projekt globalt bloghoved

Dansk TechVelopment i Nairobi og med Verdensbanken

Danmark styrker samarbejdet med Verdensbanken om at fremme digitale gevinster for udviklingslandene og placerer tech rådgiver i Nairobi.

Vicepræsident i Verdensbanken Laura Tuck og udviklingsminister Ulla Tørnæs har netop i forbindelse med Verdensbankens Forårsmøde i Washington underskrevet en aftale om Danmarks indtræden i ”Digital Development Partnership”, der hjælper udviklingslande med at høste frugterne af digitaliseringen. Digital teknologi er et vigtigt middel til at indfri FN’s verdensmål i fattige udviklingslande indenfor især energi, uddannelse og sundhed. Endvidere at fremme indsatser for, at digitaliseringen bliver inkluderende og ikke hægter bestemte befolkningsgrupper af.

Med aftalen bidrager Danida med 13,5 mio. kr. til Verdensbanken, som skal bruge midlerne på et samarbejde med ministerier i udviklingslande om at formulere digitale strategier og gøre digitale løsninger tilgængelige inden for områder som digital økonomi, internetadgang for alle, eGovernment og cybersikkerhed. Danmark tilslutter sig dermed til kredsen af bidragsydere med Finland, Japan, Korea, Microsoft og GSMA (the interests of mobile network operators worldwide).

Dansk TechVelopment i Nairobi

Samarbejdet med Verdensbanken på det digitale område er en del af den danske TechVelopment-indsats. Et andet skud på stammen i udenrigstjenestens satsning på "teknologisk diplomati" er en såkaldt TechVelopment-rådgiver i Kenyas hovedstad Nairobi. Stillingen skal supplerer teknologi-ambassadøren i Californien og en rådgiver i Kina. Rådgiveren får til opgave at understøtte Danmarks TechVelopment-engagement i Afrika, herunder dialog med afrikanske tech-aktører, indhente viden og agere aktiv sparringspartner, når teknologi skal tænkes ind i Danida støttet udviklingssamarbejde. Det afrikanske kontinent står med den største unge-generation nogensinde, og kan man styrke deres kompetencer inden for den digitale teknologi, gør man dem klar til fremtidens arbejdsmarked.

TechVelopment-rådgiveren blev i marts lanceret i forbindelse med udviklingsministerens møde med unge iværksættere indenfor tech-området i hovedstaden Nairobi i Kenya. ”Jeg ser Danmark som en naturlig partner for Kenya i landets udvikling også på dette område. Derfor er jeg glad for i dag at kunne lancere en regional TechVelopment-rådgiver med base i Nairobi som et nyt, stærkt tiltag på tech-dagsordenen,” sagde udviklingsminister Ulla Tørnæs i Nairobi.

Flere af deltagerne ved dette møde i Nairobi har været oplægsholdere på to møder, som IDA Global Development har haft i januar og et andet sidste år. Jeg kan særligt anbefale disse op to oplæg: Martin Nielsen, CEO, Mdundo (musiktjeneste større end Spotify i Østafrika) på dette link. Johan Juul Jensen, CEO, Mobilized Construction Mobilized Construction omtalt i denne artikel på IDA hjemmesiden.

Flere oplæg fra de to møder ligger på denne underside til IDA Global Development.

I denne blog har jeg tidligere skrevet om et studie, som Udenrigsministeriet fik lavet af blockchain muligheder i udviklingslande. Se dette link.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis afrikanerne er på vej mod 2mia mennesker, så må de også kunne skrabe penge sammen til en IT kyndig. Og vi skal i hvert fald ikke støtte dem, hvis ikke de selv tager ansvar og får befolkningstilvæksten under kontrol.

Stop svineriet med danske skatteyderes surt tjente penge, brug dem i stedet på at udvikle Danmark.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten