opfinderbloggen blog

Dansk produceret rørbærer gør VVS-arbejdet lettere

Illustration: Privatfoto

Opfinder, iværksætter og fagmand Jørgen Thuesen har med hjælp fra en række danske aktører skabt en unik rørbærer og selv startet produktionen op i Danmark. 2click-rørbæreren kom i handel i slutningen af 2014

De enkle løsninger er nogle gange de bedste. Tømrer, arkitekt og opfinder Jørgen Thuesen har udviklet, designet og sat en smart rørbærer i produktion. Den letter arbejdet for VVS-folkene, når de skal sætte vand, varme og gasrør op i nye eller renoverede bygninger.

2Click-rørbæreren er en god opfindelse, der løser et problem på en ny og bedre måde. Opfinderen og iværksætteren er fra Kolding og bor i dag nær Holbæk.

Det er også en historie om at alliere sig med en række danske samarbejdspartnere og vælge at lægge produktionen på dansk grund. Plasten i rørbæreren bliver støbt hos Rika Plast i Hornbæk og stålet standset hos Termax i Rønnede. Distributionen herhjemme er sikret gennem en aftale med storgrossisten A.O. Johansen.

En kompetent mand fra netværket Connect Danmark har hjulpet med at sikre logistik og distribution, og Opfinderrådgivningen, Teknologisk Institut har ad flere omgange rådgivet Jørgen Thuesen om beskyttelsen af hans rørbærer og været behjælpelig med, at Jørgen Thuesen kunne lave de første prototyper af rørbæreren tilbage i 2008 samt beskyttelsen af produktet.

Det kan betale sig at producere den i Danmark

”Vi skal have noget produktion i Danmark, og det skal være konkurrencedygtigt. Det giver forretningsmæssig mening at lægge produktionen af min rørbærer herhjemme. Produktionsomkostningerne matcher fint mulighederne i Kina eller Vietnam. Plast- og stålpriserne er verdensmarkedspriser. Det er de samme maskiner og værktøj, som står her og i Asien, men herhjemme kan en mand passe 5-6 maskiner ad gangen, og derude er de to mand per maskine. Vi er ret gode til at lave plaststøbning i Danmark og bide stål over”, siger Jørgen Thuesen.

Han har erfaringens ret til at lave sammenligningen. Han har boet og arbejdet i Vietnam og sat fabriksproduktioner i gang sammen med virksomheden Barco for Danida-midler, som han har en licensaftale med.

”Det er en god idé, når du udvikler nye produkter, at du kan køre ud og snakke med producenten og sidde over for hinanden og kan kigge hinanden i øjnene. Det giver færre misforståelser. I Vietnam gik det altid bedst, når jeg var derude på fabrikken. På langdistancen var det hele sværere”, siger Jørgen Thuesen.

Qua sine uddannelser har han forstand på at arbejde med ideer, designe dem, bruge værktøj, matricer, sprøjteteknologi og den slags, der gør, at man kan udvikle en fabriksproduktion af et industriprodukt.

Ideen tog fart i 2007 - men så ramte den krisens mur

Vi skal tilbage til 2007, hvor Jørgen Thuesen, der har hænderne godt skruet på som håndværker og har produktforstand som industriel designer, gik og udviklede på de første prototyper af rørbæreren. Han fik lavet 3d-prints på Teknologisk Institut og hjælp til beskyttelsen af produktet hos Opfinderrådgivningen.

Det kom så langt, at Thuesen allierede sig med Opfinderrådgivningen og tog til forhandlingsmøde med en stor dansk sanitetsvirksomhed, som var aldeles tæt på at lave en licens- og produktionsaftale. Men så rejste finanskrisens mur sig og satte en stopper for det samarbejde. I de næste fire-fem år var det ikke til at hugge og stikke i grossisterne på VVS-området, og der blev forholdsvis stille.

”I de år leverede jeg op til et par tusinde prøver på rørbæreren til VVS-ingeniører, som fik dem i 15 mm og efterspurgte flere varianter. Jeg holdt gryden i kog, mens vi ventede på bedre tider”, siger Jørgen Thuesen. I den lange ventetid holdt opfinderen og iværksætteren, der er vokset op i Kolding og bor ved Holbæk, skruen i vandet med de mange prototyper, som blev distribueret i håndfulde til VVS-fagfolkene.

Som han udtrykker det: ”Jeg solgte måske skindet inden bjørnen var skudt for at holde det kørende, men så fik jeg også testet interessen, og det giver god mening nu, hvor vi for alvor går på markedet.”

Grossisterne var ikke optagede af udvidelser

Udfordringen i den årelange ventetid for Jørgen Thuesen har været, at VVS-grossisterne har skåret markant ned på varenumrene og tænkt i besparelser, mens den globale finanskrise tog over. Men i 2012 lykkedes det at få en konstruktiv dialog i gang med A.O. Johansen om det strategiske i at udskille sig fra de andre grossister og samtidig vinde markedsandele hos kunderne, håndværkerne, med et rørbærerprodukt, der gør det nemmere og hurtigere at være VVS-mand.

Det er blevet til en distributionsaftale, som sikrer den aktuelle lancering af rørbæreren på det danske marked, hvor A.O. Johansen tager til sine centre og præsenterer det nye produkt for kunderne. Når tiden er moden, skal den forventede danske succes bruges til at gøre udlandet interesseret.

Jørgen Thuesen har gennem netværket hos Connect Danmark fået hjælp af Michael Staal til at få helt skik på, hvordan rørbæreren kommer bedst ud på markedet.

”Logistik og distribution er løsningen. VVS-markedet er tegnet af få større aktører, og vi har arbejdet på at få en af dem gjort interesseret nok i produktet. Rørsælgeren sælger sig selv, men den skal nå langt nok ud, og vi skal også have det skaleret til udlandet”, siger Michael Staal, der er erhvervsleder/CEO med dansk og international erfaring og i øvrigt har været chef for det danske sejlsportslandshold ved OL i Kina.

Gør det dansk-måden

Jørgen Thuesen synes grundlæggende, det er en gedigen gør det dansk-historie, han kan fortælle.

”Det er jo et helt hold af mange forskellige kompetente mennesker og organisationer i Danmark, som har været med til at forme produkt og forretningsmodellen for 2click. Min fornemste opgave har været at spørge og lytte til svarene samt høre markedet, om det er interesseret i rørbæreren. Det er vigtigt at få sagt i disse år, hvor vi er så fokuserede på, om vi kan holde på produktion i Danmark og diskuterer, om det kan betale sig at gøre det. Det kan det i mit tilfælde”, siger Jørgen Thuesen.

Han har tidligere udviklet en whiteboard-visker med indbygget papirrulle og en adaptor til montering af savkopper på boremaskiner. Det der med at få ideer og udvikle dem, er noget der ruller i blodet. Han har også haft de store overvejelser om at forblive opfinder og bruge licensaftaler som forretningsmodel eller blive iværksætter:

”Jeg lykkedes med at få en licensaftale med Bahco på adaptoren til hulsave og oplevede også, hvor svært det er at sælge en ide. Licensaftalen har givet mig økonomi til at kunne vælge at starte produktion og sælge selv. Jeg gør det dels fordi jeg syntes det er spændende, forhåbentlig vil indtjeningen blive større, jeg har indflydelse og kan pumpe tid og energi ind i processen”, siger Jørgen Thuesen.

Fakta om rørblæreren - http://www.2click.dk/ - 2Click-rørbæreren fås i 12, 15, 18, 22 mm i en række materialer, rustfristål, kobber og poleret rustfristål der passer til forkromede rør. Systemet består af 16 dele, der kan kombineres på forskellig vis men hovedfunktionen er et beslag i væggen og en stål clips, der klikkes fast. Plastikbøsningen gør, at bæreren knirkefrit kan håndtere de udvidelser, som følger når rørene oplever termiske skift fra koldt til varmt

Produktion i Danmark - Teknologisk Institut er, apropos artiklens tema, sammen med Force Technology i fuld gang med innovationsindsatsen Produktion i Danmark. De to GTS-institutter bidrager til at skabe mere dansk produktion. Indsatsen er en resultatkontrakt under Styrelsen for Forskning og Innovation fokuseret på at give små og mellemstore produktionsvirksomheder kendskab til nye teknologier, der kan føre til bedre processer og produkter inden for automatisering, avanceret materiale og procesteknologi samt digitalisering og måling. Læs mere på www.produktiondanmark.dk

Dette er Opfinderrådgivningens blog som ordningen bruger til at formidle historier og budskaber omkring opfindere, opfindelser, idéudvikling og opfinderi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er måske ikke så underligt, at det har været svært at finde købere til produktet, når man ser hjemmesiden.

Det virker simpelthen så dybt uprofessionelt, at man på forsiden, har en video, som er lavet med demo software, man ikke har betalt for. Som potentiel køber, ville jeg da i hvert fald undre mig meget over, at man ikke har betalt for den software man bruger til at præsentere sit produkt, eller i det mindste har brugt 5 min. på google, på at finde noget andet software, så der ikke med store bogstaver står demo ud over hele videoen.

Som køber ville jeg da i hvert fald overveje kraftigt, om resten af virksomheden er lige så uprofessionel i sin tilgang til produktet.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten