Patentkontoret bloghoved

Bøger i forskellige formater

Ligesom så mange andre holder jeg af en god bog, og selvom det er det der er indeni der tæller, er der igennem tiden en del opfindere, der har gjort deres for, at det vi læser i også skal være rart at sidde med.

Sidste gang skrev jeg om salg af patenter som e-bøger, så det virker passende at tage et kig på e-bogslæsere.

De første e-bøger

Det viser sig, at der ikke er hel enighed om, hvem der opfandt e-bogen eller e-bogslæseren, muligvis fordi det er svært at definere, hvornår noget er en e-bog. For er der egentlig forskel på en e-bog og at have teksten til en bog digitalt?

Det første patent på området er Ángela Ruiz Robles’ ansøgning på en elektrisk og trykluftsbaseret mekanisk metode til boglæsning (løst oversat fra den spanske originaltitel), som hun indleverede i 1949. Desværre havde ansøgningen ingen billeder, og maskinen blev aldrig masseproduceret, men en prototype er udstillet på det spanske nationalmuseum for videnskab og teknologi. Man kan jo desværre ikke lige rejse dertil for tiden for at tage et kig, men billeder af både opfinder og bog kan ses her. Hun var skolelære og udviklede sin opfindelse for at eleverne ikke skulle slæbe lige så mange skolebøger frem og tilbage til skolen.

Femten år senere i 1984 ansøgte Texas Instruments om patent på et apparat til at levere proceduremæssige instruktioner – altså en slags e-bogslæser til at have mange forskellige manualer samme sted. Det var stadig en noget større sag, end vi er vant til i dag, blandt andet fordi batterier var en del større, så de måtte bæres med i den tilhørende kuffert.

Fig. 1 fra EP0163511A1 Apparatus for delivering procedural type instruction, gengivet fra patentdatabasen Espacenet. Illustration: John Harkins and Stephen H. Morris

Nuværende e-bøger

Selvom de tidligere varianter var skridt på vejen, er det skærmtypen, der blev opfundet af Joseph Jacobson et al. for E ink Corp, der ledte til e-bøger, som vi kender dem i dag.

Den slags skærme kaldes elektroforetiske, og med en meget overfladisk forklaring bygger de på at have en lang række små kapsler, der kan styres elektroforetisk – altså man kan styre systemet imellem to forskellige tilstande ved at sende en strøm igennem. Desuden har systemet en masse retroreflektive strukturer, hvor lys sendes direkte tilbage mod kilden uden at spredes i mange forskellige retninger. Ved at styre de elektroforetiske elementer kan man styre om der kommer lys frem til retroreflektorerne og dermed om en pixel er mørk eller lys.

I patentet beskriver opfinderne en række forskellige måder til at blokere for refleksion – enten ved at blokere lysindfald eller blokere for punktet, hvor refleksionen finder sted.

Figs. 6A-6C fra patentet Retroflective electrophoretic displays and materials for making the same US6249271B1. Figurerne viser en af de varianter, der kan bruges til at lave skærme med elektronisk ”blæk”. Den retroreflektive struktur (42) er et V eller en kube, der styrer hvordan en lysstråle (40) reflekteres tilbage parallelt med retningen den kom ind i. Alt efter hvor en elektroforetisk partikel (38) befinder sig kan den enten tillade at lyset kommer ind og bliver reflekteret uden problemer (som i Fig. 6A og 6B), eller den kan blokere at lyset kan finde vej ind til stukturen og blive reflekteret (som i Fig. 6c). Illustration: Jonathan D. Albert et al.

Men det er bare ikke det samme som på papir

Selvom jeg selv kun modstræbende gav e-bøger en chance, må jeg indrømme, at jeg er blevet rigtig glad for at læse på den måde. Det er praktisk at kunne have et helt bibliotek samlet et sted, inklusiv ordbog til når der er noget man er i tvivl om, og indbygget lys er heller ikke dårligt. Men det sagt er det ikke det samme. Det kan være rart at være omringet af sit bibliotek, faktisk at bladre sig igennem siderne, og så er der jo den fjollede ting, som vi er mange læsere der holder af: duften af en ny bog.

Men det er åbenbart ikke alle, der synes, at det er sagen med duften af papir og tryksværte der kun lige er størknet. Der er i hvert fald også opfindelser, der er møntet på at fjerne eller maskere duften.

Der er for eksempel en kinesisk opfindelse på en reol, der er særligt lavet til at slippe af med lugten af ny bog. Ud over en bund bogen kan stå på, er der her mellemplader, der kan holde bogen åben, så siderne kan dampe af.

Fig. 1 fra CN106037265A New book smell removal shelf, gengivet fra patentdatabasen Espacenet. Illustration: Bin Zhang

Og hvis nu man ikke kan slippe helt af med lugten af ny bog, kan man maskere den med en anden duft i stedet, som i den koreanske brugsmodel på en duftende bog, hvor et lille duftmodul er monteret i bogryggen og siderne er udskåret, så der kan bladres rundt om det.

Figs. 3 og 4 fra A scented book (maskinoversættelse fra original koreansk titel), gengivet fra patentdatabsen Espacenet. Illustration: Yoon Hyeok-Jin

Da jeg gav mig til at søge på opfindelser med bøger og dufte, havde jeg ærligt talt forventet, at det ville være noget der skulle få min e-bog til at lugte af papir, men der tog jeg fejl.

Hvordan foretrækker du at læse dine bøger?

Louise Floor Frellsen er fysik-ingeniør, ph.d. og postdoc fra DTU og nu patentrådgiver hos Budde Schou. Bloggen Patentkontoret opdaterer hun hver anden mandag med en blanding af betragtninger fra IP-verdenen og eksempler på finurlige patenter.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Helt klart min kindle. Jeg er på min tredie kindle. Jeg savner på ingen måde at side med kilo tunge bøger. Eneste tidspunkt hvor jeg søger et andet format er hvis det er tekniske bøger med farvede ilustrationer. Der skifter jeg til i-Paden.

  • 2
  • 0

Jeg læser gerne, men meget ofte er det et spørgsmål om at læse og kommentere en tekst. Dette inkluderer også at tegne på "originalen". Her har der været begrænsninger. Ja, man kan gøre det med en god stor skærm og en en mus, men det er en "indirekte" måde at skrive og især tegne på. Jeg vil gerne have noget man kan sidde med i hånden og "skitsere".

Her har jeg så fundet det norske reMarkable produkt, den nye model. Det er et E-ink produkt med en plade på godt en A5 sides størrelse. Man kan importere PDF og Ebooks. Man kan med fornuft læse artikler fra tidsskrifter, i gråtoner. Ovenpå den er der så en touch-følsom skærm. Man kan så skrive/tegne ovenpå dem. Den pen der er med reagerer rimeligt hurtigt. Den føles meget "papiraktig" at skrive/tegne på. Resultatet kan så eksporteres som grafik eller OCR-es til rå tekst. Det er behageligt at læse på og jeg kan godt lige at det er en refleksiv overflade. Det er ikke noget billigt produkt, langt fra, og det erstatter ikke min PC. Det er et rent skrive/tegneredskab og for mig et rigtigt godt supplement. Hvis man sidder og tager noter ved et møde er der ikke et generende "klikkeri" fra et tastatur.

Skønlitteratur, det er papir.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten