projekt globalt bloghoved

COP22 fremmer klima-venlig teknologi

På COP22 klimatopmødet i Marokko har den danske regering netop meddelt, at der er afsat 11 mio. kroner til udviklingslandenes brug af klimateknologi. Konkret skal disse penge gå til teknologicentre kaldet ”Climate Technology Centre”.

Et af 11 centre i verden ligger i FN-byen i Nordhavn i København. (Climate Technology Centre & Network CTCN), der ligger i de forskellige verdensdele. Formålet med et sådant center er at stimulere teknologi-samarbejde og at forbedre udvikling og deling af teknologi til udviklingslande i overensstemmelse med landenes behov og prioriteter. CTCN assisterer udviklingslande med at bygge eller styrke deres kapacitet til at forberede og implementere teknologiprojekter, og at få gavn af delingen af viden om teknologi.

I FN byen i Nordhavn i København drives klimateknologicenteret af FN’s Miljøprogram (UNEP) i samarbejde med DTU. På linje med DTU deltager 230 teknologi institutioner rundt om i verden i arbejdet i de 11 centre. Disse mobiliseres, når et udviklingsland kommer med en forespørgsel om viden og rådgivning. Af centrets årsberetning fremgår, at CTCN lavet 150 konkrete ydelser til 60 lande og at tallet er stigende (de 11 centre får i gennemsnit to forespørgsler pr. uge).

Fra Mali i Vestafrika anmodede om rådgivning til at fremme grøn økonomi med climate-smart agriculture and renewable energy, hvor centret er kommet med forslag til technology og muligheden for private investeringer i "solar-powered fruit and vegetable drying and storage facilities."

Rådgivning er også givet til Bhutan med at fremme "low-carbon transport through the use of intelligent transport system." Centret organiserede en workshop, så Bhutan kunne lære fra erfaringer fra Thailand på dette felt.

Mange lande spørger til "early warning systems", som f.eks. den Dominikanske Republik med "Putting a community‑based early warning system in the pocket of Santo Domingo’s residents" (side 26 i årsberetningen).

Teknologi mekanismen i Paris aftalen

Der forhandles i disse dage under COP22 i Marokko om at videreudvikle de rammer omkring teknologiudvikling, som er formuleret under COP21 Paris aftalen med henblik på at udbrede klima-venlig teknologi. Herunder om teknologi mekanismen, som får øget betydning nu, hvor Paris aftalen netop er trådt i kraft d. 4. november (gået imponerende hurtigt at få den nødvendige tilslutningen siden dens vedtagelse i Paris i december sidste år). Det igangværende COP22 møde foregår i Marrakech i Marokko fra d. 7 til 18 november.

Paris aftalen har i artikel 10 en langsigtet vision om betydningen af teknologiudvikling og -overførsel med henblik på at øge modstandsdygtigheden og reducere CO2 udledningerne. Det slås fast, at dette skal ske via teknologimekanisme, der henholdsvis omfatter ’Technology Executive Committee’ (TEC) og henholdsvis ’Climate Technology Centre and Network’ (CTCN).

Her kan du se en 4 min 40 sek. video, der præsenterer teknologi mekanismen (klik denne link).

Kobling til finansiering

Paris aftalen fastslår, at der skal ydes finansiel støtte til udviklingslande med henblik på teknologiudvikling- og overførsel. Det fremgår også, at landene frem mod aftalens ikrafttrædelse i år 2020 skal færdigforhandle de nærmere detaljer i teknologirammen samt retningslinjerne for en periodisk vurdering af effektiviteten og tilstrækkeligheden af støtten til Teknologimekanismen

Paris-aftalen vedtog, at de udviklede lande forpligter sig til frem til 2025 at fortsætte deres mål (som var en vedtagelse fra COP15 i København) om årligt at mobilisere 100 mia. US dollars i klimafinansiering fra offentlige og private kilder. Dvs. at der er tale om meget store beløb. Forhåbentlig kommer en pæn andel af disse penge til at gå til teknologi, som kan hjælpe fattige lande med at klare klima tilpasningen og høste gavn af ny teknologi.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten