projekt globalt bloghoved

"Buildings Day" vil angribe 30% af verdens CO2

- Byggeri står for over 30% af verdens CO2, og har derfor afgørende betydning for at opnå de mål, der bliver enighed om på COP21. Samtidigt med at en forøget indsats også kan bidrage med mange jobs, sagde den franske miljøminister Segolène Royal i sin åbningstale til "Buildings Days" til 250 personer i et stort møderum i COP21 konferencecentret. Den veloplagte franske minister fortsatte:

- Regeringer må blive bedre til at lave politikker og regulering, der fremme bæredygtig byggeri, energi effektivisering, grønne tiltag men også byplanlægning, som gør det endnu bedre at leve i byerne.

Vidste I at bygninger står for mere end 30% af verdens CO2 emissionerne? Må indrømme at det var noget mere end jeg troede! (er elektroingeniør ...). Derfor var det en positivt oplevelse at deltage i lanceringen af "the Global Alliance for Buildings and Construction", som er etableret med henblik på at vise de store potentialer indenfor byggeri, som kan yde stort bidrag til at nå de mål, som hundredvis af diplomater forhandler om i andre rum i det store konference centret. Hvor et færdigt COP21 dokument forventes klar i næste weekend.

Bygninger og konstruktioner har potentialet for at undgå ca. 3,2 Gtons CO2 i år 2050 ved en fuld anvendelse af i dag allerede kendte "state-of-the-art policies and technologies". Dette tal blev fremlagt af Philippe Benoit, som er chef for Energy Efficiency afdelingen i det Internationale Energi Agentur (IEA). Deres undersøgelser peger på, at energi effektivisering er noget af det mest effektive man kan gøre for - både for at imødekomme væksten fra flere boliger og at opnå CO2 reduktioner. Men det kræver, at regeringer laver langt bedre politiker og reguleringer til at fremme bæredygtige løsninger.

Med stor åbenhed erkendte Karsten Sach, højtplaceret i Tysklands bolig- og miljøministerium, at de havde fejlet ved at være så skeptiske overfor energi effektivisering, som var tilfældet var i 2012 ved vedtagelsen af EU direktiv om energieffektivisering. Den ændrede tyske holdning bekom Lars Tveen virkelig godt, som er direktør for Danfoss Heating. De var i samme panel, hvor Lars Tveen henvendte sig til tyskeren med at pege på de store muligheder, som der er i at udbrede 'grøn fjernvarme' kombineret med varmepumper og grøn energi. Dette er en oplagt løsning for Tyskland og mange andre lande. Lars Tveen pegede også på potentialerne i at indtænke grønne løsninger i fremtidig byplanlægning.

IDA's EnergiVision2050 passer med "Lima Paris Action agendaen"

"Building day" under COP21 er et resultatet af "Lime Paris Action agendaen", som værtslandene Frankrig og Peru satte i søen efter COP20 i Peru med henblik på at få myndigheder, byer og virksomheder til at gå sammen og udvikle forslag og indgå aftaler om at fremme klimatiltag. Dette initiativ har udmøntet sig at i hele 10 sektorer, herunder vedvarende energi, skovbrug, landbrug, transport mv.

"Gamle rotter" i COP møder fortæller mig, at aldrig på de foregående tyve konferencer har der været sådan vægt på at fremlægge og diskutere løsninger indenfor 10 sektorer, som tilfældet er på dette COP21. Det lyder positivt efter at jeg er gået rundt for at høre/se diplomater forhandler parenteser i tekster. Det kan nævnes, at alle sektorerne i disse dage fremlægger deres foreløbige resultater på COP21 side-events.

Kurt Emil Eriksen fra VELUX, som også deltager på COP21, peger på at det har stor betydning at bygninger nu er et indsatsområde, idet der kan spares omkring 40% af energien i bygninger og den resetrende energi kan leveres med vedvarende energi fra energisystemet. Det er netop også behandlet i EnergiVision2050, som IDA offentliggjorde den 17 november. I forhold til Danmark peges bl.a. på at nå varmebesparelser på 42% reduktion i eksisterende bygninger (fra nu 132 kWh/m2 til ca. 80 kWh/m2 i 2050).

Fremstormende udviklingslande har også brug for bæredygtig byggeri. Direktøren for Vietnams miljøministerium fortalte, at deres samlede boligareal stiger fra 120 million m3 i 2010 til 160 million m2 i 2020, dvs. en betydelig vækst. Derfor fandt han det vigtigt med energi effektivisering og andre bæredygtige tiltag.

91 lande har indbygget bygninger i de såkaldte "Intended Nationally Determined Contributions (INDCs)", men disse kunne givetvis være blevet forbedret, hvis landene havde hørt om de mange potentialer fremkommet på Building Days.

Det bliver interessant at høre, hvad aktive danske firmaer som Grundfos, Danfoss, Rockwool og VELUX på næste års COP22 i Marokko kan fortælle om, hvad der sker i "Global Alliance for Buildings and Construction" etableret i går i Paris.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten