Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Bæredygtighedskaravanen bloghoved

Danmarks grønne udstillingsvindue ved Rådhuspladsen

Vidste du, at 180 delegationer fra 50 lande kommer på besøg i Danmark hvert år organiseret af 'State of Green'? Vel at mærke med det formål at besøge danske virksomheder og offentlige institutioner, som fremviser de danske bud på bæredygtig energi- og miljøteknologi.

'State of Green' har satset på hjemmesiden, hvor folk ude i verden finder 1.400 grønne løsninger og eksempler fra Danmark. Disse kan især bidrage til verdensmålene 6 (Rent vand og sanitet), 7 (Bæredygtig energi), 11 (bæredygtige byer og lokalsamfund) og 13 (klimaindsats).

Med Bæredygtighedskaravanen besøgte vi 3. april 'State of Green', som ligger på den fornemme adresse ved Dansk Industri (DI) på Rådhuspladsen i København.

Ulrik Søndergaard fra State of Green viste nogle powerpoints, hvor den store sællert er Danmarks succes med at afkoble CO2-udledninger, energi- og vandforbrug fra stigningen i bruttonationalproduktet (BNP). Hvor BNP siden 1980 er steget med 90%, er forbruget af energi kun stedet 4% og vandforbruget er ligefrem faldet 42%. Det er bl.a. sket gennem en markant effektivisering af forbruget af energi og vand. Som et særligt godt eksempel blev nævnt Aarhus Vand ift. effektivisering, der gavner både klimaet og forbrugernes penge.

'State of Green' prioriterer en kobling mellem firmaer i Danmark og omverdenen indenfor "smart, green, liveable cities", forvaltning af vand, vedvarende energi samt at fremme cirkulær økonomi.

Illustration: State of Green

Udbredelse energiløsninger

Hans Peter Slente fra DI Energi fortalte om at fremme bæredygtige energiløsninger internationalt. Energiteknologi udgør 11% af den danske eksport, hvilket gør, at Danmark ligger nr. 1 blandt EU-landene. Slente nævnte også et myndighedssamarbejde, hvor der er placeret rådgivere på danske ambassader i 14 lande (Tyskland, UK, USA, Holland, Sydkorea, Kina, Vietnam, Indonesien, Indien, Ukraine, Tyrkiet, Etiopien og Mexico). Der er også Danish Cleantech Hub i New York, Shanghai og München.

Danmarks store fodaftryk

Hvor Danmark ligger helt i top på reduktion af energi- og vandforbruget, var der en god dialog under Karavanens besøg om hvor Danmark ligger blandt de dårligste i verden. Der blev fra mødedeltagerne peget på WWF's analyse fra 2018, hvor Danmark lå helt oppe på en 9. plads på ranglisten over alle verdens landes forbrug og økologiske fodaftryk. Hvis alle i verden levede som danskerne, havde vi brug for hele 4,2 jordkloder. Dvs. at Danmark allerede fra slutningen af marts måned overforbruger ressourcer og nedbryder vores økosystemer de resterende 8 måneder af året. Der gøres alt for lidt for verdensmål 15 (Beskyt, genopret og støt bæredygtig udnyttelse af økosystemer og af skove, bekæmp ørkendannelse, stands jordforringelser og tab af biodiversitet).

Det blev til en god diskussion med oplægsholderne fra DI, State of Green og Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI). Direktør Henrik Garver pegede på det store potentiale i at effektivisere byggesektoren og styrke et marked for energieffektiviseringer. Der var ros til State of Green for at organisere den danske stand ved klimatopmøder (COP21 i Paris, COP23 i Bonn og COP24 i Polen). Det blev foreslået at gøre noget lignende ved det kommende internationale topmøde om biodiversitet, COP15, som bliver afholdt i Beijing i 2020. Her skal verdenssamfundet vedtage en ny action plan til at afløse den fra 2010 i Nagoya, som langtfra er blevet opfyldt.

Baggrunden for State of Green

'State of Green' blev stiftet i 2008 i forbindelse med COP15 og er et dansk, offentlig-privat partnerskab, der sætter fokus på globale klima- og miljøudfordringer. Formålet er at markedsføre den officielle danske målsætning om at skabe en grøn vækstøkonomi. På denne måde fungerer State of Green som Danmarks nationale, grønne brand og som samlingspunkt for danske bæredygtige løsninger inden for energi, klimatilpasning og miljø.

State of Green er ejet af den danske regering og fire erhvervsorganisationer: Dansk Industri, Dansk Energi, Landbrug og Fødevarer og Vindmølleindustrien.

Med hjælp fra Industriens Fond indviede 'State of Green' i 2013 'House of Green', som er et kontor-, udstillings- og mødefacilitet, hvor grønne danske løsninger kan præsenteres for internationale kommercielle og politiske beslutningstagere. I 2018 bevilligede Industriens Fond yderligere 3,6 mio. kroner til indretning og formidling.

Denne blog er skrevet af Hans Peter Dejgaard, som repræsenterer IDA Global Development i IDA’s Bæredygtighedskaravane.

Illustration: MI Grafik

This document has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of The Sustainability Caravan and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union.

Katrine Vestergaard Petersen er er medlem af IDAs Bæredygtighedskaravane, som har denne hjemmeside: https://universe.ida.dk/baeredygtighedskaravanen/
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først