seiersen science

Danske læger bruger udokumenteret behandling

Jeg har før skrevet om min holdning til alternativ behandling her. Én type behandling, jeg dog ikke rigtigt har kunnet blive klog på, er akupunktur. Jeg kan da sagtens forestille mig, at der findes en eller anden fysiologisk mekanisme, der igangsættes, når nåle gennembryder huden og trænger ind i vævet, og samtidig bliver akupunktur mere og mere udbredt, også i Vesten. I Danmark anslår nogle tal, at over en tredjedel af alle praktiserende læger bruger akupunktur. Det er altså en meget anerkendt behandling.

På den anden side bruges akupunktur primært mod symptomer som smerte og kvalme, noget der er meget påvirkeligt af placebo-effekten (som vi for øvrigt heller ikke forstår i detalje). Akupunktur kan for eksempel ikke fjerne blodpropper eller kræftknuder, som jeg også fik bekræftet af en læge på et kræfthospital i Shanghai under et besøg i akupunkturens hjemland i 2007. Her blev akupunktur kun brugt som smertelindring.

Endelig er akupunktur i sagens natur ekstremt svært at teste mod placebo. Der har været lavet mange forsøg med "falske" nåle, der ikke trænger ind i huden, men disse forsøg viser nok ikke så meget, hvis selve virkningen blot forårsages af et punktformigt tryk på kroppen.

Nu viser en ny, systematisk undersøgelse i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal, at der faktisk ikke er den solide dokumentation for akupunkturs effekt mod smerter, som mange læger ellers mener, og som de endda bruger millioner af skattekroner på hvert år!

Personligt hælder jeg nok mest til den forklaring, at akupunktur i stor stil skyldes en form for placebo-effekt, og eventuelle afvigelser fra dette i videnskabelige undersøgelser måske mere skyldes vores manglende forståelse af placebo-fænomenet samt kvaliteten af de såkaldte placebo-behandlinger, man forsøger at sammenligne med. Denne nye undersøgelse ændrer ikke ved min holdning, men som en god naturvidenskabsmand lader jeg mig selvfølgelig overbevise af solid dokumentation for effekten; den findes bare ikke, ser det ud til!

Jeg håber derfor, der forskes videre i emnet - når vi bruger så mange penge på noget, så skal vi altså også vide, om det virker.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Netop når det handler om smertelindring er definitionen af "virker" jo problematisk.

På mange måder, er et middel der aktiverer en placebo-effekt uden skadelige bivirkninger det nærmeste vi kommer til den perfekte smerte-lindring.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Det er jo en klassisk problemstilling: Hvis placebo virker, hvorfor så ikke bare behandle med det? Hvorfor ikke bare uddele salttabletter og kalde det aktiv medicin?

Sagen er jo, at vi ikke engang ved, om placebo "virker". Placebo-effekten er virkelig en af videnskabens store mysterier. Måske er der bare tale om en form for afledning af patientens "ubevidste opmærksomhed" (hvis man kan sige det) på ubehaget. Og i det hele taget, er placeboeffekten nok meget mindre, end man troede for 10 år siden. Det viser lidt om usikkerheden i den slags undersøgelser - som også gør sig gældende indenfor akupunkturforskningen.

http://ing.dk/artikel/97468-danske-forsker...

 • 0
 • 0

Sagen er jo, at vi ikke engang ved, om placebo "virker".

Helt enig, men med netop smertelindring er det vel ikke vigtigt ?

På dette ene punkt i medicinen er det vel godt nok hvis folk får det bedre, selv om videnskaben står måbende og ryster på hovedet ?

For alle andre lidelser og symptomer, er jeg enig med dig at der skal fakta på bordet, men smertelindring er speciel derved at det netop er opfattelsen af smerten der er problemets rod, ikke at smerten er der til at begynde med.

(Inden nogen nu misforstår noget: "smertelindring" er noget der først sker efter at lægen har diagnosticeret patienten og konkluderer at smerten kan lindres uden tab af diagnostisk information eller skadelige bivirkninger. Det er ikke "tag en panodil og se om det går over til imorgen.")

Poul-Henning

 • 0
 • 0

En tur på mc kostede en brækket knogle i håndleddet. Efter 8 uger i gips var lægernes løsning at hente marv i min hofte, operere det ind i bruddet og sætte skruer i. Jeg takkede nej, opsøgte en læge og akupunktør. Hendes melding var at det hun kunne gøre med nåle var at stimulere blodtilførslen, om det var nok, det var usikkert. Jeg fik ca 10 nåle i, og der var hurtig respons i form af kløe og smerter i bruddet. Efter 3 behandlinger og 4 uger var gipsen væk.

Placebo? Må andre vurdere. Virker det? Ja.

 • 0
 • 0

Er det ikke forkert at tale om "placebo" i forbindelse med akupunktur? Placebo er så vidt jeg ved noget der forholder sig til en behandling, der rent faktisk virker (og hvis virkning kan forklares). Hvis virkningen af akupunktur ikke kan forklares rent fysisk, så er der vel snarere tale om en psyko-somatisk reaktion?

Selv om jeg absolut ikke er ekspert, så har jeg faktisk en hypotese om, hvorfor placebo virker:

1) Når en forsøgsperson får "den rigtige pille" så udløser denne et bestemt aktivitetsmønster i kroppen.

2) Det aktivitetsmønster i kroppen, der udløses af denne pille, bliver HUSKET af nervesystemet (ubevidst).

3) Visse virkninger af pillen bliver oplevet bevidst af forsøgspersonen. Erindringen om dette huskes - som virkningen af den pågældende pille.

4) Den erindring, der skabes i (2) går ganske vist uden om bevidstheden - men der skabes en korrelation (forbindelse) mellem de to erindringsspor.

5) Når forsøgspersonen får en placebo-pille, så udløses der en kropslig reaktion, der faktisk udfører det samme (eller næsten samme) aktivitetsmønster som i (1). Det gør der, fordi personens tro på at have fået den rigtige pille vækker erindringssporet i (3), som aktiverer erindringssporet i (2) på grund af korrelationen fra (4). Aktiviteten STYRES med andre ord af erindringssporet fra (2).

 • 0
 • 0

Selv om jeg absolut ikke er ekspert, så har jeg faktisk en hypotese om, hvorfor placebo virker:

1) Når en forsøgsperson får "den rigtige pille" så udløser denne et bestemt aktivitetsmønster i kroppen.

2) Det aktivitetsmønster i kroppen, der udløses af denne pille, bliver HUSKET af nervesystemet (ubevidst). [...]

I rigtige dobbelt-blinde forsøg har dem der får placebo ikke tidligere prøvet den behandling der testes, netop for at eliminere denne fejlmulighed.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Virker det? Ja.

Nej. Personlige anekdoter er absolut intet værd i denne forbindelse, kun kontrollerede forsøg. Om du så kan samle 400 mennesker, der allesammen siger: "Jeg prøvede det, og det virkede", så spiller det overhovedet ingen rolle.

Du skal have tre grupper. Den ene gruppe får den "rigtige" behandling. Den anden gruppe får snydebehandling (placebo), og den tredje gruppe får slet ingen behandling. Allerbedst er det, hvis de behandlere, der udfører behandlingen ikke selv ved, om de giver den rigtige eller snydebehandlingen ("dobbelt-blindt forsøg"), men det er i sagens natur svært med akupunktur.

Forskellen mellem gruppe 2 og 3 skyldes placeboeffekten. Og hvis der er lige mange i gruppe 1 og 2, der har fået det bedre, er behandlingen virkningsløs. Og det ændres ikke af at hverken du eller din gamle moster i Lemvig har oplevet, at det virkede.

 • 0
 • 0

Jeg har beskæftiget mig en del med den kinesiske tankegang og kan ikke dy mig for lige at komme med en indskudt bemærkning:

Den kinesiske medicin har 4 søjler; 1)den vigtigste og største er "Yi" som betyder noget i retning af "forestillingskraft". Det passer godt sammen med de mange psykosomatiske sygdomme; 2) er ernæringen; 3) er moxa, Tai Chi/Qi Gong , urtemedicin; 4) akupunktur. Sidstnævnte er altså "kun" toppen af isbjerget i behandlingen. Man skal finde og behandle årsagen og hvad nytter det at behandle med akupunktur, når det er en forkert ernæring der er årsag til sygdommen ?! Akupunktur er en høj kunst, men den står ikke alene. Oprindeligt var moralen og etikken i TCM vanvittig høj, men meget er gået tabt - også i Kina. I det gamle Kina fik lægen kun betaling fra klienten så længe vedkommende forblev med at være rask !

Det er altså en meget omfattende sag og jeg synes det er forkasteligt når mange vestlige læger bare tager weekendkurser i akupunktur og tror at de så kan anvende det. Det er en meget lang uddannelse og det fine i Kina er at man lærer både vestlig og kinesisk medicin.

Til den dokumenterede virkning: det forstår jeg slet ikke at der stadig er diskussion om. Jeg mener at have læst for over 10 år siden at lægevidenskaben har anerkendt den fuldt ud. Hvordan pokker kan man ellers lave store operationer med akupunkturnåle som eneste bedøvelse ? Det finansielle problem er at der skal være 2-3 akupunktører til stede.

Jeg ved at det ikke tæller, men jeg havde vanvittige smerter en hel uge efter jeg fødte og måtte ikke tage smertestillende midler p.g.a. amningen. Jeg kunne ikke bevæge mig 1 mm, så ondt gjorde det. Jeg fik akupunktur og smerterne var som blæst væk. Efter 2-3 timer vendte smerterne så langsomt tilbage igen, men der var ikke kapacitet til at få det igen.

dbh Marion

 • 0
 • 0

Der er vel enighed om at smerte er en temmelig subjektiv størrelse: Hvis man er i gang med noget ophisende eller spændende som kræver mange fysiske og psykiske resourcer, ja så har de fleste sikkert oplevet at overse mindre eller endog temmelig store skader. De dukker op efter kampen, og så står man der og ser lidt fåret ud. Set i det lys synes jeg ikke at det er underligt at akupunktur virker. Det er måske en fysisk eller psykisk process der aktiverer samme mekanisme, og hvis nålene ellers er steriliserede ser jeg ingen problemer i det. Vi vantro er nok noget handicappede, men undervurder ikke den menneskelige evne til at danne og falde for illusioner. :-) Lars

 • 0
 • 0

Det er altså en meget omfattende sag og jeg synes det er forkasteligt når mange vestlige læger bare tager weekendkurser i akupunktur og tror at de så kan anvende det. Det er en meget lang uddannelse og det fine i Kina er at man lærer både vestlig og kinesisk medicin.

Men så vidt jeg ved, har man flere gange vist, at der ikke er nogen forskel på, om nålen sættes i traditionelle kinesiske akupunktur-punkter eller bare i tilfældigt udvalgte punkter på kroppen.

Så bare fordi den kinesiske uddannelse er lang, betyder det ikke nødvendigvis, at kineserne ved, hvad de laver.

---Klaus

 • 0
 • 0

Det gør næsten ondt at læse nogle af de indslag ! 5000 års forskning kastet i sølet og kaldt en illusion ! Ja, jeg kalder det forskning, selv om det er af empirisk art og hvem kan modbevise at de gamle kinesere ikke også brugte dobbelt blindtest ? De brugte vel ikke kejseren som forsøgskanin - megen af den anvendelse var jo forbeholdt kejseren og der var dødsstraf for forkert behandling !

Hvem siger i øvrigt at fordi man er videnskabsmand, er det kun den eksakte videnskab der tæller. Er teorier om big-bang, Higgs boson, mørk energi, o.s.v. eksakt videnskab ? Har man ikke nærmest pligt til at være åben ? ( ikke naiv ) Fritjof Capra er da et glimrende eksempel på at man kan forene de to verdener og viser hvor megen klogskab der ligger i den kinesiske tænkning. Jeg var engang på ”Sølyst”, hvor Det Kongelige Skydeselskab holder til, og opdagede til min forbløffelse et Tai Ji ( Yin-Yang )- symbol i Niels Bohrs skydeskive, som han havde doneret – han var også fascineret !

Nu vil jeg alligevel være mere eksakt og det eksakte interesserer mig MINDST ligeså meget: Man har fundet ud af at de 12 energibaner, de såkaldte meridianer, svarer til de 12 cervikalnerver, der udspringer fra rygmarven og forsyner alle dele af kroppen via det autonome nervesystem. Det er en gåde, hvordan man fandt frem til de mange akupunkturpunkter i det gamle Kina, men legenden siger at opdagelsen af potentialet skete ved at man lagde mærke til at når en soldat blev såret i krig, hændte det at en hel anden dårligdom hos soldaten forbedrede sig. I dag kan man verificere disse akupunkturpunkter ved elektriske målinger, idet der er målt mindre elektrisk modstand på et akupunkturpunkt end på den omliggende hud. Desuden har man mikroskopisk konstateret flere frie nerveender i og lige omkring akupunkturpunkterne. Klienten mærker det når lægen har ramt det helt rigtige sted ( har selv prøvet det ) Nålen står nærmest og dirrer og det er en underlig fornemmelse ”DeQi” hedder det med et fint kinesisk ord. Man har også målt en stigning af endorfinkoncentrationen i blodet efter akupunktur og hvis man inden akupunkturstimulationen lagde en lokalbedøvelse svarende til de perifere nerver proximalt for akupunkturpunkterne ( nærmere nerverødderne ), kom der ingen ændring af endorfinspejlet. Hvis man stimulerer de punkter på foden, der skulle påvirke øjnene, har man via en MR-scanner konstateret, at der samtidig kom aktivitet i den del af hjernen, der har med synet at gøre. Ved stimulation af andre punkter i samme forsøg, kom der ingen respons i den del af hjernen. Tilsvarende har man lavet samme forsøg med hørelsen Det mest flippede er at man ved hjælp af tankens kraft kan styre det såkaldte Qi. Store Qi Gong/Tai Ji – mestre kan koncentrere sig på ét akupunkturpunkt og så kan man rent faktisk måle at området bliver 1½ grad varmere ( se mit tidligere indslag om Yi – forestillingskraften )

ALLE mennesker bruger instinktivt den mildere form akupressur, som er tryk eller massage af punkterne ( skeptikerne inklusive ) Når du masserer tindingerne ved hovedpine, gnider dig på hagen fordi du ikke kan koncentrere dig, trykker med to fingre inde ved øjenvinklerne eller gnider dig på panden er det alt sammen akupressur !

Hvis nogen skulle få lyst til at få en fornemmelse af, hvor gennemtænkt TCM er, så er der Giovanni Maciocia´s lærebog ”The Foundations of Chinese Medicine” den bedste vestlige bog.

Og så må jeg igen spørge om man virkelig kan tro på at en operation, hvor hele brystkassen bliver åbnet og hvor eneste bedøvelse er et par nåle, kan være en illusion ? Så ved jeg ikke, hvem der har flest illusioner her i debatten.

Dbh Marion

 • 0
 • 0

For 35 år siden legede vi med akupunktur på børneafdelingen på Rigshospitalet. Det var den dynamiske og idefulde professor Preben Plum, som havde hørt om og læst nogen artikler om akupunktur. Preben Plum var altid åben for nye ideer, og afviste aldrig noget som overtro eller svindel, før det modsatte var bevist, (Kirlian aurafotografier, spiritisme, tankeoverførsel, ESP mv.) og som det søgende, undrende mennske han var, skulle mange toerier efterprøves. Vi byggede byggede en elektrisk akupunktur-stimulator, som vi desværre ikke fik nogen bemærkelsesværdige resultater med, men vi lavede også et ganske enkelt instrument til at finde akupunkturpunkter med. En blyantlignende "tingest, hvor stiften var af messing, herover et isolationslag og så et aluminiumsrør yderst. Stift og yderrør blev forbundet til et fintfølende amperemeter. Det forbavsende var nu at man nogle steder på huden kan "trække" markant mere strøm end fra naboområderne. Disse punkter syntes at være sammenfaldende med de klassiske akupunkturpunkter, såvidt vi kunne skønne ud fra de illustrationer vi havde til rådighed.

 • 0
 • 0

Er der nogen af jer der lagde mærke til at det jeg skrev om kinesernes Yi ( forestillingskraften ) jo netop kan sidestilles med placeboeffekten ? Man skulle nok også tilføje nocebo-effekten, den underkendte og lige modsatte effekt, når f.eks en læge siger til en patient at sygdommen er uhelbredelig, hvilket kan udløse så stærke psykiske reaktioner at det kan føre til hjerteanfald.

dbh

 • 0
 • 0

Symptomer og sygdomme, hvor WHO anbefaler brug af akupunktur:

Akut tonsilit (mandelbetændelse), faryngit og laryngit (strubehovedbetændelse)som supplerende behandling. Alkoholafhængighed, allergisk rhinit (næseslimhindebetændelse), atletiksymdrom (comprehensive stress syndrome), bronkial astma uden komplikationer, cervikalt syndrom, depression diarre ( ikke infektiøs ), dysmenorrhoea (mestruationsbesvær)(funktionel), enuresis hos børn, epikondylitis, forstoppelse, habituel galdestenskolik, hjerteneurose, hovedpine hemiplegia og andre postapoplektiske sequelae, herpes zoster (shingles), hypertension (forhøjet blodtryk)(essentiel) hypotension (lavt blodtryk)(primær), insufficient laktation, infertilitet hos kvinder, impotens (psykogen og førstefase vaskulær), kroniske smerter i bevægeapparatet, kronisk faryngit, korrektion af unormal fosterstilling, leukopeni ( for få hvide blodlegemer ), lumbago, mandlig infertilitet, Menière's sygdom, migræne, myopi (nærsynethed)hos børn, narkotikamisbrug, nyresten (mindre end 1 cm), opkastning og kvalme (ved graviditet), periartrit i skulderen (frozen shoulder), postoperative smerter, præmenstruel spænding, nyrekolik, rheumatoid artrit skizofreni, smerter ved tonsilektomi (mandeloperation), spændingshovedpine, søvnløshed, tendinit (senebetændelse), tobaksafhængighed, trigeminusneuralgi, urinkontinens (neurogen)

Altså lidt mere end smerteterapi

dbh :-)

 • 0
 • 0

Der er vist flere der kun kan se tingene i Sort Hvidt format fordi de belastes af dobbelt blindhed.

Jeg mindes en artikel for ikke længe siden, der netop dokumenterede, at blindforsøg var illusoriske - altså ubrugelige til påvisning af noget som helst.

Det er fantastisk at man overlader kemiske modangreb i kroppen til blindforsøg i stedet for at sætte sig ind i hvad det er der rent faktisk foregår, når de pågældende stoffer benyttes. Jeg vil vove den påstand at det er fortvivlende få tilfælde, hvor man véd, hvad der sker - på atom/molekyle-niveau.

Når man smører Fucidin salve på noget betændt væv, kan man risikere, at betændelsen forsvinder - men hvem véd, hvad der egentlig sker - det er vist kun virkningen man har observeret (tilstrækkeligt mange gange). Denne "VIRKNING" er dét lægemiddelstyrelsen går efter. Pludselig opdager man imidlertid BIVIRKNINGER - HOVSA!

Joh, dét er højere VIDENSKAB.

En VITS - eller ? Når mors og fars dele forenes ved et teknisk held (nogle betragter det som et uheld) starter en "kædereaktion". Dette danner rygmarven som, når den har en passende længde, på grund af elektromagnetiske reflektioner, får trigget noget DNA, der iværksætter dannelsen af hoved i den ene ende og r.. i den anden. Disse signaler er så svage, at der ikke skal meget "støj" på linien for at systemet forstyrres. Dette kan således muligvis forklare de tilfælde, der beklageligvis observeres i primært skolesystemet på adskilligeret mange niveauer.

Så er der lige den med akupunkturens virkning på cellegrupper. Tja, det kunne jo være, det var gruppens resonansfrekvens, der blev trigget via "fjernbetjening", hvorved gruppen igen blev i stand til at opretholde dens funktionelle tilstand. Det er nok også derfor "tanker" har en virkning. Nogle gange er de helbredende andre gange det modsatte => depressioner. Det sidste kan muligvis underbygges af en blodprøve der indeholder "affaldsstoffer" fra uønskede processer i kroppen.

Rigtig godt gået Marion, der er flere, der trænger til "OMsorg".

 • 0
 • 0

Jeg mindes en artikel for ikke længe siden, der netop dokumenterede, at blindforsøg var illusoriske - altså ubrugelige til påvisning af noget som helst.

Der har ligeledes for kort tid siden været en artikel omkring indtagelse af smertestillende midler. To grupper fik samme mængde smertestillende, men kun den ene gruppe vidste det. Kun den gruppe der vidste de fik smertestillende midler oplevede lindring. Noget tyder på at placeboeffecten i virkeligheden er den vigtigste komponent i al sygdomsbehandling, dvs. bevidstheden skal arbejde med og muligvis kan den indirekte sætte gang i processer nede i krybdyrhjernen.

Det er fantastisk at man overlader kemiske modangreb i kroppen til blindforsøg i stedet for at sætte sig ind i hvad det er der rent faktisk foregår, når de pågældende stoffer benyttes. Jeg vil vove den påstand at det er fortvivlende få tilfælde, hvor man véd, hvad der sker - på atom/molekyle-niveau.

Enig. Lægevidenskaben minder om en smed der forsøger at reparere et lommeur med en hammer, i stedet for at bruge urmagerværktøj. De sender giftstoffer ind der rammer til højre og venstre i stedet for at gribe ind præcist hvor problemet er og kun der.

Forestil jer ingeniører der arbejder på samme måde;-)

Rigtig godt gået Marion, der er flere, der trænger til "OMsorg".

Jeg tilslutter mig.

 • 0
 • 0

Symptomer og sygdomme, hvor WHO anbefaler brug af akupunktur:

Citat fra WHOs egen hjemmeside:

"There is some evidence that seems to support the use of traditional and complementary medicine – for example, acupuncture in relieving pain, yoga to reduce asthma attacks, and tai ji techniques to help elderly people reduce their fear of falls. WHO does not currently recommend these practices, but is working with countries to promote an evidence-based approach to addressing safety, efficacy and quality issues."

(https://www.who.int/features/qa/20/en/inde...)

WHO har selvfølgelig også lagt mærke til, at mange læger har ment, at der var nogen evidens for brug af akupunktur mod smerter, men bemærk at denne tekst er skrevet før den seneste rapport, som hele dette blogindlæg omhandler. WHO har dog længe forsøgt at lave retningslinjer for videnskabelige undersøgelser, idet de også ved, at det videnskabelige grundlag for akupunktur er tyndt.

Og så skriver de altså, at de ikke(!) anbefaler akupunktur.

---Klaus

 • 0
 • 0

Altså Klaus, Jeg har været inde på WHO´s hjemmeside og der står ikke noget om at de ikke anbefaler akupunktur. Mon det link, du henviser til, er en snyde-én lagt ud af medicinalfirmaer ? :-)

Jeg er helt med på at der skal være nogle ordentlige tests. Hvorfor kan man ikke bruge den smertefrie laser-akupunktur i de tests, da det ER svært med nåle-akupunktur, da patienten fornemmer det helt anderledes, når der stikkes det rigtige sted. Det kan faktisk også gøre temmelig ondt. dbh Marion

 • 0
 • 0

Du kan finde det på WHO's hjemmeside under "Features", nederst til højre på forsiden. allernederst under ”Features”, er der en "online Q&A", her finder du den specifikke artikel under 11. juli 2005.

 • 0
 • 0

Min ven har en knæprotese. Han faldt og fik åbent brud hvor protesen var samlet med underbenet. Fik ny protese ind, og fik konstateret infektion i knoglen ved kontrol af operationen. Efter flere antibiotikakure valgte man at fjerne protesen igen, for at bekæmpe infektionen. Det lykkedes tilsyneladende, og en ny protese blev indsat igen. Ved kontrol blev der igen konstateret infektion i knoglen, og efter flere antibiotikakure var beskeden; vi må sætte benet af, over knæet.

Min ven mødte tilfældigvis en god, erfaren læge, med mange år på havet og i alverdens lande.

Hans råd var at prøve brun sæbe. Afvaskninger og massage flere gange dagligt. Efter ca 2 måneder var min ven indkaldt til kontrol med besked om at være klar til indlæggelse. Blodprøverne viste alle tal normale! Overlægen var ikke interesseret i at høre min vens egen fortælling. Men benet sidder stadig hvor det skal. Forklaring? Vidst nok noget med frie brint-ioner i sæben, som er kraftige antioxydanter, og noget med massage af benet og let motion?

 • 0
 • 0

Nu har jeg været inde på WHO´s side igen. Den artikel, Kaus henviser til hedder "How safe is TCM" ? og der må jeg også lige komme med en indskudt bemærkning. Kinesisk urtemedicin kan i visse tilfælde være endnu mere effektivt en akupunktur, men man skal vide hvad man gør, da det ellers kan være livsfarligt. At man så forbyder urterne, fordi der er så mange charlataner, synes jeg er en skam. Jeg må også nævne at man stadig ikke ved, hvordan aspirin helt nøjagtigt virker !

Jeg synes egentlig at WHO forvirrer én lidt, når de på den ene side ikke tør anbefale TCM direkte og på den anden side skriver en liste over virkelig veldokumenterede behandlinger ( se: WHO/Europa.. s. 15 og: (PDF)A:RARCCT s. 5 under 1.4, s. 23 under 3. og s. 28 )

De nye undersøgelser, Klaus henviser til, drejer sig KUN om smerteterapi og smerter er jo bare et symptom. Noget der slår mig meget er at de personer der er nævnt er en fysiker, en direktor og en senior researcher. Der står ikke et ord om lægen OG det er meget vigtigt at det er en højt kvalificeret person. Jeg må også lige tilføje en meget vigtig detalje: smerter kan have mange forskellige årsager og den skal behandles efter dette, også om det er en murrende, stikkende, jagende eller pulserende smerte eller om den kommer pludseligt, langsomt eller er kronisk. Akupunktur er desværre gået hen og blevet symptombehandling i vesten !!

Einstein: "Make everything as simple as possible, but not simpler"

venlig hilsen Marion

 • 0
 • 0

Det er fantastisk at man overlader kemiske modangreb i kroppen til blindforsøg i stedet for at sætte sig ind i hvad det er der rent faktisk foregår, når de pågældende stoffer benyttes. Jeg vil vove den påstand at det er fortvivlende få tilfælde, hvor man véd, hvad der sker - på atom/molekyle-niveau.

Erik,

Et blindforsøg er altså ikke et forsøg i blinde.

Man forsøger faktisk "at sætte sig ind i hvad der virkelig foregår" først, men for at rense psykogene faktorer væk, f.eks. testpersonens sympati for læge, bruger man blindforsøg.

Der er masser af eksempler på at patienters rapportering af virkning/lindring var påvirket af forventningerne fra forskeren.

kroppen er et ualmindeligt komplekst system af vekselvirkninger, og et stof, der gør noget et sted, kan have en helt anden virkning et andet sted.

Hvis man havde ventet med at lave medicin 'før man forstod hvad der faktisk foregår' ville vi ikke have mere end kalktabletter i dag.

Venlig hilsen

Claus

 • 0
 • 0

Det gør næsten ondt at læse nogle af de indslag !

Sådan føles det, når man bliver udfordret på punkter, der er væsentlige for opretholdelsen af ens selvopfattelse eller kerneværdier.

Man har fundet ud af at de 12 energibaner, de såkaldte meridianer, svarer til de 12 cervikalnerver, der udspringer fra rygmarven og forsyner alle dele af kroppen via det autonome nervesystem.

Se, her begynder problemerne at opstå. Hvor stammer den viden fra? Det kan ikke verificeres vha. Google - tilgengæld siger Wikipedia følgende: [Cervical Nerves] "... there are eight cervical nerves (C1-C8)." [Meridian (Chinese medicine)] "There is no physically verifiable anatomical or histological basis for the existence of acupuncture points or meridians."

Og så må jeg igen spørge om man virkelig kan tro på at en operation, hvor hele brystkassen bliver åbnet og hvor eneste bedøvelse er et par nåle, kan være en illusion ?

Det er absolut umuligt, at dette kan være foregået. Punktum. Enten har det været meget smertefuldt, eller også har der været brugt normal bedøvelse, eller også er det hele opdigtet.

Den slags myter opstår blandt folk, som virkelig, virkelig ønsker at tro på noget, men for alle andre er det alt for let at se, at de er ren fantasi. Her er en påvisning af, hvordan myten om "acupuncture anesthesia" har spredt sig: http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=131

 • 0
 • 0

Her er en påvisning af, hvordan myten om "acupuncture anesthesia" har spredt sig: http://www.sciencebasedmedicine.org/?p=131

Fra ovenstående side - udklip af en af de journalistiske rapporter, der har medvirket i dannelsen af myten:

A large adenoma, approximately 2 cm by 3 cm in size, was removed and the wound closed. The patient sat up, had a full glass of milk, held up his little red book, and said in a firm voice: "Long live Chairman Mao and welcome American doctors." He then put on his pajama top, stepped to the floor, and walked out of the operating room.

Hahahahaha :D

 • 0
 • 0

Kære David !

Jo, det ER altså en skydeskive ! Han blev æresmedlem ( dermed uden forpligtelser ) af "Det Kongelige Københavnske Skydeselskab og Danske Broderskab" ligesom mange andre store danske personligheder: Hans Sølvhøj, Victor Borge, Prins Henrik ( sidstnævnte kom til at sige "Det Kongelige Skideselskab" i takketalen ) "Sølyst" ånder af historie, kultur og H.C. Andersen og Oehlenschläger har også gæstet det smukke "lystslot". Jeg har været der flere gange som gæst til "Klassisk Lunch", som desværre ikke findes mere, og min mand har spillet der i 25 år. Det Kongelige Skydeselskab har eksisteret i henved 700 år ! , de sidste 60 år har de holdt til ude på "Sølyst".

Før i tiden blev der skudt rigtigt efter skiverne og de hænger der stadig med alle skudhullerne i, men i dag er de kunstfærdige klenodier hængt op til pynt. Det er imponerende at se ! Derfor kan det godt være at Niels Bohr har sit våbenskjold hængende på Frederiksborg Slot. Det tror jeg faktisk også at jeg har set ?

Så kom ikke her og bliv væk og sig at du har været her :-), hi hi.

dbh Marion

 • 0
 • 0

Kære Marion

Jeg bukker og nejer og undskylder. Jeg var ikke klar over, at det rent faktisk var en skydeskive..

Jeg HAR faktisk været på Sølyst. Som barn boede jeg på Emiliekildevej og hver gang der var fest kan jeg huske, at når folk ankom, så blev der truttet en lille melodi i nogle trompeter (det var måske din mand? :) Derudover gik jeg også med aviser dér - og Sølyst skulle jo også have Villabyerne, selvom deres postkasse var lidt svær at finde, kan jeg huske :)

 • 0
 • 0

Kære David ! Ja, det kan meget vel være at det har været min mand, du har hørt: han spiller dog basun og ledte en lille messingkvintet ( to trompeter, en basun, et tenorhorn og en tuba ) Har også selv assisteret en gang på basunen :-)

vh Marion

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten