Patentkontoret bloghoved

Briller der ikke glider

Nu hvor Danmark er ved at åbne op igen, og vi skal lære at færdes med forsigtighed i det offentlige rum, må jeg indrømme, at jeg personligt oplever den største udfordring i form af ikke at komme til at røre ved mit eget ansigt hele tiden.

Jeg faldt over en artikle, der fortalte, at jeg ikke er den eneste med den udfordring. Folk rør i gennemsnit sig selv i ansigtet 23 gange i timen, så det er små 400 gange i døgnet(s vågne timer), man skal stoppe sig selv.

Men der hvor det er allersværest for mig at holde fingrene på god afstand af mine slimhinder, er når mine briller glider, og jeg bare gerne vil skubbe dem på plads igen.

Der findes jo forskellige løsninger, så som at holde dem på plads med elastikker, men det kan jo også stramme og irritere.

John Rose fandt i 2004 på en mere permanent løsning: Brillepiercingen – originaltitel ”Frameless glasses attaching to body”.

Fig. 6 fra patentet US7066592 B2 gengivet fra patentdatabasen Espacenet Illustration: John J. Rose

Det er simpelthen intet mindre end en piercing igennem næseryggen, der kan holde brilleglas fast på hver side af næsen.

Jeg kan simpelthen ikke andet end at være dybt fascineret af den idé. For på en måde er det jo genialt. Brillerne kommer ikke til at glide. Der er ikke noget stel, så man kan ligge ned og se fjernsyn uden brillerne bliver skubbet til siden. Hovedtelefoner maser ikke på dem.

Men så alligevel… Hvor nemme er glassene at afmontere? Skal man lade dem sidde, imens man sover? Hvordan pudser man dem uden at flå i sin næseryg? Og alle der går permanent med briller, har nok prøvet at støde dem ind i noget og få et ordentligt gok på næsen (jeg har pinligt mange gange hamret mine brilleglas direkte ind i et mikroskop, fordi jeg i min iver efter at se mit resultat, glemte, at jeg havde briller på). Ikke nogen rar oplevelse – og jeg har svært ved at forestille mig, at den bliver bedre, hvis brillerne sidder igennem næsen.

Fig. 7 fra patentet US7066592 B2 gengivet fra patentdatabasen Espacenet Illustration: John J. Rose

Det var i hvert fald ikke en løsning, jeg selv havde fundet på, og det lader det heller ikke til, at der er andre der har, for J. Rose fik patent på opfindelsen i 2006.

Jeg har dog ikke set dem slå igennem på markedet, og så vidt jeg kan se, er patentet heller ikke blevet opretholdt. Det er nok også et svært at få udbredt for fascinerende eller ej, har jeg ikke lyst til at få monteret et par briller, før jeg har set andre være glade for den løsning, og sådan forestiller jeg mig, at der er mange, der har det.

Hvad savner I af smarte opfindelser for at forbedre hygiejnen i det offentlige rum?

Louise Floor Frellsen er fysik-ingeniør, ph.d. og postdoc fra DTU og nu patentrådgiver hos Budde Schou. Bloggen Patentkontoret opdaterer hun hver anden mandag med en blanding af betragtninger fra IP-verdenen og eksempler på finurlige patenter.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg synes, at mine briller generer mere over øret end på næsen, så modvægt er en dårlig ide.

Jeg har heller ikke planer om at få en næsepiercing, men ideen kunne forbedres ved at bruge en magnetisk lås i stedet for den click-on løsning, diagrammet viser. Dermed bliver det mindre ubehageligt at tage brillerne af og på.

De gammeldags pincenez er heller ikke løsningen -- de generer næsen for meget, og falder nemt af (hvorfor man typisk havde dem i en kæde).

Hvis man virkeligt føler sig meget generet af briller, kan man bruge kontaktlinser (som dog også har deres ulemper) eller få en laseroperation (som heller ikke er uden problemer). Jeg har valgt at beholde mine briller, selv om glassene er ret tykke. Men det er nok fordi, jeg har haft briller siden barndommen, så jeg har vænnet mig til dem. Det er nok sværere for folk, der i voksen alder får behov for briller.

 • 2
 • 0

Pyha ja stød-armbånd tør jeg godt nok ikke, selvom jeg er blevet bedre, ville jeg få mange rap i løbet af en dag.

Og som Torben siger er der både fordele og ulemper ved modvægt.

Men ja der er gjort rigtig mange fremskridt indenfor hjælpemidler til synet allerede. Jeg begyndte selv først med briller som voksen, og har en bygningsfejl, der driller – men til trods for duggende briller, at de glider, og at jeg slår dem ind i ting, er jeg bestemt taknemmelig for, at briller er en mulighed, for det er jo ret meget sjovere at kunne se verdenen omkring sig, selv hvis det er lidt besværligt en gang imellem.

 • 0
 • 0

Mine begrænsede erfaring med sygekassebriller er, at de fungerede godt for de blev siddende, de havde godt fat i ørerne, men i dag er der mange andre krav til briller end at korrigere for øjnenes uformåenhed.

 • 2
 • 0

Lidt kedeligt i forhold til piercingen, men: Min optiker har forsynet mig med nogle silikone-"kroge", der sættes på brillestangen bag øret. De virker fantastisk. Ikke alene kan jeg nu løbe med briller, uden at de glider frem, når jeg begynder at svede. Jeg kan også klare en kæntring i kajak og rulle op igen, uden at brillerne falder af.

 • 3
 • 0

Det lyder jo som en genial løsning! Og det er et glimrende eksempel på, at en god ide ikke behøver at være så outreret eller skille sig helt så meget ud for at være virkelig værdifuld.

 • 0
 • 0

..kontaktlinser?

Jeg går ikke med briller selv - ikke engang solbriller, da jeg generelt ikke bryder mig om at have briller på. Men jeg undrer mig lidt over hvorfor folk ikke vælger at gå med kontaktlinser i stedet for? Man må da få et helt uforstyrret synsfelt, i modsætning til briller.

Selvfølgelig er der jo folk med et så nedsat syn, at kontaktlinser ikke vil kunne kompensere for det - men jeg synes stadigvæk jeg ser mange folk med briller..

Undskyld min manglende indsigt i brillesociologien.

 • 0
 • 0

Kontaktlinser er fremragende, indtil gammelmandssynet melder dig. Når du ikke mere kan se deklarationen på varer du handler ind med kontaktlinser, melder behovet sig for flerstyrkeglas. (Og det har man ikke med kontaktlinser, selv om de har prøvet lidt forskellige ting).

 • 1
 • 0

Kontaktlinser er ubehagelige at gå med for nogle. Efter et par timer begynder jeg at føle mig træt, og derefter bliver det bare værre.

Kontaktlinser giver et langt bedre synsfelt og man slipper for de irriterende tunge briller. Det opvejer bare ikke den konstante træthedsfølelse. Den gør det svært at gennemføre en almindelig arbejdsdag.

Langt de fleste har heldigvis ikke så store problemer med kontaktlinser.

 • 0
 • 0

Og så er der også nogle af os, der simpelthen ikke kan tåle kontaktslinser. Har prøvet flere gange, men optikere siger til mig at de kan se stor irritation omkring kontaktlinsen i mit øje, blot efter 1 times tid - så derfor ikke en løsning for alle. Briller er desuden noget man skal lede lidt efter, for at finde den der passer bedst til hovedet. Og jeg må ærligt indrømme at jeg har vendet mig godt og grundigt til dem. Det kunne da være dejligt at undværre... men alternativerne er stadig lidt for spændende. Husker f.eks hvordan det virkede lidt underligt, at ham der reklamerede for laserbehandling - stadig gik med briller selv. Mindes kun at det var da jeg gik til Jiujitsu at det var lidt tricky. Men mit syn er ca -1 med 1,5-2 i bygningsfejl - så det gik fint i nærkamp.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten