projekt globalt bloghoved

Dansk nøglerolle under FN topmøde om grønne jobs og energi

I det nye år får Danmark som EU-formand en central stemme, når verdens stats- og regeringschefer mødes til FN´s "Rio+20"-topmøde. Som finder sted fra den 4. - 6. juni 2012 i Rio de de Janeiro i Brasilien med fokus på grøn økonomi, vækst og fattigdomsbekæmpelse.

Hvis det går godt, kan topmødet få stor betydning for Danmarks fremtid med at skabe flere grønne jobs og fortsætte sin rolle som central eksportør af teknologier indenfor vedvarende energi.

Sigtet er at topmødet vil vedtage de tre målsætninger, som FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, lancerede i november måned i et særligt energi-initiativ om "Bæredygtig Energi for Alle" (SE4All) til at være opfyldt i 2030:

1) adgang til elektricitet for alle (1,3 mia. mennesker er i dag uden adgang til elektricitet og dette tal vil kun falde meget lidt frem mod 2030, hvis der ikke gøres en særlig indsats). I følge tal fra FN er 2,7 milliarder mennesker er afhængig af trækul og anden biomasse - heraf de 85 procent I landdistrikter i primært Afrika og dele af Asien.

2) en fordobling af energieffektiviteten på globalt plan, svarende til at stige med 40 procent (en forbedring på 2,5 procent om året);

3) en fordobling af andelen af vedvarende energi til at udgøre 30 procent af verdens samlede energiforsyning.

Danske ministre får en vigtig rolle for som formand for EU at gå forrest i at overbevise verdens stats- og regeringschefer om at vedtage disse målsætninger. De har god backup fra den danske FN-ambassadør i New York, Carsten Staur, som været meget aktiv i forberedelserne af topmødet i Brasilien. I september var han således sammen med sin norske kollega vært for et møde om udviklingen af bæredygtig energi.

Konkrete målsætninger for bæredygtighed

I februar forventes offentliggjort en rapport fra det Panel for Global Bæredygtighed, som FN's generalsekretær har nedsat. Her forventes som en hovedanbefaling at være om globale bæredygtighedsmål, som skal supplere og styrke de nuværende 2015-mål, når disse skal ny-formuleres for tiden efter 2015.

De ovenfor nævnte målsætninger indenfor energiområdet må siges at være meget konkrete forslag til en ny bæredygtighedsmålsætning, der kan vedtages af verdens regeringsledere i Rio i juni måned.

Grønne jobs bliver et centralt tema under topmødet i Brasilien. FN oplyser, at 2,3 mio. jobs de senere år er blevet skabt indenfor vedvarende energi sektoren. Herunder 300.000 indenfor vindmølle industrien, 170.000 indenfor solceller og ca. 600.000 jobs indenfor solfangere - en stor del i Kina. (kilde FN).

Río + 20-konferencen markerer 20-året for den første Verdenskonference om miljø og udvikling, der i 1992 blev holdt i Rio de Janeiro. Lad et nytårsønske være, at FN topmødet i Brasilien kan sætte øget fokus på bæredygtig energi som et vigtigt grundlag for udviklingen af en global, grøn økonomi, der både er vækst- og fattigdomsorienteret.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis man ser på hvad de "grønne" jobs koster her i vesten, så har de jo ikke en chance i de fattige lande. Det kunne godt udvikle sig til en ny grøn udbytning af de fattige lande, alt sammen selvfølgelig for miljø og bæredygtighed.

  • 0
  • 0

@Svend Ferdinandsen

Det kunne godt udvikle sig til en ny grøn udbytning af de fattige lande

Helt konkret, hvad var den gamle grønne udbytning?

Det er kun positivt hvis landene kan blive enige om en plan, og føre den ud i livet, hvordan kan det give dig bange anelser om ny grøn udbytning?

Når de rige lande udnytter energien bedre, og modner den nødvendige teknologi, som derfor bliver bæredygtig og billig nok til at den kan brede sig til den fattige del af verden, er der så tale om grøn udbytning?

  • 0
  • 0

Når de rige lande udnytter energien bedre, og modner den nødvendige teknologi, som derfor bliver bæredygtig og billig nok til at den kan brede sig til den fattige del af verden, er der så tale om grøn udbytning?

Det er da helt i orden, men jeg tænker blandt andet på elforsyning. Vil man hjælpe dem med at lave kulkraftværker som kan udnytte deres eget kul, eller vil man sætte vindmøller op fordi det skal være grønt, og vi så kan eksportere møllerne?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten