Da solen tog en bid af månen

Jesper Elvig-Jørgensen fra Virum har gjort mig opmærksom på en interessant artikel i dagens udgave (7. sept.06)  hos en af vore virtuelle konkurrenter berlingske.dk. ”Det er vist ikke en ingeniør der har skrevet artiklen, men måske kan du få noget sjovt ud af det”, skriver han. Der er overhovedet ikke nogen som helst grund til at lave sjov med denne sørgelige historie. Det klarer den udmærket selv. Derimod kan vi tilbyde en gættekonkurrence. Læs artiklen og svar på følgende: Er det en solformørkelse eller en måneformørkelse, artiklen handler om? Nå, nej, solen er vel gået ned kl. 20.50 i aften. Men er det mon solen, der dækker for månen, under en måneformørkelse, eller er det månen der dækker for solen, og hvor kommer for resten jorden ind i billedet, når man vil kunne se ”solen tage en bid af den øverste del af månen”?  Her kommer den uforglemmelige artikel, hvis forfatternavn redaktionen har været så venlig at udelade (klip:)

Indhug i månen i aften

Udendørsentusiaster har i aften mulighed for at se et naturfænomen af de sjældnere, når månen i nogle timer delvis dækkes af solen. Hvis man vil se med skal man befinde sig med frit udsyn i øst-sydøstlig retning kl. ni minutter i ni i aften. Der er tale om en delvis måneformørkelse, som opstår to gange om året men langt fra altid kan ses fra Danmark. Sidste gang man kunne se et lignende fænomen herhjemme var i marts måned. Men her var kun tale om en halvskyggeformørkelse, som ifølge Michael Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetariet var knap så spektakulær, som den man vil kunne se i aften. I modsætning til ved en total måneformørkelse vil man ikke kunne se månen antage den orange farve, som når solen helt dækker. I stedet vil man over en periode på nogle timer kunne se solen tage en bid af den øverste del af månen. Det helt store show i genren - en total solformørkelse - kan man næste gang opleve i 2008 i det nordlige Grønland. Ifølge Michael Linden-Vørnle bliver folk der én gang har oplevet en solformørkelse ofte så grebet af det, at de siden rejser jorden rundt for at se det igen. De bliver, mener han, "bidt af en gal solformørkelse". Sidste gang vi havde fornøjelsen herhjemme var i 1950erne og næste gang er om ca. 100 år. Måneformørkelse opstår, når månen og solen står på linje, og når det punkt hvor de skærer hinanden samtidig er nul.


Navnlig den sidste sætning lader vi lige stå et øjeblik. Lynch

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Pokkers osse! I skal vide, at den kreative artikel, som jeg har klippet direkte ind fra berlingske.dk herover, desværre på et eller andet tidspunkt i løbet af dagen blev skriftet ud med en ret kedsommelig redegørelse for de faktiske forhold i forbindelse med måneformørkelsen. Jeg gætter på, at den håbefulde journalistelev, der havde fået lov at svinge sig så ubehjælpsomt op i himmelrummet, straks er flyttet fra stofområdet astronomi til det langt mere kreative astrologi, hvor præcision nærmest er en hindring for succes. Vh. Lynch

  • 0
  • 0

Vørnle vrøvler! ;-) Sidst vi havde total solformørkelse i Danmark var  1851, men det kan tænkes at Mikael Linden-Vørnle tænker på solformørkelsen den  30. juni 1954. Dén var total nord for en linje fra Oslofjorden til Kalmar og videre ind over Balitkum. John

  • 0
  • 0

Her har vi jo forklaringen! Det er jo derfor, vi registrerer alle disse klimaforandringer. Solen er nu kommet så tæt på Jord-Månen-systemet, at den allerede har taget en bid af Månen. Tror pokker her bliver så varmt!To spørgsmål presser sig på:1) Hvornår kan vi forvente, at Månen er spist helt op?2) Hvornår begynder Solen at tage bidder af Jorden?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten