Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
Patentkontoret bloghoved

Briller der ikke glider

Nu hvor Danmark er ved at åbne op igen, og vi skal lære at færdes med forsigtighed i det offentlige rum, må jeg indrømme, at jeg personligt oplever den største udfordring i form af ikke at komme til at røre ved mit eget ansigt hele tiden.

Jeg faldt over en artikle, der fortalte, at jeg ikke er den eneste med den udfordring. Folk rør i gennemsnit sig selv i ansigtet 23 gange i timen, så det er små 400 gange i døgnet(s vågne timer), man skal stoppe sig selv.

Men der hvor det er allersværest for mig at holde fingrene på god afstand af mine slimhinder, er når mine briller glider, og jeg bare gerne vil skubbe dem på plads igen.

Der findes jo forskellige løsninger, så som at holde dem på plads med elastikker, men det kan jo også stramme og irritere.

John Rose fandt i 2004 på en mere permanent løsning: Brillepiercingen – originaltitel ”Frameless glasses attaching to body”.

Fig. 6 fra patentet US7066592 B2 gengivet fra patentdatabasen Espacenet Illustration: John J. Rose

Det er simpelthen intet mindre end en piercing igennem næseryggen, der kan holde brilleglas fast på hver side af næsen.

Jeg kan simpelthen ikke andet end at være dybt fascineret af den idé. For på en måde er det jo genialt. Brillerne kommer ikke til at glide. Der er ikke noget stel, så man kan ligge ned og se fjernsyn uden brillerne bliver skubbet til siden. Hovedtelefoner maser ikke på dem.

Men så alligevel… Hvor nemme er glassene at afmontere? Skal man lade dem sidde, imens man sover? Hvordan pudser man dem uden at flå i sin næseryg? Og alle der går permanent med briller, har nok prøvet at støde dem ind i noget og få et ordentligt gok på næsen (jeg har pinligt mange gange hamret mine brilleglas direkte ind i et mikroskop, fordi jeg i min iver efter at se mit resultat, glemte, at jeg havde briller på). Ikke nogen rar oplevelse – og jeg har svært ved at forestille mig, at den bliver bedre, hvis brillerne sidder igennem næsen.

Fig. 7 fra patentet US7066592 B2 gengivet fra patentdatabasen Espacenet Illustration: John J. Rose

Det var i hvert fald ikke en løsning, jeg selv havde fundet på, og det lader det heller ikke til, at der er andre der har, for J. Rose fik patent på opfindelsen i 2006.

Jeg har dog ikke set dem slå igennem på markedet, og så vidt jeg kan se, er patentet heller ikke blevet opretholdt. Det er nok også et svært at få udbredt for fascinerende eller ej, har jeg ikke lyst til at få monteret et par briller, før jeg har set andre være glade for den løsning, og sådan forestiller jeg mig, at der er mange, der har det.

Hvad savner I af smarte opfindelser for at forbedre hygiejnen i det offentlige rum?

Louise Floor Frellsen er fysik-ingeniør, ph.d. og postdoc fra DTU og nu patentrådgiver hos Chas. Hude. Bloggen Patentkontoret opdaterer hun hver anden mandag skiftevis med betragtninger fra IP-verdenen og med eksempler på alverdens finurlige patenter.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg synes, at mine briller generer mere over øret end på næsen, så modvægt er en dårlig ide.

Jeg har heller ikke planer om at få en næsepiercing, men ideen kunne forbedres ved at bruge en magnetisk lås i stedet for den click-on løsning, diagrammet viser. Dermed bliver det mindre ubehageligt at tage brillerne af og på.

De gammeldags pincenez er heller ikke løsningen -- de generer næsen for meget, og falder nemt af (hvorfor man typisk havde dem i en kæde).

Hvis man virkeligt føler sig meget generet af briller, kan man bruge kontaktlinser (som dog også har deres ulemper) eller få en laseroperation (som heller ikke er uden problemer). Jeg har valgt at beholde mine briller, selv om glassene er ret tykke. Men det er nok fordi, jeg har haft briller siden barndommen, så jeg har vænnet mig til dem. Det er nok sværere for folk, der i voksen alder får behov for briller.

 • 2
 • 0

Pyha ja stød-armbånd tør jeg godt nok ikke, selvom jeg er blevet bedre, ville jeg få mange rap i løbet af en dag.

Og som Torben siger er der både fordele og ulemper ved modvægt.

Men ja der er gjort rigtig mange fremskridt indenfor hjælpemidler til synet allerede. Jeg begyndte selv først med briller som voksen, og har en bygningsfejl, der driller – men til trods for duggende briller, at de glider, og at jeg slår dem ind i ting, er jeg bestemt taknemmelig for, at briller er en mulighed, for det er jo ret meget sjovere at kunne se verdenen omkring sig, selv hvis det er lidt besværligt en gang imellem.

 • 0
 • 0

Mine begrænsede erfaring med sygekassebriller er, at de fungerede godt for de blev siddende, de havde godt fat i ørerne, men i dag er der mange andre krav til briller end at korrigere for øjnenes uformåenhed.

 • 1
 • 0

Lidt kedeligt i forhold til piercingen, men: Min optiker har forsynet mig med nogle silikone-"kroge", der sættes på brillestangen bag øret. De virker fantastisk. Ikke alene kan jeg nu løbe med briller, uden at de glider frem, når jeg begynder at svede. Jeg kan også klare en kæntring i kajak og rulle op igen, uden at brillerne falder af.

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten