Er det stadig nødvendigt at have en menneskelig kører til dragrace på en elektrisk cykel? Vil en computerstyring ikke gøre cyklen hurtigere, om ikke andet pga. den mindre vægt?
Efter at have sat den næst hurtigste tid nogen sinde, er det danske team, True Cousins og deres elektriske motorcykel Silver Lightning, nu klar til at gå hele vejen og forsøge at tage den ultimative rekord om at være hurtigst af alle el-køretøjer i verden over den klassiske strækning ¼-mile eller 402 m. Silver Lightning har over 1.000 HK og kører 0-300 km/h på 7 sek(!).
Rekordforsøget skal foregå kommende weekend d. 12.-13. sept. i England på den historiske bane Santa Pod, der ligger ca. 100 km nord for London. Rammerne er optimale, da det skal foregå under et større drag racing event med ca. 200 køretøjer. Der forventes mellem 5-8.000 tilskuere på trods af Corona-situationen.
Turen til England kom i stand efter et event i slutningen af juli på Mantorp Park i Sverige, hvor tiden 7,08 sek. blev sat (med 304 km/h i udgangshastighed). Se videoen af løbet her (under Video Links): Special side om rekordforsøget
Denne næst hurtigste tid nogen sinde er blot 0,14 sek. fra den allerøverste rekord for alle el-drevne køretøjer: 6,94 sek. Rekorden har stået i mere end 8 år og indehaves af legenden Larry ”Spiderman” McBride fra USA.
”Vi kontaktede ejeren af Santa Pod-banen, Keith Bartlett, som straks var begejstret for idéen og inviterede os til at komme til efterårets største event ”NOT The Euro Finals”. Nu er vi sågar kommet ”på plakaten” til dette event”, udtaler køreren af Silver Lightning, Hans-Henrik Thomsen og henviser til en optaktsvideo, som er blevet kreeret af banen selv, den er ligeledes her (under Video Links): Special side om rekordforsøget
Konstruktøren Glenn E. Nielsen - og den anden halvdel af True Cousins - har siden at turen til England blev en realitet arbejdet på at få vægten på motorcyklen ned og han fortæller: ”Hvis man kan fjerne 10 kg (af de 386 kg som Silver Lightning vejer), så betyder det 0,05 sek. hurtigere tid, og da Santa Pod-banen har en meget lang bremse-strækning, har vi bl.a. kunnet fjerne faldskærmen og desuden reduceret vægten på mange andre dele.” Derudover er der flere områder på motorcyklen, der stadig kan optimeres, så der er god sandsynlighed for, at de manglende 0,14 sek. kan findes.
Takket være banens egen LIVE-streaming, som sendes ud på nettet via bl.a. Facebook, er det muligt at følge de ca. 6 rekord-forsøg, som fætrene er blevet lovet - 3 om lørdagen og 3 om søndagen.
Find link til LIVE-stream og køretidspunkter her: (under Hvordan kan man se med?): Special side om rekordforsøget Eller ved at finde begivenheden på True Cousins Facebook side: True Cousins FB side
Hvis man hellere vil se rekordforsøget på dansk TV (bagefter), så kan vi nu afsløre, at vi har fået en aftale med DR Nyheder om, at de kommer med og følger os hele vejen – hvad enten det går godt eller skidt. De kan endnu ikke sige præcist, hvornår indslaget bliver bragt, men med god sandsynlighed bliver det i magasinet ”21 Søndag” på DR1.
Teamet True Cousins består af to fætre fra København; Udvikler og konstruktør Glenn E. Nielsen og kører samt finansiel ansvarlig Hans-Henrik Thomsen. De to har igennem de sidste 12 år via sponsorer og salg af batterier kunne rejse midler nok til at udvikle og bygge de absolut hurtigste, elektriske motorcykler og biler i verden indenfor disciplinen drag racing, hvor det gælder om at man 1 mod 1 accelerere hurtigst muligt, over 201 eller 402 m, ved at komme først over stregen eller opnå den hurtigste tid (ET). Udgangshastigheden er som udgangspunkt sekundær.
Er det stadig nødvendigt at have en menneskelig kører til dragrace på en elektrisk cykel? Vil en computerstyring ikke gøre cyklen hurtigere, om ikke andet pga. den mindre vægt?
Teknisk er det helt sikkert ikke nødvendigt, der er tale om en lukket bane der tilmed er lige, så at lave en styring der kan køre cyklen ned af midterlinien burde ikke være et problem (og det burde i hvert fald kunne gøres for mindre end 70 kg)
Men jeg kan godt forestille mig at reglerne siger at der skal være en person med :-) (På samme måde som jeg vil tro at reglerne for normal (ikke elektrisk) dragrace også siger at et skal være hjulene der leverer trækkraft og ikke bare en raket-motor, for hvis ikke ville det bar være at give en 'tiny tim' hjul på....)
Er det stadig nødvendigt at have en menneskelig kører til dragrace på en elektrisk cykel? Vil en computerstyring ikke gøre cyklen hurtigere, om ikke andet pga. den mindre vægt?
Man kunne vel kombinere den selvkørende cykel med et barn nede fra vuggestuen ?
Har i nogensinde set et dragrace? Der kræves virkelig aktiv styring. Både ved 2 og 4 hjulsræs.
Hvis det kun var et spørgsmål om at måle motorkraft, kunne man jo bare stille en dyno op. Det ville der nok ikke være mange, der gad se på ;)
Jeg siger heller ikke at aktiv styring ikke er nødvendig, blot at det ikke behøver at være et menenske der laver den. At du så nok har ret i at tilskuertallet ville falde en hel del er en anden sag.
Er det stadig nødvendigt at have en menneskelig kører til dragrace på en elektrisk cykel? Vil en computerstyring ikke gøre cyklen hurtigere, om ikke andet pga. den mindre vægt?
Hvad er formålet med, at dragracing eksisterer? Vil din foreslåede optimering bidrage til dette formål?
Hvis vi skal give os til at optimere på aktiviteter, der dybest set er irrationelle og kun eksisterer for at give vores liv indhold, så kan vi vel også lade robotter gå i biografen for os, så vi slipper for at bruge tid på selv at se filmene.
Hvad er formålet med, at dragracing eksisterer? Vil din foreslåede optimering bidrage til dette formål?
I følge blogejer er formålet med dette dragracing arrangement at "forsøge at tage den ultimative rekord om at være hurtigst af alle el-køretøjer i verden over den klassiske strækning ¼-mile eller 402 m".
Blogejer skriver endvidere at cyklen bliver hurtigere ved at reducere vægten, 0,05 sekunder for hver 10 kg.
Så spørgsmålet kan besvares med et klart ja, en optimering der reducerer vægten med ~ 70 kg vil bidrage til det formål, blogejer har med dette dragracing arrangement.
Andre kan have et andet formål med dragracing, f.eks. at kåre den bedste kører eller levere underholdning, men det er ikke det blogindlægget handler om.
Så spørgsmålet kan besvares med et klart ja, en optimering der reducerer vægten med ~ 70 kg vil bidrage til det formål, blogejer har med dette dragracing arrangement.
Her antager du, at blogejer fuldt dækkende har beskrevet hele sit formål.
Det kan man naturligvis ikke uden videre antage.
Tænker man slet ikke på vindmodstand?
Jeg har ikke prøvet at køre med en hastighed på 300 km/t på 2 hjul, men 240. Jeg fand også ud af, hvor meget beklædningen betød for vindmodstanden. Min hjelm blev nøje udvalgt blandt mange, så vinden gav mindst træk i hovedet. Heldragten, en M.P Asu, der var syet specielt til mig, gav faktisk de sidste 20 km/t på toppen.
Når man ser på foto, så er kørerens dragt fyldt med folder. Den sidder efter min mening slet ikke stramt nok til kroppen. Den ser ikke ud til at være syet til ræs.
Fronten på MC'en, giver ved de hastigheder et pænt bidrag til luftmodstanden. Her vil selv en gammel Gøsta Jensen kåbe fra 70'erne gøre underværker. Eller mangler der noget, der skal mindske luftmodstanden, - på det viste foto?
Jeg håber dog, at jeg er helt forkert på den, og at det er mine briller der "bare" driver gæk med mig, så jeg ikke ser realiteterne.
Selvfølgelig ønsker jeg gutterne alt held med deres rekordforsøg.
Tænker man slet ikke på vindmodstand?
Det betyder sandsynligvis langt mindre, end du tror.
Motorcykler, der kan køre 300 km/h har vel typisk omkring 200 HK.
Denne motorcykel har 1000 HK. Så ved sluthastigheden bruger den kun cirka 20% af sin effekt på at overvinde vindmodstand. De andre 80% går til acceleration. Ved lavere hastigheder går en endnu større andel til acceleration.
Så jeg vil gætte på, at op gennem hele accelerationen er den gennemsnitlige fordeling af effekten 10% til vindmodstand og 90% til acceleration.
Skærer du så 10% af vindmodstanden, ændrer du dette forhold til 9% / 91%. Du får altså kun lidt over 1% mere effekt til rådighed for accelerationen.
Så jeg forstår godt, at de koncentrerer sig mere om vægt end om vindmodstand.
Tænker man slet ikke på vindmodstand?
Jeg tror de kan slå den blot ved at tabe lidt vægt og tune på elektroniken. Men de har i en tidligere blog (eller video?) nævnt at de vil lave en 3D scanning af ekvipagen, med henblik på simulerede vindtunnelforsøg for at optimere drag. Men det er vist først i England de får muligheden for at scanne og dermed senere endnu, at de kan bruge det til optimering.
Denne motorcykel har 1000 HK. Så ved sluthastigheden bruger den kun cirka 20% af sin effekt på at overvinde vindmodstand.
En Formel 1 bil har også cirka 1000 HK. I denne sport bruges enorme summer på at optimere aerodynamikken, så selv flyfabrikanter konsulterer disse teams. Luftmodstanden stiger eksponentiel med hastigheden, og den sætter reelt grænsen for hvor hurtigt ekvipagen kan køre. Tænk blot på fly, som flyver ved jorden eller 10 kilometers højde.
En Formel 1 bil har også cirka 1000 HK. I denne sport bruges enorme summer på at optimere aerodynamikken, så selv flyfabrikanter konsulterer disse teams.
En Formel 1-bil skal køre i mere end 7 sekunder og kommer under et løb meget tættere på den tophastighed, som effekten rækker til. Dermed kommer luftmodstanden til at udgøre en større andel af effektforbruget.
Desuden har en Formel-1 bil en anden udfordring: Man bruger luften aktivt til at opnå mere downforce i svingene. Det gør man i praksis ved at øge luftmodstanden, og dermed kan det jo virkelig betale sig at kaste udviklingsomkostninger efter en optimering af forholdet mellem downforce og luftmodstand.
Sluttelig er vægten af en Formel 1-racer bestemt i reglerne. Så du kan ikke optimere ved at reducere bilens vægt, kun ved at flytte rundt på den.
Sluttelig er vægten af en Formel 1-racer bestemt i reglerne. Så du kan ikke optimere ved at reducere bilens vægt, kun ved at flytte rundt på den.
Jeg er helt enig i Colin Chapman princippet, altså ned med vægten. Jeg anfægter bare at negligere luftmodstanden.
Tillykke med rekorden
jo på samme måde som biler kan være selvkørende. Men der har vi jo fjerstyrede biler, hvis det er det man vil. Reglerne siger logisk nok , at der SKAL være et menneske til at styre, som kan fumle, være nervøs, bedømme forkert = have skills eller ikke have skills.
Du kan jo gøre det samme med ridning eller hestesport, bare sæt en maskine til at styre - eller hvad med skak? Det er jo den menneskelige faktor der gør at det bliver til en sport og ikke en machine vs machine duel.
jo på samme måde som biler kan være selvkørende. Men der har vi jo fjerstyrede biler, hvis det er det man vil. Reglerne siger logisk nok , at der SKAL være et menneske til at styre, som kan fumle, være nervøs, bedømme forkert = have skills eller ikke have skills.
Du kan jo gøre det samme med ridning eller hestesport, bare sæt en maskine til at styre - eller hvad med skak? Det er jo den menneskelige faktor der gør at det bliver til en sport og ikke en machine vs machine duel.
Korrekt. Det her er først og fremmest drag racing, som er den absolut kraftigste motorsport i verden - og for mange også forbundet med kørerens færdigheder og evne til at handle rigtigt i yderst hektiske situationer = snarådighed og også mod.
Og det er naturligt forbundet med et stort faremoment, hvor tilskueren på den ene side håber at det går godt, men også håber at det bliver dramatisk - så man vil gerne se et crash, men også se at føreren igen og igen og igen er udskadt. Men døden eller lemlæstelsen er med som passagér, selvom det sjældent går så galt.
Så hovedelementerne er på den en side ærefrygt for de voldsomme køretøjer og på den anden side føreren og hans team, som skal tæmme og helst overleve disse "vilddyr" - det er dette som fascinerer mange tilskuere, mener jeg
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard