pedal drive. Men blev overrasket over at det slet ikke var noget for mig.

Jeg sætter fartpiloten (adaptiv) alle steder: landevej, hovedgade, skolevej. Så behøver jeg ikke koncentrere mig om hastighed. Men når jeg slog den fra for at bremse hen mod kryds/rundkørsler gjorde one pedal jo at bilen bremsede hårdt.

Så min konklusion er at jeg nok aldrig ville få det brugt. Måske i centrum…?

Er det bare andres kørestil der er så forskellig fra min?

 • 5
 • 7

Jeg sætter fartpiloten (adaptiv) alle steder: landevej, hovedgade, skolevej. Så behøver jeg ikke koncentrere mig om hastighed. Men når jeg slog den fra for at bremse hen mod kryds/rundkørsler gjorde one pedal jo at bilen bremsede hårdt.

Jeg skal ikke kunne tale for Hyundai, men hvis jeg gør det samme i min Model 3 øger den opbremsningen gradvist fra det øjeblik jeg slår fatpiloten fra. Det føles helt som jeg selv vil gøre i en traditionel bil.

Da det er software der styrer er det nok et spørgsmål om at have data nok til at lave funktionen så den virker godt hver gang.

 • 9
 • 0

Et par af de punkter du nævner er accepterede af Tesla som "udbedring under garanti", så skynd dig at få oprettet en sag - det burde ihvertfald kunne fjerne både fodbad og bærearms-klonk.

 • 3
 • 0

Men når jeg slog den fra for at bremse hen mod kryds/rundkørsler gjorde one pedal jo at bilen bremsede hårdt.

Så vidt jeg ved, har Ioniq lige som fx Kona, to paddles bag ved rattet, hvor du kan styre regeneration fra 0 (friløb) til max i fire trin - samt en autoindstilling, hvor bilen selv vurderer hvor kraftig regen, der er brug for, ud fra data fra bilens radar om vejen forude.

Så hvis der er god plads, bruger den kun beskeden regen. Hvis du er tæt på forankørende, tager den mere ved.

Så hvis du synes, bilen bremser for hårdt, kan du bare stille regen på 1.

For mig virker auto perfekt. Bremser nogenlunde, som man selv ville gøre det. Stille og roligt, hvis der ikke er nogen forude.

I øvrigt kan man altid bremse med maksimal regen ved at holde den venstre paddle inde.

 • 2
 • 0

@Jan Ja, jeg nåede også frem til at en lavere regen virkede bedre for mig. Og så længe bremsepedalen også laver regen er det jo fint.

Jeg tror egentlig også at en Honda E slår one pedal fra ligeså snart du sætter fartpilot til. Og det giver god mening. For det er jo bremsepedal - eller "cancel cruise"-knappen der får dig ud af fartpilot. Og så er foden ikke umiddelbart på speederen - som jo bruges til one pedal.

 • 1
 • 0

Toyota er i en helt anden liga.

Det må man sige. En helt anden liga af dumhed. Det eneste bilmærke der ikke har opdaget at elvbiler er fremtiden og nu håbløst efterladt på perronen hvor eltoget kører med fuld kraft. Spændende hvor man skal have serviceret sin Toyota om 10 år når de er gået konkurs

 • 12
 • 8

Hej Jens,

Ja, det glemte jeg vist at nævne, men ja, talestyring fungerer rigtig godt i bilen. Også dér mærker man, at Tesla har styr på sin software.

Vh Christian

 • 10
 • 0

Burde man ikke skrive, at der er annoncør betalt indhold. Nokia er vel tilsvarende foretrukne mobiltelefon, da den er mest solgte mærke gennem tiderne?! Når man har et kort i ærmet, er det fordi man snyder i kortspil. Hvad snyder Tesla med?

 • 2
 • 20

Hvis man vil have en “rigtig” eksperts vurdering af kvaliteten på Tesla model 3, så kan jeg anbefale Sandy Munroes gennemgang. Manden lever af at rådgive bilproducenter og han er absolut ikke enig i at Tesla er bagud ift. tyskerne. Tværtimod…

https://youtu.be/jPBGVI2oFLI

 • 9
 • 1

Burde man ikke skrive, at der er annoncør betalt indhold. Nokia er vel tilsvarende foretrukne mobiltelefon, da den er mest solgte mærke gennem tiderne?! Når man har et kort i ærmet, er det fordi man snyder i kortspil. Hvad snyder Tesla med?

Hvad mener du med den bemærkning? Det mest solgte bilmærke gennem tiderne er vel enten Ford, VW eller Toyota. Har de i al hemmelighed fået optaget materiale i artiklen - eller er de som Mercedes (og tidligere Toyota) en af de "hemmelige" investor i Tesla - eller hvad mener du.....

 • 10
 • 1

Burde man ikke skrive, at der er annoncør betalt indhold. Nokia er vel tilsvarende foretrukne mobiltelefon, da den er mest solgte mærke gennem tiderne?! Når man har et kort i ærmet, er det fordi man snyder i kortspil. Hvad snyder Tesla med?

Når du læser om Tesla, ved du med sikkerhed det ikke er annoncør-betalt indhold, for Tesla bruger lige præcis $0 på annoncer.

Hvilket da også forklarer hvorfor det meste af det, medierne skriver om Tesla, er negativt.

 • 19
 • 3

Hvis man vil have en “rigtig” eksperts vurdering af kvaliteten på Tesla model 3, så kan jeg anbefale Sandy Munroes gennemgang. Manden lever af at rådgive bilproducenter og han er absolut ikke enig i at Tesla er bagud ift. tyskerne. Tværtimod…

https://youtu.be/jPBGVI2oFLI

Den du linker til, er helt tilbage fra årsskiftet, og dengang var Munro bestemt ikke imponeret af Tesla's fit and finish, og den kritik var nok berettiget. ;-)

Siden er han blevet en hel del mere positiv, og det kunne jo enten skyldes han har set et enkelt heldigt eksemplar, eller at der er sket en generel forbedring af kvaliteten hos Tesla.

Her er en anden, der til dagligt beskæftiger sig med Tesla som retail specialist, uafhængigt af Tesla, og beskriver sin oplevelse af den senere tids udvikling i kvaliteten:

https://insideevs.com/news/491682/video-te...

 • 3
 • 2

Jeg sætter fartpiloten (adaptiv) alle steder: landevej, hovedgade, skolevej. Så behøver jeg ikke koncentrere mig om hastighed. Men når jeg slog den fra for at bremse hen mod kryds/rundkørsler gjorde one pedal jo at bilen bremsede hårdt.

Det er en relevant observation. Før jeg fik elbil, havde jeg faktisk forventet, at netop dette ville ske. Hvis du søger længe nok, kan du endda finde en gammel tråd her på ing.dk, hvor vi diskuterer det, og jeg påstår, at det må være umuligt at køre med på grund af den bratte opbremsning, der må komme, når man frakobler fartpiloten.

Men i praksis har det vist sig, at det ikke er et problem. Når jeg slår fartpiloten fra, starter regenereringen blødt, og det er rigtigt let at fange den med speederpedalen, inden opbremsningen bliver for hård.

Så nu spekulerer jeg over, om implementationen er så anderledes i den Hyundai, du har prøvet, eller om vi bare opfatter samme funktionalitet forskelligt.

 • 9
 • 1

Det må man sige. En helt anden liga af dumhed. Det eneste bilmærke der ikke har opdaget at elvbiler er fremtiden og nu håbløst efterladt på perronen hvor eltoget kører med fuld kraft. Spændende hvor man skal have serviceret sin Toyota om 10 år når de er gået konkurs

Det er da fint, at du fortæller mig det. Du må jo mene, at jeg har brug for at høre det.

Så kan jeg blot citere mig selv fra mit første indlæg i tråden:

"Til gengæld er Avensis en dødkedelig bil fra en producent, der hellere snart må se at anskaffe sig en fremtid."

 • 8
 • 3

Hvad snyder Tesla med?

Glade kunder[1].

Man kan så diskutere, om vi bare lider af Stockholm-syndrom, men jeg tror det nu ikke.

[1]: Det svarer lidt til at snyde til eksamen ved at læse det, der står i bøgerne, inden man går op.

 • 11
 • 1

Når jeg slår fartpiloten fra, starter regenereringen blødt, og det er rigtigt let at fange den med speederpedalen, inden opbremsningen bliver for hård.

Jeg er noget forbavset over hvor hårdt, den faktisk bremser, hvis man lader den bremse længe nok, og endda helt ned til 0 (eller i hvert fald næsten, da jeg trådte på speederen inden den stod helt stille).

Det starter nærmest som en normal motorbremsning, og ender i noget der minder om en panikopbremsning, og det var endda kun i en RWD (SR+).

Jeg fik den tanke; behøver en dual motor overhovedet mekaniske bremser (set bort fra redundans og at der skal være plads på batteriet), for det føles da nærmest som om den har alt det bremsemoment bagdækkene er i stand til at overføre.

Nuvel, frontmotoren er mindre, og det er fordækkene der tager det meste af friktionen under en opbremsning.

 • 2
 • 1

Jeg fik den tanke; behøver en dual motor overhovedet mekaniske bremser (set bort fra redundans og at der skal være plads på batteriet), for det føles da nærmest som om den har alt det bremsemoment bagdækkene er i stand til at overføre.

Så vidt jeg ved, bremser den med konstant effekt i det meste af hastighedsområdet. Dermed er bremsekraften omvendt proportional med hastigheden. Og dermed kan du ikke lave en katastrofeopbremsning ved høj hastighed med regen.

Som jeg husker det (skal virkelig tages med forbehold!), er regenereringseffekten max. 70 kW i en Model 3 LR. Den har en tilladt totalvægt på 2305 kg. Det vil sige, at den kan bremse med cirka 30 W/kg.

Bremseeffekten må kunne udtrykkes som P = v * a * m, hvis jeg har fået enhederne vendt rigtigt rundt i hovedet. Det giver, at a = P / (v * m).

Hvis vi sætter P til 30 W og m til 1 kg, får vi dermed:

a = 30 / v

...hvor a er i m/s² og v er i m/s

Det vil sige, at vi med en normal, lidt lav motorvejshastighed på 30 m/s kun bremser med 1 m/s² eller cirka 0,1 G. Gode bremser klarer vel i omegnen af 1 G.

(Jeg ved ikke, om de 70 kW er brutto eller netto. Måske er de 70 kW netto til batteriet, og så må bremseeffekten på hjulene være lidt højere.)

 • 2
 • 0

Så vidt jeg ved, bremser den med konstant effekt i det meste af hastighedsområdet.

Nå, jeg modsiger lige mig selv. Men jeg ved ikke helt, om jeg tror på det.

Jeg fandt dette indlæg hos den højeste autoritative kilde, Reddit: https://www.reddit.com/r/teslamotors/comme...

Her bekræftes mine 70 kW næsten - det er 76 kW. Men samtidigt påstås det, at regen er begrænset til 0,2 G. Hvilket jo så vil sige, at en fuldlastet model 3 skulle overgå til konstant deceleration, når den kommer under 16-17 m/s.

Han linker også til en fin kurve, der viser et nogenlunde lineært fald i regen-effekt, når bilen kommer under 60 km/h, hvilket passer perfekt med ovenstående.

Det stemmer så blot overhovedet ikke med det, jeg føler. Jeg føler kraftigere og kraftigere deceleration ned til cirka gå-hastighed.

Jeg skal da vist ud og teste lidt med en GPS-logger ved lejlighed...

 • 4
 • 0

(Jeg ved ikke, om de 70 kW er brutto eller netto. Måske er de 70 kW netto til batteriet, og så må bremseeffekten på hjulene være lidt højere.)

Hvad enten det er brutto eller netto, så er det meget langt fra den bremseeffekt der kan ydes med mekaniske bremser, Det er snarere 1000 kW eller mere, afhængig af bilens bremser og topfart, så da jeg regnede på det for 10 år siden, slog jeg muligheden for at undvære mekaniske bremser ud af hovedet.

Men du har da helt ret, modsat momentet, der teoretisk er konstant (begrænset af dækfriktion) ved mekanisk bremsning, og derfor høj effekt ved høj hastighed, så stiger momentet omvendt proportionalt med hastigheden, når effekten er konstant.

Det er blot følelsen af de sidste meter, der efterlader indtrykket. ;-)

 • 1
 • 0

Det er sikkert rigtigt men man kan nu snilt bremse ned fra motorvejen på en afkørselsrampe og stå stille længe inden man når krydset for enden af rampen.

Korrekt. Jeg bruger det hele tiden. Ja, det er jeg jo sådan set nødt til, for jeg bruger aldrig bremsen.

Men det er jo heller ikke en katastrofeopbremsning. Diskussionen startede med, om regen ville kunne erstatte bremserne helt, hvis det var driftsikkert nok. Det mener jeg ikke, at det kan.

 • 1
 • 0

Det er sikkert rigtigt men man kan nu snilt bremse ned fra motorvejen på en afkørselsrampe og stå stille længe inden man når krydset for enden af rampen. Det er naturligvis lidt en sport at time det rigtigt :-)

Det var faktisk lige præcis det jeg prøvede, fra det vestgående spor (med 110 + en sjat) ind på Assens-afkørslen ved Odense. Den ender dog ikke i et kryds, men i en ny sammenfletning over motorvejen. Det var derfor jeg trådte på speederen, inden jeg holdt stille, for den er ikke just ment som en holdeplads. ;-)

 • 3
 • 1

Daglig trafik er ikke et sted at dyrke sport!

I lige dette tilfælde er det en god ting. Hvis du slipper speederen for sent så bliver du nødt til at bruge bremsen. Du kan derfor ikke køre aggrasivt hvis du ønsker at gøre maks brug af one pedal driving. På den anden side vil man ikke køre totalt blød hat og sænke farten alt for tidligt.

"Sporten" er derfor at køre mindre aggrasivt men tilpas og det kan andre ikke have noget imod!

 • 13
 • 0

er det næppe, men det viser sig at VW er helt ude i tovene med deres iD3, hvor en del oplever at den ikke vil køre. Mange forskellige "løsninger" afprøvet.

Flere har oplevet umiddelbart stop på motorvej samt landevej, med afhentning, software opdatering, udskiftning af styreboks, og/eller månedslange ophold på værksted til følge.

Det er dælemig en grim en at blive udsat for.

Selv om man er VW er intet, 'bare lige'😢

 • 5
 • 2

Takker for hvad? Salg i DK 2021 til ult. august. Tesla 3, 1153 stk, Y 217 stk. VW id.4 1708 stk. id.3 1258 stk. Skoda Enyaq 481 stk.

Tilsvarende i Norge, som vel er forbillede. Tesla 3 7048 stk. VW id.4, id.3 samt Enyaq l, ialt 10758 stk. Hvilket mærke er danskernes foretrukne?! Ærligt svar udbedes.

 • 0
 • 10

Ikke til at forstå Danskerne stadig køber VW når nu vi har så mange andre gode valg.

Men lad os lige vente med at sammenligne Tesla vs VW i Europa før Berlin fabrikken er klar. Tesla har 30-45 dages ekstra transport tid + 10% told ved EU's grænser de skal kæmpe mod som VW ikke har. Landskabet bliver et helt andet når begge producenter kan bygge biler indenfor EU's grænser.

 • 4
 • 2

Men hvis du har haft samtlige af dine kromlister taget af og de alle har været foldet, så det noget ganske nyt.

De har i hvert fald været foldet så langt til tilbage jeg kan finde nærbilleder af.

Denne video er fra Februar 2019, dvs fra før den første Model 3 kom på gaden i Danmark, og bilen på videoen kan meget vel være fra 2018:

https://www.youtube.com/watch?v=oLghrRA2gQ...

https://ibb.co/DgV5g2N

Jeg vil endda mene at de er foldet rigtig pænt, men det er jo ikke alle ender, der er foldede.

Der hvor de er foldede, er der hvor du kan se enderne, når du åbner dørene.

Der hvor de er samlet, eksempelvis mellem det øverste og det bageste stykke, er de selvfølgelig ikke foldede, da det ville give en alt for synlig samling mellem listerne.

Alle bundplader er forsvarligt monteret, lige indtil de skal tages af, og værst er det efter en årrække ihvertfald, og her har Tesla heller ikke gjort det smart.

Efter hvor lang en årrække har du konstateret det?

Hvis skruerne er ordentligt rustbeskyttede og man husker at smøre gevindene, når man af- og påmonterer pladerne, så fungerer de med al sandsynlighed i hele bilens levetid.

 • 10
 • 1

Ikke til at forstå Danskerne stadig køber VW når nu vi har så mange andre gode valg.

Enig!

Men der skal heldigvis være noget for enhver smag.

VW leverer dog ikke varen. Slet ikke i betragtning af hvad de har lovet.

Mange har ventet på VW og andre. Disse har en væsentlig større fanskare, så klart at salgstal for alle nye modeller der nu kan leveres, er forholdsvis højt.

Jeg ikke forstå folks fokus på hvor mange BEV andre sælger i forhold til. Hvis Tesla skulle levere alle elbiler, vil vi jo skulle vente i mange år inden markedet bliver mættet.

Lad os nu se hvem og hvor mange de forskellige magter at levere de næste 2år, hvor udskilningsløbet for alvor kører.

Tesla ville have alle andre til også at lave elbiler, det er endelig lykkedes. Dem der ikke når at komme med nu, vil blive opkøbt af andre.

 • 8
 • 2

Dyr i indkøb men samlet set ser det fornuftigt ud ved 10 års ejerskab og 50.000 km/år. * Tesla Y LR 500.000,- * Vinterdæk 24.000 * Træk 10.000,- * Farve 15.000,- * Finansiering 20.000,- * Forsikring (IDA naturligvis) og ejerafgift 100.000,- * Strøm 100.000,- * Service, rep. og dæk 121.000,- * Vask mv. 10.000,- * Restværdi efter 10 år 0,- I alt ca. 900.000,- eller 1,80 kr/km. Holder bilen til det? Tja det må tiden vise :-)

 • 1
 • 3

Hvem ud over Tesla monterer krom lister som er klippet og ikke foldet i enderne? (ja, hvis du har en Tesla 3, så kan du selv tjekke) når alle andre i bilbranchen bruger foldet ender.

.

Jeg vil endda mene at de er foldet rigtig pænt, men det er jo ikke alle ender, der er foldede.

Der hvor de er foldede, er der hvor du kan se enderne, når du åbner dørene.

Enig!

.

Selv om det intet har med samlekvalitet at gøre, kan vi så sige:

Listerne som forøvrigt ikke er krom, men blank aluminium, (krom har en koldere visuel glød, og er ikke så let at få til at hæfte ordentligt på alu) er overkill af højeste kvalitet, som flere andre løsninger hos Tesla. Som enhver kan se er enderne varmepresset ud i stor hjørne facon. Selve ekstruderingen er udført med en delikat indvendig profil til at holde gummilisterne, der for tætningen ind mod rudens vedkommende er med indstøbt rustfri metalprofil og to læber ind imod ruden, samt en øverst imod aiulisten. Der er her også en nedre gummiprofil med indstøbte kobbertråde imellem liste og dørplade.

Den lange tagliste er ligeledes en kompliceret ekstruderings profil, også med gummiliste ligeledes med kobbertråde indstøbt. Den leveres forøvrigt som reservedel i en 3 x 0.5mtr stor dobbeltvægget kasse med indvendig forstærkning og skumklodser til fixering, og til en for den slags, rimelig pris. Det er nok begrænset hvor mange fabrikker der laver den kvalitet lister, så at Tesla har valgt at der skal stå Made in Germany på dem kan vel næppe undre.

 • 0
 • 2

Takker for hvad? Salg i DK 2021 til ult. august. Tesla 3, 1153 stk, Y 217 stk. VW id.4 1708 stk. id.3 1258 stk. Skoda Enyaq 481 stk.

Tilsvarende i Norge, som vel er forbillede.

Øhhh .....

https://ibb.co/CmcfPdp

https://ibb.co/S3mYsm5

De to absolut bedst sælgende BEV i Norge i September, er Model Y og Model 3, som tilsammen har solgt 5.296 i September, mens Skoda Enyaq og ID.4 på 4. og 5. plades, tilsammen har solgt 1.067.

Bemærk også, Der er solgt dobbelt så mange Model Y som ID.3 i hele året til dato, selvom Model Y først kom til Norge d. 22. August (!!!)

Og det er jo nok nogenlunde tilsvarende for Danmark.

Hver gang Tesla starter et nyt kvartal, starter de med at producere alle bilerne til eksport, hvorefter de producerer resten af kvartalet til hjemmemarkedet, hvilket betyder langt hovedparten af bilerne, både på hjemme- markedet og i Europa, når frem til kunderne i den sidste måned af kvartalet.

https://ibb.co/0rKLzBL

Mens VW kan sprede leverancerne over hele kvartalet, fordi de producerer i Europa.

Hvis det er den måde, du vil sammenligne på, så prøv at sammenligne Tesla's vs VW's salg af BEV i Nordamerika.

Hvis du derimod ønsker en retvisende sammenligning af de to mærkers markedsperformance på BEV, så sammenlign når kvartalet er gået - eller endnu bedre -GLOBALT, når HELE året er gået.

https://elbilstatistikk.no/

https://teslastats.no/

 • 10
 • 2

VW leverer dog ikke varen. Slet ikke i betragtning af hvad de har lovet.

Med det in mente; kan I huske al balladen fra 2018, fordi det tog Tesla 6 måneder længere at rampe op til 5.000 Model 3'er om ugen end de selv havde forventet?

Der blev skrevet side op og ned i medierne om at Tesla ikke kunne finde ud af at producere biler, selv her på ing.dk, og jeg har sågar siddet ansigt til ansigt med folk, som ligefrem var rasende over at "hr og fru Hansen ude på marken, ikke kunne få den Model 3 de havde bestilt!".

At de første 30.000 VW ID.3 stod på en plads i 7 måneder, fordi de ikke kunne køre, var der ingen der rasede over, og alle sagerne om biler, der måtte bugseres på værksted, fordi de pludselig ikke kunne køre, interesserer heller ingen.

Er der nogen, der kan give en kortfattet forklaring på, hvorfor nogen bliver så rasende, hver gang de hører ordet Tesla, mens Dieselskandale AG kan slippe af sted med hvad som helst uden nævneværdig kritik, og hvis nogen påpeger deres svagheder, så bliver de omgående tomlet ned.

Nogle bud kunne være:

 • Tesla nægter at betale for mediereklamer, hvilket medierne besvarer med en endeløs strøm af FUD (Fear Uncertainty and Doubt), som åbenbart influerer folks opfattelse af Tesla, indtil de selv får bedre kendskab til produktet.

 • Alt for mange faldt for idéen om at short-sælge Tesla-aktien, ud fra rationalet [Ny bilproducent i USA x Elbiler = 99,9% sandsynlighed for at fejle], så selv hvis de ikke længere er short, så de stadig så vrede over tabet at de hader og foragter alt hvad der har at gøre med Tesla.

 • De tre mest prominente bilproducenter i verden, har hovedsæde i landet lige syd for grænsen, og udgør en signifikant del af den tyske og europæiske økonomi, og det er skræmmende at se hvordan de nu falder over deres egne føder, for ikke at blive kørt over af denne amerikanske rookie.

Tilføj selv ....

 • 22
 • 3

Det fungerer uventet godt i min Model 3. Det virker øjeblikkeligt, og forlængelsen af telefonens funktion (i bukselommen) er særdeles bekvem. Kommandoerne behøver ikke den store præcision, lidt ligesom Siri på min iPhone.

Jeg savner bestemt ikke alle de små knapper i den gamle bil. Eller drejeskiven på min telefon!

 • 12
 • 2

Er der nogen, der kan give en kortfattet forklaring på, hvorfor nogen bliver så rasende, hver gang de hører ordet Tesla, mens Dieselskandale AG kan slippe af sted med hvad som helst uden nævneværdig kritik, og hvis nogen påpeger deres svagheder, så bliver de omgående tomlet ned.

4.VW's PR afdeling er noget af det mest professionelle. Godt hjulpet på vej af massive reklamebudgetter, blæses enhver VW udmelding ud af proportioner i samtlige medier.

VAG har jo længe i pressen hævdet deres kommende tyske overlegenhed overfor Tesla, så det er blevet indprentet hos folk igennem flere år.

Reklamens magt er stor, så det betyder ikke så meget hvad de nu leverer, det er jo bare bedre. Det VW nu leverer, er sådan som en BEV bare skal laves, og så med tysk grundighed.

5.Elon Musk. Manden der virkelig kan få folks egoer til at gå i selvsving.

(Husk også på at mange folk har gennemskuet ham som den beregnende egoistiske pengepuger, der bag ufatteligt godhjertede visionære proklamerede motiver, kun venter på at sælge hele Tesla for bitcoins, og derefter stikke af til mars.)

 • 13
 • 3
 1. når man først gennem mange år har betalt 20-50 kkr ekstra for at have et VAG skilt på bilen er det næsten umuligt at erkende at VAG biler er lige så gennemsnitlige og fodslæbende som alle de andre fossilmærker og fabrikanten ikke adskiller sig væsentligt fra de andre fossilfabrikanter.

Ligeledes at løfterne om produktion af årligt 300.000 BEV'er pr 2020 glemmes når guru-producentens markedsføringmaskine er i omdrejninger med (tvivlsomme) nyheder.

Nogen der husker markedsføringen "Vorsprung durch technik" mens VAG væltede produkter ud med ulovlige udledninger - det er da at pisse på kunderne i ekstrem grad - for nu at være lidt frivol.

Er der nogen kunder i DK der har modtaget en erstatning for fabrikantens salg at et fejlbehæftet (læs ulovligt) produkt - endsige fået lov til at returnere produktet da det jo er fejlbehæftet.

VAG her nævnt som eksempel

 • 16
 • 2

Ja, de fik skam mere eller mindre tvungen software"opdatering" der gav dem dårligere brændstoføkonomi og tilsodede EGR ventiler

Hold da op! Jeg kan høre skriget fra flokken af købere af de såkaldte tyske premium mærker, hvis Tesla havde spist kunderne af med sådan en løsning.

Dårligere bil end det der blev lovet ved salget og højere omkostninger for kunderne - for ikke at tale om værditabet.

For VAG en fed forretning. Nu skal bilerne endnu hyppigere til service. VAG må grine hele vejen ned til banken.

Men døren har den "rigtige" lyd når de lukkes - og det er jo rart at vide som kunde.

Gad vide hvorfor FDM ikke gik mere i brechen for deres medlemmer omkring erstatninger eller indbytning til en lovlig bil.

 • 16
 • 2

Er det seriøst at tage en enkelt måned salg #98 i Norge? Så er det lige så seriøst at tage salget i juli måned, hvor det nåede op på 4 stk. Iflg. overskriften Tesla folks foretrukne, men det er VW de køber. Bortset fra det, er det jo formidabelt, hvad Tesla har gjort og opnået. Og Tesla behøver ikke nedgøre andre mærker, hvad man jo heller ikke gør! Men det gør andre jo så.

 • 2
 • 6

Jeg har virkelig nydt min Tesla S 2020 i nu1 1/2 år. Selv prisen blev acceptabel ved at regne på totale udgifter over en længere årrække, i forhold til min ellers dejlige V6 3,0 benziner. Så slog jeg til og ventede vel 4 md. på at det blev min tur. Der er altså nogen omkring Elon Musk der virkelig har tænkt sig om ved konstruktion, og brugsoplevelse af den bil, og det er en daglig nydelse for mig. Jeg har helt glemt hvor utrolig dyr den er, ligesom jeg jo heller ikke går og tænker på prisen på min bolig. I starten sad jeg bare og nød musikken i indkørslen, og indså at jeg måtte forny mit lydanlæg i huset. På langtur nyder jeg Teslas imponerende ladenetværk, samt en detalje at bilen automatisk hæver højde på de steder jeg tidligere har angivet som høj, eller meget høj kørehøjde. Det kan min Citroen CX 25 TRI også, men jeg skal selv slå til og fra 😀 Teslaen gåør det bare.

 • 11
 • 1

Er det seriøst at tage en enkelt måned salg #98 i Norge?

Nu fremlagde jeg jo data, både for September, og for hele året tilmed September, så hvordan kan du påstå at jeg kun tager en enkelt måneds salg?

Når det er sagt, så ja, det er seriøst fordi Model Y kun har været på det norske marked i en enkelt hel måned, og fordi denne måned af samme årsag repræsenterer hele 40% af Tesla's salg i 2021.

Det er derimod helt useriøst at sammenligne to mærkers salg tilmed August, vel vidende at det ignorerer 40% af den enes salg i år.

Men for nu at sammenligne hele året til dato:

Tesla Model 3: 8.882 Tesla Model Y: 4.775 Tesla ialt: 13.657

VW ID.4: 6.145 VW ID.3: 2.284 Skoda Enyaq: 3.657 VW+Skoda ialt: 12.086

Med den lille krølle at Tesla nu har en bil, der pt sælger 6-7 gange så mange som den bedst sælgende VW eller Skoda - så hvordan mon resten af året går?

Hvad siger det dig egentlig at Tesla Model 3, som har været på markedet snart 3 år, er Norges bedst sælgende bil (ikke bare BEV) i 2021 til dato, og i denne måned har solgt næsten 4 gange så mange som VW's mest håbefulde ID.4, efter sidstnævnte kun har været på markedet i 7 måneder?

Eller at VW ID.3, som kom på markedet for kun 14 måneder siden, og skulle være en billigere konkurrent til Model 3, allerede er dumpet ned på en 15. plads?

 • 8
 • 2

Er der nogen kunder i DK der ha4r modtaget en erstatning for fabrikantens salg at et fejlbehæftet (læs ulovligt) produkt

Ja, de fik skam mere eller mindre tvungen software"opdatering" der gav dem dårligere brændstoføkonomi og tilsodede EGR ventiler

Min møg-polo TDI 1.6 med DSG, fik skiftet gearkassen en gang, dobbelt-koblingen 3 gange, disel-opgradering med lavere brændstof-økonomi hvilket blev pure benægtet, EGR-ventilen døede ret hurtigt derefter hvilket de aldrig havde hørt om. Bilen stod hos forhandleren i 2 uger mens jeg prøvede at hæve købet.

En ting er helt sikker - aldrig mere VAG-biler. BMW og Mercedes kein problem, VAG nej tak. Nu kørere jeg så Tesla, og måske er jeg blevet hærdet af VW-problemerne, for Tesla fungere faktisk ret godt i sammenligning..... Men deres service, ak ak, og deres lyd når døren lukkes, ugghhh.

Det som ærger mig mest er at jeg syntes det nye elektriske ID-rugbrød er mega fedt, det kommer bare aldrig til at ske :-(

 • 10
 • 2

Min møg-polo TDI 1.6 med DSG, fik skiftet gearkassen en gang, dobbelt-koblingen 3 gange, disel-opgradering med lavere brændstof-økonomi hvilket blev pure benægtet, EGR-ventilen døede ret hurtigt derefter hvilket de aldrig havde hørt om. Bilen stod hos forhandleren i 2 uger mens jeg prøvede at hæve købet.

Jeg vil da virkeligt håbe at det ikke er denne "tysk premium mærke kvalitet" som min Tesla skal måle sig OP imod.

Nu har jeg (den, en Model 3 LR RWD) kørt ca 60.000 km på snart 2½ år med en energiomkostning lige under 20 øre/km og en serviceomkostning på 0 (nul) kr. Jeg håber det fortsætter på den måde selv om der nok kommer en serviceomkostning eller to til undervejs.

 • 15
 • 3

Det som ærger mig mest er at jeg syntes det nye elektriske ID-rugbrød er mega fedt, det kommer bare aldrig til at ske :-(

Desværre skal de nok få ødelagt designet, ligesom med iD3🧐, inden den kommer på gaden, så det kan vi jo altid trøste os med, eller...🤔... der er jo os udenfor der skal se på dem.

.

ID3 concept, udstrålede en ny æra for VW. Alene frontens lidt frække kinder, og det elegante luftindtag med blå tunge der holdes oppe af "hænderne" i siderne er så gennemført fint:

https://www.motorauthority.com/news/110615... (klik på billedet for rent)

Den produktions modnede models udtryk, er smadret med tysk grundighed, bl.a. har man valgt en klovnemund, lavet i hvad der mest ligner en sort bundrist-del, til et mellemstort ukrainskt forbrændingsanlæg.

Man kan så fundere på hvad de vil udtrykke med den. (Måske brunkuls-el?):

https://mediacloud.carbuyer.co.uk/image/pr...

 • 2
 • 3

..er der flere af os der har skiftet til, på grund af de lavere priser.

Når man så er kørt helt fast i en større (økonomisk) tvist med dem, kontakter man selvfølgelig FDM's medlemmers (gratis) juridiske rådgivning.

Man forklarer en myndig telefonstemme omhyggeligt om en sags karakter samt fakta, og beder om den lovmæssige vinkel i et sådant tilfælde.

Man bliver sat på hold, og venter en tid, hvorefter den nu bestemte stemme lyder: "Mine kollegaer er allerede i gang med sagen"

😳

Åhhh ja, livet er så mangfoldigt.

Nyd dagen☀️

 • 3
 • 1

Den produktions modnede models udtryk, er smadret med tysk grundighed, bl.a. har man valgt en klovnemund, lavet i hvad der mest ligner en sort bundrist-del, til et mellemstort ukrainskt forbrændingsanlæg.

Man kan så fundere på hvad de vil udtrykke med den. (Måske brunkuls-el?):

Det kan da ikke blive meget værre end de kunstige enorme kølergrills som både Mercedes, BMW, Audi og Skoda har udstyret deres elbiler med. De kunstige kølergrills er den ultimative anakronisme - også selv om nogen af af dem kan åbne og lukke - se fx:

https://cdn.motor1.com/images/mgl/jzw4g/s3...

https://www.audi.dk/content/dam/nemo/dk/me...

https://www.mercedes-benz.dk/passengercars...

https://cpv3prodbluecdnep.azureedge.net/im...

Jeg kommer uværligt til at tænke på om de tidligste serieproducerde biler havde kunstigt båmalet seletøj til hestene der ikke var der.

 • 6
 • 2

Det kan da ikke blive meget værre end de kunstige enorme kølergrills som både Mercedes, BMW, Audi og Skoda har udstyret deres elbiler med. De kunstige kølergrills er den ultimative anakronisme - også selv om nogen af af dem kan åbne og lukke - se fx:

Ligesom mode og trends gentager sine tendenser over årene, se vi det også i detaljer på bilerne.

Jeg opfatter disse fronter helt tydeligt som genoplivede reminiscenser fra det værste ved 60'ens dollargrin.

Men nu dog helt i tidens ånds overfladiske værdier, her i stedet lavet i det pureste plastic, givende en forlængelse af købernes opblæste ego.

Av! Den må give en del.

 • 7
 • 1

Jeg kommer uværligt til at tænke på om de tidligste serieproducerde biler havde kunstigt båmalet seletøj til hestene der ikke var der.

Er det ikke fordi at de fleste elbiler lige her og nu ikke er dedikerede BEV platforme, men er adapteringer af ICE platform, hvorfor en "fornuftig" snude derfor ville fucke med designet?

Det er i øvrigt ret deprimerende at se alle de BEV "trucks" der står til at rulle ud i USA de kommende år. Laver man f.eks. en livscyklusanalyse på sådan en som den her https://www.fleet.ford.com/showroom/trucks... så udleder den nok mere CO2 i sin levetid end en gennemsnitlig europæisk dieselhakker. For bilfabrikanterne handler BEV bølgen nok ikke så meget om grøn omstilling, det handler om mersalg der i sagens natur er utroligt forurenende. BEV'er er slet ikke grønne hvis de har en åndssvag størrelse.

https://www.iea.org/data-and-statistics/ch...

 • 4
 • 2

... at Teslas fokus på sportsvogn forklædt som familiebil og avanceret voksenlegetøj begrænser nytteværdi mm. Det er da fx. helt godnat at der ikke må fyldes mere end 60 kg i Model Y's pænt store bagagerum eller godt 300 kg i alt. Så er det da ligegyldigt, at den har en skunk ude foran, når man ikke må bruge den alligevel. Som ingeniør er jeg meget begejstret for Teslas evner med drivlinje og software, men som bilkøber har jeg måttet takke nej til de 3 foregående modeller efter grundige tests, og problemet med lastekapacitet gør nok det samme ved Model Y.

 • 3
 • 5

Husk lige at elnettet overalt i verdenen hver eneste dag bliver grønnere. Ny kapacitet i både EU og USA er pt +90% vind og sol mens kul og gas må kæmpe om de sidste 10%.

Udledningen fra BEV lastbilerne vil falde drastisk over de næste mange år, det samme vil udledningen til fremstilling af batterier. Der er intet grundlag for at sige diesel lastbilens udledning kan sammenlignes med en BEV.

Selvskaberne kan endda selv sikre rent strøm til deres flåde ved at investerer i/opsætte solceller og vindmøller til en grønnere kørsel.

 • 2
 • 0

Er det ikke fordi at de fleste elbiler lige her og nu ikke er dedikerede BEV platforme, men er adapteringer af ICE platform, hvorfor en "fornuftig" snude derfor ville fucke med designet?

Skoda Enyaq bygger på VAG's MEB platform, som er en dedikeret BEV platform.

Alligevel har de camoufleret den så man skal være kender for at se at den ikke er en fossilbil. Faktisk vil jeg sige at den er den BEV, jeg har set til dato, der mest ligner en fossilbil, selvom den er designet from scratch som en BEV.

Jeg kan forstå at man laver et stort hul med en rist, når man har et stort behov for køling, - og jeg kan forstå at man dækker hullet med en lukket rist-lignende plastikdæksel, når man skifter ICE-motoren ud emd en el-motor - men at man designer en bil from scratch med en stor køleåbning, lukket med en rist-lignende plastikdæksel, i en bil som er dedikeret til en teknologi, hvis åbenbare fordel er at den ikke har behov for en stor køleåbning, går over min forstand.

 • 11
 • 3

... at Teslas fokus på sportsvogn forklædt som familiebil og avanceret voksenlegetøj begrænser nytteværdi mm. Det er da fx. helt godnat at der ikke må fyldes mere end 60 kg i Model Y's pænt store bagagerum eller godt 300 kg i alt.

Teslas vellykkede mission har hele tiden været at vise og lave attaktive køremaskiner.

Denne tilgang var/er den eneste sikre angrebsvinkel på den etablerede ICEV industri. SEXY CARS som Elon har udtrykt det. Manden har et helt klart overblik over muligheder kontra possible failure.

Derfor først Roadster, S, X, og derefter 3 (som skulle køre bedre end BMW 3, for at ramme det segment, og sikre salgssucess)

Snart vil en mindre model blive præsenteret.

Hvor svært og dyrt det er at komme ind, især i mellemklassen, viser Dyson's desværre mislykkede forsøg med al tydelighed.

Mange ellers velbegavede mennesker forstår ikke grundlæggende markedsmekanismer og økonomiske produktions krav. Et eksempel er da en sagde til mig: "Teslas største fejl var at de ikke startede med at lave en almindelig mindre bil"

 • 8
 • 3

Jeg kan forstå at man laver et stort hul med en rist, når man har et stort behov for køling, - og jeg kan forstå at man dækker hullet med en lukket rist-lignende plastikdæksel, når man skifter ICE-motoren ud emd en el-motor - men at man designer en bil from scratch med en stor køleåbning, lukket med en rist-lignende plastikdæksel

Næhhh, det syntes jeg også er sært. Da jeg skrev mit forrige indlæg havde jeg Mercedes ECQ i tankerne da det var det af dine link jeg klikkede på.

Husk lige at elnettet overalt i verdenen hver eneste dag bliver grønnere. Ny kapacitet i både EU og USA er pt +90% vind og sol mens kul og gas må kæmpe om de sidste 10%.

Enig - men en bil på 3000 kg med et 100 kWh batteri koster stadig dobbelt så megen CO2 at fremstille som en bil på 1500kg med at 50kWh batteri.

Udledningen fra BEV lastbilerne vil falde drastisk over de næste mange år, det samme vil udledningen til fremstilling af batterier. Der er intet grundlag for at sige diesel lastbilens udledning kan sammenlignes med en BEV.

Når jeg skriver "truck" mener jeg ikke lastbil, men typisk USA'nsk redneck pickup som f.eks. Ford F150.

Apropos:

For bilfabrikanterne handler BEV bølgen nok ikke så meget om grøn omstilling, det handler om mersalg der i sagens natur er utroligt forurenende. BEV'er er slet ikke grønne hvis de har en åndssvag størrelse.

https://www.iea.org/data-and-statistics/ch...

0 -3

Det ville det være rart med et argumenter for de nedadvendte tommelfingre. Hvem er uenige med mig - og hvorfor? Det kunne være rart med debatdebatsiderne i stedet for bevidstløs udveksling af kønsløse digitale håndtegn.

Det er en hel amerikansk kultur du angriber.

Men dog en kultur bilindustrien selv har opdyrket igennem 80'erne. Den oprindelige grund til at bygge "trucks" var at omgå de ret strenge emmeisionsregler USA pålagde bilfabrikanterne dengang i forrige årtusinde.

https://www.theguardian.com/us-news/2020/s...

 • 1
 • 1

Så vidt jeg ved (jeg er ikke opdateret), er der slet ikke kul at finde blandt ny kapacitet i hverken EU eller USA.

Mon ikke også gas har fået et skud for boven, her på det seneste, i hvert fald i EU ?

Kul kan vel godt kæmpe om de sidste 10% uden at vinde nogle af dem :-) Ja, der går nok ikke længe får markedet for ny kul og gas ligger på 0 i vesten og 5-10 år senere i resten af verdenen.

 • 0
 • 0

Og du har en bedre brugbar strategi end at få dem til at køre BEV-trucks istedet???

Nope - jeg er heller ikke medlem af deres nogle af deres lovgivende forsamliger. Det eneste man kan gøre som europæer er at påpege at de opfører sig åndssvagt og håbe at ens mening diffunderer ind et eller andet sted. Som forbruger kan man lade være med at købe produkter fra fabrikanter der laver idiotiske bilmodeller.

Dengang i 80'erne kunne deres regeringen rent faktisk opstille emmisionskrav. Ved ikke om det er realistisk nu deres demokrati er degraderet til bananstatsniveau

 • 3
 • 0

Det ville det være rart med et argumenter for de nedadvendte tommelfingre. Hvem er uenige med mig - og hvorfor? Det kunne være rart med debat på debatsiderne i stedet for bevidstløs udveksling af kønsløse digitale håndtegn.

Helt enig.

Anonymitet tiltrækker de helt forkerte mennesker, og tommelfingrene har totalt mistet deres værdi, når de primært bruges til at ytre mishag med en person, som man ikke kan lide.

 • 2
 • 5

Og du har en bedre brugbar strategi end at få dem til at køre BEV-trucks istedet???

.

Nope - jeg er heller ikke medlem af deres lovgivende forsamliger.

Den står så helt stærkt alene uden yderligere kommentar.

.

Som forbruger kan man lade være med at købe produkter fra fabrikanter der laver idiotiske bilmodeller.

Ja forbrugernes magt er stærk, vi mangler bare at højne manges bevidsthed.

(Hvorfor køber folk fx. stadig varer fra Nestle, når de i årevis har taget naturlige vandforekomster fra lokale, sænket grundvandsspejlet i tørkeramte områder. Kun for at sælge det dyrt til dem der kan betale, med disse ord: "Vand er ikke en menneskeret, det er en vare")

Og der er rigeligt andet at få folk mobiliseret over, gå bare frisk til dem.

Men det kunne jo vise sig at en gruppe af håndværkere, og hilbilly-redneks så ikke kunne få de BEV der var essentielle for deres behov.

Eller skal køberne nu til at kunne dokumentere behov?

 • 3
 • 3

Næhhh, det syntes jeg også er sært. Da jeg skrev mit forrige indlæg havde jeg Mercedes ECQ i tankerne da det var det af dine link jeg klikkede på.

Ikke mit link, men pyt - det kan siges til både EQC's og Audi eTron's forsvar, at de i nødvendigheden af at fylde et eksisterende hul ud, dog har gjort noget for at man kan skelne bilen fra dens fossile søskende.

Stiller man eksempelvis en 2019 Audi eTron ved siden an Audi Q5, som den er en elektrificeret udgave af, er det ikke svært at se hvilken en, der er den elektriske, uden at nærstudere om mellemrummene mellem ribberne er lukkede.

Skoda Enyaq har slet ingen fossile søskende, men stiller du den ved siden af en anden fossil Skoda, er det svært at se hvilken en, der er den elektriske, uden at kende modellerne på forhånd.

Tager man i stedet den nye eTron GT, som bygger på en dedikeret BEV-platform (delt med Porsche Taycan), så har de igen lavet et stort hul og puttet et plastikdæksel i, selvom den på ingen måde er forberedt til intern forbrænding.

https://robbreport.com/wp-content/uploads/...

Alligevel må man tage Audi lidt i forsvar, fordi det var dem, der førte trenden med de store fremtrædende køleåbninger i nyere tid, og den 6-kantede grill dermed er blevet blevet deres kendetegn. Derfor har de valgt at bevare Audi-udtrykket med en store 6-kantet aftegning, der dog på ingen måde ligner en åben rist, så bilen er trods alt noget sværere at forveksle med en fossil-bil end en Skoda Enyaq.

Personligt synes jeg dog stadig den er skæmmende, da den efterlader et indtryk af at den kan fås i en V8-cylindret udgave, lidt i stil med Porsche, der anvender begreber som "Turbo" i deres BEV model-navne.

Skoda har dog ikke det gen, at de skal udtrykke maskinel overlegenhed vha suffixes og store kølergrille, så man får den tanke, at folk der køber en Skoda Enyaq, er folk, der helst vil undgå at stå ved deres valg af BEV frem for fossilbil .... men det må jo stå hen som en fordom.

 • 4
 • 5

Enig - men en bil på 3000 kg med et 100 kWh batteri koster stadig dobbelt så megen CO2 at fremstille som en bil på 1500kg med at 50kWh batteri.

Når jeg skriver "truck" mener jeg ikke lastbil, men typisk USA'nsk redneck pickup som f.eks. Ford F150.

Jeg ser det egentlig som bilindustriens opgave (hurtigst muligt) at konvertere de biler, som folk vælger at køre i, til BEV frem for fossil, og debattens (bl.a. vores) opgave forhåne og nedgøre de der ikke kan finde noget bedre at styrke deres personlighed med end store rullende monstre.

Jeg er bestemt ikke fortaler for at biler skal være større og tungere end højest nødvendigt, men uanset hvilket format folk vælger at køre i, er det langt at foretrække at de gør det elektrisk frem for at dedikere en hel svømmehal af fossile brændstoffer til atmosfæren, og så meget desto mere, når det gælder de rullende monstre.

 • 10
 • 7

Det ville det være rart med et argumenter for de nedadvendte tommelfingre. Hvem er uenige med mig - og hvorfor? Det kunne være rart med debat på debatsiderne i stedet for bevidstløs udveksling af kønsløse digitale håndtegn.

Det er faktisk sjældent jeg giver tommelfingre af den ene eller den anden art, endsige kigger på dem, og jeg er da heller ikke blandt de, der har tomlet dit indlæg ned, men, uden på nogen måde at hentyde til dine indlæg, som jeg synes fortjener alt andet end nedtomlerier, selvom jeg ikke altid er enig, så forekommer der kommentarer, der er så dumme at de ikke giver mening at besvare med andet end nedadvendte tommelfingre, og endda nogle, man gør bedst i ikke at besvare med andet end nedtomleri, da de er bevidste forsøg på at køre debatten af sporet.

 • 5
 • 7

Jeg ser det egentlig som bilindustriens opgave (hurtigst muligt) at konvertere de biler, som folk vælger at køre i, til BEV frem for fossil, og debattens (bl.a. vores) opgave forhåne og nedgøre de der ikke kan finde noget bedre at styrke deres personlighed med end store rullende monstre.

Så er det nok årsagen til at debatten kører så skævt. Den ene taler om æbler og den anden om pærer. De fleste bilfabrikanter er baseret på aktieselskaber. Hvad mon de er sat i verden for? Nøgleordene er udbud og efterspørgsel.

Her er det med deres varer som alle andre varer vi køber. Man kan sjældent give den ene part skylden for tendenserne, da det netop er samspil mellem parterne.

Når banderne slår hinanden ihjel skyldes det primært narkohandlen. Man glemmer bare at nævne alle kunderne, som holder gang i banderne. De har deres del i at der opstår slagsmål.

 • 5
 • 11

De fleste bilfabrikanter er baseret på aktieselskaber. Hvad mon de er sat i verden for? Nøgleordene er udbud og efterspørgsel.

Helt enig. Og i den nuværende situation er spørgsmålet, hvordan får samfundet en sådan fodslæbende organisering til at flytte sig fra den gamle cash cow (læs fossilbrændendde SUV) til det samfundet har behov for ( effektive elbiler).

Der skal skrappe regler og lovgivning til før de traditiinelle bilfabrikanter flytter sig i en klimavenlig retning. Se bare på hvordan de med en massiv mængde reklamer pusher den nye cash cow - PHEVer.

Som et gammelt ordsprog siger - "Der skal skarp lud til skurvede hoveder".

 • 7
 • 3

Model 3 har forøvrigt, med pæn magin, den mest vridningsstabile karrosse jeg har arbejdet på.

"Genom att vara för mjuk i chassit och för långsam i styrningen har den väldigt svårt att ta sig genom konbanan redan i låg hastighet. När ingångshastigheten är 65 km/h märker vi att Fordens chassi får kämpa, och att antisladdsystemet inte gör det. Mustang Mach-E klarar älgtestet i 65 km/h, så även – med nöd och näppe – i 68 km/h.I 70 km/h går bilen brett och slänger ut baken på ett mycket osäkert sätt, konerna som symboliserar vägbanans kant flyger. I 72 km/h klarar Mustang Mach-E inte att hålla sig kvar på körbanan utan hasar ut i vägrenen."

"Beteendet är klart underkänt och undermåligt. Både Hyundai Ioniq 5 och Skoda Enyaq klarar samma älgtest med 72 km/h som ingångshastighet, och Tesla Model Y smiter igenom smidigt i 75 km/h."

https://teknikensvarld.se/nyheter/konsumen...

 • 4
 • 0

En ting er helt sikker - aldrig mere VAG-biler. BMW og Mercedes kein problem, VAG nej tak. Nu kørere jeg så Tesla, og måske er jeg blevet hærdet af VW-problemerne, for Tesla fungere faktisk ret godt i sammenligning..... Men deres service, ak ak, og deres lyd når døren lukkes, ugghhh.

Måske er det ikke så meget Tesla, men bare det faktum at elbiler har færre svage punkter. Alle dine problemer ser ud til at bunde i ICE'en.

https://www.whatcar.com/news/2021-what-car...

Bemærk at den gamle Nissan Leaf er mest driftssikre elbil overhovedet. Bemærk også at den nye Leaf tilhører bundskraberne. Samme koncern - samme modelbetegnelse. Det handler ikke så meget om hvilket mærke der er på køleren, det handler om at have styr på sit kvalitets-shit.

Hvad der bliver interessant i de kommende år er hvem der har styr på batteri levetid, rustforbyggelse og pålidelighed af de elektriske systemer, hvilket er fejl der primært rammer aldrende biler. Alt andet end batterilevetid , rust og elektriske fejl er vel dybest set ligegyldigt for en BEV der kører på vores breddegrader.

 • 8
 • 1

Hej Rune Dette er en blog - ikke en journalistisk artikel. Den hører dermed ikke under vores publicistiske hat. Det skrevne står derfor for journalistens egen regning. Det må gerne indeholde subjektive betragtninger og skæve indfald. Det er oplæg til diskussion og debat. Hvis du er uenig i betragtningerne er du mere end velkommen til at kaste dig ind i diskussionen. Henrik Heide Redaktionschef

 • 11
 • 0

Det må så være din Del 1; Udbuddet. Hvordan vil du bearbejde Efterspørgslen - altså kunderne, som udgør den uundværlige anden del?

@HJN. Alle dem frobrugere som jeg snakker med er egentlig klar til at anskaffe en elbil (BEV). De har bare rigtigt mange usikkerheder - usikkerheder der er opstået som følge af de mange negative udtalelser fra bilfabrikanter/grossister/sælgere/motorjournalister om hvor besvbærligt livet er med en elbil. Pressen og reklamerne har magt - og større magt over forbrugernes holdninger end de fleste går og tror.

Sammenligningen med Norge er sådan set ret god. I Norge er elbilerne fra både politisk hold i pressen og af de norske motororganisationer talt OP. I Danmark har de samme parter og sælgerne indtil for nyligt talt elbilerne NED - og i et vist begrænset omfang talt PHEV'erne op. Det er nok også derfor at PHEV'erne fylder uendeligt lidt i Norge. I Danmark står de for 2/3 af salget af biler med stik. Det afledte problem er, at vi om ganske få år står Danmark skal have udfaset de mange fejlkøbte PHEV'er sammen med ICEerne.

Nu hvor hvor de såkaldte tyske premium mærker er begyndt at komme med elbiler er den negative retorik om elbiler blødt lidt op, men efter at have brugt 5 - 8 år på at tale en produkttype NED tager det en del tid før forbrugerne forstår at det var røgslør udlagt af de fodslæbende for at købe tid til de selv kunne få produkter på markedet.

PS: Læg mærke til hvor mange reklamer du ser for PHEV'er og ICE'er med mild hybrid du ser på tv kanalerne. Jeg tror reklamebilledet er helt anderledes i Norge

 • 10
 • 2

Bemærk at den gamle Nissan Leaf er mest driftssikre elbil overhovedet. Bemærk også at den nye Leaf tilhører bundskraberne. Samme koncern - samme modelbetegnelse. Det handler ikke så meget om hvilket mærke der er på køleren, det handler om at have styr på sit kvalitets-shit.

Der er mange måder at gøre en bil driftsikker på, udover at have styr på kvalitet. Hvis du f.eks. begrænser omfanget af ting, bilen skal kunne, stiger pålideligheden omvendt proportionalt, alt andet lige, uden det har noget med kvalitet at gøre.

Den gamle Nissan Leaf er desuden notorisk for de mindst holdbare batterier i branchen, blandt andet fordi Nissan fravalgte væskekredsløb og termisk styring, men det viser sig jo først som upålidelighed efter 5 år, som er udenfor forudsætningen i den undersøgelse, du linker til.

Når den ikke har væskekredsløb, kan batteriet jo eksempelvis ikke fejle pga væsketab, som kunne fixes med en ny slange + en sjat kølevæske, men vil derimod fejle når hele batteriet dør, som følge af for mange ladecykler udenfor de kemisk optimale temperaturer.

Skulle jeg vælge mellem en 5 år gammel Nissan Leaf og en 5 år gammel Renault Zoe, er jeg ikke i tvivl om at jeg, ud fra en ren pålidelighedsbetragtning, ville vælge sidstnævnte, selvom den scorer betydeligt lavere i undersøgelsen.

Desuden; når undersøgelsen er offentliggjort i 2021, og hele 5 ud af de 8 "kompetanter" først er sat i produktion i 2018-2019, for hvilke resultatet præges af fejlene fra fra de første batches, mens mange af de gamle Leaf i undersøgelsen, kan være fra 2015-2016, hvor Nissan har haft 4-5 år til at luge ud i børnesygdommene - hvilket naturligvis er lig med kvalitet, men vel at mærke en kvalitet som 5 af konkurrenterne, inklusiv den nye Leaf, ikke har haft samme tid til at oparbejde.

 • 7
 • 0

Tak Christian. Hvis man skal nedgøre andre, som nogle ynder, kan man sige, at Tesla 3 er for små, bredmåsede mennesker. 5 cm lavere end VW Up og bred som en p-bås. Det er bedre for alle, at elbilejere fortæller, at man får en bil med god vejføling, kraftfuld acceleration. Uden afgifter på udstyr som bakkamera, ACC, automatgear (logisk)m.m.. Kort vendediameter, stiger ind i, i stedet for ned i. Gratis service og garanti i mange år. Stille og behagelig kørsel. Bilen er klar til 5oo km, uden man skal stå på en tankstation og fyde på i regn og blæst. At bilen selv regulerer hastigheden ved kurver, vejkryds og rundkørsler. At AC holder afstand til forankørende (man kan mærke når den skifter gear). At bilen selv korrigerer for fartbegrænsninger i byer m.m., og selv reguler op igen. Vi burde alle i stedet for arbejde for, at alle kan bruge alle ladestationer, ligesom benzinstationer. Det ville give mange flere tryghed ved at bestille en elbil (bestille fordi der er lang ventetid. Redaktor Christian Rantorp, ing. dk. skylder stadig at fortælle hvilke kort Tesla gemmer i ærmet. Er det, det grønne, der er visnet ved at fabrikken i Brandenburg er bygget i et beskyttet ferskvandsområde, efter fælning af et stort skovareal? Og at lange betonpæle er banken ned i jorden, inden byggetilladelse? Er det, at Tesla har fået milliardtilskud til fabrikken i Brandenburg? Især fordi fabrikken ligger i Brandenburg, men det er ikke fint nok for Tesla, hvorfor den hedder Tesla Berlin. Er det det faktum, at en meget stor del af overskuddet kommer fra CO2 certifikater betalt af andre bilmærker, som ikke fremstiller/fremstillede el-biler. En omkostningsfri indtjeningskilde, som vel vil tørre ud. Elbiler er vel ikke optimalt til alle, og det berettiger ikke til at nedgøre dem, som endnu ikke kører elbil.

 • 3
 • 13

Vi burde alle i stedet for arbejde for, at alle kan bruge alle ladestationer, ligesom benzinstationer.

Et sært nulsumsspil i den udtalelse.

Tesla tilbød omkring 2013-2014 at dele Supercharger teknologien med andre fabrikanter, der kan lade deres biler med minimum 90 kW og på betingelsen, at de hjælper med at betale udbygningen af ladenetværket.

Men bilfabrikanterne havde notorisk berøringsangst.

Det blev aldrig til noget, så istedet byggede man 5 år senere en standard mere med et større og tungere stik. Det er først nu, at nogle få af elbilerne kan følge med Tesla's ladehastigheder.

Redaktor Christian Rantorp, ing. dk. skylder stadig at fortælle hvilke kort Tesla gemmer i ærmet.

Tesla har ikke samme berøringsangst og venter ikke på officielle standarder for at løse et problem. Havde de gjort det, så havde de ikke et ladenetværk med over 25.000 ladepladser idag.

 • 14
 • 2

Jeg har ikke set de data der ligger til grund for undersøgelsen. Mon ikke der er styr på den slags?

Hvis det var en videnskabelig undersøgelse, formoder jeg de havde henvist til kilden, som ville være en rapport, der beskriver metoden udover "erfaringer fra over 16.000 brugere".

Da de ikke gør det, formoder jeg det er en journalistisk undersøgelse, som jeg ikke har megen tillid til, hvad "styr på den slags" angår. ;-)

Bare for at drille: kan man så konkludere at Kia e-Niro er dobbelt så pålidelig end Tesla model 3? De blev introduceret ca samtidig og er begge produceret i relativt store styktal.

Måske, men ikke uden et bedre indblik i datagrundlaget.

Og hvis resultatet er pålideligt, er det vel også mere korrekt at sige at den ene er 2,6% mere pålidelig end den anden, men man kan selvfølgelig også formulere det som at den ene har halvanden gang så mange svigt som den anden, uden dog at vide hvilken slags svigt, der er tale om, og hvad de reelt betyder for pålideligheden, når ting som "interior trim" tæller med.

Og igen; pålidelighed kan opnås ved at begrænse omfanget af ting en bil skal kunne, eksempelvis som at trække på begge aksler, lade ved over 80 kW, osv ....

 • 6
 • 1

Mht. den gamle Nissan Leaf, så har både min bror og jeg kørt efterhånden mange km i hver vores 6 år gamle model 2014. De kører stadig som en drøm. Har omkring 80-85 % batterikapacitet tilbage, hvilket vel er fint. Vi regner ikke med at skifte dem ud lige foreløbigt….

 • 11
 • 0

@HJN. Alle dem frobrugere som jeg snakker med er egentlig klar til at anskaffe en elbil (BEV). De har bare rigtigt mange usikkerheder - usikkerheder der er opstået som følge af de mange negative udtalelser fra bilfabrikanter/grossister/sælgere/motorjournalister om hvor besvbærligt livet er med en elbil. Pressen og reklamerne har magt - og større magt over forbrugernes holdninger end de fleste går og tror.

Sammenligningen med Norge er sådan set ret god. I Norge er elbilerne fra både politisk hold i pressen og af de norske motororganisationer talt OP. I Danmark har de samme parter og sælgerne indtil for nyligt talt elbilerne NED - og i et vist begrænset omfang talt PHEV'erne op. Det er nok også derfor at PHEV'erne fylder uendeligt lidt i Norge. I Danmark står de for 2/3 af salget af biler med stik. Det afledte problem er, at vi om ganske få år står Danmark skal have udfaset de mange fejlkøbte PHEV'er sammen med ICEerne.

Nu hvor hvor de såkaldte tyske premium mærker er begyndt at komme med elbiler er den negative retorik om elbiler blødt lidt op, men efter at have brugt 5 - 8 år på at tale en produkttype NED tager det en del tid før forbrugerne forstår at det var røgslør udlagt af de fodslæbende for at købe tid til de selv kunne få produkter på markedet.

PS: Læg mærke til hvor mange reklamer du ser for PHEV'er og ICE'er med mild hybrid du ser på tv kanalerne. Jeg tror reklamebilledet er helt anderledes i Norge

Jeg arbejder på en stor arbejdsplads og blandt de – say 50 kolleger jeg omgås på daglig basis er der efterhånden 2 Tesla3 ejere, en ID4 plus nogle hybridbiler. Der bliver jævnligt givet kage i anledning af ”ny bil”, og det er stadig benzinbiler der dominerer. Læg dertil at bilparken her opleves som tydelig nyere end på mange andre arbejdspladser i området. Det kan man så have en mening om men jeg rapporterer bare nøgternt om situationen, og det giver klassisk set negative tomler 😏

Javist har reklamer og presse magt, men det er ikke de eneste påvirkninger folk får. Vil dog medgive at folks valg ofte baserer sig på – lad os kalde det overaskende impulser.

Ad besværlighederne ved at have elbil, det nærmer sig religion. Hvis vi tager pulsen her på ing.dk, så er det sjovt nok ingen problem for elbilejerne og et stort problem for dem som ikke har en elbil. Så er det da svineheldigt at det netop forholder sig sådan, og ikke omvendt. Man kan faktisk undre sig over hvori problemet ligger, når nu alle er glade for eget valg. Imidlertid har man dog set elbilejerne diskutere ladestandere, priser o.m.a.

Personligt kunne en mellemstørrelse elbil sagtens dække mit daglige kørselsbehov, nok undtaget kørsel med min campingvogn, - men elbil som nummer to. Det som jeg tror ville irritere mig er at længere ture skal planlægges. Det behøver jeg overhovedet ikke i vores nuværende biler. Men – det må alt sammen vente til jeg får råd.

 • 3
 • 10

Du vrøvler, det er ikke et problem for dem der har da de har valgt en løsning der ikke giver dem problemer.Dem der har problemer har jo netop valgt en løsning som ikke giver dem problemer( ganske som de andre) forskelen er bare at det ikke er de samme problemer disse to grupper har.. Noget en del elbils folk ikke helt har forstået da de jo mener at fordi de ikke har problemer så kan det jo ikke passe at andre har.. samme gør sig gældende den anden vej. Elbiler som de er i dag er gode for nogle og problemfrie, mens de er en stor bunke problemer for andre. Har såment intet med klima og samvittighed at gøre kun ganske lavpraktiske hverdags ting. Men et fælles problem opstår når nogle vælger at gøre deres løsning til religion og mener at den religion skal alle andre også følge...

 • 2
 • 6
 • Man kan så stille spørgsmålstegn ved, om samtalekvaliteten på denne bil er lige så kompromisløs som eksempelvis de tyske producenter ...
 • 2
 • 4

og et hint om hvad vægt/stabilitet i bagenden på biler betyder:

"Mustang Mach-E Fails Moose Test: Tesla Model Y & Ioniq 5 Ace It"

Sorry for at starte igen, men faldt tilfældigvis over denne der måske kan være interessant i debatten..

https://www.tu.no/artikler/ford-mach-e-str...

Citat: Mach-E er ikke den eneste elbilen Teknikens Värld har gitt stryk. Renault Zoe klarte ikke manøvren i over 68 kilometer i timen i 2020. Tesla Model S 85 Perfomance fikk samme resultat da den ble testet i 2014.

Hvis mit Norske ikke svigter mig, så fejler Tesla model S ved præcis samme hastighed som e-Mustangen, nemlig 68 km/h.

Til gengæld klarer Hyundais beskedne Kona 76 km/h, hvilket er 1 km/h bedre end Tesla model Y og 2 km/h bedre end Tesla model 3(4WD) og Kia Niro, der begge skrider ved 74 km/h.

Men følg selv linket - Norsk er ikke min spidskompetance.

 • 4
 • 2

Som andre har været inde på, så var det oprindelige navn til Model 3, "Model E", men det ville Ford ikke tillade. Derfor 3, oprindeligt defineret som 3 vandrette streger over hinanden (Men det lignede vist også et E for meget).. hvilket jo giver mulighed for bl.a. at sælge T-Shirts som disse:

https://shop.tesla.com/product/men_s-s3xy-...

 • 1
 • 1

Sorry for at starte igen, men faldt tilfældigvis over denne der måske kan være interessant i debatten..

Der er mange faktorer der spiller ind, når man vælger at designe en bils køreegenskaber, til hvad den skal bruges til, ud fra vægtfordeling, hjulgeometri og ESP.

Min personlige fornemmelse for Model S er at det er en raffineret stor amerikaner, i et totalt atypisk for USA, design.

Generelt ser det heldigvis ud til at producenterne med tiden er blevet mere opmærksomme på dobbelt undvigemanøvre.

Den mest solgte SUV i Danmark Nissan Qashqai, klarer Elgtesten med 84 km/t, og er noget af det ringeste jeg har kørt i siden 80'ernes værste blikspande. (Sorry, men så må jeg indkassere nogle nogle nedadvendte her.)

Fuldstændigt anderledes end Leaf at køre i, som ikke klarer elgtesten så godt.

Find egen bil her:

https://teknikensvarld.se/algtest/

Tilbage i 1997 prøvede jeg som en af de første herhjemme Mercedes spritnye PR-hypede A-klasse. Lækre materialer, finish og dejlige sæder.

Ved almindelig kvik kørsel blev jeg virkelig utilpas, nærmest mild søsyge (ikke køresyge) og jeg undrede mig over at Mercedes havde afstemt en bils fjedre og støddæmpere så besynderligt, afstemningsfrekvensen virkede som om den gik i resonans med kroppens.

1 uge senere væltede svenskerne med den i elgtesten.

Alt salg blev omgående stoppet, og bilerne kaldt tilbage. De blev først frigivet efter alle var blevet ændret, og havde fået installeret ESP.

Den øvelse kostede Mercedes en formue, som de kunne have undgået hvis de selv havde haft tid? til at teste bilen.

 • 4
 • 2

Derfor 3, oprindeligt defineret som 3 vandrette streger over hinanden (Men det lignede vist også et E for meget).. hvilket jo giver mulighed for bl.a. at sælge T-Shirts som disse:

Bare Elons måde at pisse på Ford, uden at gøre noget ulovligt.

Ford har jo heldigvis ikke kunne stoppe bilen ;0)

"Needless to say, Musk wasn't thrilled about Ford snagging the name:"

""Like why did you go steal Tesla’s E? Like you’re some sort of fascist army marching across the alphabet, some sort of Sesame Street robber?" Musk said at the time."

Der står Model E (med TESLA font) og de tre streger på min, så jeg er stændigt jaget af Ford fanbois😱

 • 4
 • 2

Der er mange faktorer der spiller ind, når man vælger at designe en bils køreegenskaber, til hvad den skal bruges til, ud fra vægtfordeling, hjulgeometri og ESP

Hrmmm, var det ikke dig der bragte elgtesten til torvs som argument for Tesla'ers overlegne køreegenskaber i forhold almindelige dødelige biler?

og et hint om hvad vægt/stabilitet i bagenden på biler betyder:

"Mustang Mach-E Fails Moose Test: Tesla Model Y & Ioniq 5 Ace It

Vi kan vel blot konstatere at Tesla S og Ford e-Hest er on par hvad angår undvigemanøvrer, og de begge er langt dårligere end en Hyundai Kona. Eller har jeg misforstået det du skrev?

 • 2
 • 3

Hrmmm, var det ikke dig der bragte elgtesten til torvs som argument for Teslas overlegne køreegenskaber?

Nej, du lægger mig ord i munden. jeg har skrevet: Ford's patetiske udvanding af Mustang navnet.. og et hint om hvad vægt/stabilitet i bagenden på biler betyder

Der er mange andre faktorer der spiller ind, mht. køreegenskaber. Desuden er mit hint også til en tidligere tråd hvor jeg anbefaler ikke at læsse mere vægt i bagagerummet på E/Y end Tesla (an)befaler

 • 0
 • 4

Vi kan vel blot konstatere at Tesla S og Ford e-Hest er on par hvad angår undvigemanøvrer,

Det kan man vel ikke konstatere, når den ene blev testet i 2014 og den anden i 2021.

 • Var vejbeskaffenheden den samme? (asfalttemperatur, ruhed, jævnhed, fugt, støv, gummiaflejring, m.m.)
 • Var testkørerne lige dygtige, og reagerede på samme måde?
 • Stod keglerne ens?
 • osv...

Især de to første, kan der være forbavsende stor forskel på.

Det eneste jeg ville forvente, er at keglerne stod ens, hvis der findes en stram nok standard for hvordan de skal stå, men alle andre forhold kan du ikke regne med er ens.

Men selvom man så kunne, så er jeg da ikke svært imponeret over at Ford, som har produceret biler i over 100 år, kan lave en Mustang i 2021, som lige kan matche en 7 år ældre årgang af Model S (fra Tesla's tredje produktionsår) i en enkelt disciplin.

Model S årgang 2020 og 2021 har på det seneste sat banerekorder for masseproducerede personbiler, bl.a. på Nürburgring og Laguna Seca. Lad os se hvad en E-Mustang siger til en sådan test.

 • 9
 • 4

Det har du misforstået. Der er absolut ingen planlægning. Hvis jeg om 5 minutter får lyst til at køre til den anden ende af landet (eller af europa) så tager jeg afsted om 5 minutter.

Nå okay, det må jeg have misforstået. Jeg tænkte bare at en køretur på - say 400+ kilometer tværs over landet kunne kræve planlægning, hvis elbilen ikke er ladet helt op hjemmefra og man ikke ønsker at tilbringe et tocifret antal minutter på en ladestation undervejs.

Til sammenligning tankede jeg 320D'eren op i dag, og displayet gav mig 1179 kilometers rækkevidde, - som jeg dog næppe opnår. Det tog vel cirka 4 minutter at hælde juice på.

Men men, jeg peger ikke fingre af at du er glad for din tankninglogistik, jeg er selv tilfreds med min egen.

 • 2
 • 14

Så for dem, der ved noget om tingene, er der ingen problemer, men for dem, der ikke ved noget om tingene, er der masser af opdigtede problemer. Det handler om dårlig samvittighed over at være klimagrise.

Som bekendt er det glædeligt at elbilejerne er glade for deres muligheder for tankning. De ved helt sikkert mere om udfordringerne end dem som ikke har elbil. Vi kan derfor være glade ejerne af de forskellige biltyper fordi man er tilfreds med egen tankningslogistik. Defor er det egentlig helt overflødigt at diskutere emnet.

Jeg forstår imidlertid ikke bemærkningen om "den dårlige samvittighed". Hvem har dårlig samvittighed her?

 • 0
 • 14

Gør du nu også det - maaaange indlæg skrevet i den såkaldte arbejdstid...

He-he, jeg ved ikke helt hvad motiv Jan A. Nielsen har til at skrive dette, men det åbner for flere spørgsmål;

 1. Hvad har størrelsen på min arbejdsplads at gøre med min deltagelse på ing.dk?
 2. Hvor mange indlæg er "maaaange"? Jeg har skrevet nogle korte bemærkninger på mobilen i arbejdstiden. Gider ikke at fifle med længere indlæg på en mobil. Venter hellere som her til PC'en herhjemme. Måske skal vi bede om den klassiske "dokumentation" for maaaange indlæg Jan A. Nielsen. Heldigvis er tidpunktet nævnt ved hvert indlæg, så kig efter tidsrummet 7 - 15 - ish.
 • 0
 • 11

1 uge senere væltede svenskerne med den i elgtesten.

Alt salg blev omgående stoppet, og bilerne kaldt tilbage. De blev først frigivet efter alle var blevet ændret, og havde fået installeret ESP.

Den øvelse kostede Mercedes en formue, som de kunne have undgået hvis de selv havde haft tid? til at teste bilen.

Lige denne reaktion håndterede Mercedes godt. Chefen var på rejse i Japan da A-modellen væltede. Fabrikken fik derfor omgående besked på at installere ESP i alle modeller. Anderledes reagerede Toyota, som lige havde lanceret den bælgøjede Corolla. Under elgtesten væltede den ikke men den vred fordæk af fælgen, men Toyota gav testholdet skylden og gjorde ingenting.

Så kan vi nævne Volvo, som var betænkelig ved at sende en SUV på markedet, fordi det højere tyngdepunkt ville gøre bilen mere usikker, men markedet krævede det jo. Folk var åbenbart med ét blevet bevægelseshæmmet og kunne pludselig ikke sætte sig ind i en almindelig sedan.

 • 4
 • 7

Ford's patetiske udvanding af Mustang navnet.. og et hint om hvad vægt/stabilitet i bagenden på biler betyder

Nu har køreegenskaber traditionelt set aldrig været amerikanernes spidskompetencer. Med den sidste Corvette ser det ud til at de omsider har lært lektien.

Man har jo joket med at man burde have drejeskiver som ved lokomotivremiser i amerikanske vejkryds, så de kunne ændre kursen på deres "færger".

 • 0
 • 6

Det vil jeg nu mene at de 10 minutter på ladestationen vil være. Hvis jeg kørte hjemmefra på en lang tur med blot få liter på tanken vil jeg da planlægge et stop på en tankstation

Det klarer navigationen for dig. Du har på intet tidspunkt så lidt strøm på din elbil, at det er noget der skal overvejes inden du tager afsted. Aka planlægges. Du tager bare afsted og så er det meget muligt at bilen beregner at du skal stoppe på den ene lynlader i stedet for den anden undervejs.

Der findes folk der pakker bilen dagen forinden ligesom nogle gerne vil lade til 100% og have præcis styr på hvilke stop der skal være undervejs. Det er på ingen måde nødvendigt. Jeg er altid taget afsted helt uden forberedelse. Også da jeg var i Sydtyskland og Holland. Hotellet finder jeg også undervejs.

Det er nonsens at der skulle være nogen forskel på fossilbil og elbil i dette spørgsmål. Planlæggerne planlagde også turen i detaljer da det var med fossilbil.

 • 12
 • 0

Nå okay, det må jeg have misforstået. Jeg tænkte bare at en køretur på - say 400+ kilometer tværs over landet kunne kræve planlægning, hvis elbilen ikke er ladet helt op hjemmefra

Men det er den jo, for man sætter jo stikket i, når man kommer hjem ?

Til sammenligning tankede jeg 320D'eren op i dag, og displayet gav mig 1179 kilometers rækkevidde, - som jeg dog næppe opnår. Det tog vel cirka 4 minutter at hælde juice på.

Hvis du havde en dieselstander i indkørslen, og du bare skulle 15 sekunder på at stikke slangen i hullet, inden du skifter til hjemmesko, så kunne du også slippe for at hælde juice på under rejsen, som garanteret tager mere end 4 minutter, når du medregner til- og frakørsel og betaling.

Men hvis du er tilfreds med at undvære den mulighed ....

 • 9
 • 1

Det forklarer jo meget.

Du vil ikke lytte til dem, der har erfaring med begge typer "tankningslogistik", da det kunne forstyrre "glæden" ved den ene du kender, så hvorfor diskutterer du overhovedet emnet?

Jeg har vel lov til at kommentere et emne, selvom jeg reelt synes at emnet er overflødig at diskutere.

Så igenigenigen - når nu vi alle er tilfredse med vores tankningslogistik trods forskellige biltyper, hvorfor så "have ondt" af "de andre"? Det giver da ingen mening.

 • 2
 • 6

Men det er den jo, for man sætter jo stikket i, når man kommer hjem ?

Til sammenligning tankede jeg 320D'eren op i dag, og displayet gav mig 1179 kilometers rækkevidde, - som jeg dog næppe opnår. Det tog vel cirka 4 minutter at hælde juice på.

Hvis du havde en dieselstander i indkørslen, og du bare skulle 15 sekunder på at stikke slangen i hullet, inden du skifter til hjemmesko, så kunne du også slippe for at hælde juice på under rejsen, som garanteret tager mere end 4 minutter, når du medregner til- og frakørsel og betaling.

Men hvis du er tilfreds med at undvære den mulighed ....

Jeg forstår at du skal besvære dig med at sætte stikket i hver dag. Sådan noget behøver jeg overhovedet ikke at tænke på.

Jeg har sikkert kørt omveje for at tanke bilen, - men jeg husker ikke hvornår jeg gjorde det sidst. Der ligger altid en tankstation langs vejen "lige om lidt". 4 minutter - og så har jeg til 900 - 1000 kilometer. Det er OK med mig, men nok ikke for dig og det har jeg ikke et problem med. Du kan glæde dig over at sætte stikket i, og tage det af hver dag. Godt for dig.

Skal vi opfinde flere tankningsproblemer?

 • 1
 • 20

Model S årgang 2020 og 2021 har på det seneste sat banerekorder for masseproducerede personbiler, bl.a. på Nürburgring og Laguna Seca. Lad os se hvad en E-Mustang siger til en sådan test

Det er vel rystende ligegyldigt for en gadebil? Min egen ellert kører altid på eco fordi den har rigeligt med kræfter selv i den indstilling.

Jeg er meget bevidst om at elbilen ikke gør mig til miljøengel - jeg forurener stadig uforholdsmæssigt meget - men trods alt noget mindre end før over bilens levetid.

Objektivt set: Hvis man virkelig vil gøre noget for miljøet, så er minimering af kørte kilometer i egen bil en betydelig bedre ide end at punge 20 tons CO2 ud for en ny elbil. Som før nævnt er jeg stor tilhænger af samkørsel - det batter virkeligt, uden sekundær merudledning.

Og ja; opladning er lidt mere bøvlet end tankning, men hvad så? Hver gang man køber en ny bil lægger man et helt års arbejde i betalingen. I den kontekst er 5 min ekstra her eller der da fuldkommen irrelevant.

 • 12
 • 2

Objektivt set: Hvis man virkelig vil gøre noget for miljøet, så er minimering af kørte kilometer i egen bil en betydelig bedre ide end at punge 20 tons CO2 ud for en ny elbil.

Helt enig. Jeg har mindre end 15 km til arbejde, så for mig er det mest naturligt at køre på min e-cykel. Jeg tror næppe, at den bidrager meget til CO2-udledningen 😊 Om 10 minutter skal jeg i brugsen for at købe ind. E-cykel med anhænger. Efter indkøb i nærområdet, så skal fruen og jeg på indkøb i byen. Den tager vi på gåben.

Og niks, jeg er ikke frelst, men jeg kan bare ikke lide unødig spild af benzin/diesel, når jeg ikke skal længere end 3-4 km.

Mvh Bjørn

PS: Jeg foretrækker også mere og mere en vegetarisk hverdag 😀 Så skulle alle fordommene være på plads for jer. Jeg bor jo selvfølgelig i det rige Nordsjælland. I kan bare selv slå det op 😎

 • 7
 • 1

Objektivt set: Hvis man virkelig vil gøre noget for miljøet, så er minimering af kørte kilometer i egen bil en betydelig bedre ide end at punge 20 tons CO2 ud for en ny elbil. Som før nævnt er jeg stor tilhænger af samkørsel - det batter virkeligt, uden sekundær merudledning.

Min Tesla 3 tilbringer også 19 ud af 20 hverdage i indkørslen her i Nordsjælland imens fruen og jeg tager S-toget på arbejde. Desværre kører vi fortsat 20-25.000 km om året, men nu fordi langture til Alperne pludseligt er blevet så utroligt behagelige (hint til dem, der tror det er omvendt).

Så det må være en halv grøn samvittighed!

 • 10
 • 1

Ved nærmere eftertanke: hvorfor ikke? Der er ingen undvigemanøvrer på en racerbane.

Der er som regel masser af sving, også sving med hurtige retningsskift. Hvis bilen ikke har stabiliteten til at klare elgtesten, har den nok heller ikke stabiliteten til at klare disse sving.

Indrømmet - elgtesten er ekstrem, fordi det meget hurtige retningsskift betyder, at fjedrene "skubber bagpå" krængningen over til den anden side. På en racerbane er der som regel lidt mere tid at gøre med.

 • 2
 • 1

Skal vi opfinde flere tankningsproblemer?

Når vi kører bil er det fossilbil, da vi endnu ikke har råd til en relevant elbil.

Problemet med tankning af fossilbiler er at man ikke kan tanke i indkørslen når man kommer hjem fra arbejde.

næ nej.... evigt og altid skal man bruge 3-5 minutter på at tanke, for at have juice nok. og så ved man aldrig hvad det koster at tanke op, 8-10-12-15 kroner literen alt efter hvad fossilindustrien lige synes du skal betale i dag.

Med elbil vil vi kunne se frem til altid at være tanket op til dagens ture plus en masse ekstra hver eneste morgen. og vi har endda mulighed for at bestemme en god del af prisen selv (solceller)

Langture der holder vi i forvejen strække ben og bio pauser hver anden/ tredie time.

Fordelen ved elbilen vil her være, at vi kan lade mens vi strækker ben, i klar modsætning til fossilen hvor man først skal stige ud, stå og tanke, sætte sig ind for flytte bilen før man kan strække ben og holde bio pause.

Så er der jo også divsere anbefalinger til køre/hvile anbefalinger når man er på langture. Flere af disse blev lavet før elbilen kom frem, men spøjst nok - så passer de som hånd i hanske til de elbiler der er på markedet i dag.

Det jeg ser komme i fremtiden! Er at for hver gang en træt bilist kører galt og slår nogen ihjel, så er vi et dødsfald tættere på et lovkrav om kørehviletid for private. Jeg ser det komme som en EU forordning.

 • 10
 • 1

Ved nærmere eftertanke: hvorfor ikke? Der er ingen undvigemanøvrer på en racerbane.

Det er fair at beskrive en racerbane som én lang elgtest, fordi det er langt mere afgørende hvor hurtigt du kan komme rundt i krøllerne, uden at tabe bagenden, end hvor hurtigt du kan køre, når det går ligeud.

Hvis en 2021 Model S havde været med i samme test, som den hvori Mach-E'en dumpede, kan du roligt regne med at den havde slået Mach-E med flere km/t.

 • 5
 • 0

Fordelen ved elbilen vil her være, at vi kan lade mens vi strækker ben, i klar modsætning til fossilen hvor man først skal stige ud, stå og tanke, sætte sig ind for flytte bilen før man kan strække ben og holde bio pause.

Ja, enig. Det er ikke et problem. Tidsforbruget ligger lidt anderledes end med fossilbiler, men hvis man kke kan acceptere den slags små ændringer i sit liv er man godt nok - fossil....

Jeg er ikke ung, men helt frisk på nye ting, der er da INTET problem i at "tanke" på el-nils måden, måske er infrastrukturen ikke 100% på pladds endnu, men det kommer helt naturligt med behovet.

Selv valgte jeg dog, i forbindelse med sidste bilkæ, at købe diesel igen efter et (for bilen ) fatalt færdselsuheld.

Men det var kun fordi jeg stadig ikke var troende omkring holdbarheden på batterierne, samt at jeg havde svært ved at se økonomien i det.

Næste gang - ja, jeg er sikker på at det bliver el. Og "tankningen" er da et non-issue

 • 12
 • 0

Skal vi opfinde flere tankningsproblemer?

Hvis der kommer en brændstofpanik som i UK, der kunne undgås, hvis man tænkte sig om, men som folk har demonstreret flere gange det sidste års tid, at de ikke gør, så er der jo et tankningsproblem.

Der kommer næppe en ladepanik, når man sætter bilen til opladning hjemme i garagen, da det er svært at hamstre strøm, når man kun kan oplagre det i begrænset omfang, og man står ikke i kø nogen steder for at få sin strøm.

Det værste der kan ske, er at strømtrækket for et større område kan være nær peak, så man lader langsommere end normalt, men du kan generelt ikke stilles til ansvar for, om der er nok strøm til naboen.

Givet kommende større udbredelse af vind- og solenergi, så bliver det faktisk ret svært at løbe tør for strøm.

Det kan faktisk kun lade sig gøre at løbe tør for strøm, hvis man agerer som f.eks. Texas og underdimensionerer sit elnet gennem politiske beslutninger, men det gør man heldigvis ikke de fleste steder i verden.

Ud fra et synspunkt om samfundsstabilitet giver det derfor mening at størstedelen kører i elbil, så de der skal bruge brændstofkøretøjer eller nødgeneratorer, rent faktisk kan købe brændstof til at holde kritisk infrastruktur i gang, mens de der kører i elbil, ja, de kører bare videre.

 • 6
 • 1

Helt enig - og ligeså interessant er det derfor, hvad det svindende antal fossilbiler gør ved vilkåret:

Der ligger altid en tankstation langs vejen "lige om lidt". 

I NOrge har de i sidste måned opnået 93% salg af nye biler med stik. OG 80% som rene BEV. Gad vide hvornår fossil-tankstationerne begynder at lukke ned grundet manglende salg, og fast omkostninger.....

Så vender oplade-problematikken lige pludseligt på hovedet efter S-kurven for salget er toppet, og så er det nemmere at tank kWh end Benzin...... PRisen på at tanke vil jo også stige for tankstationerne skal løbe rundt med lavere omsætning.

Hvade faktisk ikke tænkt så meget over at man jo vil lukke for de alm. lokale tankstationer, selv de ubemandede, på et tidspunkt - I Norge tror jeg det tidspunkt begynder at nærme sig med hastige skridt.

 • 10
 • 2

Grangiveligt som at høre en kæderyger for 20 år siden, som kæmper for sin frihed til at forpeste indendørsluften for sine omgivelser.

Husker en TV udsendelse i midt/slutningen af 80'erne, hvor formanden for Hen-ry (hensynsfulde rygere) var til en af de første debatter om rygning, sammen med en lungesyg der fortalte om at hun slet ikke kunne tåle røg.

Efter lidt debat tog formanden så en stor cigar frem og tændte den med ordene: "Hensynet skal jo også gå begge veje"

 • 8
 • 2

I NOrge har de i sidste måned opnået 93% salg af nye biler med stik. OG 80% som rene BEV. Gad vide hvornår fossil-tankstationerne begynder at lukke ned grundet manglende salg, og fast omkostninger.....

Der er vi ikke helt nået til i Danmark, men det begynder at ligne.

Vi har hørt i de sidste måneder, at personbilsalget er kommet sig over coronalukningerne - og ja, det er de til dels - men sandheden er at uden det hastigt stigende antal BEV er, det i beste fald stagneret, salget af ICEV er lige lukt på vej i kældere, og har været det siden 2017, med eller uden Covid 19.

Salget af ICEV i var sidste måned, med kun 7.779 biler, det laveste i mere end 15 år - ja, sågar lavere end under finanskrisen.

https://ibb.co/4ND7yMw

ICEV salget toppede reelt i Juni 2017 med et 12-måneders gennemsnit på 19.112 biler.

Det højeste antal ICEV'er, nogensinde har været solgt (og nogensinde bliver solgt) på en måned, var i Marts 2019, hvor der blev solgt 25.395 ICEV'er, men salget for hele året, var lavere i både 2018 og 2019, end i 2017, og derefter er det kun faldet.

ICEV'er er således fortrængt til 54,7% af det samlede personbilsmarked, mens BEV og PHEV deler de øvrige 45,3% stort set ligeligt, men BEV vinder nu også ind på PHEV'ernes andel, som i de seneste par år har domineret andel af plugin-biler.

https://ibb.co/swvtc5h

Det kraftige fald i ICEV, som startede midt i 2017, kan hverken skyldes dårlig makroøkonomi eller Covid-19, for økonomien var boomende i 2017, og har sådan set været det lige siden, og Covid-19 var som bekendt først en ting i 2020.

Det er heller ikke mangel på chips, der har bragt salget af ICEV ned på under en 1/3 af salget i Marts 2019, og det er heller ikke i direkte forstand salget af BEV eller PHEV, der er årsagen, da disse kun udgjorde 2-3% af salget, frem til udgangen af 2018, så hvad er det vi ser?

Det vi har set siden 2017, med først en klar stagnering i 2018-2019, og derefter et accelerende fald i 2020-2021, er det der beskrives som en "Osborne effekt", som flere af elbilbranchens analytikere forudså allerede i 2018, som består i at flere og flere beslutter sig for at deres næste bil skal være en BEV, hvorefter de udskyder købet af ny bil, indtil udbuddet af BEV lever op til deres forventninger.

Graferne viser med andre ord ikke hele billedet af den stigende interesse for BEV, da rigtig mange faktisk sidder med pengene til en ny bil, men lurepasser, fordi de hele tiden ser bedre og bedre udbud af BEV'er til faldende priser.

Vi ersom sagt stadig langt bagud ift Norge, vilket selvfølgelig skyldes at de ikke bare er afgiftsfritagetm men også momsfritaget, men det interessante at bemærke, er at den danske udvikling ligner den norske på en prik, blot med 3,5 års forsinkelse.

I 2017 udgjorde salget af BEV og PHEV i Norge 39% af personbilsalget, stort set ligeligt fordelt mellem BEV og PHEV https://elbil.no/om-elbil/elbilstatistikk/... (se nederste graf), så Norge nåede til hvor Danmark er i dag, i starten af 2018.

Elbiler kan altså i dag det samme på markedet i dag, uden momsfritagelse, som de kunne med momsfritagelse, i starten af 2018.

ICEV er praktisk taget forsvundet fra nysalget i Norge, og ekstrapolerer man min første graf herover, ser det samme ud til at være tilfældet om kun 2-3 år i Danmark, og måske om 4-6 år i resten af verden.

Og ligesom vi nu ser i Norge, kommer vi også til at se BEV'erne æde sig ind på PHEV's markedsandel, sådan at forstå at salget af PHEV nok holder sig stabilt i et stykke tid, mens BEV'erne alene overtager ICEV's markedsandel, for til sidst at falde når BEV passerer 80% af markedet.

 • 9
 • 3

Nye Teslaer ramte gaden i Q3

Og det kun fra 2 fabrikker, og så er Berlin og TX lige ved at være klar til også at producere.

VAG og andre sælger også alle de BEV kan/gider producere.

 • 5
 • 0

Var i dag til familie-tam-tam med fætre og kusiner, som jeg ikke havde set i årtier. Det viste sig at ikke mindre end to af dem kørte Tesla3 og en enkelt ankom i en Taycan.

Så benyttede jeg anledningen til at sparke dæk med et par af ejerne, som bor i Danmarks to største byer. Teslaejeren sagde nu ikke så meget, men fætteren med Taycan'en kørte gerne lange ture. Han bor i København og har ikke problemer med at lade derovre. Imidlertid fortalte han uopfordret at Jylland er en udfordring. Han havde allerede plottet to specifikke byer ind, hvor han skulle lade i den ene for at komme hjem. Måske skiller han sig ud fra andre elbilister ved denne planlægning.

Til gengæld havde han været i Schweiz på skiferie. På turen havde han ladet bilen 12 gange. Han bruger i øvrigt altid lynladning når han ikke lader hjemme.

Vinterkørsel reducerer rækkevidden med cirka 25 procent fik jeg at vide.

Så blev jeg det klogere.

 • 4
 • 3

Det vi har set siden 2017, med først en klar stagnering i 2018-2019, og derefter et accelerende fald i 2020-2021, er det der beskrives som en "Osborne effekt", som flere af elbilbranchens analytikere forudså allerede i 2018, som består i at flere og flere beslutter sig for at deres næste bil skal være en BEV, hvorefter de udskyder købet af ny bil, indtil udbuddet af BEV lever op til deres forventninger.

For at den teori skal holde, skal en tilpas stor andel af de potentielle købere allerede for 3 år siden have fattet så meget interesse for elbiler, at de udskød et køb af en ny fossilbil. Det passer overhovedet ikke med mine observationer. Tværtimod.

Bare for 1 år siden, da vi købte vores elbil, var vi i de flestes øjne mærkelige. "Jamen, fremtiden ligger da i brint!". Eller "Jeg skal i hvert fald aldrig af med min diesel!".

For 3 år siden var elbiler i den brede befolknings opfattelse kun noget for rige svin, der købte Teslaer på alle andres bekostning. Folk havde ikke hørt om de billigere alternativer fra f.eks. Nissan og Renault.

Så jeg tror simpelthen ikke på, at forventningen om elbiler kunne drive nogen Osborne-effekt for 3 år siden.

Skal jeg være grov, vil jeg påstå, at hvis der overhovedet på det tidspunkt har været en Osborne-effekt, har den været drevet af forventningen om brintbiler.

 • 2
 • 2

For at den teori skal holde, skal en tilpas stor andel af de potentielle købere allerede for 3 år siden have fattet så meget interesse for elbiler, at de udskød et køb af en ny fossilbil. Det passer overhovedet ikke med mine observationer. Tværtimod.

Hvorfor mener du ikke det passer, når bilsalget har været stagneret siden første halvdel af 2017, trods den øvrige økonomi fortsatte med at stige?

Når markedet typisk stiger med 5% om året, skal der jo ikke mere end 5% potentielle købere til, som udskyder købet af ny bil, før markedet stagnerer.

Du skriver oven i købet "tværtimod", så hvor i tallene ser du en stigning i salget af fossilbiler siden 2017?

Bare for 1 år siden, da vi købte vores elbil, var vi i de flestes øjne mærkelige. "Jamen, fremtiden ligger da i brint!". Eller "Jeg skal i hvert fald aldrig af med min diesel!".

For 3 år siden var elbiler i den brede befolknings opfattelse kun noget for rige svin, der købte Teslaer på alle andres bekostning. Folk havde ikke hørt om de billigere alternativer fra f.eks. Nissan og Renault.

Vi har alle hørt masser af den slags, ikke bare her på ing.dk, men også på arbejdspladsen og hvor vi ellers omgiver os.

Alene det at folk reagerer med den grad af anstødelse, blot fordi du køber - endsige nævner - en elbil, vidner om at overgangen trænger mere og mere ind i folks bevidsthed, hvor det skaber en masse ravage - og nogle overvejer så hvilken BEV det skal være, og afventer måske bare en med tilstrækkelig rækkevidde til prisen, mens andre reagerer med irrationel vrede over at de skal forholde sig til noget ukendt, næste gang de køber ny bil.

Kommentaren "Jeg skal i hvert fald aldrig af med min diesel!", som er velkendt, kan også være en Osborne-effekt, da den jo også siger "jeg skal i hvert fald ikke ud og købe ny bil (foreløbig)", hvor vreden netop består i en stigende usikkerhed, ved at smide n hundrede tusinder i en ny ICEV.

BAG al denne støj, er så en voksende gruppe, svarende til de 5% potentielle bilkøbere, som bilsalget skulle være steget med i 2018, som blev 10% i 2019 osv ... , og som ikke blander sig i støjen, før de fører beslutningen ud i livet og går ud og køber en elbil - for hvorfor skulle de udsætte sig selv for al den støj, og måske ligefrem blive uvenner med folk, når beslutningen nu engang er taget?

Disse betragtninger understøttes da også af adskillige spørgeundersøgelser, der viser at et langt større antal potentielle bilkøbere, end repræsenteret i det faktiske bilsalg for mere end 3 år siden, besluttede at den næste bil skulle være elektrisk.

Her er f.eks. en fra Maj 2018:

"A new AAA survey shows that 20 percent or 50 million Americans will likely go electric for their next vehicle purchase, up from 15 percent in 2017."

Hvis bare en fjerdedel af disse 20% materialiserede sig i at de udskød deres bilkøb, indtil de have set tilstrækkeligt mange velfungerende elbiler til at de selv handlede, så forklarer det jo et stagnerende marked i 2018-2019, trods der endnu ikke var i nærheden af 5% elbiler i nysalget.

Og her er en fra Europa, blot 5 måneder senere, hvor tallet var 40%.

https://www.transportenvironment.org/disco...

Du købte så din elbil for et år siden, men hånden på hjertet; hvornår besluttede du dig for at din næste nye bil skulle være på el, og ikke involvere en forbrændingsmotor?

Og mon ikke der mindst var 5-10% andre potentielle bilkøbere, der havde taget samme beslutning som dig, dengang du tog den?

Og det var jo reelt på det tidspunkt, du ophørte med at være en del af ICEV-markedet.

 • 5
 • 4

Imidlertid fortalte han uopfordret at Jylland er en udfordring. Han havde allerede plottet to specifikke byer ind, hvor han skulle lade i den ene for at komme hjem. Måske skiller han sig ud fra andre elbilister ved denne planlægning.

Han skiller sig i hvert fald ud fra de to andre familiemedlemmer, ved at han ikke har adgang til Tesla's Supercharger-netværk, mens de to andre både har adgang til samme netværk som ham selv og Tesla's Superchargere.

Men som du kan se, så kommer han jo allerede vidt omkring med det fhv begrænsede antal lynladere, han har adgang til, og som pt udbygges ligeså hastigt som antallet af ikke-Tesla'er vokser.

 • 5
 • 4

Hvorfor mener du ikke det passer, når bilsalget har været stagneret siden første halvdel af 2017, trods den øvrige økonomi fortsatte med at stige?

Jeg anfægter ikke, at salget er faldet.

Jeg anfægter, at det er faldet, fordi folk ventede på elbiler.

Når markedet typisk stiger med 5% om året, skal der jo ikke mere end 5% potentielle købere til, som udskyder købet af ny bil, før markedet stagnerer.

Du skriver oven i købet "tværtimod", så hvor i tallene ser du en stigning i salget af fossilbiler siden 2017?

Jeg ser ikke nogen stigning. Jeg kan ikke se, hvordan du kunne tro, at det var det, mit "tværtimod" gik på. Det burde være soleklart, at mit "tværtimod" drejede sig om elbilernes indflydelse på faldet.

 • 0
 • 2

Og her er en fra Europa, blot 5 måneder senere, hvor tallet var 40%.

Det overrasker mig. Med fare for at lyde som HJN er det overhovedet ikke et billede, jeg kan genkende fra min omgangskreds. Og jeg synes ellers, jeg færdes i cirkler, der burde være lidt mere åbne overfor elbiler.

Du købte så din elbil for et år siden, men hånden på hjertet; hvornår besluttede du dig for at din næste nye bil skulle være på el, og ikke involvere en forbrændingsmotor?

Det gjorde jeg omkring 2012, da jeg for første gang prøvede en. Men jeg var også dybt mærkelig og repræsenterede på ingen måde den typiske bilkøber.

 • 6
 • 2

Jeg anfægter, at det er faldet, fordi folk ventede på elbiler.

Kan du få øje på andre faktorer, der kunne få salget til at stagnerede (faktisk "småfalde") fra foråret 2017 og fremefter, når vi kan udelukke følgende:

 • Økonomien fortsat steg - faktisk ligefrem "boomede", som dele af finanspressen beskrev det - helt frem til Marts 2020 og faktisk også derefter.
 • Ingen chip-krise eller lignende
 • Ingen inflation i råvarepriser
 • Ingen pandemier

Det eneste jeg selv kan få øje på, som kunne få personbilsmarkedet til at stagnere, ikke bare her i Danmark, men i hele verden, er en Osborne effekt, drevet af udviklingen i elbiler - og det var faktisk både forudsagt og underbygget i de nævnte spørgeundersøgelser.

NB; grafen var allerede præsenteret i en tidligere artikel fra vistnok 2016, som jeg ikke kan finde, og bortset fra at kurven stagnerer 1 år før virkeligheden, så må den jo siges at ramme imponerende præcis, i hver fald tilmed 2020.

 • 4
 • 5

P.S. "2019"? Her bekræfter du en observation, jeg har gjort, både for mig selv og andre: Vi har kollektivt fortrængt eksistensen af 2020.

Så 2019 er 1 år siden, og 2018 er 2 år siden.

Jeg husker bare forkert. Hukommelsen sagde at du skrev oktober 2019 i en anden tråd, men det er for letsindigt at stole på hvad den siger. ;-)

Og nej, jeg har bestemt ikke fortrængt eksistensen af 2020, selvom jeg gerne ville ;-)

... men som mine grafer viser, så er det accelerende fald i ICEV en tendens, der starter før 2020, og fortsætter til dato, samtidig med at BEV stiger eksponentielt, så det er for nemt at give Covid-19 skylden.

 • 4
 • 3

Med lidt gætteri ud fra konteksten, så sammenligner du benzinbilbilister med rygerne?

Helt forkert. Den analogi lagde Søren så fint.

Selv om jeg var ung og ryger igennem mange år den gang, havde jeg dog en vis forståelse for det at leve i et samfund med andre mennesker. Jeg blev rasende da han gjorde det.

Men tiden var en helt anden den gang, som kun vi der var der jo kan/vil huske, om ikke rigtigt helt forstå.

Det var stort set kun på operationsgangen, det eneste sted der var røgfrit.

Men rygernes holdning om gensidig hensynstagen brændte sig virkelig fast. Den er desværre blevet oplevet flere gange siden. Jeg kommer aldrig til at forstå de afhængiges forvredne logik.

Sug godt ind kammerat, det er jo gratis for dig, din nasserøv.

 • 10
 • 3

Det er nok svært på nuværende tidspunkt at bevise præcis hvor vi så starten på Osborne effekten, i forhold til andre mulige faktorer? BEV har i hvert fald haft fat i langt fleres opmærksomhed, end dem der har købt, igennem de sidste 8år.

Jeg er ikke i tvivl om at det forlængst er starten vi har set, og det vil blive meget voldsomt i løbet af de næste 2-4 år, men der er stadig flere ting der vil kunne påvirke hvor kraftig og hvor lang den bliver i overgangsfasen.

Kan folk holde sig, når der bliver mangel på nye BEV, og ICEV samt PHEV faldbydes. Bilindustrien er så stor en økonomi, som EU alene er afhængig af, så hvis politikerne for hurtigt bliver presset til at fjerne tilskud til BEV, og holde hånden under producenterne.

Afgifter på de kinesiske BEV? som i dag sælges i Kina fra under 40.000kr (micro BEV) med alt i moderne elektronisk udstyr og flere touchscreens.

For nuværende ser det ud til at løbet er kørt(i gang)

 • 4
 • 5

Men rygernes holdning om gensidig hensynstagen brændte sig virkelig fast. Den er desværre blevet oplevet flere gange siden. Jeg kommer aldrig til at forstå de afhængiges forvredne logik.

Sug godt ind kammerat, det er jo gratis for dig, din nasserøv

Det samme syntes tilsyneladende at gælde elbilejeres ret til at hovere og nedgøre andre. Prøv at læse denne debat fra en ende af. Jeg har lige gjort det, hvilket trigger dette indlæg. Her sidder vi, en flok veletablerede halvgamlinger der med garanti alle tilhører 10% fraktilen og kan gøre som vi har lyst. Sjovt nok har vi alle hver især udledt 15-20 tons CO2 indenfor de seneste 3-4 år, så vi kunne stille et vegansk statussymbol i indkørslen.

Fair nok - men giver det os håneret overfor andre der måske ikke har midler eller muligheder for at gøre det samme? At udlede mere CO2 end en tredieverdensindbygger gør i hele sin levetid for sjov kan vel næppe kaldes gensidig hensynstagen

De eneste der i min optik har håneret, er dem der tager klimakrisen så alvorligt at de dropper privatbillismen. Vi andre skal bare bøje nakken og være glade for at afgifterne på privattransport (endnu) ikke er baseret på en livscyklusanalyse af transportmidlets samlede emmisioner.

I mellemtiden: hvordan får vi reduceret privatbillismen og skruet ned for bilernes størrelse/vægt. Pt. er de for store og for ressourcekrævende til rigtigt at batte noget

 • 1
 • 7

Det samme syntes at gælde elbilejeres ret til at hovere og nedgøre andre.

Men dog Kristian stråmand, er du nu der igen.

Verden er som man opfatter den, jeg ser ingen nedgørelse, men et oprigtigt ønske om at så mange som muligt vælger BEV fremfor ICEV, når de køber ny bil. At nogen opfatter det som en hån imod dem der ikke har råd til nye biler, er jo så indskrænket en tankegang som noget.

Hvor kommer de brugte biler fra?

 • 7
 • 6

I mellemtiden: hvordan får vi reduceret privatbillismen og skruet ned for bilernes størrelse/vægt. Pt. er de for store og for ressourcekrævende til rigtigt at batte noget

Ok, så tager vi den alligevel, og med dit eget løsningsforslag på fjernelse af andres biler:

Nope - jeg er heller ikke medlem af deres nogle af deres lovgivende forsamliger. Det eneste man kan gøre som europæer er at påpege at de opfører sig åndssvagt og håbe at ens mening diffunderer ind et eller andet sted. Som forbruger kan man lade være med at købe produkter fra fabrikanter der laver idiotiske bilmodeller.

Altså begrænsninger i mange amerikaneres frihed til at vælge en BEVtruck, grundet milømæssige synspunkter.

Virkelighedens problemer, kan ikke løses med utopiske politiske ideer, der reelt kun kan gennemføres under diktatur.

Eller opildne en folkelig stemning, til egentlig boykot af udvalgte bilproducenter fordi de laver BEVtruks???

Ej heller høflige fælleseuropæiske anmodninger, med tilkendegivelse om at en større gruppe amerikanere "opfører sig åndssvagt" ifølge nogle andres mening, som hellere ville have dem til at køre i små miljøvenlige BEV, og derfor gerne vil se et stop for amerikaneres frihed til at vælge en BEVtruck.

.

Nu er det så BEV generelt du er ude efter, du mener ikke det er nok, og vil have folk i samkørsel og kollektiv? trafik i stedet. Men du har selv ingen løsningsforslag, der ikke har været mislykket før.

Din politisk/miljømæssige holdning er al ære værd, men hører den hjemme i et ingeniørforum? når du end ikke har ideer/planer om et person-luftpost anlæg der jorder RUF i en ruf, og kan tilbydes som erstatning.

Til gengæld kan vi nok være enige om at det altid er godt at have in mente, at energi skal vi til enhver tid bruge mest hensigtsmæssigt. (amerikanernes problemer i den henseende er langt større end deres kommende BEVtruks.)

Det er ikke de ekstremistiske løsninger på mindre problemer, som vi skal kæmpe for nu, og privatbilismens overgang til BEV giver det absolut ingen mening at forsøge bekæmpe, uden noget andet at give folk i bytte. Slet ikke når der er så meget mere at hente andre steder.

Vi har alle voldtaget og udnyttet moder jord på skammeligste facon. Plasticøer af gigantiske dimensioner, ufattelige mængder af kemikaler i havene til vores fisk, og med nedsivning sindssygt giftige stoffer utallige steder, også i Danmark. Vores grundvand er forurenet med snart alt hvad vi vælger at teste for. (Men politikerne har bestemt at det officielt er rent, så vi renser det selvfølgeligt ikke ) Co2 er kun et af mange problemer, det presser sig bare mest på for tiden.

(Ok så: Jeg startede allerede med at arbejde professionelt med miljø tilbage i 87, så jeg er nok lettere påvirket deraf.)

.

Til mennesket:

Tænk uselvisk, det åbner langsomt for bevidsthedens kilde, drik kun trygt, den er det rene vi har tilbage.

 • 3
 • 6

Sjovt nok har vi alle hver især udledt 15-20 tons CO2 indenfor de seneste 3-4 år, så vi kunne stille et vegansk statussymbol i indkørslen.

Fair nok - men giver det os håneret overfor andre der måske ikke har midler eller muligheder for at gøre det samme?

Min kæderyger-analogi HJN drejer sig over hovedet ikke om håneret, men er et pædagogisk hint til at forstå hvad folk mener, når de i debatten taler om samvittighed og ligegyldighed overfor omgivelserne!

Jeg kommer ikke selv til at skifte til elbil, før den dieselbil jeg har pt, har brugt de 20.000 liter diesel (66 tons CO2!), den dedikerede til atmosfæren, da den oprindelige ejer bestilte den for 10 år siden, og de 20.000 liter vil blive udledt af mig eller en anden, uanset om jeg skifter før eller siden.

Jeg hører heller ikke til de 2%, der har råd til at smide biler ud, før de er udtjent, og har på ingen måde heller givet udtrykt at jeg har ondt af at andre kører i deres ICEV'er, eller sælger dem videre, indtil de er udtjent.

Analogien er et svar til HJN's kommentarer om hvorvidt man bør have en holdning til andres valg af ny bil, og frihed til at dedikere de næste 20.000 liter diesel til atmosfæren, frem for at købe en ny elbil.

Mener du at, fordi vi alle har kørt i de benzin- og dieselbiler, der fandtes før der var elbiler på markedet, så skal man enten holde kæft eller helt droppe privatbilisme, hvis andre vælger at fortsætte svineriet?

For så understreger det da bare analogien med kæderygeren, som ville sige: "Du gik jo selv og røg indendørs, indtil du selv besluttede at går udenfor, så hvorfor blander du dig nu i min ret til at forpeste indendørsluften?"

 • 6
 • 4

Helt forkert. Den analogi lagde Søren så fint.

Lige en opsummering;

I mit #166 indlæg forhørte jeg til bemærkningen om "den dårlige samvittighed".

Det begyndte du vist på at forklare i dit #175, suppleret i nogen grad af Søren Lund.

Desværre kom I begge med nogle tågede forklaringer og jeg forstår endnu ikke hvad denne dårlige samvittighed henviser til. Kan du/I ikke prøve at forklare jer på tydelig dansk?

 • 2
 • 9

Desværre kom I begge med nogle tågede forklaringer og jeg forstår endnu ikke hvad denne dårlige samvittighed henviser til. Kan du/I ikke prøve at forklare jer på tydelig dansk?

De tanker, holdninger, ytringer og handlinger vi udfører, udvikler og konsoliderer os som mennesker.

At blive ved år efter år at tilkendegive de samme holdninger, ofte under påskud af ikke at forstå enkle sammenhænge, burde give anlæg til bare en smule eftertanke.

Hvad ønsker man selv at opnå, og hvad ønsker man at andre får ud af det.

 • 9
 • 5

Ved du hvad Il Bahnsen, jeg forstår simpelthen ikke hvad du (måske) forsøger at fortælle mig, hvor gerne jeg end ville. Det lader til gengæld til at DU ikke vil/kan forstå det

Nej det har du jo altid påstået, igennem utallige tråde/år, ofte afsluttende med en nedladende bemærkning.

Jeg har med stor success undervist herhjemme på dansk, og i udlandet på engelsk, i drift af avancerede processanlæg.

Så jeg har en stærk mistanke om at du forlængst har lukket af for input der ikke passer dig.

Jeg har før tilkendegivet at jeg ikke kan nå dig, men det har du jo heller ikke 'rigtigt' brug for vel.

 • 13
 • 7

Jeg har før tilkendegivet at jeg ikke kan nå dig, men det har du jo heller ikke 'rigtigt' brug for vel.

Og det er jo mærkeligt når du dels "med stor success undervist herhjemme på dansk, og i udlandet på engelsk, i drift af avancerede processanlæg." - og dels at du ikke kan svare forståeligt på ret enkle spørgsmål. Men situstionen er nok at vi ikke kan nå hinanden.

Til andre deltagere her så kommer opsummering #2 her:

 1. I Jan A, Nielsens indlæg nummer #151 skriver han "om dårlig samvittighed over at være klimagrise."
 2. Det spørger jeg så ind til i mit #166, da jeg ikke kan vide hvem der har dårlig samvittighed og hvem der er klimagrise. Det burde ellers være et relativt enkel spørgsmål.
 3. Det kommer der ikke umiddelbar et svar på, men her tager Il Bahnsen over i #175, og herefter går der uld i mund og massevis af småfornærmede udenoms ikke-svar. Måske har Il Bahnsen glemt mit spørgsmål eller er ikke interesseret i at svare, trods hans success med at undervise på både dansk og engelsk.
 4. Så hvad er mon Il Bahnsens agenda? Dit gæt er nok lige så god som mit???!
 5. Hvis du som læser har fundet svar på mine spørgsmål i mit #166, så vær flink at komme med en henvisning.
 • 3
 • 11

Det var IDA forsikring jeg tænkte på. Forsikringsberegneren fungerer ikke hvis man har en bilforsikring hos dem i forvejen. Men jeg kontakter dem bare pr mail.;-)

 • 0
 • 0

Det har jeg da kunnet.

Jeg har en bilforsikring hos IDA.

Har følgende tal for Tesla Model 3 LR Dual:

 • IDA ca 8.000; IDA Guld ca. 6.800
 • Årlig kørsel 10.000 km - 15.000 km

(Egen bil i 5+ år; 0 skader seneste 3 år. Alle tilvalg med undtagelse af "Ung bag rat" og "Lånebil"; Selvrisiko 2162,- ; Ekstra udstyr 30.000)

 • 3
 • 0

Model 3 AWD

Det afhænger meget af antal hk. ;-) IDA har listet ca 20 varianter (årgang 2021) af Model 3.

Derfor jeg skriver AWD, der findes kun den der hedder det. Over den er kun Performance.

Der er iøvrigt fuldstændigt rod omkring både forsikringsselskabers og reservedelsforhandleres effektopgivelser.

AWD havde som udgangspunkt 365hk, den har så efterfølgende fået 5% ekstra effekt x 2 omgange, (regn selv efter ;0) via SW opdateringer, efter Teslas erfaringer med batteri og motorer. (Som skulle være identiske med Performance modellens)

Man kan også betale for at få et SW-opdaterings ekstra skud i acceleration.

Min assurandør (som selv kører Model 3) siger at de ikke tager det så nøje, i virkeligheden er alle Teslaer jo livsfarlige i forkerte hænder.

.

.

(XXXXXslettetXXXXX)

(Nå det viser sig at nogen mener det er en skrøne som vi gamle brugte for 40 år siden. Derfor slettet!)

 • 0
 • 1

Det er fordi det kræver øvelse at køre one-pedal-driving.

Det går nu hurtigt at lære. Fidusen ved langsom nedbremsning er at du i stedet for at slippe speederen blot reducerer trykket. Tager ikke mange dage at lære og du sparer en helvedes masse strøm på det

Det tog mig mindre end halvdelen af en prøvetur på 20 minutter, ikke blot at vænne sig til det. Meget afhænger nok af om man modtager det med åbenhed og nysgerrighed, eller reagerer negativt fordi det føles uvant.

Det er nok meget lig fænomenet med at nogle nægter at køre biler med automatgear, fordi de fik en permanent forskrækkelse over at de kom til at træde på bremsepedalen, med den forkerte fod.

 • 2
 • 1

Men en "Model 3 EL Long Range AWD 431HK

Der er så ifølge Tesla, (som jeg lige har været i kontakt med) ikke nogen AWD der har så lidt hk. De første har 462hk som min, 2021 er opgivet til 491,34hk. Altså kommer det an på årgang, så hvor mange forskellige hk opgivelser har de for AWD, og har de overhovedet forskellige priser på samme årgang, med fiktive hk angivelser?

Det som jeg nævnte før, kunne Rasmus kun bekræfte: "Det er noget rod med de forsikringselskaber. Nogen af dem tager også fejl af kW output og hestekræfter."

NB: Jeg er rimelig sikker på at IDA ikke sælger bilforsikringer uden medlemskab? Men det lyder som en god pris, hvis de også dækker glastaget og grove parkeringsskader.

 • 0
 • 1

Og de dækker ikke bare grove parkeringsskader - dækker alle parkeringsskader uden selvrisiko.

Rart at vide hvis den skulle blive kørt over af et bæltekøretøj ;0)

til gengæld er det nok Danmarks billigste forsikringer i al almindelighed.

Det lyder sådan, hvilket forsikringsselskab står bag?

Med den pris går jeg ud fra at alle medlemmer der kører Tesla er forsikret der?

Nogen der har fundet tilsvarende uden betingelser?

 • 0
 • 1

Det nærmeste, jeg kan komme, er: 2021 Model 3 EL Long Range AWD 498HK Aut.

Pris 4.400 inkl. alle gebyrer og 9,50 til betalingsservice.

Tak. Hvor mon de får de hk opgivelser fra?

Jeg har lige været hurtigt rundt på nettet, der er nærmest frit valg på opgivelserne.

Ifølge Rasmus fra Tesla findes der kun 462hk AWD, og den nye 2021 491,34hk. AWD.

LR er overflødig da ingen AWD har været lavet uden det store batteri.

Aut. er fra ICEV tiden. Ingen elbiler har automatgear.

 • 0
 • 2

Det lyder sådan, hvilket forsikringsselskab står bag?

Det er Tryg Forsikring.

Da jeg flyttede alle mine forsikringer sparede jeg betydeligt mere på dem end kontingentet til IDA. Så i princippet er det for mange en god forretning at melde sig ind bare for forsikringernes skyld. Og så slipper man også for betalingsmuren...

Med den pris går jeg ud fra at alle medlemmer der kører Tesla er forsikret der?

Hvorfor kun Tesla? En Ioniq 5 Electric 72,6 kWh Ultimate 4WD 306HK 5d får du (med samme filtre) forsikret for 2.357 kr. En Kona EL Advanced 204HK 5d koster 2.271 kr. En ID.4 EL Business Performance 204HK 5d 2.154 kr.

Der er en grund til, at 70 procent af IDA'a medlemmer har deres forsikringer i IDA Forsikring.

 • 3
 • 0

Jeg har så et ret specielt hus, som Tryg ikke kan forsikre til det firdobbelte af hvad jeg giver nu, så den kommer ikke til at gå.

Muligvis - men Tryg kan heller ikke forsikre biler eller noget som helst andet til de priser, IDA Forsikring tilbyder. Så måske skulle du spørge - det er ikke Trygs medarbejdere, du taler med.

Her i år har vi oven i købet fået sat priserne ned - og penge tilbage, fordi medlemmerne åbenbart ikke lave så mange skader.

 • 1
 • 0

Aut. er fra ICEV tiden. Ingen elbiler har automatgear.

Næ, men føreren betjener dem på samme måde som en bil med automatgear.

Det har betydning, hvis man har et kørekort, der kun giver lov til at køre med automatgear.

Og derfor synes jeg faktisk, at det er rigtigt klogt, at man i mangel af en passende kategori har besluttet sig til at indregistrere dem som automatgearsbiler. Ellers ville folk med kørekort, som kun gælder til automatgear, være afskåret fra at køre elbil, og det ville ikke give mening.

 • 5
 • 2

Ellers ville folk med kørekort, som kun gælder til automatgear, være afskåret fra at køre elbil, og det ville ikke give mening.

Den er da liiidt langt ude Allan.

Hvem skulle håndhæve at en person, kun med kørekort til automatgear, ikke måtte køre en elbil?

Det ville ikke give mening.

Og hvad så med regenerering, så har den pågældende alligevel ikke kørekort til elbil, da det jo er helt forskelligt fra automatgear alligevel

 • 0
 • 3

Hvem skulle håndhæve at en person, kun med kørekort til automatgear, ikke måtte køre en elbil?

Det skal politiet.

Hvis du har taget kørekort i en automatgearsbil, får du en kode 78 på kørekortet, som betyder, at du kun må køre med automatgear. (Samme kode får man i øvrigt på kørekortet, hvis man tager kørekortet i en elbil.)

Du kan se en oversigt over kørekortkoderne her: https://www.klxml.dk/KLB/Blanket/Gaelder/k...

For kode 78 står der "Begrænset til køretøjer med automatgear".

Hvornår betragter man så i lovens forstand en bil som en automatgearsbil? Det kan du få svar på i Kørekortbekendtgørelsen: https://www.retsinformation.dk/eli/lta/201...

"Et køretøj uden koblingspedal (eller håndbetjent kobling for kategori A1, A2 eller A) betragtes som et køretøj med automatgear."

En elbil har ikke en koblingspedal, og dermed er det i lovens forstand en automatgearsbil.

Her er forresten en køreskole, hvor du kan tage kørekort til automatgear i en Tesla Model 3:

https://denrolige.dk/koerekort-til-automat...

Det eneste her, der er liiiidt langt ude, er din rygmarvsreaktion.

 • 7
 • 2

Og hvad så med regenerering, så har den pågældende alligevel ikke kørekort til elbil, da det jo er helt forskelligt fra automatgear alligevel

Det har der faktisk lige været en artikel om på en af elbilsnyhedssiderne. Det var måske Elektrek, men jeg er ikke sikker og gider ikke lige finde den frem.

En tilflytter til USA skulle have amerikansk kørekort og mødte op til prøven i sin Tesla. Han dumpede flere gange (han var muligvis heller ikke en god bilist).

De første gange, han dumpede, var forklaringen fra den prøvesagkyndige, at bilen havde givet ham hjælp. En af gangene var den angivne grund specifikt, at den prøvesagkyndige kunne føle, at bilen havde givet føreren hjælp til bremsningen, når han løftede speederen.

I kommentarerne under artiklen var der en anden amerikansk prøvesagkyndig, som fortalte, at han ikke direkte dumpede folk for at bruge regen, men hvis de ikke satte foden på bremsen, når bilen skulle ned i fart, dumpede han dem.

Det synes jeg, er ret tankevækkende, når man tænker på den ret kraftige regen i en Model 3 med fuldt løftet speeder (hvilket vel at mærke ikke kan slås fra eller nedsættes på nyere eksemplarer af modellen). Jeg løfter næsten aldrig speederen fuldt, når jeg bringer bilen til standsning i bykørsel. Det ville medføre en så kraftig opbremsning, at jeg ikke ville følge trafikken. Men hvis en amerikansk prøvesagkyndig kan finde på at forlange, at man sætter foden på bremsen, er man jo tvunget til at løfte foden fuldt fra speederen og dermed bremse kraftigt.

 • 2
 • 0

Det skal politiet.

Og de vil rejse sigtelse, hvis de stopper en bil med kun et gear, ført af en med kørekort kun til automatgear.

"Et køretøj uden koblingspedal (eller håndbetjent kobling for kategori A1, A2 eller A) betragtes som et køretøj med automatgear."

En elbil har ikke en koblingspedal, og dermed er det i lovens forstand en automatgearsbil.

Du har ret i hvad man har lavet lovmæssigt for en herrens masse år siden, men vil det ikke være mere retvisende, hvis man snart accepterede at elbiler er kommet for at blive

Hvorfor skal man fra starten kalde ting noget de ikke er? Her er det så endda til den negative side.

Hvor svært kan det være at give elbiler en kode 78 uden at påstå de har automatgear?

Kald dem i det mindste 1Gear, kode 78

Jeg holder fast i min rygmarvsreaktion.

 • 0
 • 8

De første gange, han dumpede, var forklaringen fra den prøvesagkyndige, at bilen havde givet ham hjælp. En af gangene var den angivne grund specifikt, at den prøvesagkyndige kunne føle, at bilen havde givet føreren hjælp til bremsningen, når han løftede speederen.

I kommentarerne under artiklen var der en anden amerikansk prøvesagkyndig, som fortalte, at han ikke direkte dumpede folk for at bruge regen, men hvis de ikke satte foden på bremsen, når bilen skulle ned i fart, dumpede han dem.

Det er sgu da for langt ude.

Går de bare op til køreprøve uden at vide at de ikke kan bestå i en bil med regen?

Eller er de motorsagkyndige ikke opdateret?

Du sagde jo også at mange amerikanere slet ikke kunne finde ud af at køre med one pedal driving, så det burde da være en diciplin som de i stedet skulle vise at de beherskede, ikke mindst fordi det ikke kan slås fra i Tesla.

Code: SYX (licence not for Tesla)

 • 0
 • 1

Og de vil rejse sigtelse, hvis de stopper en bil med kun et gear, ført af en med kørekort kun til automatgear.

Kun hvis de ikke har læst kørekortbekendtgørelsens definition af en automatgearsbil.

Du har ret i hvad man har lavet lovmæssigt for en herrens masse år siden, men vil det ikke være mere retvisende, hvis man snart accepterede at elbiler er kommet for at blive

Der kommer da sikkert også til at ske noget med lovgivningen en gang. Men da kørekortkode 78 er international, er det jo ikke noget, vi bare laver om i Danmark.

Så een gang til: Jeg ser ikke noget forkert i, at bilen fremstår som en automatgearsbil nu. Det viser blot, at nogen har handlet pragmatisk inden for det nuværende regelsæt. De fortjener ikke at blive udråbt som idioter af den grund.

Hvor svært kan det være at give elbiler en kode 78 uden at påstå de har automatgear?

Kode 78 er en kode, som har en given betydning på et kørekort. Og kun på et kørekort. Så du kan ikke meningsfuldt give bilen en kode 78.

 • 4
 • 0

Og de vil rejse sigtelse, hvis de stopper en bil med kun et gear, ført af en med kørekort kun til automatgear.

Min kone har taget kørekort i en Tesla. Skulle de så give hende en bøde for at køre fra køreprøven efter at have bestået i samme bil?

Hendes daglige køretøj er iøvrigt vores Golf GTE som har automatgear. Lidt det omvendte... men naturligvis må hun det. Det er biler med manuelt gear hun ikke har træning i at køre. Alle andre fortolkninger er noget vås.

I Danmark er det iøvrigt helt fint at lade bilen hjælpe. Du må bruge de funktioner som bilen har. Inklusiv autopilot. Det kan være at de må gentænke den når FSD bliver realiseret :-)

 • 4
 • 2

Næ, men føreren betjener dem på samme måde som en bil med automatgear.

...og hvis jeg lige skal sætte lidt trumf bag ovenstående udsagn:

Kørekontaktarmen i en Tesla sidder samme sted og betjenes på samme måde som gearvælgeren i vores Mercedes med automatgear.

Faktisk har jeg været passager i en Tesla, hvor det var en Mercedes-gearvælger, der var anvendt som kørekontaktarm. (Tesla har jo købt mange stumper hos Mercedes, især tidligere.)

 • 3
 • 1

Det skal politiet.

Og de vil rejse sigtelse, hvis de stopper en bil med kun et gear, ført af en med kørekort kun til automatgear?

Min kone har taget kørekort i en Tesla. Skulle de så give hende en bøde for at køre fra køreprøven efter at have bestået i samme bil?

Nej det er jo netop det jeg skriver, at ingen ville sige at en person med kørekort kun til automatgear ikke måtte køre i en elbil, med det får elbilerne da ikke automatgear af.

 • 0
 • 5

Næ, men føreren betjener dem på samme måde som en bil med automatgear.

...og hvis jeg lige skal sætte lidt trumf bag ovenstående udsagn:

Kørekontaktarmen i en Tesla sidder samme sted og betjenes på samme måde som gearvælgeren i vores Mercedes med automatgear.

Det betyder så at Leaf o.a. som ikke betjenes med en kontaktarm, overtrumfes i lighed med Mercedes, men måske mere er for dem der har taget kørekort i andre mærker?

.

Ja det kan godt være at det bliver for svært for myndighederne at vænne sig til de nye tider. Hvis de først skal blive enige i EU om at sidestille BEV med automatgears biler kan der jo godt gå en rum tid.

.

Hvordan forholder det sig mon ifølge danske myndigheder, at hvis man tager kørekort med one pedal drive i en Tesla, så har man erhvervet kørekort til en aut. bil som slet ikke har regen.

Det virker da som om den problemstilling er langt mere relevant end den de slås med i USA

 • 0
 • 6

Og derfor synes jeg faktisk, at det er rigtigt klogt, at man i mangel af en passende kategori har besluttet sig til at indregistrere dem som automatgearsbiler.

Fint at du synes det er rigtigt klogt at indregistrere dem som automatgearsbiler, men min er ikke indregistreret som automatgearsbil.

Min er netop indregisteret som Variant: Fixed ratio.

Transmission. Automatgear: Nej

EF-Type-godkendelsenr.: 42007/461293*00

Det vil sige at de relevante myndigheder godt kan finde ud af at den må køres af personer der kun har kørekort til aut.gear.

Eller må Baldurs kone ikke låne min bil?

Prøv at tjekke jeres registreringsattest.

Alle steder jeg har tjekket står min bil som fixed ratio, automatgear: Nej! og det gælder også min forsikringspolice.

Altså er min kritik ikke bare fuldt berettiget, men indtil videre slet ikke nødvendig andre steder end overfor IDA forsikrings roderi.

 • 0
 • 3

Variant: Fixed ratio.

Automatgear: Nej

EF-Type-godkendelsenr.: 42007/461293*00

Det vil sige at de relevante myndigheder godt kan finde ud af at den må køres af personer der kun har kørekort til aut.gear.

Ja. Men godt at vi da til allersidst, endelig fik slået det helt fast.

Da der ikke er yderligere, liiidt langt ude bemærkninger til emnet, kan vi så fint gå videre til næste punkt.

.

PS: Tak for alle de ivrige fingre, det er virkelig nogle der burde give stof til eftertanke.

 • 1
 • 6

Og derfor synes jeg faktisk, at det er rigtigt klogt, at man i mangel af en passende kategori har besluttet sig til at indregistrere dem som automatgearsbiler. Ellers ville folk med kørekort, som kun gælder til automatgear, være afskåret fra at køre elbil, og det ville ikke give mening.

@Allan , nu er den helt gal igen, min mors ven ville låne min bil i weekenden, hvad pokker gør vi?

Hvis fixed gear ikke er en passende kategori, tilhører den så en helt anden kategori?

Biler indregistreret med fixed gear har mig bekendt ingen koblingspedal?

Jeg bliver altså helt bekymret nu.

 • 2
 • 4

Min kone har taget kørekort i en Tesla. Skulle de så give hende en bøde for at køre fra køreprøven efter at have bestået i samme bil?

@Baldur

Hvis din kone har taget kørekort i en Tesla med Fixed gear, og hun derved har opnået en Kode 78 i sit kørekort, så principielt ja, ifølge Allans påstand.

Allan skriver at kode 78 lovmæssigt kun gælder til biler, indregistreret som bil med automatgear, ifølge bekendgørelsen om kørekort:

For kode 78 står der "Begrænset til køretøjer med automatgear". https://www.retsinformation.dk/eli/lta/201...

Så ja, din kone vil kunne få en bøde hvis hun kører i Teslaen med fixed gear efter køreprøven, ifølge Allans logik, hvis den ligesom min, ikke er indregistret med automatgear.

Er din Tesla indregistreret: Model 3, LR, FIXED GEAR ?

.

De er nemlig snedige de betjente, men de er ikke uddannet til at tælle pedaler i bilerne.

 • 3
 • 2

Så ja, din kone vil kunne få en bøde hvis hun kører i Teslaen med fixed gear efter køreprøven, ifølge Allans logik, hvis den ligesom min, ikke er indregistret med automatgear.

Alt det her er nyt for mig, men det er så også snart 40 år siden jeg fik kørekort.

Jeg tog kørekort i en bil med manuel-gear, men det gælder svjv til alle biler under 3.500 kg, samt til knallerter.

Jeg ser heller ingen "kode 78" eller noget i den stil på kortet (der er dog et 10-cifret nummer, der starter med 71.XXXXXXXX), så det må være noget, der er indført i "nyere" tid.

Vil det sige at hvis man har taget kørekort i en bil med manuel-gear, så skal man op til en ny køreprøve, hvis man skifter til automat-gear, og op til endnu en ny køreprøve, hvis man skifter til elbil ?

 • 0
 • 1

Vil det sige at hvis man har taget kørekort i en bil med manuel-gear, så skal man op til en ny køreprøve, hvis man skifter til automat-gear, og op til endnu en ny køreprøve, hvis man skifter til elbil ?

Nej. Der findes kun to varianter. Hvis du har taget prøve med manuelt gear må du køre det hele. Hvis du har taget prøve med automatgear må du køre det hele undtaget manuelt gear. Hvad der står på registreringsattesten, kørekort med videre er fuldstændig ligegyldigt for hverken politimand eller dommer er maskiner der ikke kan tænke.

 • 3
 • 1

Hvis du har taget prøve med automatgear må du køre det hele undtaget manuelt gear.

Det lyder jo fuldkommen skørt hvis nogen så har valgt at tage kørekort i en bil med automatgear, da langt hovedparten af biler stadig er med manuel-gear, for der er vel ingen, der har en bestemt bil for øje, når man tager kørekort?

Hvad er motivet så bag sådan et valg, for det kan da allerhøjest tage en time eller to mere at lære at bruge en gearstang?

 • 1
 • 0

Det lyder jo fuldkommen skørt hvis nogen så har valgt at tage kørekort i en bil med automatgear, da langt hovedparten af biler stadig er med manuel-gear, for der er vel ingen, der har en bestemt bil for øje, når man tager kørekort?

Ikke desto mindre skulle man have køretimer i US til stick-shift. Og syd for grænsen var automatgear så udbredte at man kunne få timer i dem, hvor kørelæren bandt venstre ben fast på første tur :-)

I dag svinder antallet at biler som ikke har automatgear/semiautmatisk gearkasser/dobbetlkoblingsgearkasser eller fixed ratio jo hurtigt.

 • 2
 • 1

Det har nok traditionel set mest været rettet mod personer med et eller andet handikap som har gjort at det ikke har været muligt at benytte manuelt gear, jeg kender selv et eksempel på dette.

I det tilfælde giver det jo en vis mening, men så ville det jo give mere mening at kørekortet var dedikeret til det relevante handikap.

Det være sig tilfælde, hvor speeder og bremsepedal er erstattet af et håndtag på rattet, hvor det er disse betjeningselementer, der er afgørende for køretilladelsen, og ikke om bilen er med manuel- eller automat-gear.

 • 0
 • 2

Det lyder jo fuldkommen skørt hvis nogen så har valgt at tage kørekort i en bil med automatgear, da langt hovedparten af biler stadig er med manuel-gear, for der er vel ingen, der har en bestemt bil for øje, når man tager kørekort?

For min kone handlede det om at hun tog kørekort I en relativ sen alder og var meget nervøs ved det. Automatgear er nemmere og der er faktisk folk der ender med at dumpe en prøve ved at fejlbetjene kobling og ende i panik med slukket motor midt i et lyskryds.

Desuden havde hun observeret at mine biler altid har automatgear. Vi skal tilbage til min første bil ud af fem biler for at finde en med manuelt skifte. Fremadrettet skal vi kun have elbil, så hvad skal hun med kørekort til gear?

Skulle hun fortryde senere, så behøver hun angiveligt ingen køretimer og kan bare bestille tid til ny køreprøve i en bil med manuelt gear. Det vil så være væsentligt nemmere nu hvor hun er blevet meget mere fortrolig ved at køre bil.

Kørelæreren, der har en Tesla Model 3 til dette formål, sagde at kunderne primært er voksne kvinder der er nervøse ved at tage kørekort. Og folk der er dumpet flere gange og vælger at tage de genveje de kan for at bestå. Og endelig er der ved at opstå en holdning blandt unge om at de alligevel kun skal køre elbil. Der er penge at spare hvis man kan klare sig med færre køretimer og få en større chance for at bestå.

 • 7
 • 2

"Det är väl toppen att ha en uppmärksam vakthund, särskilt här på tomten, fast knappast om hon blir blind och feg"

Omtänksamma Svensson, Altmöjligmannen

 • 0
 • 1

-Det er snarere en lettere tæmmet OCD, på et fundament af sund logik for min del.

Som halvgammel dreng, undres jeg stændigt over tidens nødvendige ligegyldighed i forbindelse med almindelig kommunikation. Mange ordsprog og talemåder har helt anden betydning hos de yngre i dag, end den oprindelige. Man kan nævne bjørnetjeneste, knaphed, overhøre, forfordelt, godt og vel, samt meget andet man kun kan tage med et overbærende smil.

Men de senere år har reklamer og medier så rykket gevaldigt. Personer med bred kommunikations overflade, men uden forstand på indholdet, har taget teten, ikke kun i markedsføring af elbilers transmission. Der kan nævnes fx.

Plæneklipper ydelse specificeres nu i ccm.

Gulve købes i dag næsten kun svømmende. (Mine gulve er lagt flydende, og de skal sgu ingen steder)

Fabriksstørrelser og snart alt andet, angives i dag i antal fodboldbaner. (Jeg gider da ikke Google hvor stor en fodboldbane er, blot fordi unge journalister enten er FCK eller Brøndby fans)

Værst er det efter UK er stukket af. Bl.a. opgiver de nu vægt i antal dobbeltdækkerbusser, og den er dælme for svær for mig. Især når de ikke opgiver om det er med eller uden passagerer. Ej heller om det er angivet efter det gamle mål med ICE (tom eller fuld tank?) Eller nu med batterier: Den nye el-dobbeltdækkerbus vægtnorm. Der står jeg helt af.

Kør sikkert derude, og lev❤️ vel.

 • 11
 • 0

Jeg har flere gange spurgt FDM om de eller nogen der har foretaget målinger på energieffektiviteten og udledningen fra en fossilbil på en vintermorgen med -2 grader. Jeg har ikke fået noget svar. Jeg tænker at det ikke har interesse fordi det viser at den sviner i dag lige så meget som i 1970

Hvad er det for noget konspirationsteori fis? FDM er tydeligvis vilde med elbiler så hvorfor i alverden skulle de aktive prøve at skjule noget?

For øvrigt så har vores elbil langt langt større effektivts fald når det er minus grader udenfor end vores mild hybrid og vores tidligere rene fossil biler havde. Der er/var benzin regnskabet stort set uændret året rundt (der er dog knap gået et år med Yarisen endnu). Pak venligst konspirationsteorierne væk igen når du ikke har noget at have det i overhovedet (for hvis du havde havde du næppe spurgt FDM, vel).

 • 3
 • 3

der er faktisk folk der ender med at dumpe en prøve ved at fejlbetjene kobling og ende i panik med slukket motor midt i et lyskryds.

Så skal de forbydes kørekort, simpelt. Hvis man ikke kan betjene den nemmeste pedal, koblingen, hvad i alverden gør man så med de to der styre hastighed og bremse? De kræver begge hundredevis eller tusindevis så meget overblik, øvelse og hjerne kapacitet at styre. Det er idioti på lige fod med 45 knallert og ATV'er at tillade den slags tikkende bomber i trafikken. Det kørekort er udelukkende til folk med et fysisk handicap og ikke folk der ikke kan klare en køreprøve uden en smutvej.

 • 2
 • 11

Hvad er det for noget konspirationsteori fis? FDM er tydeligvis vilde med elbiler så hvorfor i alverden skulle de aktive prøve at skjule noget?

Hvad er det for en tone - "konspirationsteori" og "fis"!

Og hvad ved du om hvad jeg har spurgt FDM om over de sidste par år? Jeg har siden 2015 forespurgt FDM om det ikke var interessant at lave en analyse af forureningen fra kolde ICE motorer. Denne forspørgsel er/var stærkt inspireret af lugten på villavejen en vintermorgen hvor 10 - 15 biler på skift kører i tomgang 5 - 10 monutter mens der afrimes ruder manuelt og skaffes varme i bilen.

Forespørgslen var også begrundet i at alle målingerne af forureningen fra ICE motorer er foretaget når de er i noget nær deres ideelle driftsområde. Det driftsområde ligger meget langt fra situtationen med temperaturer på under 5 grader en morgen på villavejen i DK. Temperaturen kl 7 er typisk på 5 grader eller derunder 4 - 6 måneder om året så jeg tænker en sådan undersøgelse vil være relevant.

Der er vel først efter at nogle af de tyske fabrikanter begndte at kunne sælge rigtige elbiler (forstået som biler designet som elbiler) at FDM foralvor begyndte at inddrage denne teknologi på lige for med ICE. Indtil da var FDM's skepsis stor.

At din fossilbil (hybrid eller ej) ikke ser ud til at tabe meget i effektivitet om vinteren er ikke et udtryk for at den gør det godt effektivitetsmæssigt - tvært imod.

Det er fordi elbilen udnytter energien ca 85% at den er så følsom for forandringerne i luft- og rulle modstand når temperaturerne skifter. Så er der også noget om hvor meget energi du kan trække ud af batterierne ved meget lave temperaturer men det håndteres af BMS.

En ICE bil (hybrid eller ej) er særdeles ineffektiv idet langt hovedparten af energien i ICE delen bliver til varme i omgivelserne (og en smule i kabinen). Det at den udnytter så lille en del af energien til fremdrift betyder,at ændringer i luft- og rulle modstand (næsten) ikke kan mærkes på det overordnede energiforbrug - og det er heller ikke noget fis!

 • 4
 • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten