projekt globalt bloghoved

Danske firmaer på den danske pavillon under COP21

For at nå frem til 'La Galerie's center for den private sektor under COP21, skulle jeg først finde det sted i konferencecentret, hvor der kører shuttle busser derover på 10 minutter. Vi kørte forbi hundredvis af containers udenfor den store konferencecenter, så man godt forstår, at vi ikke fik lov til at gå derover.

Det virker som en mærkelig placering, at det er så svært at komme til den private sektor, mens rigtig mange af de 40.000 deltagere med adgangsbatch til COP21 kan gå den korte afstand over til græsrøddernes store hal, Climate Generations. Som ligger blot er 5 minutters gang fra det sted, hvor vi sættes af busserne hver morgen.

'La Galerie' er en stor hal, hvor virksomheder fra mange lande viser sig frem med udstillinger og møder. Det første jeg ser på vej ind i den store hal er den danske pavillon (godt gået!). Her står folk foran fine plancher fra Rambøll, VELUX, Danfoss, Grundfos, Vestas og Rockwool. Rundt i hallen ses udstillinger fra en lang række store internationale firmaer, som alle viser deres grønne løsninger og teknologier frem, mens klimaforhandlingerne står på.

Illustration: Hans Peter Dejgaard

Rambølls holdning til COP21

Jeg spørger Rambøll's pressechef, Kasper Westphal Pedersen, hvorfor de har prioriteret COP og i den danske pavillon? Han svarer:

Vi i Rambøll tror på, at en ambitiøs global reduktionsaftale, der giver klare politiske rammer, er afgørende for at få accelereret indsatsen. Grebet rigtigt an, kan klimakrisen være en mulighed for at skabe bedre rammer for livet. Byer og lande er nødt til at investere i energieffektiviseringer, klimatilpasning, grøn mobilitet, fjernvarme og - køling osv. Hvis man har en holistisk tilgang til de investeringer, kan de ikke alene løse klimaproblemerne, men også gøre vores byer til attraktive steder at bo og leve.

Det med det 'holistiske' er et nøgleord, fordi det giver Rambøll og de andre store danske rådgiverfirmaer en særlig mulig, fordi de kan skabe koblinger mellem forskellige sektorer. I COP21 har initiativet "Lima Paris Action Agenda" skabt stor opmærksomhed, fordi det er blevet promoveret siden sidste års COP20 i Lima, med kraftig politisk støtte af det franske og peruvianske COP-formandskab (se blog om Building day som eksempel på 1 af de 10 sektorer). Rambøll ser gode muligheder i at facilitere samarbejde mellem byer, virksomheder/brancher, investorer og nationale regeringer.

Rambølls tilgang til klimakrisen er, at den skal løses holistisk. Det giver ingen mening, at nogle arbejder med energisystemet og andre arbejder med at skabe bygninger, der producerer mere energi end de bruger, hvis det ender med at betyde, at bygningerne ikke kan levere overskudsenergi til nettet. Vi er nødt til at arbejde holistisk. Det er det, vi gør i Nordhavnen og andre steder i verden, siger Kasper Westphal Pedersen.

State of Green og DI

Dansk Industri (DI) har i samarbejde med State of Green etableret denne danske Pavillon under COP21. De har organiseret en række møder for at fremvise nogle af de gode eksempler på danske virksomheders løsninger.

DI har op til COP21 fremlagt store forventninger til fremtiden, når der forhåbentligt kommer en god aftale i Paris. I 2030 forventer DI, at Danmark kan fordoble sin eksport af energiteknologi til Kina, USA, EU og Mexico (til ca. 120 mia. kr.). Omkring 75 pct. af den danske eksport af grøn teknologi gik i 2014 til de fire lande. I fjor eksporterede Danmark energiteknologi for 57 mia. kr. til de fire lande.

I ånden med implementering af COP21 aftalen fra Pris, bør værtslandet Marokko for næste COP22 placere den private sektor tættere på græsrødderne og forhandlerne i konference centret. Den slags fremmer kontakt og dialog.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten