Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
rumfart på den anden måde cs banner bloghoved

Butchers, bakers, and candlestick makers - Flåden søger frivillige!

Butchers, bakers, and candlestick makers...

Dette besynderlige udtryk, som stammer fra den gang, Royal Navy førte sejl, dækker over, at Flåden har brug for mange forskellige kompetencer.

CS har sin egen lille flådestyrke, som pt. består af affyringsplatformen Sputnik og undervandsbåden Nautilus.

Pt. er undervandsbåden ved at undergå en større renovering. Da hun blev bygget, blev der lagt stor vægt på, at dette var et fartøj, der skulle kunne vedligeholdes og udvikles på. Det kommer os til gode i dag. Hver onsdag aften mødes en lille, men meget motiveret, gruppe af hendes venner for at klargøre hende til nye eventyr.

Man kan sagtens spørge: Hvad har Nautilus med raketter at gøre? Jeg vil dog hellere spørge: Når nu der findes sådan et utroligt fartøj, skulle man så ikke holde hende vedlige og bruge hende?

Illustration: CS

Dyk under fart. Alle der har set "Das Boot" ved, hvad det betyder!

Nautilus er en enkelt konstrueret undervandsbåd, som i kraft af dette er meget billig i drift og meget billig at vedligeholde. Hun bruger under normal forlægning under ti liter dieselolie i timen, og hendes behov for vedligehold målt i timer er forsvindende sammenlignet med normale undervandsbåde. Hun er bestykket med fire meget store og tolv mindre vinduer, som giver et fantastisk udsyn til undervandsverdenen, når hun sejler gennem dybet. At sejle Nautilus neddykket er som at flyve et luftskib, - 3D bevægelse kontrolleret af et joystik i kommandorummet.

Holdetm der arbejder på hende, bliver også hendes besætningm når hun igen sejler. Den bedste måde at uddanne en maskinchef på en undervandsbåd er nemligm at han bygger maskinen. Ditto med alle de andre funktioner. Ham, der skal betjene hydrofonerne, installerer faktisk anlægget selv. Holdet består af nogen, som man ville finde naturlige i det miljø, men også af nogen, mindst lige så vigtige, som lærer det fra bunden. Vi har to yactskippere, Kristian og Niels, som kan navigere hende. Vi har en professionel ubådsmand, Steen, som med baggrund i Søværnet kan tilføre os noget af det knowhow, som kun specialister besidder. Vi har Per, som er Nautilus maskinchef. Allan, som er faglært metalmand, Uffe som laver el og Lili. Lili laver alt på Nautilus og har med instruktion fra Per opnået at blive rigtig kompetent på drejebænken. Så alle de nye maskindele, de laver til ubåden, bliver drejet af hende. Kristoffer, som er maskiningeniør, bidrager til at Nautilus, her i version 2.0, ikke kommer til at ruste. Det løser han med den rigtige forbehandling og 300 my Hempadur. Selv har jeg et fuldtids 24 /7-job i raketprojektet, så dét, jeg bedst kan bidrage med, er gode råd og lidt smedearbejde.

Maskinrummet opgraderes rigtigt meget til version 2.0  B.la. skiftes kædedrev til tandremsdrev.

Hele vinteren har denne lille besætning arbejdet troligt på Nautilus' opgradering. Men nu bliver det forår, og vi kan komme til at arbejde udenfor. Det betyder at der bliver behov for at være nogle flere hænder og hjerner på Nautilus. Vi vil gerne se hende sejle igen i løbet af 2012, og renoveringen her vil give Nautilus mange års aktiv tjeneste.

Jeg kan lige så godt sige det, som det er: Der er dejligt ude under den høje himmel på Refshaleøen, og man kan altså bidrage til Nautilus uden at være metalarbejder og uden at være reaktorfysiker. Man skal bare have lyst til at bruge en aften om ugen på en usædvanlig, teknisk, maritim hobby.

Rikke på broen af Nautilus.

Når Nautilus er sejlende igen med hendes matsorte Hempadur-skjold, vil vi give hende vanskelige opgaver at løse. Hun vil spille en rolle ved CS' opsendelser i Østersøen, og hun vil blive taget ud på togter til andre steder. Det kan være områder, hvor sigten i vandet gør det rigtigt spændende at flyve i dybet. I virkeligheden er det kun fantasien der sætter grænser.

Et kik ud af et af de 8 cm tykke vinduer. Næsten "steampunk" stil.

CS er ved at blive gode venner med "Blue Water Shipping". Blue Water stiller personel til faldskærmsforsøget denne weekend på Lindø. En anden af de ting, som de kan, er at sende projektlaster til fjerne steder. Det betyder, at jeg godt kan se en fremtid, hvor Nautilus kommer til andre verdensdele med 20 - 25 knob på ryggen af et containerskib frem for med sine egne 6 knob.

At dykke i rigtigt blue water med Nautilus er noget, jeg virkelig drømmer om.

Nautilus og lillesøsteren Kraka.

Som raketterne, er Nautilus et non profit projekt. Hun ejes af CS og er altså ikke nogen privatmands ejendom. Nautilus' økonomi er hendes egen. Hun financierens af hendes besætning. Det er dog småpenge - det meste materiale kommer fra sponsorer. Vi har faktisk ikke noget kontingent. Mit eget forhold til hende er kærligt, - som en arkitekts til de huse, han har tegnet. Men det er altså de, der arbejder på hende, der har kommandoen og bestemmer, hvad hendes kurs skal være.

Afsejling fra hendes base nord for Holmen. Det er i princippet ikke noget usædvanligt motiv - bortset fra at Flåden ikke har nogen undervandsbåde mere. Men det har CS altså. Tilsvarende er situationen inden for mellemdistance-raketter... :o)

Af de årsager tror jeg godt, jeg kan bruge dette forum til at opfordre til at man - hvis man har lyst - besøger Nautilus-gruppen en onsdag aften. For hver eneste onsdag fra kl 18 arbejdes der på at gøre Nautilus operativ igen, og nye ubådsmænd af begge køn søges. Det sker ved HAB samme sted, hvor CS bygger raketter.

Peter Madsen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

nå ja...han synes selvfølgelig at raketterne er sjovest. Ok. Så bemærker jeg at du skriver "fladskærms forsøget"

Hvilken glæde har du egentligt ved at såre mig ?

Jeg prøver VIRKELIG at skive unden slåfejl, stavefejl og andet. En blog tager typisk 1 - 2 timer at skive - og mindst halvdelen er en jagt på fejl.

Du ved, og jeg ved, og alle ved - nøjagtigt hvad der menes. Du kan skive en mail til mig - eller du kan fyre den af i debatten hvor den aldrig kan fjernes.

Naturligvis skal bloggere stave rigtigt. Det er derfor jeg bruger så sindsygt meget tid på at jagte de fejl der nu kommer. Men tag lige og husk - at jeg ikke er professionel journalist, men 110 % ulønnet, frivillig blogger her på ing.dk

Mit formål er ikke retskrivning - men gode læseværdige historier - og med mindre du har svære læse vanskeligheder så kan du godt regne ud hvad jeg mener. Du kan også maile mig og se det rettet inden for tyve minutter.

Men nu skal debatten altså handle om retstavning istedet for substansen - istedet for det man har på hjerte.

Ja, hvis du synes det er mere interessant, så fint. Det er et frit land. Men tro mig - jeg knokler for at undgå de fejl.

Peter Madsen

 • 0
 • 0

Jeg synes, det er helt fint at runde andre hjørner end lige rumfart. Stort set alle andre bloggere på ing.dk laver svinkeærinder engang imellem. Og jeg synes endda ikke rigtigt at det er et svinkeærinde. Nautilus er jo en del af CS og benyttes til missioner.

Desuden fortæller du jo spændende historier om hende :o)
Så længe du fortæller spændende historier, må du skrive om hvad som helst for min skyld.

P.s jeg har også bemærket at du stort set konsekvent staver faldskærm forkert og havde overvejet at gøre mig lystig over det. Men det er jeg da glad for jeg ikke gjorde, selvom jeg nok havde gjort det på en mere selvironsk måde end Asbjørn. Pyt med stavefejl. Hellere fem blogs med ti fejl end fire perfekte.

 • 0
 • 0

Nogle af os har let ved retstavning, andre bruger den tid vi har fået på guds blå jord til noget der i den grad er misundelsesværdig inspirerende.

Tak for inspirationen, tak for drømmene, tak for indsigten Peter. Stavefjelene er komplet ligegyldige.

 • 0
 • 0

Har du brug for det, så stiller jeg gerne med korrekturlæsning. Når man er ingeniørstuderende i Odense, så er det efterhånden det eneste man kan bidrage med (udover 50 kr. om måneden) - især når faldskærmsforsøgene på Lindø er off grounds.

 • 0
 • 0

Der skal vel være en, to eller tre fladskærme i "dåsen", når den lander i Odense fjord ? for hvordan skal Peter ellers komme til at få et view svarende til pleksiglas-toppen på (hvad er det nu den hed ???). De skal vel også kunne tåle at lande lidt hårdt ...

 • 0
 • 0

Rolig, Peter. Perfektionister er de letteste mobbeofre.
Du er ikke den eneste der laver slåfjejl.

Selv, kan jeg, f.eks., ikke lave, ordentlig tegnsætning;

 • 0
 • 0

Det er da en morsom trykfejl du har lavet Peter! Men den betyder jo ikke noget. Den gør da ikke din fortagsomhed minde bemærkelsesværdig eller underholdende. Så jeg synes da at det er ok med en lille joke på din bekostning. Din raket, og kristians kapsel er jo heller ikke perfekte. Det gør dem dog ikke mindre blærede vel! Så ro på og alle læsere på denne blog synes helt 100 godt om det CS gør! Trykfejl eller ej.

HvM Kire Nesemmelc

 • 0
 • 0

Ja jeg må erkende at jeg får brugt mere tid på CS raketrelaterede ting end den kære Nautilus, men det ændrer sig nok når vi kan lave lidt mere udendørs der kræver tunge løft :-)

Jeg vil dog opfordre til at følge med på både facebook siden for opdateringer og billeder - http://www.facebook.com/groups/26947331877/

...og hendes egen hjemmeside - http://www.uc3nautilus.dk/ der lige nu er meget statisk, men der arbejdes på at få den up to date.

/Morten

 • 0
 • 0

Peter Madsen >>Jeg forstår ikke rigtig din harme, du skrev ganske rigtig Faldskærm i dit blog indlæg og ikke fladskærm, så mon ikke det bare er et generelt forsøg på at være morsom, og ikke på din bekostning.

 • 0
 • 0

Det lyder fantastisk spændende, og vil sikkert give mulighed for at få lidt skidt under fingerneglene.

Antaget at dette blogindlæg skaffer en masse nye hjælpere, bliver man så "valgt" efter først-til-mølle princippet eller er det bliver det baseret på kompetencer?

/Martin

 • 0
 • 0

Ja jeg må erkende at jeg får brugt mere tid på CS raketrelaterede ting end den kære Nautilus, men det ændrer sig nok når vi kan lave lidt mere udendørs der kræver tunge løft :-)

/Morten

Det er det, jeg altid har sagt Morten - du er ikke så klog, men ret god til tunge ting ;o))

Vi ses

mvh Flemming

 • 0
 • 0

I udgangspunktet er der ikke nogen "ansættelses" proces - for man er sådan set kvalificeret hvis man besidder lysten til at være med i ubådsgruppen.

Nautilus har ikke "hjælpere" hun har en besætning - og det er virkelig tæller er godt humør og entutiasme. Ikke svejsecertifikat - selv om det ikke er en hindring...

Skulle der stå 75 personer må vi lige tage en tænke pause - men så tror jeg bare vi forlænger hende.

Men f.eks. kom rigtigt mange af CS bedste folk ombord i 2010, da vi holdt et åbent hus og en "kom og sæt raketten i testbænken" seance.

Jo, man skal da være praktisk anlagt og man skal da have den sociale kompetance til at fungere som holdspiller - men resten kan man lære. Lili har f.eks. opnået så gode dreje kundskaber at hun kan lave de fleste emner helt selvstændigt nu.

Nautilus har en lille bule i stævnen. Af rent æstetiske grunde vil vi gerne rette den. Det indebærer at skære den ud med vinkelsliber. Så tager jeg pladen med ind i HAB og efter en tur på armbolten og gennem valsen kommer den tilbage på sin plads, nu uden bule.

Mon ikke de fleste ville kunne lære at skære det stykke plade fri med en vinkelsliber - hvis ja - så står vi lidt efter med en ubåd uden bule. Hvis du vil mene at du tør tro på at du kan lære at skære med en vinkelsliber - så er du velkommen onsdag aften. Værre er det ikke.

Det kan ske du så om et år befinder digsom udkik på broen af Nautilus, mens solen står op over kimningen og nogen rækker dig en varm kop kaffe nede fra kabussen. På vej til et eller andet eventur, et sted derude.

Jeg kan ikke tro det skal være så svært at motivere nogen for den skæbne.

De fleste i CS har CVer der siger de er EDB konsulenter eller tilsvarende - men i fritiden kan samme altså godt være maskinchef eller navigatør på en undervandsbåd.

For at få lidt kontrast...

Peter Madsen

 • 0
 • 0

Man behøver selvfølgelig ikke at være ingeniør for at læse denne blog med interesse, men for os, som snarere må regnes blandt Butchers, bakers, and candlestick makers, kan det være vanskeligt at bidrage med en relevant kommentar, og alligevel bliver vi inviteret ombord på Nautilus.

Det er sgu storartet!

Det gælder i øvrigt begge de to blogs, som jeg læser med størst interesse, at retstavningen er mangelfuld, men ifølge en undersøgelse på Nottingham University, byteedr det ikke ngeot i hilkevn rgkækfeløe bvtnseargoe står i et ord, det eesnte vtgiige er at det første og sidste btgasov i odert er på de rttee pdalser. Retesn kan ligne valoypk, men du vil sitdag være i stand til at lsæe det. Det er frdoi den mnelesegnike hrejne ikke læesr hver botagsv, men ordet som en heehld...

Sådan cirka i hvert fald…

Læs evt. mere her:
http://www.mrc-cbu.cam.ac.uk/people/matt.d...
og her:
http://en.wikipedia.org/wiki/Typoglycemia

 • 0
 • 0

om jeg skal blive glad eller ked af den kommentar.

Synes Sebastian at det
er storartet at jeg inviterer folk til at deltage i brugen af Nautilus, eller er han fornærmet over at invitationen er bred og ikke kun henvender sig til certifikatsvejsere ?

Jeg kan faktisk ikke regne det ud.

Den sidste del af Sebastians kommentar forstår jeg udmærket - selvom den er langt værre stavet end min egen.

Jeg kan heller ikke finde ud af om Sebastian synes det var meget forkert af mig at ønske fokus på indhold frem for retstavning. Hans eksempel til sidst viser jo at man sagtens kan forstå en tekst selv om den har sindsygt mange fejl. På den anden side ser det forfærdeligt ud.

Jeg er sikker på jeg var helt klar på meningen hvis det havde være en samtale ansigt til ansigt.

Hm...

Peter Madsen

 • 0
 • 0

at det er storartet at du inviterer folk til at deltage i brugen af Nautilus, og at det er helt rigtigt at ønske fokus på indhold frem for retstavning.

Og jeg gentager det gerne ansigt til ansigt onsdag kl. 18:00.

 • 0
 • 0

Indholdet må til enhver tid være det vigtigste.

Jeg er ret god til dansk retsskrivning, men engelsk - det er ikke altid ret kønt, dog har engelsktalende personer igen problemer med at forstå indholdet.

Du er i øvrigt ret flink.
Jeg ville være ret meget uden filter hvis jeg føler at pedantiske sprog-nørder vil lave grin med mig udelukkende på grund af sproget.
En flink henvendelse om fejl med forklaringer vil derimod blive modtaget med et glad tak.

-

Til sidst et tip der sandsynligvis kan spare dig rigtig meget tid:
Firefox har et dansk-sprog stavekontrol tilføjelse. Virker fortræffeligt.

Ting den tror er forkert kommer den en rød bølget streg under. Nogle gange har den ikke ret, men tror du at du selv måske kan have stavet ordet forkert er det bare at højreklikke på ordet ,og vælge det ord fra stavekontrollens liste af ord, som passer ind i den kontekst du skriver i.

Jeg har installeret:
"Dansk stavekontrol til ordbogen 2.2.0"
Via http://mozilladanmark.dk/dtavekontrol/ finder man https://addons.mozilla.org/da/firefox/addo...

On stavekontrollen:

Dansk ordbog til stavekontrollen

Den danske ordbogsudvidelse til stavekontrollen i Firefox, Thunderbird og andre Mozillaprogrammer vedligeholdes af MozillaDanmark. Den anvender ordbogen Stavekontrolden, som udgives af Foreningen for Frit Tilgængelige Sprogværktøjer.

Udvidelsen
Hvis ordbogen ikke virker, ikke er kompatibel med dit Mozillaprogram eller din version af Mozillaprogrammet, så ret henvendelse til MozillaDanmark i vores forum.

Ordbogen
Hvis du har kommentarer til manglende ord, ordforslag, forkerte ord eller andre forbedringer til selve ordbogen, eller hvis du selv vil hjælpe med at forbedre den, så ret henvendelse til Foreningen for Frit Tilgængelige Sprogværktøjer.

 • 0
 • 0

ganske almindelig ubåds onsdags aften - planen er at vi også laver noget i raketdivisionen - von B har en masse hans skal have på plads i forhold til
Lindø turen lørdag - og på VTC 1 foregår montage af værn og en ny kran.

Man kan også vælge at komme næste onsdag -

Hvis man besøger Nautilus anbefaler jeg arbejdstøj. Vi må tages som vi er, som på booster montage dagen - så finder vi bare lettere opgaver. Bliver vi flere end 3 -4 nye laver lidt mere åbent hus agtigt. Men lad os se.

Peter Madsen

 • 0
 • 0

Lars Tørnes Hansen:

Jeg er ret god til dansk retsskrivning, men engelsk - det er ikke altid ret kønt, dog har engelsktalende personer igen problemer med at forstå indholdet.

Ligesom de har haft mange gange før? :-)

 • 0
 • 0

Ja ja Flemming nogen af os har alderen til stadig at kunne løfte uden at gigten tager overhånd ;)

Men det er da dælens så frisk du er blevet - det tyder på at der er godt med arbejde i dig Onsdag :)

/Morten

 • 0
 • 0

Mange af de ovenstående kommentarer bærer præg af venskabelige drillerier imellem medlemmer af CS og enkelte CSS'ere og jeg er overbevist om, at Asbjørn Sloth Tønnesen's kommentar er skrevet i netop dén ånd og så er der altså ingen grund til at blive fornærmet. Jeg er sikker på at mange har bemærket den mangelfulde stavning her på bloggen. For nogle springer den slags i øjnene med rød flammende skrift uden at de kan gøre for det, men det er vel også en slags faglighed og Asbjørn er bare muligvis den første der nævner det.

Selvfølgelig skal fokus være på indhold frem for form og retstavning, det er derfor der er så mange der læser denne fantastiske blog, men det er ikke os alle sammen der har en baggrund der gør at vi har særlig meget fagligt at bidrage med og så er det vel meget naturligt at man finder på et-eller-andet for li'som at være med.

Lad os da indrømme det, nogle stavefejl indeholder altså bare en højere morskabsværdi end andre og "fladskræmsforsøget" er da bestemt et af de bedre.

Med andre ord: Rolig nu! ;-)

 • 0
 • 0

Jeg ved det og det piner mig ! :o) billedet af en 40" fladskræm i frit fald fra en traverskran er ikke unden humor. Som sagt, jeg prøver, men allermest på at skive noget der er lidt anderledes og gerne give folk en oplevelse af at man selv bestemmer lidt over hvad der skal ske i tilværelsen.

Jeg har (gen)fundet det skrift fra US Air Force som er den hemmelige opskrift bag CS...og vil snart blogge med udvalgte plagiater fra den rapport.

Peter Madsen

 • 0
 • 0

Husker I Richard Møller Nielsen?
"Der går ikke blade af et godt fynsk bøgetræ, fordi der står et par svin og gnubber sig op ad det".

 • 0
 • 0

Denne onsdag var der 25 biler ved HAB. VTC1 fik sin kran og sit værn, faldskærmsfolkene blev klar til lørdag. På Sputnik føg gnisterne mens nye
studse til bunkertankene blev lavet sammen med nye luftindtag. Chef Sputnik kunne sætte endnu et hak i sin checkliste.

Seks nye personer var mødt for at og høre om Nautilus - med tanke for mulig deltagelse.

Vi lavede retning af buler i hendes stævn til et teamwork - og med et var vores gæster og jeg i gang med forhammer, varmebrænder, svejseværk, valse "og jeg skal gi dig skal jeg"

Der ver ingen bagere, slagtere eller slikkepindsmagere - men lutter kvalificerede folk med praktisk håndelag så det sprøjtede.

Alle mødte alle - og alle fik en tur rundt og se faciliteterne omkring HAB.

Det var 110 % skønt at opleve. Da vi lukkede ned var Nautilus kryllede og bulede stævn blevet skilt ad, rettet, hæftet op igen og fuldsvejst.

Tag den !

Man skal nok opleve denne "CS maskinen" i drift for at tro det.

Jeg er sikker på man kan alt med de rigtige folk. Nautilus er på vej.

Peter Madsen

 • 0
 • 0

Tak for i går. Ja det var en fantastisk aften.
Det var meget interessant at se og hører om Nautilus. Og det var ganske hyggeligt at bruge en onsdag aften på at skære hul i en ubåd og banke på krøllede stålplader :-)

Jeg glæder mig allerede til på onsdag !!

Vi ses

Jesper

 • 0
 • 0

Peter det du gør her er elskeligt og virkeligt højt værdsat, tak fordi du faktisk gider dele det, og bruge tiden det tager at hakke det ned, så vi andre der ikke er med i projekt kan læse med i jeres verden.

Jeg glæder mig til at se Data indsamlet fra Faldskærms testene, fra Lindoe Space Test Center -jeg ser frem til det med barne øjne da jeg selv har rodet med at lave faldskærme...

 • 0
 • 0

Der ver ingen bagere, slagtere eller slikkepindsmagere - men lutter kvalificerede folk med praktisk håndelag så det sprøjtede.

Peter Madsen

Et lille venligt drilleri: en candlestick maker laver ikke slikkepinde (candy) men (stearin-)lys (candle)

Jeg håber der går en prås op for dig :-)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten