Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

CRES løse ende

Jeg skrev om CRES farvelfest i mit forrige blogindlæg, men jeg bliver nødt til at påpege en løs ende.

I Italien, Spanien og Portugal bor der idag noget der ligner 110 mio. EU borgere, der alle har ret til arbejdskraftens frie bevægelighed.

I Danmark og Sverige bor 15 mio. EU borgere, med samme rettigheder.

Italien og særligt Spanien og Portugal bliver overhovedet ikke sjove steder at leve med 2-6 graders global opvarmning og landbrug kan man stort set glemme alt om.

Danmark og Sverige vil få noget der ligner Europas bedste forhold for landbrug og opholdsvejr.

Den hidtil ubrugte flertalsform af "Folkevandringstid" kan blive meget relevant.

Men ikke hos CRES.

Det nærmest man kommer denne problematik, er bisætninger om at der vil blive stillet større krav til landbrugets produktivitet.

Hvor meget større krav kan nemt regne på:

Hvis bare 1% af borgerne i de tre middelhavslande beslutter sig for at tage til Danmark, får vi en million nye naboer, hvilket rundt regnet bliver til et helt København mere end vi har idag.

Efter alt at dømme er denne folkevandring nordpå for længst begyndt:

Illustration: Privatfoto

Jeg ser et klart behov for mere forskning.

phk

Poul-Henning Kamp er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

https://www.facebook.com/permalink.php?sto...
overskrifter derfra:

DECELERATING GLOBAL POPULATION GROWTH WITH FINAL PEAK NOW IN SIGHT

RURAL POPULATION HAS PEAKED AND WILL DECLINE.

GLOBAL FARMLAND HAS PEAKED AND WILL DECLINE

THE LONG TERM TREND IN REAL SOFT COMMODITY PRICES IS DOWN.

Landbrug er ca. 3 gange så effektivt som i 1960'erne (bruger 3 gange mindre areal for at dyrke samme output). Kreativitet (og den store værditilvækst) sker mest i storbyerne i dag (formentlig ikke en speciel god ide at købe landbrugsjord)

Danske fødsels-rater ser ikke helt så gode ud pt.

Kunne forestille mig at meget mere IT arbejde bliver distance-arbejde (og meget andet også) - så formentlig mindre afhængig af at være et bestemt sted fysisk.

 • 2
 • 0

Det er godt spottet, at global opvarmning ret sandsynligt vil medføre folkevandring nordpå. En særdeles relevant problemstilling, der bør forskes i.

Til gengæld mangler dine grafer noget for at kunne bruges til bevis for øget tilvandring: Kurver for andre lande. Hvis kurverne for tyskere, englændere, svenskere m.m. ser tilsvarende ud, er de mere et udtryk for øget mobilitet end for at folk i syd opgiver deres landbrug.
Tilsvarende bør også ses på dansk udvandring til de samme lande.

 • 8
 • 0

En stor del af "folkevandringen" fra syd-europa til DK er universitetsstuderende/-uddannede. Dém kan jeg ikke helt se det store problem i at vi får. Og ligefrem ekstrapolere fra at vi modtager nogle højtuddannede fra sydeuropa, og til decideret flygtningestrøm pga. svigtende landbrug - dén er noget søgt. Som IT-mand er jeg skuffet over, at du overhovedet har draget parallelen. Selvfølgelig er der ingen sammenhæng.

 • 7
 • 0

Ja og der har været en finanskrise der ramte landene hårdt. Man skal nok passe på med at konkludere for meget på graferne. Men klimabetinget udvandring kan bestemt forekomme, afhængigt af de muligheder der eksisterer når det rigtigt slår igennem.

 • 3
 • 0

Hej PHK

Kan du ikke lige poste grafen, justeret for udvandring til de same lande?

Den er lidt mere interessant. Den viser en bevaegelse der startede foer finanskrisen og tager selvsagt hoejde for at bevaegelserne kan gaa begge veje.

Mvh
Peter

 • 5
 • 0

Hej PH

Jeg kan ikke forklare hele stigningen fra de to nævnte lande, men det er vel relevant at ihukomme, at der fra 2009-2010 stykker er blevet bygget Metro i KBH, hvor hovedentreprenøren er Italiensk og en af de store underentreprenører er (var) Cinterex fra Portugal...

Selv om Cinterex er blevet sparket hjem pga. uorden i ansættelsesforholdene, så er der stadig mange portugisere på projektet.

Der kan således være en specifik årsag til de seneste ca. 5 års tilflytning, og kun i mindre grad tale om en generel tendens.

Mvh John

 • 8
 • 0

Så længe vi er nede i så små tal, skal der ikke mange projekter eller ændringer i optag på uddannelser til at forklare stigningen. Eller forringelse af offentlige ydelser, øgning af skatter o.s.v. i hjemlandet.
Vi taler trods alt kun om en stigning på ca. +400 for Portugal, +1.200 fra Spanien og +1.400 fra Italien per år over 14 år.

Er der i øvrigt tale om indvandring eller nettoindvandring? Det er yderst relevant at få med.

 • 0
 • 0

der mangler vel også lige de ca. 1000 som udvandrede fra Danmark til Italien i 2014 (jvf. Danmarks Statistik). Vi er endnu meget langt fra en situation, hvor klimaændringer skulle motivere italienere til at flytte til Danmark. Sommeren 2014 var så kold, at det var noget nær umuligt at dyrke basilikum i Norditalien (basilikum kan ikke tåle temperatur under 14C).

 • 3
 • 0

der mangler vel også lige de ca. 1000 som udvandrede fra Danmark til Italien i 2014

Der er meget stor aldersforskel på indvandring og udvandring.

Som andre ovenfor har været inde på, er det i stort omfang unge mennesker der søger nord på men tilsvarende er det overvejende (snart-)pensionister der drager syd på.

"statistik-banken" hos Danmarks Statistik har masser af talmateriale der kan rodes videre med og det burde nogle forskere give sig til at gøre.

 • 2
 • 3

http://www.tveast.dk/artikler/politi-maatt...

Politi måtte eskortere konfirmationskortege efter stenkast
Fredag måtte politiet køre ud og hjælpe en konfirmand i nordbyen i Slagelse. Konfirmanden kom kørende i en gruppe af Harley Davidson motorcykler, da unge på Kierulffsvej begyndte at kaste sten efter dem.

Kierulffsvej er en muslimsk bydel i Slagelse

Det skyldes nok tonen i debatten.

"Det er klart at det provokerer i det kvarter. Sådan en kortege viser jo en velstand som de unge mennesker aldrig vil komme i nærheden af og så til en kristen handling. 2 ting som er provokerende i deres verden. Vores tiltagende ulighed fremprovokerer det. Førhen var det noget man hørte om i udlandet, men disse tider er også fundet til os."

"Muhammed Kara · HHX, Selandia Slagelse
Ja for hvis der ingen muslimer var i Danmark, havde de været fri for alle problemer... hahaha kan kun grine af jer

For det første, vær lidt kritiske, hvorfor skulle de køre gennem nordbyen?? jeg siger ikke, at hvad de unge gør er rigtigt, fordi det er respektløst, men sæt nogle spørgsmålstegn inden i begynder at åbne munden, i ved ikke engang hvad der skete, og hvem det var?

For det andet, hvem tror i, at i er siden i kan sige, de skal rejse hjem til deres lorteland?? Lorteland.. hmm det er de steder i rejser hen med jeres børn, som ser frem til at tage derned igen ;)
og hvad får jer til, at tro, at i skal bestemme om de skal være her, eller ej.. du ejer din grund, ikke "
dit" land..."

 • 0
 • 1

Hvad så PHK?

Er det "den "ulovlige" krig i IRAK, "tonen i debatten" eller "ekskluderende grisedanskere ved kakkelbordene", der er skyld i stenkasteriet?

Bortset fra at de jo bare skulle være kørt udenom den lokale afdeling af Mellemøsten.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten