3D print bloghoved

Consumer Electronics Show i Las Vegas 2015 er igang.....

Når man stiger af flyet i Las Vegas, efter en lille times rejse fra Silicon Valley er der flere ting der møder en, som lidt af en overraskelse. Muligheden for at tage to veje fra rulletrappen til enten EXIT eller LIQUOR STORE er den første, den næste er: hvad laver de ca. 160,498 (2014 tal) andre personer i denne ørken by, i lige netop denne uge?

Illustration: Privatfoto

Det kendte Las Vegas skilt i en tilpasset udgave der er Ing.dk og læsere værdige

Las Vegas er fyldt med lys, lyd, biler, mennesker og i denne uge ca. 160.000 tech geeks på CES2015

Den korte historie er at de alle er kommet for at se det seneste indenfor områder som wearables, 3D printing, Connected Homes / Cars, gaming, TV skærme, gadgets og meget mere. Parrallelt med hele det udstillings område, der dækker både Las Vegas COnvention Centre, samt flere af de større hoteller, ligger der mere end 85 konferencer, der alle omhandler markeds potentiale, trends, innovations hubs mm. omkring produkterne. Kombinationen af at SE det seneste og at HØRE hvad folkene bag ser af muligheder i markedet er hvorfor at CES anno 2015 stadig har sin berettigelse!

Jeg vil i de kommende dage dække lidt på bloggen omkring trends indenfor IT tech relaterede emner, herunder 3D printing, som er spået en fordobling af stande plads, ifht sidste år….som igen var en fordobling af året før. Denne radikale udvikling er hvad de på Singularity University på NASA i Silicon Valley kalder for en “eksponentiel teknologi”!

Den sociale netværksdel af CES er det altafgørende…der bliver delt visitkort, connected på LinkedIn og udleveret plastic poser og brochurer samt kuglepenne. Det er som om at flere tidsaldre mødes her i Las Vegas i disse dage…..stay tuned for mere info!

Samtlige store nyhedsmedier er på banen med alle kanaler og live tv samt blogging fra CES2015

2 CEOs og 1 historie

Samsungs Electronics amerikanske CEO/President Boo-Keun Yoon bragte emnet omkring “åbne platforme” på banen, fra starten i hans keynote. Fokus på at “Internet of Things (IoT)” har mange ting der skal connectes, her er åbne APIer og kompatabilitet vigtigere end nogensinde før. Han begrunder det med at markedet er SÅ stort, at der er plads til alle. Det der vil give det største løft for det samlede marked, er at kunden føler at de for alvor er i centrum med deres hyper connectede apparater.

Samsung lover at 100% af deres forbruger elektronik er Internet of Things klar om fem år, altså i 2020 - et udsagn der vakte jubel i salen blandt os 2600 tilhørere, hvor yderligere 2-3000 måtte afvises ved døren.

Dagen efter var det Intel CEO Brian Krzanich der stod på keynote scenen i Palazzo ballroom, som igen var fyldt til bristepunktet. CES teamet og amerikanere generelt er gode til at sætte scenen for når noget “stort” skal ske, jf. mange af Steve Jobs’ keynotes og de berømte ord “oh, and just one more thing…..”. Intels CEO løftede sløret for mange releases på CES denne dag. "Intel Inside” har i mange år været Intels slogan, og på scenen under CES blev der bygget meget op omkring produkterne som Intels chips, kameraer og anden teknologi i virkeligheden “driver frem” og muliggør via højere hastighed, lavere pris, mindre størrelse og især større integration.

Intels bud på en 3 faset tilgang til den "næste store bølge", drevet af computer kapacitet tilgængelig, connectivity og "bærbarhed" - den sidste har MEGET fokus på CES2015

For at understøtte udsagnet om de store samarbejdspartneres interesse i at være “Intel Inside” havde Intels CEO bla. inviteret den nuværende President og kommende CEO for HPs Personal and Printer Systems, australske Dion Weisler med på scenen. Med sig havde HP deres nye Multi Fusion Jet 3D printer som er Intel Inside. Endvidere viste HP også deres helt fantastiske interaktive platform, Sprout, der gør brug af Intels RealSense kamera. Kameraet opererer i 3D og ikke kun i 2D. Scanner med lethed rummelige objekter ind i vores digitale liv. Jeg spår platforme som disse en afgørende rolle i såvel skoler samt familier der igen får “noget at samles om” i det digital - fysisk leg nu smelter sammen.

Video der viser HP og Intel features i kommende produkter, inkl. Sprout og RealSense kameraet….ret sejt udstyr for både ung savel gammel

Intels CEO, Brian Krzanich viser RealSense kamera live på CES2015 - del har idag lanceret en tablet til 399 dollars med RealSense kameraet (som faktisk består af 3 stk kameraer)

Dominerende produkter på CES2015

Med flere end 3000 udstillere af alt lige fra 2 folk der sælger iPhone covers til Samsungs stand med mere end 100 medarbejdere er der ikke tale om en gennemsnitlig stand størrelse. Opdelingen i 5 messeområder, spredt over det meste af Las Vegas siger igen noget om den overordnede størrelse - et KÆMPE område!

Droner

Med muligheden for at overvåge store områder, og tillige udføre arbejdsopgaver over længere rækkevidde, så er droner tydeligt på vej ind i mange industriers "nye dagligdag”. Filming fra luften er bare en mulighed, med levering af varer til mere øde egne, samt transport af svært håndterbart material var bare nogle af de brugssituationer jeg ser på CES for dronerne.

Interaktion med droner der via RealSense kamera undgår forhindringer som de opstår - her spiller Intels CEO Dron tennis med udviklerne, på CES2015

Video af hvor interaktive og selv-guidede dronerne er ved at være. På videoen er det faktisk Intels RealSense kamera der muliggør “selv-navigationen” for dronerne. De får udstukket et start og slut punkt, og må selv komme igennem forhindringerne derefter…..vha. 3D RealSense teknologien - se selv:

Droner på selvstændigt forhindringsløb på CES2015

Bærbare fitness og sundheds trackere

Lige fra simpel puls til hele registret af målbare indikatorer i og omkring den menneskelige fysik, er disse gadgets på CES i et meget stort antal! Prisbillige modeller i mange farver og smart watches der ud over sundsheds trackere i virkeligheden dublerer i rollen som din forlængede arm til vores smartphones. På CES2015 ses de både som Swarowski smykker med indbyggede sensorer og i den mere robuste all weather udgave til elite sport og naturfolket. Det vigtigste budskab at tage med herfra er at de KAN meget, de KOSTER mindre end før og de er KOMPATIBLE med vores smartphones og diverse apps. Det endelige valg afhænger af bruger præferencer. Online heldbreds ordninger samt forsikringer gør allerede brug af den data som disse trackere indsamler, her i USA. Det virker som en win win løsning for de fleste

Et oversized FitBit var udstillet på CES2015

Smart Glasses samt Oculus

Efter at Google Glass lancerede deres briller i 2012 er der sket meget på smart glass området. På CES2015 er der fokus på den model af brille der har "see through lenses". Modsat Google Glass der pt. har en lille skærm siddende over dit ene øje, har "see through lenses" mulighed for at ligge et lag af information ovenpå vores normale hverdag. Hvad dette lag skal give information for brugeren, er en af de største diskussionspunkter pt. Man kan forestille sig alt fra design i frihånd, varehåndtering og scanning med begge hænder fri samt spil hvori platformen er halvt virkelighed og halvt virtuel, også kalder Augmented Reality (AR)

Går vi fra smart glasses og over imod Virtual Reality (VR) så er der pt. meget fokus på Oculus (den Californiske startup som Facebook købte for mindre end 1 år siden). Oculus Rift VR brillen har formået at tappe ind i flere industrier og på CES2015 har jeg set den i såvel design, virtual shopping samt selvklart gaming øjemed.

Personen er her HELT inde i spillet og ser kun spil verden gennem Oculus brillen. Han kan bevæge sig med (næsten) naturlige bevægelser gennem virtuelle verdner...helt vildt at prøve!

Sociale robotter

Ideen om at robotter kan gøre vores hverdag lettere, sjovere og mere interaktiv har været på agendaen i mange år, især i lande som feks. Japan er allerede har sociale robotter der assistere folk med at handle i supermarkeder samt feks. ældre med pleje, omsorg og social interaktion for enlige. Med de nye teknologier og sensorer begynder det at ligne et område der vil boome over mange flere målgrupper. På CES2015 var der flere eksempler på dette, både som lege objekter men også som møde interaktions værktøj, der til det skridtet videre end bare et Skype kald.

Et eksempel fra CES2015 hvor en møderobot giver mobilitet og fleksibilitet feks. for firmaer og organisationer der arbejder opdelt og på mange lokationer.

Så hvad sker der på CES2015 som er værd at huske på og følge i tiden fremover?

Skal jeg prøve at opsummere hvad CES2015 sender af budskaber til omverden så handler det om ord som:

  • Alting bliver forbundet med hinanden, for overordnet at gøre vores liv og hverdag mere simpel og mere sikker
  • Alt fra cykler, biler, sko, hunde, briller og andet godt bliver sensor enabled, og vil kunne sende-modtage data til vores smartphones og andet
  • 2D bliver til 3D, så det handler om at kunne scanne og designe i 3D for derefter at printe det hele i 3D
  • Sundheds fokus gennem wearables der naturligt guider os gennem en hverdag med mere aktivitet og mindre spild
  • Biler og huse bliver til teknologiske hot spots, hvor vi fremover vil have en kombination af ovenstående med

Det bliver spændende at følge mange af disse teknologier i de kommende måneder for at se hvilke firmaer der formår at bygge brugerscenarier op for både Hr. og Fru Danmark, samt os andre der til tider kan betegnes som "temmelig glad for gadgets"........

Men hov, hvad nu med 3D print delen af CES?

Kort fortalt er områderne med 3D print meget besøgte, og alle de store firmaer er tilstede samt en lang række mindre 3D printer producenter. 3D print området byder på nye måder at designe 3D modeller på, og nye måder at printe: feks. har 3D Systems lanceret 3D print på alm. tøj, samt en kollektion af 3D printet tøj, hele vejen igennem. MakerBot viser meget omkring nye brugerscenarier for 3D print, feks. hvordan design labs og skoler kan gøre brug af teknologien på helt nye måder. Overordnet virker det som om at de erfarne spillere på markedet bevæger sig meget overimod services delen omkring 3D print, som læring, design, formidling - hvorimod der af nye mindre brands bliver lanceret rigtig mange nye spændende 3D printere på CES2015!

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten