fablab ruc bloghoved

Computersløjd - byg fremtiden nu, hurtigt

Vi har forlængst på FabLabbet opdaget at ord som CNC fræser afskrækker de uindviede. CNC står for computer numeric control, og var vist meget sigende dengang i 1960'erne, men nu om dage hvor der er en computer i stort set alting er der ingen nem pædagogisk kobling fra "CNC" til "tegn noget på computeren og få det straks skåret ud i træ eller metal, meget hurtigt og meget præcist. Og flere gange, hvis du vil.

Det er jo bare computersløjd, sagde Nikolaj "DZL" Møbius. Og computersløjd hedder det fortsat, hos os.

Illustration: Privatfoto

Robothånd i træ

Det er afvæbnende. Der lyder lidt hyggeligt. Som noget der ikke er så farligt, som ikke er frygtindgydende svært. Der er genkendelsens glæde fra folkeskolens sløjdlokale. Det passer også godt hos os, idet vi laver meget i træ. Træ er et billigt, let fibermateriale, stærk, CO2 neutral, nem og hurtigt at bearbejde, tilgivende.

Nogle små læringsrobotter og interaktiv elektronik

På andre forskningsværksteder er man vant til at arbejde i metal og har maskiner som reelt kun kan arbejde i metal, for det skal man jo bruge når forsøgene skal være uhyre præcise, stærke, vacuumtætte m.v.

Hos os dyrker vi rapid prototyping. Forsøgene skal ikke nødvendigvis kunne tåle 300° og kunne holde 10 år - de studerende skal måske hellere være færdige i eftermiddag, og det skal bare være godt nok til at komme ud og afprøve det på nogle rigtige brugere.

Ja, vores elektrode kommer fra Ikea

Det kunne jo være brugerne sagde "jaja det er meget fint, men det er slet ikke det vi har brug for". Hellere fejle på en eftermiddag end bruge et halvt år på det!

CNC skæring i træ

Rapid prototyping går ud på at bygge noget som ikke er perfekt, men som er godt nok. Lim, gaffatape og computerkode må gerne indgå :) Kort fra ide til fungerende prototype. Hvis du synes det lyder spændende så er det bare med at komme i gang - tag og besøg dit lokale Fablab eller FabLab RUC. Man kan godt derhjemme, men moderne digitale fabrikationsmetoder - laserskærer og computerstyret fræser - gør det noget hurtigere og mere præcist.

Det behøves ikke tage lang tid

Nicolas Padfield er laboratorieleder på FabLab RUC, teknologiguru på Humtek, datalog, kunstprogrammør og en af skribenterne her på bloggen.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi bliver hyppigt spurgt til hvilke maskiner det er vi har. Flere og detaljer findes på http://fablab.ruc.dk/tag/facilities , men et overblik over dem der relaterer sig direkte til dette blogindlæg er:

3 stk CO2 lasere mellem 100-150W, alle med et arbejdsområde på 1200x900mm. Vi har kun råd til så mange og så store fordi vi selv importerer dem fra Hong Kong og klarer os fint uden garanti og vedligeholdelsesaftale. Vi har det helt fint med selv at reparere dem, og de har kun været nede få dage gennem 4 år, det er tit hurtigere at fikse det selv end at vente på en tekniker... De er fra IEHK og BodorCNC og spiser .plt filer - og med held .dxf og .ai filer.

2 stk "små" CNC fræsere på 1000x600mm - den ene bor normalt fast i vores mobilt FabLab container

1 stk "stor" CNC fræser på 2010x1200mm

CNC maskinerne er fra CNC-step i Tyskland og spiser .plt filer.

Vi tegner typisk selv i Corel Draw, råder vores studerende og brugere til Inkscape (gratis, fås til alle platforme), man kan også bruge AutoCAD, Inventor, Solidworks, Rhino m.fl. og konvertere.

 • 3
 • 0

Hvilke CO2 lasere er det i bruger? Jeg benytter selv en CNC-step maskine, og winpcnc spiser i hvert fald meget mere end kun PLT filer :-)

 • 0
 • 0

Hej Anders,

Det er IEHK maskiner som styres af Lasercut 5.3. Det er helt korrekt at både Lasercut og WinPCNC spiser andre filtyper, men .plt er det eneste der i vores erfaring virker hver gang. Autocad (.dxf) filer vil de f.eks. gerne spise, men .dxf findes nu i så mange forskellige versioner at det desværre ikke længere rigtig er én type. F.eks. vil lasercut godt åbne ældre .ai og .dxf filer, men ikke den allernyeste version. Som jo tit er den folk kommer med. Så jeg oversimplificerer og siger .plt, for det virker hver gang :)

 • 1
 • 0

Den er skåret med CNC (12mm krydsfiner, 3mm fræser), men man kan godt med laser. Vores tommelfingerregel på FabLab RUC er at under 6mm laserskærer vi, over 6mm CNC fræser vi, bl.a. for at skåne laserskærerne for tidskrævende jobs og meget røg. Der er nogle der er i gang med at bygge Open Source Robotten på andre fablabs hvor de kun har laserskærer, ikke CNC, og det kan man fint. At komme gennem 12mm krydsfiner vil bare typisk kræve at man skærer langsomt og to gange - afhængig af laserens effekt naturligvis :)

 • 1
 • 0

Spændende, tak for info.

Jeg tænker på g-code, som f.eks. kan laves med Vectric Aspire eller mange andre lignende programmer. Med Aspire er der en Post Processor specifikt til WinPC-NC, og der virker meget fint.

2.5D fræsning er nu noget sjovere end 2D.

 • 0
 • 0

Godt at vide. Vi bruger CamBam eller Fusion360 (Autodesk, cloud, gratis for studerende) til at lave 3D G-code.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten