phloggen

Dansk Jubeloptimisme

For en udlænding fra et rationelt samfund må danskerne være utroligt fascinerende mennesker at studere: Magen til jubeloptimister skal man lede længe efter.

Tag en af dagens nyheder her på ing.dk: En akselkasse går i stykker.

Ifølge producentens dokumentation bør det statistisk ikke ske før den danske kongerække er mindst tre gange så lang som nu og da kun under forudsætning af at alle IC4 tog kører max-hastighed i døgndrift indtil da. En tysk analyse siger meget tydeligt at det er et træthedsbrud.

Men den køber jubeloptimisterne hos DSB ikke: "Det var nok bare en påkørsel."

Eller den her fra sidste uge:

En fotograf fra Se&Hør ringer til Nets og siger at transaktioner fra deres IBM mainframe computer bliver lækket til Se&Hør og han giver tre konkrete eksempler de kan bruge til gå efter.

Nahh, siger Nets, vores systemer er helt sikre, ingen grund til at spilde tid på sådan noget vrøvl.

Der er ingen der kan måle sig med Danskerne når det kommer til grundløs eller ligefrem faktastridig optimisme.

Skattevæsnet troede indtil for få år siden at danske rigfolk vitterligt havde råd til det liv de førte, til trods for at de ikke betalte skat. At nogen danskere skulle have skjult formuer i udlandet lød så udansk at de ligefrem ikke reagerede på de tips de fik.

Når man vælger det billigste tilbud man får, er man helt sikker på at få "Verdens bedste tog" og IC4 kontrakten var så "stærk" at det umuligt kunne gå galt.

TDC's nye kapitalgriske ejere ville bruge alle pengene på innovation og bredbånd til Ydre Udby og de ville helt sikkert ikke misbruge deres markedsdominans til at tryne alle andre. (Erstat selv med Dong, PostDanmark, DSB, Nets osv.)

Boligpriserne ville blive ved med at stige med raketfart, så selvfølgelig var der råd til et 200.000 kroners samtalekøkken.

Datatilsynet behøver vi ikke bruge penge på, for de får ikke noget at lave.

Landbrugets lader kan bygges af strå, herregud, det sner næsten aldrig mere.

Selvfølgelig kan et middelmådigt dokumentstyringssystem med nogle få tilretninger løse alle politiets IT-problemer.

Hvorfor spilde penge på vedligehold af veje, broer og kloaksystemer, det virker jo fint ?

Selvfølgelig vil computeriserede valghandlinger være mere sikre end papir og blyant.

Fælles for dette lille udpluk af eksempler er at der var fagfolk med forstand på tingene der overhovedet ikke blev lyttet til.

Ofte blev de bare affærdiget med "det tror vi ikke på" uden at fakta overhovedet kom ind i diskussionen.

Den ene undersøgelse efter den anden viser at Danskerne er "verdens lykkeligste folk" -- nogen burde checke om disse undersøgelser kan se forskel på "lykkelig" og "lalleglad".

phk

Emner : Kompetencer
Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad er pointen med dette indlæg ?

Ja, der er en række eksempler på idiotiske valg vi har foretaget i Danmark ... og ja, vi bør gøre noget ved det. Men jeg er sikker på at vi kan finde masser af eksempler på tilsvarende (gigant) fejl i udlandet (eks: Elektronisk patient journal i England og Berlin lufthavnen i Tyskland).

Dit indlæg kommer lidt til at minde om Carsten Jensen's dommedags beskrivelser af Danmark ...

 • 6
 • 25

Hvad er pointen ?

Jeg læser det som at DJØF-klanen gentagne gange fejler i forhold til at træffe hensigtsmæssige beslutninger. Hvis ikke eksperter og fagfolk er enige med DJØF-klanen, så kan man ikke bruge deres input til noget. Når det så viser sig at DJØF-klanen, tilsidesatte råd og anbefalinger fra fagfolk, og tog fejl, så har alle byttet plads - og ingen kan gøres ansvarlig. Hvem kan give bare ét eksempel, hvor en DJØF'er blev gjort ansvarlig for en fejlslagen beslutning?

 • 30
 • 3

Hvis man sammenholder PHK skriverier med for eksempel Mogens Buelows næsten korrekte fremstilling af gassens udbredelse i Danmark,får man let en fornemmelse af at vort demokrati ingen vegne kommer. Det er temmeligt farligt fordi her er kedeligt. På ca 10 år fik vore sydlige naboer lavet jetflyvning,interkontinentale raketter og kernespaltning uden demokrati. Vi har over en længere periode og med, lavet vindmøller og insulin. Det er svært at forestille sig at den gruppe gale på refshale øen kunne samles om speltbrødbagning og solfangere. Det er et eller andet med at man gerne vil ofre sig for noget spændende (ikke nødvendigvis nyttigt eller rigtigt) hvis alternativet er madudsendelser når tosseren ikke sender ejendomsmæglerdrømme. Mit forslag er atomdrevne isbrydere nord om Grønland.Der hvor Mogens Buelows fremstilling ikke er korrekt,men tendensiøs,er at han undlader at nævne at f.eks NaturgasSyd pamperiet på et vist tidspunkt drev et ølhus med damer eller også var det omvendt nede sydpå for andres penge.

 • 5
 • 4
 

Det er en lang liste med ting som oplagt kunne være gjort meget bedre. Inden det nu kammer helt over med kontrol og procedurer (vi er der ikke helt endnu...) så er det værd at være opmærksom på at en af de ting der har bragt det danske samfund langt er en udbredt tillid mellem danskerne. Hvis man reagerer med de forkerte midler på ovenstående nedbryder man måske denne tillid og det er en dyr pris at betale.

 • 8
 • 1

Jamen vi har OGSÅ taget gode beslutninger, de har måske taget for lang tid, men det ER sket (Danmark er trodsalt stadig et af verdens bedste, rigeste, tryggeste og lykkeligste samfund at leve i).

Eksempler: - vandplaner: Diverse byer i Danmark forbereder sig på katastrofe-regn - Dankortet: Ja, vi har problemer med sikkerheden, som kunne løses, og ja det er en fejl at sælge det til kapitalfondene, men den oprindelige ide gav en meget billig og effektiv betalingsmåde. Synd at det ikke blev gjort til en statslig infrastruktur. - renoveringen af jernbanerne (elektricitet): Vi er igang idag. 30 år for sent, men dog igang. - storebæltsbroen: STOOOR success, som iøvrigt binder landet sammen

Der er sikkert flere historier.

Flere af de ovenævnte ting, er et resultat af demokratiet, som retter tidligere fejltagelser. Det kan man sige er forsent, men det bliver dog gjort.

 • 10
 • 0

Det var bestemt ikke kun DJØF'er der belånte huset helt op til regeringens luftkasteller for at bygge samtalekøkkener.

Det kan da godt väre - men det er lidt for billigt at bebrejde såkaldte "almindelige mennesker" for at de fölger eksperternes dålige råd og korrupte vejledning. Hvad skal folk ellers göre? Man husker hvordan hele mediefladen blev spammet af samtlige "ansvarlige" ökonomer og politikere's budskaber om hvor bäredygtigt det er at ejendomspriserne vokser med en 10-15% mere end lönnen til at betale huslejen med! Kun tosser og negative mennesker var åbent uenige!!

Hvis folk ikke selv kan sätte sig nok ind i komplicerede forhold til at de kan vurdere de råd de bliver givet, men de samtidigt heller ikke kan stole på nogen, så lärer de sig bare at det sikreste er at gå ud fra at alle eksperter I Virkeligheden kun er ude på lave politik, snyde eller at platte penge e.t.c.!?

Det er jo präcis "jeg er blevet snydt för, jeg vil ikke snydes igen"-holdningen som gennemsyrer og forpester mange vigtige diskussioner, for eksempel klimadebatten ...

Det er langt over tiden for at man holder op med at placere ansvaret for alt som går galt på de "beslutningsniveauer" som er dårligst udrustet og har det ringeste datagrundlag til at håndtere det.

I stedet skal man placere det hvor det hörer til, på toppen som bliver ganske rigeligt betalt for jobbet i forvejen og endda har en särlig bonusordning til når det går så galt at der er "konsekvenser"! Mange af dem er tilfäldigvis DJÖF'ere eller har läst statskundskab et stykke tid.

 • 9
 • 3

Hvis vi bare i stedet for Dankortet havde faaet EC-kortet ligesom i Tyskland, Frankrig, Belgien etc. saa ville vi i stedet for et kort der kun kan bruges som haevekort i DK vaere en del af det Pan-europaeiske kortsystem saa vi ville kunne koebe dagligvarer med vores haevekort ogsaa i udlandet.

Dankortet fik vi saa bankerne kunne holde konkurrence ude - det er af det onde.

 • renoveringen af jernbanerne (elektricitet): Vi er igang idag. 30 år for sent, men dog igang.

At vi sjoflede jernbanerne og ikke pudsede en skrue siden sidste gang skinnerne blev lagt ned igen efter en jernbanesabotage under krigen og saa indtil 2014 er en saa beskeden success at den ikke helt fortjener at komme med paa listen. Det er godt vi goer noget nu men hvad med aarene 1945-2014?

 • 5
 • 0

jeg kan ikke komme i tanke om ret meget andet end vores store broer og møbelarkitekterne. Og især de sidste, er jo noget bagud i tiden!

Trumfen er cpr-nr-systemet, som jeg slet ikke tør sætte tal på værdien af!

Men enig: Danskere er (bedst sagt) ganske middelmådige...

 • 4
 • 0

Vi tilpasser os bare.

http://www.version2.dk/artikel/polsag-chef... Når en teknisk chef for polsag godt ved at projektet vil havarere ca. 5 år før det sker, så er han ikke lalleglad. Han har blot tilpasset sig et system hvor store dele af det offentlige system er blevet et stort beskæftigelsesprojekt. Den offentlige sektor har ingen gevinst af at fyre nogen for at sende dem ud i arbejdsløshed. Derfor bliver mange aktiveret ved f.eks. at arbejde på forskellige projekter, som aldrig kommer til at fungere. Det ville være langt mere produktivt at bede dem om at samle tøjklemmer.

 • 4
 • 1

Prøv selv at skrive listen med blot nogenlunde parallelle kloge beslutninger ?

Det er jo et ualmindeligt middelmådigt indlæg, det kunne være fundet på forsiden af Ekstrabladet. Måske har du et problem med at du kun ser dårlige ting i din hverdag (måske bruger du megen tid på at finde fejl i dit arbejde og overfører denne egenskab på dit almindelige syn på verden). Ligesom du kun ser dårlige ting i stort set alt du blogger om? Realiteten er at det er da faktisk en styrke at vi allerede har lavet de fejl, så kan vi jo formentlig undgå at lave dem igen (var det ikke Edison der sagde at hans mange mislykkedes forsøg var hans største succes, for nu vidste han hvordan man ikke skulle lave en glødepære) Hovedsagen er åbenhed og transparens så alle kan se fejlene og påpege dem og her er DK vel ikke det værste sted. Kloge ting? Er beslutningen om at udvide metroen fx klog? Eller er de en flok store ignorante idioter fordi de ikke bygger den helt til Roskilde eller Sorø? Og igen, tror du klippefast på at sarkasme og nedladenhed flytter noget som helst. Hvorfor bruger du ikke din energi og viden konstruktivt og indgår i relationer med beslutningstagerne, hvor du faktisk har en mulighed for at flytte noget. Fx kunne du nedlægge den her blog, og melde dig ind i et parti. Eller lav dit eget parti.

 • 8
 • 4

Men hvad stiller vi op i et samfund, hvor kun 10 eller 15 procent af befolkningen står for væksten, og resten i vidt omfang ikke bidrager til den økonomiske produktivitet? De er arbejdsløse, ansat i offentlige institutioner eller i service- og kulturerhvervene, hvor de genanvender værdi skabt andre steder i økonomien. Og vær så glad for at korruptionen foregår efter reglerne!

 • 2
 • 3

Nu du er igang med omremse problemer og jubel-optimse i danmark:

Dansk enegang med energi-politik - havemølleparker og solcelle tilskudskaos.

Danmarks fattigste er blandt verdens top 1% - og nær 0 i gevinst ved at tage job.

Højeste skattetryk og panisk angst for at røre ved det.

Højt indtag af lykkepiller, mange diagnostiseres med adhd ol. - højt medicin forbrug.

Fagbevægelse der har sejret af helvedes til - og stadig ikke forstået det.

Klatter olie-pengene op, førtids-beskatter pensions-opsparinger, og sparer ikke op i staten til fremtidige pensioner (ifht. demografiske udvikling).

Underskud på hver dansker i statens budgetter.

 • 2
 • 8

Kun 1/3 af de offentlige er læger , sygeplejerske politi osv, altså dem som laver noget der giver værdi. 2/3 er administration

 • 3
 • 3

En af ugens nyheder var, at Danmark kan være stolt over at der pt sælges mange danske virksomheder. Oser dette ikke af jubeloptimisme?

Jeg er lidt på tynd is her, men kunne ikke lade være med at tænke på, at der åbenbart er en masse Quantitative Easing matador-dollars/euro som ikke bare skal ligge i en bankboks, og derfor nu bliver brugt til at købe gode, danske virksomheder. Vi får en masser papirpenge til gengæld for værdifuld know-how og produktions-apparater osv.

Men hvad nu hvis især dollarens værdi fortsætter med at falde og i en ikke særligt fjern fremtid til sidst imploderer og bliver lig nul? Dette er jo ikke noget helt urealistisk scenarie længere (jf. IMF). Har "vi" så gjort en katastrofal handel? Jeg håber, at PHK eller nogle af bloglæserne har en opklarende kommentar.

 • 0
 • 1

En af ugens nyheder var, at vi kan være stolte over at der pt sælges mange danske virksomheder. Oser dette ikke af jubeloptimisme?

Jeg er lidt på tynd is her, men kunne ikke lade være med at tænke på, at der åbenbart er en masse Quantitative Easing matador-dollars (og nu også snart euro) som ikke bare skal ligge i en bankboks, og derfor nu bliver brugt til at købe gode, danske virksomheder. Vi får en masser papirpenge til gengæld for værdifuld know-how og produktions-apparater osv.

Men hvad nu hvis især dollarens værdi fortsætter med at falde og i en ikke særligt fjern fremtid til sidst imploderer og bliver lig nul? Dette er jo ikke noget helt urealistisk scenarie længere (jf. IMF). Har "vi" så ikke gjort en ekstremt dårlig handel? Hvorfor konverterer man fysiske værdier til finansielle værdier i en tid hvor netop fysiske værdier siges at være den bedste økonomiske sikring?

 • 0
 • 1

Men hvad nu hvis især dollarens værdi fortsætter med at falde og i en ikke særligt fjern fremtid til sidst imploderer og bliver lig nul? Dette er jo ikke noget helt urealistisk scenarie længere (jf. IMF). Har "vi" så ikke gjort en ekstremt dårlig handel? Hvorfor konverterer man fysiske værdier til finansielle værdier i en tid hvor netop fysiske værdier siges at være den bedste økonomiske sikring?

USD fortsætter med at falde? (den ligger da forholdsvis stabilt i et "normalt leje"? - overfor DKK/EUR). Hvor siger IMF at USD har stor risiko for værdi lig nul? Selv tror jeg at USD vil stige her fremover og de er godt på vej tilbage...

Her lidt til QE: http://teknisk-analyse.dk/blog/index.php?i...

Vi danskere investerer iøvrigt også rigtig meget i udlandet - danske virksomheder skaber bla. mange jobs der, danske investorerer og pensionsselskaber køber også op i udlandet.

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2014/04/0...

http://www.landbrugsavisen.dk/Landbrugsavi...

Var "fysiske værdier" det bedste sted at sætte ens opsparing i fx. 2006? :-) Hvis du vil sikre mod ragnerok - så er virksomheder nok ikke sagen - der er guld/diamanter nok det eneste?

 • 0
 • 1

Du kan sagtens have ret David. Jeg ved ikke meget om emnet, men forsøger at holde mig orienteret - også med hensyn til hvad der bliver sagt om verdens tilstand udenfor de store kooperative mediehuse. For eksempel Paul Craig Roberts, visefinansminister under Reagan og tidligere redaktør af Wall Street Journal, har en så anderledes udlægning af verdens gang, at jeg personligt ikke kan lade være med at undres over om vi egentlig får et helt sandfærdigt billede af tingenes tilstand: http://www.paulcraigroberts.org/

BRIK landene er allerede begyndt at handle indbyrdes uden dollars: http://www.examiner.com/article/harbinger-...

Er årsagen til, at Belgien i løbet af få måneder har købt amerikanske statsobligationer for 140 milliarder dollars (svarende til ca. 30% af landets BNP, altså ved hjælp af penge kanaliseret under bordet fra USA), at Rusland er begyndt at droppe deres (for 100 mia dollars i løbet af en uge)?: https://www.youtube.com/watch?v=m1vndEG1Za4

Hvad gør vi, hvis Rusland begynder at kræve deres naturgas betalt i Rubler? Hvis efterspørgslen efter dollars falder dramatisk, fordi nogle af verdens største økonomier går egne veje, så vil dollar-vekslekursen vel også uundgåeligt falde dramatisk? Hvor fantastisk er det så at stå med en masser dollars i stedet for gode danske virksomheder?

Med "fysiske værdier" mener jeg andet end papirpenge, boligbobler og tulipanløg ;-)

 • 0
 • 2

..vi skal betale med rubler er russerne nok nødt til at importere varer som de betaler med rubler :)

 • 2
 • 2

Det er ikke et dansk fænomen. Det er et menneskeligt fænomen.

Ja da, når man påstår at politik, jura og økonomi er videnskab, så vil en række projekt med 100% sikkerhed havne i grøften - liste tilføjes nye hver eneste dag.

De nævnte er ikke klassisk videnskab, bruger blot videnskabelig værktøj ved kalkulering af gevinst set overfor risiko.

Politik, jura og økonomi har som nærmeste slægtning religionen. Man bedømmer og fifler sig til et resultat. Fagenes mantra er tilmed direkte kopieret fra bl.a. de ti bud og dogmer i den kristne religion.

 • 1
 • 0

Ja, vi er så tæt forbunde via handel, at samarbejde og fredelig sameksistens virker som den eneste ægte vej frem.

Fredelig sameksistens synes dog ikke at være USAs største eksportvare. Faktisk eksporterer de jo ekstremt meget mindre end de importerer. Hvis store spillere i verden, uden for Vesten, en dag får nok af USA hegemoniske kræfter og snylteri baseret på papirpenge til høj rente, og styrke nok til at gå egne veje, så kommer det inddirekte nok også til at gå ud over os.

Russerne kan jo sælge deres gas til Asien. Mange af deres rørledninger til Europa er alligevel så utætte, at det på lidt længere sigt nok vil kunne betale sig at basere en fremtid på nye gasledninger til Asien. Kina har af miljømæssige grunde stærkt brug for at droppe deres kulkraftbaserede energiforsyning og både kan og vil sikkert godt give en god pris for at foretage dette skifte.

Men tilbage til udgangspunktet for mit første indlæg: er det tilfældigt, at det netop er i disse år hvor QE matadordollars oversvømmer hele verden, at vi sælger virksomheder som aldrig før, og får vi noget af varig værdi for de virksomheder og danske arbejdspladser som vi sælger?

 • 1
 • 0

Jens Toft Ravn Pedersen Man kan ikke købe varer i udlandet for danske kroner. Man kan bytte sig til varer for tjenesteydelser og omvendt og det gælder for alle valutaer. Valutaer er bytteværktøjer der anvendes når man ikke har varer at bytte med Hvis vi importerer for mere end vi sælger må vi optage lån for at dække underskuddet, for lader vi seddelpresserne løbe istedet, falder tilliden til valutaen.

Amerikanerne har måttet gældsættelse sig temmeligt meget for at opretholde kursen på dollaren. Kina har leveret de største lån til amerikanerne, og har derfor meget at miste med en konflikt. Det tror jeg ikke amerikanerne er utilfredse med.

 • 2
 • 2

Da jeg arbejdede med EC kortet var deres sikkerhed elendig.

Var Dankortets sikkerhed meget bedre i slutningen af firserne? Magnetstribe og firecifret pinkode. Jeg er sikker paa man kunne have lavet bedre sikkerhed paa baade EC kort og Dankort hvis det havde vaeret en prioritet.

Det var iøvrigt regeringen der ville holde Visa/Mastercard ude af Danmark og derfor vred armen om på bankerne så de lavede dankortet.

Det sparede danskene for rigtig mange penge de første år.

Jeg har haft et EC-kort i Tyskland - det var ret svaert at skelne fra et Dankort omkostningsmaessigt. Til gengaeld kunne jeg tanke Diesel med det og koebe dagligvarer ind ikke bare i Tyskland men ogsaa i omliggende lande uden gebyrer. Det var da nemt, bekvemt og billigt.

 • 2
 • 0

Men tilbage til udgangspunktet for mit første indlæg: er det tilfældigt, at det netop er i disse år hvor QE matadordollars oversvømmer hele verden, at vi sælger virksomheder som aldrig før, og får vi noget af varig værdi for de virksomheder og danske arbejdspladser som vi sælger?

Hvem er "vi"? Danmark som stat ejer ikke så mange virksomheder (og de som de ejer er vældig dårligt drevet ;-)... man kunne så måske sige at den danske stat er med til at skubbe virksomhederne til udlandet, enten ved udflytning eller salg... (med de ramme-betingelser der er her til lands).

De private som sælger virksomheder har nok mange forskellige bevæggrunde - fx. et godt tilbud. Vil godt garantere at pengene ikke ligger under madrassen og samler støv hvis virksomheden sælges - de bruges på nye virksomheder, aktier eller evt. afbetaling af gæld... tror ikke du behøves at være nervøs for de privates vegne...

Når en stor dansk virksomhed sælges til udlandet - så kan det kortvarigt påvirke den danske krone i positiv retning - da købssummen typisk falder i danske kroner (altså der skal købes en masse danske kroner i valuta-markedet - og sælges fx. usd).

http://borsen.dk/nyheder/oekonomi/artikel/...

"den svenske krone har ligget stærkt gennem en periode, blandt andet drevet af Volkswagens interesse for lastbilfabrikanten Scania og Pfizers iver efter at købe det svensk-britiske medicinalselskab Astrazeneca".

 • 0
 • 0

Hvem er "vi"? Danmark som stat ejer ikke så mange virksomheder (og de som de ejer er vældig dårligt drevet ;-)...

Det meste af udflagningen er trist nok kommet efter at vi (arbejderne) overtog produktionsmidlerne. Danske virksomheder er i al vaesentlighed ejet af pensionsmidlerne fra arbejdsmarkedspensionerne og de private pensionsopsparinger. De Djoef-typer fra Handelshoejskolen vi saa har ansat til at drive biksen har en hukommelse som guldfisk og en tre maaneders horisont saa i stedet for at udvikle produktionsapparat og produkter blev der scoret en hurtig engangsgevinst ved at flytte samme traette produkter til udlandet.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten