Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

CO2 skal gøre Roskilde Festival mere klimavenlig

Illustration: Privatfoto

Køling er en af samfundets store energislugere. Kira Loranzen, Asmus Asmussen, Louise Landtved og Bjørn Petersen, der studerer Design og Innovation på DTU har undersøgt mulighederne for, at opfylde kølebehovet på Roskilde Festival med CO2 som kølemiddel. Læs mere om deres projekt herunder.

Hvert år samles omkring 100.000 glade festivaldeltagere på Roskilde for at feste og nyde musikken. I løbet af de ni dage festivalen varer, skal der køles en masse mad og øl. Til det formål har festivalen kølecontainere stående over hele pladsen. Køling har alle dage været skadeligt for klimaet - også på Roskilde Festival. Klimaet påvirkes både fordi, det bruger meget energi at holde en kølecontainer i gang, men også fordi kølemidlet skader ozonlaget, når dette lukkes ud i atmosfæren. I dag er det mest almindelige kølemiddel på markedet R134a, som også er det, der benyttes på Roskilde Festival. Vi har i vores projekt arbejdet med at gøre festivalens kølecontainere mere klimavenlige. Derfor har vi kigget på køling med CO2 som kølemiddel. Det forholder sig nemlig sådan, at R134a bliver sluppet ud i atmosfæren, skader det ozonlaget 1400 gange mere, end hvis en tilsvarende mængde CO2 slippes ud.

Er det energimæssigt forsvarligt at skifte?Selvom der, på markedet, endnu ikke findes en kølecontainer med CO2 som kølemiddel, er princippet allerede kendt. Supermarkedskæden Netto har i to år kølet med CO2 i deres butikker. Det særlige ved CO2 køling er, at man, i modsætning til regulær køling, opererer i to tilstande; subkritisk og transkritisk. Ved subkritisk drift fungerer anlægget på samme måde som et traditionelt anlæg. CO2's termodynamiske egenskaber betyder, at det er nødvendigt at skifte til transkritisk køling, når udetemperaturen overstiger 25 °C. I transkritisk drift har CO2 anlægget et højere energiforbrug end konventionelle køleanlæg, hvorimod det kan ligge lidt lavere i subkritisk drift. Man kan altså se, at CO2 anlæg i forhold til konventionelle anlæg, er en fordel, når det er koldt udenfor, men en ulempe når det er varmt. Netto har indsamlet data over elforbrug med CO2 køling, de har påvist, at det godt kan betale sig over et år. Men da Roskilde Festival (desværre) ikke varer et år, er situationen anderledes. Selvom festivalen ofte er ramt af dårligt vejr, er temperaturen dog højere end den årlige gennemsnitstemperatur. Hvad det betyder for brugen af CO2 køling vil vi undersøge på festivalen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvor meget R134a udslip er der typisk fra en kølemaskine? Er det sådan, at de pr. definition ikke kan laves helt tætte, eller er det kun ved ukorrekt håndtering og vedligeholdelse, at der er udslip? Hvis det sidste er tilfældet, er det vel ikke det store problem i Danmark? Energiforbruget til køling mener jeg ikke er det store problem - alternativerne med forkortet holdbarhed af fødevarerne og potentielle sygdomme, som følge heraf, er formodentlig større syndere, både miljømæssigt og økonomisk.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten