Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
expedition ellesmere 2019 bloghoved

Dagbog: En nedlagt isbjørn og ekspeditionen begynder

Expeditionen er nu på vej med snescootere mod nord fra Grise Fiord. Trackingen på satellitkortet foregår med Garmin inReach Satellite Communicator Illustration: Privatfoto
Den unge fanger til venstre i billedet. Illustration: Privatfoto

En ung fanger fik den 1. april om aftenen skudt en isbjørn.

Han var på vej ud for at skyde harer sammen med sin kæreste, da han så bjørnen komme gående mod byen. Han kørte hjem og hentede sin riffel og sin far, som hjalp ham med at få stoppet bjørnen, så han kunne skyde den. En ikke særligt gammel, men ganske velnæret hanbjørn.

Det var den unge fyrs anden bjørn - den første skød han, da han var 15 år.

Hans far og farfar samt storebror hjalp med at flænse denne kongen af Arktis. Skindet bliver brugt til de varmeste bjørneskindsbukser til den unge fanger eller han sælger det for 5.000 can dollars. Kødet bliver spist.

Vores guide Terry gennemgik i eftermiddags ruten med os. Illustration: Privatfoto

I går den 2. april, fik vi pakket grejet ned, og købt det sidste mad. Det er en hårdt presset butik, og hylderne var igen næsten tomme. Selvom den skulle være åben på alle hverdage, så var der alligevel lukket i dag, men det var jo også godt vejr :-)

Terrys kammerat og hjælper Olaf, hvis far var dansker, åbnede butikken og så kunne vi handle det, som var muligt. Han er en utroligt hjælpsom fyr, og mægtigt flink.

Klar til afgang

Senere fik vi pakket slæderne, der skal trækkes af snescooterne, og sidst på eftermiddagen gennemgik Terry ruten med os.

De næste 4-5 dage kører vi sammen med dem, og vi kommer godt rundt - bl.a. til en forstenet skov, som Vibe har skrevet om i sin dagbog.

De sætter os af ved sydvestpynten af Axel Heiberg Island, og så klør vi på med at finde varder.

Jeg vender tilbage, når jeg igen får mulighed for det, men måske er det først om en uges tid.

Anders 3. april 2019

Anders Bilgram er uddannet akademiingeniør, AUC, januar '90. Ansat v. Ingeniørhuset i Aalborg 1991-1997. Medlem af Eventyrernes Klub. Har ledet Dansk Nordvestpassage Ekspedition 1993-95 og Polarpassage 2000 Expedition 1999-2008. Siden 2009 indehaver af destilleriet Nordisk Brænderi.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten