projekt globalt bloghoved

Danmark får straffet forbrydere i Guatemala

Rettighedsbaseret tilgang praktiseres på fornem vis i Guatemala, hvor Danida støtter Den Internationale FN-Kommission mod straffrihed.

For tiden foregår mange diskussioner om, hvad det betyder i praksis at arbejde med ulandsbistand, der er "rettighedsbaseret" (rights-based approach). Noget som får fremtrædende placering i den nye Strategi for Danida, som udviklingsminister Christian Friis Bach har sat sine embedsmænd til at skrive på i disse dage.

  1. marts afholder Ulandsfagligt Selskab (IDA) et møde med titlen: Rettighedsbaseret udvikling - hvad er det i praksis?

Jeg skriver dette fra Guatemala, hvor der findes et unique eksempel på at få forbrydere straffet. Her støtter Danmark via Danida den Internationale FN-Kommission mod Impunitet (straffrihed) - kaldet CICIG på spansk.

Den triste baggrund er, at der hvert år begås cirka 6.500 mord i Guatemala. I landets hovedstadsregion findes verdens højeste mordrate med ca. 80 mord per 100.000 indbyggere. Til sammenligning ligger Danmark på 0,9.

Kun 3% af disse ca. 6.500 årlige mord i landet opklares. Det er rystende lidt. Guatemalas eget retsvæsen og politi er notorisk berygtet for deres ineffektivitet.

International CICIG kommission CICIG

Som noget internationalt set usædvanligt, underskrev Guatemalas regering i 2008 en aftale med FN om at oprette den Internationale FN-Kommission mod Impunitet (straffrihed). Dens mandat er at undersøge organiseret kriminalitet samt medvirke til kapacitetsopbygning i de statslige efterforsknings- og retssystemer.

CICIG har udvalgt 27 sager med høj profil, som de har sat meget dygtige efterforskere fra Latinamerika til at gennemgå tilbunds. Dette har ført til langt bedre beviser til at fremvise i retssager.

Blandt disse sager af stor betydning er sagen mod tidligere præsident Alfonso Portillo og ministre og ledende embedsmænd i hans regering, hvor CICIG har beviser for at de har stjålet 120 mio. quetzales (ca. 100 mio. kr.).

En anden sag handler optrævlingen af en en hemmelig struktur inden for Det Nationale Politis ledelse, som stod bag alvorlig korruption og kriminalitet. CICIG fandt beviserpå, at lederen af det nationale politi bl.a. stod bag røveri af 700 kilo kokain til en værdi af over 100 millioner kr.

Omkring 1.700 politifolk og 6 dommere er blevet fyret som følge af CICIG undersøgelser.

Og endelig den internationalt kendte sag om Rosenberg, som i en video optagelse beskylde landets præsident Colom for at stå bag sin egen død. Forinden havde Rosenberg indspillet sin berømte video, hvori han beskylder Guatemalas daværende præsident Álvaro Colom for at stå bag drabet - hvilket svækkede præsidenten i flere måneder. Indtil at CICIG fremlagde beviser for, at Rosenberg selv havde hyret lejemordere til at dræbe sig selv. Et drama hvor virkeligheden er mere dramatisk end en film.

De meget dygtige eksperter i CICIG arbejder naturligvis også med at forebygge, at denne lovløshed fortsætter i Guatemala. De har sammen med regeringen formuleret en række love, som parlamentet har vedtaget for at modvirke den organiserede kriminalitet. Ligesom der gøres en indsats for at fremme en åbenhed og bedre udvægelse af dommere samt at de bliver bedre uddannet.

Ny minister redder Danidas program

Danmark har siden 2008 givet 9 mio. kroner i støtte til CICIGs arbejde mod staffefrihed. Hvilket kun er en lille del af de godt 100 mio. kr., som 16 lande er gået sammen om at betale til denne indsats hvert år. Det er et fantastisk eksempel, som FN forhåbentligt også kan bruge andre steder i verden.

I marts 2010 meddelte tidligere udviklingsminister Søren Pind, at Danida skulle udfase sin bistand til Latinamerika. Denne beslutning blev heldigvis omgjort af den nye minister, Christian Friis Bach, som netop har afsat 50 mio. kr. til en fortsættelse af et regionalt program for menneskerettigheder i Mellemamerika (men desværre ikke miljøprogrammet).

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten