projekt globalt bloghoved

Danske firmaer aktive i COP23 i Bonn

Danfoss, Rambøll, Kamstrup, Vestas og Maersk er de fem danske firmaer, som har prioriteret at være tilstede i Bonn. Vi er fremme ved COP23 klimakonferencen, som forhandler en omfattende ”manual” til, hvordan Paris-aftalen skal implementers med at måle på afgivne løfter for CO2 reduktioner, omfang af finansiering til de fattige lande og meget andet. Der er virkelig omfattende med mindst 25 parallelle forhandlingsspor hernede. En international klimaaftale er et kæmpestort værk, hvor der gøres rigtigt meget for at få konsensus mellem de deltagende 195 lande.

Jeg skriver denne blog efter at have hørt taler fra Angela Merkel, FN’s generalsekretær Antonio Guterres og Frank Bainimarama fra den lille stillehavsøstat Fiji. Som landets præsident leder han de to ugers COP23 klimaforhandlinger. Topmødet afholdes i Bonn, fordi østaten ikke har kapacitet til at huse en så stor konference med ca. 25.000 deltagere.

Tilbage til de danske firmaer, som deltager i en tre dages faglig konference med følgende emner: A low-carbon day, a climate finance day and climate & resource-efficiency day. Mærsk, Danfoss og Rambøll kunne fortælle at de har været med hvert år i de sidste ti år på COP konferencerne, fordi gode internationale aftaler er centrale for deres forretningsområder.

-Det er første gang at vi deltager i sådan klimakonference. Vi synes at vi har så meget at tilbyde ved at vores digitale løsninger bidrager til store skridt fremad i besparelser på vand og energi ressourcer, siger Jesper Daugaard der er marketingsdirektør hos Kamstrup. Firmaet beliggende i Skanderborg udvikler og sælger intelligente vand- og energimåleløsninger.

På “low-carbon day” fremlagde Kamstrup sammen med Rambøll’ topdirektør Jens-Peter Saul fremlagde den danske succeshistorie om ‘How to combat climate change with digitalization and low temperature district heating’. De fortalte, at stor København er ved på vej mod en 4. generation fjernvarmesystem, hvor der skabes synergier mellem fjernvarmenettet, husinstallationen og fjernvarmeproduktion og lagring af varme.

Kamstrups varmemålere medvirker til, at fjernvarme kan køre ved lavere temperaturniveauer i transmissions- og distributionsnettet. Dette medfører lavere varmetab og bedre muligheder for at anvende nye varmekilder baseret på vedvarende energi. Der er mange potentialer i at bruge digitalisering til low-carbon løsninger, der er kost-effektive.

-So while the Paris Agreement and local climate goals are putting pressure on energy planning, there are also solutions underway that address the issue at scale. And solutions such as these are necessary for countries, regions and cities that are concerned with the big question: how to get on the path to a low-carbon society in the most cost-efficient way – while also taking energy security into account”, sagde Jens-Peter Saul.

Glemt Paris-Lima Action Agendaen?

Hvor så meget er flot arrangeret for de 25.000 deltagere i COP23, overrasker det mig at rammer for erhvervslivets deltagere ikke er bedre på denne konference. Den tre dages konference beskrevet ovenfor var placeret på et dyrt hotel på den anden side af Rhinen floden, så der er mindre interaktion med forhandlere og civilsamfund end tilfældet var i Paris for to år siden. Her fungerede den såkaldte "Lime Paris Action agendaen" rigtigt godt, som Frankrig og Peru organiserede med dialog mellem myndigheder, byer og virksomheder indenfor hele 10 sektorer, herunder vedvarende energi, skovbrug, landbrug, transport mv. ([Her link til byggedagen i Paris]).

Der har været mange arrangementer i Bonn zonen med et væld af møder og udstillinger, hvor erhvervslivet har deltaget. Men en skuffelse, at Tyskland ikke kunne løfte en videreførelse af Lima Paris agendaen med dens styrke på at være struktureret på brancher - tættere integreret i hvor de 25.000 deltagere bevæger sig på sådan konference. Det er svært at tro, at det vil ske på næste COP24 i den polske by Katowice i Polen som et af landets store kuldistrikter. Forventningerne er ikke store til dette værtskab, da Polen gør hvad de kan får at trække ambitionerne ned i EU – som forhandler som én gruppe ved denne klimakonference.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vi mangler en beskrivelse af Mærsks rolle. Det er en kendt sag at den fossile lobby i årevis har arbejdet på at sikre deres interesser på de mange COP møder. Kan vi ikke få nogle informationer om deres metoder ?

  • 0
  • 0

Hej Jens

Skibsfart står udenfor Paris aftalen (ligesom luftfart). Jeg interviewede Mærsk hernede i Bonn, men venter med at skrive en blog om de internationale forhandlinger (om måske et par uger).

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten