Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Bæredygtighedskaravanen bloghoved

Der er brug for 'Ambition Loop' i det nye år

De danske virksomheder rykker på den bæredygtige agenda og sætter ambitionerne højt. Der er dog behov for alle aktører hvis vi skal nå i mål med verdensmålene inden 2030.

Hos bæredygtighedskaravanen gik vi på juleferie efter nogle spændende besøg hos KLS PurePrint, Chr. Hansen A/S og Herning Vand, som du kan læse om her. Det nye år vil vi starte med besøg hos bl.a. Egetæpper i Herning, som arbejder med Cradle to Cradle konceptet samt Sønderborg Forsyning, der har reduceret deres energiforbrug med 71% siden 2009 og Swipbox, der har integreret en håndfuld af FN’s verdensmål i deres virksomhed. Vi ser frem til at fortsætte den spændende vidensdeling.

Den 16. januar afholdes også det gratis event ”Kan Partnerskaber Løse FNs Verdensmål”, der afholdes på Christiansborg med fokus på nye samarbejdsformer, nye forretningsmodeller og ny viden-skabelse. Der er flere arrangementer i støbeskeen, så hold øje med karavanens side, og find vores gruppe på Facebook under ”Bæredygtighedskaravanen”.

Hos virksomhederne, som vi indtil videre har mødt igennem karavanen ser vi en acceleration af den bæredygtige agenda. De fremsigtede arbejdsplader omfavner muligheden for at strømline deres strategi med FN's verdensmål. Som al anden forandring så kræver det investering i bl.a. innovation, markedsføring, digitalisering, strategiudvikling og medarbejderengagement. For eksempel har FN’s Udviklingsprogram (UNDP) i samarbejde med Industriens Fond sat fokus på dette med initiativet SDG Accelerator, hvor små og mellemstore virksomheders arbejder med SDG’erne (Sustainable Development Goals, den engelske betegnelse for verdensmålene). Desuden har Dansk Industri lanceret projektet ”FN’s verdensmål – fra filantropi til forretning”. Du kan høre mere om SDG Accelerator på seneste Techtopia Podscasts ”Bæredygtig Business er Fremtiden” her, og læse om DI's projekt her.

Regeringens klimaplan med 80 pct. »varm luft og kreativ bogføring«

Hvis vi bruger et øjeblik på at se tilbage på 2018 med bæredygtighedsbrillerne på, så er det desværre med blandende følelser. Som DR's Klimaguide i 10 trin illustrerer, så er det ikke med den gode, grønne samvittighed, at vi runder året af.

Som modstykke til ambitionerne hos virksomhederne ser vi regeringens klimaplan fra oktober, som Ingeniøren gav denne overskrift: "80 pct. »varm luft og kreativ bogføring«, og som skriver, at "I alt 20,9 ud af de 26,3 millioner tons CO2, som klima- og energiplanen ifølge regeringens beregninger reducerer udslippet af drivhusgasser med, finder regeringen ved at annullere CO2-kvoter og ved at modregne jordens optag af kulstof.” Læs artiklen her. Dette omhandler en annullering af 8 mio. CO2-kvoter frem mod 2030 som højst sandsynligt har ringe effekt i et kvotesystem med 1,65 milliarder kvoter i overskud i 2017. Desuden er de såkaldte LULUFC kreditter, der modregner jordens optag af kulstof blevet kritiseret af klimarådet, da der bl.a. er risiko for udvanding af mange landes klimamål. Dette kan ses i relation til IPCC rapporten, der dagen før udspillet fremlagde at verdens CO2 udslip skal reduceres med 45% af 2010 niveauet frem mod 2030 for at nå 1,5°C målet fra Parisaftalen.

Ambition Loop: nøglen til hurtigere, karbonfri vækst

Den politiske klarhed er særligt nødvendigt for konservative brancher, der først drives til forandring, når lovgivningen presser på. Derudover bidrager klare politiske retningslinjer til, at virksomheder kan lave langtidssigtede strategier og investere i udvikling.

En samlet rapport fra FN’s Global Compact, We Mean Business og World Resources Institute sætter fokus på det såkaldte 'Ambition Loop'. Rapporten beskriver, hvordan virksomhedernes handlinger for en bæredygtig udvikling kan give selvtillid til regeringer om at indføre klare rammer for bæredygtighed, som dermed medvirker til, at virksomhederne hurtigere vil opnå deres mål, som igen bidrager til mere ambitiøse politiske mål i en selvforstærkende cirkel eller ”loop”. Klarhed og tillid er grundstenene i Ambitions Loopet. Rapporten giver eksempler fra bl.a. Kina og Indien, hvor politik og virksomhedsstrategi i samarbejde har drevet et marked for hhv. elektriske biler og bæredygtig energi. Et overblik gives på bloggen her.

Rapporten har fokus på klimapolitik, men med 2018 som 70-året for FN’s Verdenserklæring om Menneskerettighederne, er det vigtigt at huske på, at verdensmålene er båret af søjlerne for både social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed. Derfor er det vigtigt, når vi ser frem mod et nyt år, at vi sammen med den grønne udvikling husker også at have øje for den økonomiske og særligt den sociale udvikling, da disse er indbyrdes afhængige.

Lad 2019 være et år med forhøjede ambitioner og styrkede handlinger, så gode intentioner kan blive til bæredygtige resultater!

Dette indlæg er skrevet af Sara Christina Martinez, medlem af styregruppen hos IDA Bæredygtighedskaravane og kontaktperson for ”Stemmer fra Fremtiden”.

Videre læsning:

Læs også: Analyse: Sådan strikker regeringen sit vigtigste våben i ny klimaplan sammen ved skrivebordet

Klimarådet: Analyse: Status for Danmarks klimamålsætninger og -forpligtelser 2018

Illustration: MI Grafik

This document has been produced with the financial assistance of the European Union. The contents of this document are the sole responsibility of The Sustainability Caravan and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union.

Christina Skjolding Hjelm er medlem af IDAs Bæredygtighedskaravane, som har denne hjemmeside: https://universe.ida.dk/baeredygtighedskaravanen/
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

....der erklærer, med hans egne ord, at Atomkraft er pissefarligt og ikke nødvendigt. Det ville være et mærkeligt signal at sende ud i verden, hvis vi satsede på Akraft mener han.

Her har vi at gøre med en jurist der ikke kan regne, ikke har viden, som satser på at tabureklistret virker og folk tror at han mener noget når han siger "grøn omstilling".

  • 2
  • 3

For eksempel har FN’s Udviklingsprogram (UNDP) i samarbejde med Industriens Fond sat fokus på dette med initiativet SDG Accelerator, hvor små og mellemstore virksomheders arbejder med SDG’erne

  • det ville nok lette tilegnelsen, hvis det blev forklaret, hvad SDG i grunden betyder! :)
  • 1
  • 0

God pointe! Det bliver snarest rettet til Sustainable Development Goals, som er FNs 17 verdensmål frem mod 2030.

  • 1
  • 0