projekt globalt bloghoved

I Bolivia er klima ændringerne tydelige

Sikken fantastisk udsigt til Andes bjernene med Illimanis sneklædte top på 6.400 m. Jeg er i Bolivia’s hovedstad La Paz og været heldig at få et hotelværelse på 12 sal. På gaden går indianske kvinder i deres farverige klædedragter med mange broderede lag på lag skørter og bowlerhat.

Jeg bliver hentet af Ramiro, som har været tre uger på kursus hos Danida Fellowship Center i København. Han vil vise mig, hvad der er sket i La Paz siden mit sidste besøg.

Klimaændringerne har sin virkning på bjergene. Siden 1970 er hastigheden af afsmeltningen tredoblet, og de seneste år er det gået rigtig hurtigt i Andesbjergene. Chacaltaya-gletcheren var indtil for få år siden kendt som verdens højest beliggende skisportscenter. I dag er bjerget bare et bjerg. Gletcheren er smeltet og dets navn passer ikke længere. På indianersproget Aymara betyder Chacaltaya ”den koldeste vej”. Nu er bjerget berømt som et eksempel på den globale opvarmning. Ifølge eksperter vil de fleste mindre gletsjere under 5.500 meter være væk om tyve år, og de store over 6.000 meter vil være meget mindre.

Klimaændringerne betyder, at Bolivias gletsjere skrumper. Smeltevand dækker mellem 15 og 30 procent af vandforbruget i de centrale dele af landet. På turen rundt i byen fortæller Ramiro om den store vandmangel, der var sidste år som følge af klimaforandringer og forstærket af el Niño. I november 2016 indførte præsident Evo Morales undtagelsestilstand, da Bolivia var ramt af en længerevarende tørke, hvor mange af landets primære vandreserver var ved at tørre ud. I nogle dage satte hæren vandtanke op. Kan huske at jeg læste på den danske ambassade’s Facebook, hvor udsendte danskere skrev om, hvor svært det var at klare sig uden vand.

Ramiro fortæller, at tørker, oversvømmelser og jordskred som følge af klimaændringer i stigende grad rammer de fattigste befolkningsgrupper er de mest sårbare.* ”De har ingen forsikringer når de rammes af oversvømmelser, som jeg hørte at I havde, dengang I havde en store oversvømmelse i København”. * Ramiro har i flere år arbejdet i et program, hvor Danida støtter landets parkforvaltning med at bevare værdifulde nationalparker.

Det smukke land, Bolivia, det andet mest udsatte land i Sydamerika for klima ændringer (efter Guayana) i følge et forskningsprogram hos Notre Dame universitetet beliggende i Indiana i USA. Universitetet er kendt for sin “Global Adaptation Index, which ranks countries annually based on how vulnerable they are to climate change and how prepared they are to adapt.”

Nogle steder er der ingen vand, andre steder er der ekstreme mængder nedbør, og i Andesbjergene sker der en afsmeltning af gletsjerne på grund af de højere temperaturer. Det har stor betydning for både jordens økosystemer, idet den smeltede gletsjersne fører store mængder af salt med sig ned ad floderne til den opdyrkede jord. Konsekvenserne er en betydelig til-saltning af jorden, hvor det bliver sværere at dyrke afgrøder på grund af for stort indhold af salt. Dertil kommer de konsekvenser det har for de oprindelige indianske folks kulturer og livsgrundlag.

Aftensmad på Gustu

Som den privilegerede dansker jeg er, tog om aftenen ned til el Gustu restauranten. Denne restaurant blev i 2013 startet af Claus Meyers og siden er køkkenchefen Kamilla Seidler kåret til Sydamerikas bedste kvindelige chefkok. Gusto har sat gang i en gastronomisk i Bolivia, som bygger på den samme idé om de lokale ingredienser som det nordiske køkken.

På Gustu oplæres kokke og tjenere, som kommer fra en madskole i det fattige El Alto, som udviklingsorganisationen Ibis har støttet opstarten af. Se link.

NASA har lige meddelt, at 2016 er det varmeste år siden målingerne startede 1880. En sådan information bliver meget konkret ved mit besøg i Bolivia, hvor klima ændringerne er så tydelige. Mens jeg som den priviligerede dansker nyder den fantastiske mad med quinoa med rosiner, mandler, de mange kartoffel varianter og planter som jeg ikke kender. Der er mange kontraster i at være ude at rejse i fattige lande.

Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Skal danske skatteydere stå på mål for om der er vand nok til bolivianerne, når de tillader sig en befolkningstilvækst på halvanden procent? Hvad med at de selv tog ansvar?!

 • 5
 • 16

Kan berolige dig med, at den danske ambassade I Bolivia lukkede for ti dage siden. Det særlige ved klimaændringer er at det rammer globalt (ca CO2 ikke holder sig til landegrænser). Det får store konsekvenser jvnf. tusindvis af klima forskere. NASA er lige kommet med tal om at sidste år havde højeste gennemsnits temperatur nogensinde. Hilsen Hans Petr

 • 16
 • 6

Skal danske skatteydere stå på mål for om der er vand nok til bolivianerne, når de tillader sig en befolkningstilvækst på halvanden procent? Hvad med at de selv tog ansvar?!

Jeg tror ikke der er nogen som mener at danske skattydere skal gøre noget specielt for Bolivia. Det er nok mere et opråb om at vi alle sammen skal gøre noget for os alle. Bolivia er anført fordi man får godt syn for sagen dér.

Og så er der ingen som 'tillader' sig en befolkningstilvækst på et eller andet procenttal. Der er bare heller ikke nogen der kan begrænse den. Ikke i et demokrati. Den politiker som foreslår det, er ikke politiker længere efter næste valg. Det kan kun gøres i diktaturstater, og dén vej er der vel ingen som har lyst til at gå. Medicinen er næsten værre end sygdommen, så at sige...

 • 7
 • 3

Den årlige vækst i BNP har siden 2010 svinget mellem 4 % og 6 %

Nu handlede artiklen jo om, at der ikke er vand nok til alle.

Bolivia ligger med sine 2500 USD per capita nede og skraber bunden globalt set. Så en vækstrate på 5% af ingenting batter altså ikke meget og er ikke udtryk for at de lader sig falde ret meget ind. Udover at de får en hulens masse børn.

 • 1
 • 4

Det særlige ved klimaændringer er at det rammer globalt

Nej. Et land som Niger ramnes hårdere end et land som Danmark (hvor det lige har pisset ned en hel sommer).

Jeg var på Projet Danois i Niger i 1990. 8 mio mennesker og tørke+hungersnød. Danske skatteydere betalte 100vis af mio for at de stakkels tørstige afrikanere kunne få noget vand. Nu er de så blevet 20mio. Hjælper nok ikke lige på problemet med for lidt vand.

 • 1
 • 2

Bolivia ligger med sine 2500 USD per capita nede og skraber bunden globalt set. Så en vækstrate på 5% af ingenting batter

Fake news? Bolivias BNP pr. indbygger var ultimo 2016 på ca. 6300 USD, mens det mere retvisende GDP er ca. 7200 USD.

 • 5
 • 0

Chacaltaya-gletcheren var indtil for få år siden kendt som verdens højest beliggende skisportscenter.

Ja. Det var en vittighed for alle andre end de lokale. Stedet ligger i over 5000 meters højde, hvor luftrykket er ca. 0,5 atm.

Enhver indfløjet turist vil få åndenød eller højdesyge pga. iltmangel.

Chacaltaya-gletscheren forsvandt for 8 år siden, så det er en gammel nyhed.

 • 3
 • 0

I november 2016 indførte præsident Evo Morales undtagelsestilstand, da Bolivia var ramt af en længerevarende tørke, hvor mange af landets primære vandreserver var ved at tørre ud.

Ja, vejret er omskifteligt. Men hovedårsagen til vandmanglen i La Paz skyldes manglende rettidig omhu.

La Paz har ca. 800.000 indbyggere. Den årlige tilvækst er 40-50.000, svarende til ca. 5 % (vandringen fra land til by er udtalt i Bolivia). Derfor øges vandbehovet med ca. 1 mio m3 pr. år.

Ca. 20 % af vandet kommer fra andre gletschere end Chacaltaya, som La Paz aldrig nogensinde fra fået vand fra.

Fra kilde til forbruger mistes ca. 50 % af vandet pga. gamle utætte vandledninger, fordampning fra åbne kanaler og fra vandtyveri..

Vandforsyningen i La Paz har ført en omskiftelig tilværelse og var indtil 2004 drevet af et fransk firma, men er nu i offentligt eje. Vandforsyningen skal helt enkelt udvides, så det kan dække det stigende behov. Den svingende vandforsyning skal dækkes med flere og større vandmagasiner.

I 2016 fyrede præsident Morales vandforsyningens ledelse, og desværre skraber Bolivia bunden med en plads 113 over verdens mindst korrupte lande.

 • 2
 • 0

Tak, Hans Peter Dejgaard for anmeldelsen af gourmet-restauranten Gustu, der ligger i velhaverkvarteret i La Paz.

Restauranten besøges fortrinsvis af lokale rigmænd, diplomater og turister, hvor de kan vælge mellem en 4, 7 eller 15 retters menu, som de fleste i La Paz kun kan drømme om og aldrig vil opleve i hele deres tilværelse.

Herligt, at danske ulandsmidler anvendes til noget nyttigt.

Er der andre gourmet restauranter, du kan anbefale i La Paz, og hvordan smagte de gourmet-stegte marsvin?

 • 2
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten