Cheminova giver efter for kritik

ATP udtrykker tilfredshed med at Cheminova har fremlagt en plan om at skære ned på salget af meget giftige stoffer. Virksomheden lover nu at at erstatte de farligste gifte med andre stoffer i løbet af de næste tre år. ATP er storaktionær med 10,5 procent af aktierne i Cheminova, som er blevet kraftigt kritiseret for et omfattende salg af de farligste sprøjtegifte i udviklingslandene til en værdi af 190 millioner kr.

Det kom frem for god en uge siden i Politiken, at Cheminovas sælger sprøjtemidlet methyl parathion (bladan) i Brasilien.

Århus universitet forsker for gift-penge.

Har den mand aldrig rejst i et fattigt udviklingsland? Det har været pinligt at læse udtalelser fra rektoren for Aarhus Universitet, Lauritz Holm-Nielsen. Universitetet har en stor aktiepost. Hvordan kan han dog forsvare Cheminovas salg af de farlige sprøjtegifte med, at de var nødvendige for landbrugsproduktionen. Og endog sige, at lokalbefolkningen i ulandene ville dø af sult uden dem!

Jeg er lige nu på rejse i Nicaragua. I sidste uge gik turen til det område i Nicaragua, hvor Cheminova for nogle år siden havde et stort salg af de super giftige sprøjtemidler - parathion og methylparathion. Det er det rene sludder at sige, at folk i dette område ikke kan klare sig uden giften fra Danmark.

  • Hvor er vi glade for ikke længere at skulle have de mange problemer med Cheminova. Det var forfærdeligt at se de mange fattige landarbejdere, der blev forgiftede af disse danske produkter. Heldigvis har de fundet andre afgrøder, som ikke kræver brug af sådanne giftige sprøjtemidler.

Sådan fortæller de ansatte i miljøministeriets kontor i amtet Chinandega i Nicaragua. Det var i dette område, at filmen "Made in Denmark" blev optaget. Filmen som skabte stor opmærksomhed i Danmark da den blev vist i 1997. På filmen så man små Cessna fly sprøjte bomuldsmarker og vi så hvordan børnene ved en skole fik "dunsten" af disse livsfarlige gifte i hovedet.

Integrated Pest Management (IPM) er alternativ

Dagbladet Politikens artikler de seneste dage om Cheminovas salg af de samme sprøjtemilder i Brasilien er en ren gentagelse af historien fra Mellemamerika. Vi ved jo på forhånd hvad Cheminova direktør Bjørn Albinius vil sige. Det mest pinlige er, at rektoren på Århus universitet vil lægge sit navn til dette. Mener Århus universitet ikke, at man skal tage retningslinjer fra FN'a sundhedsorganisation WHO alvorlig?

I de tropiske områder er der mange insektangreb på bomuldsplanterne. Da jeg selv boede i Nicaragua, fik jeg lært hvor svært det er at dyrke tomater uden at sprøjte. Det blev en stor fiasko. I stedet kan man som alternativ til den omfattende brug af sprøjtemidler i tropisk landbrug bruge konceptet "Integrated Pest Management" (IPM). Her bruges biologiske principper til bekæmpelse af skadedyr som et supplement til anvendelse af langt mindre farlige giftstoffer i små mængder - givet på de rigtige tidspunkter.

For flere informationer, kan du læse om Integrated Pest Management i bomuld på denne

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ingeniør Hans Peter Dejgaard har ret! Der er ingen grund til at bruge de forældede bekæmpelsesmidler Cheminova sælger til Sydamerika.  Jeg har selv arbejdet 22 år i Bolivia, og set hvordan specielt landbefolkningens børn lider under følgerne af disse gifte. Desværre "betaler" importørerne embedsmænd og politikere for ikke at forbyde dem, så det er "os" der må vise, at vi har en smule etik.  At rektor Lauritz Holm-Nielsen forsvarer det uforsvarlige, siger forhåbentligt ikke noget om det generelle forsker og akademiske  niveau på Aarhus Universitet.   Desværre mistede læreranstalten en god del af sin prestige på den historie.  Pinligt Hr. rektor!   

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten