projekt globalt bloghoved

Blockchain bekæmper korruption i Ghana

Ved brug af Blockchain er foreløbig 40.000 skøder sat i et register i Ghana's hovedstad Accra, hvor historikken af tinglysninger og låntagning på jord og ejendomme kan ses på en gennemsigtig måde, ligesom transaktioner kan gå langt hurtigere.

Vi har etableret et samarbejde med banken Barclays Ghana og har fået vores model godkendt af regeringen. Vores model kan reducere korruptionen betydeligt, som der finder sted i forbindelse med jordregistreringer. Vi kan også undgå, at nogen forsøger at tage flere lån med sikkerhed i det samme skød, hvilket i dag sker fordi transaktionerne ofte tager et år, sagde Emmanuel Noah fra firmaet BenBen i Ghana på på konference i FN Byen i København.

Emmanuel fortalte, at de er gået i gang med at lave digitale kort i Accra med data fra Ghana's Lands Commission, Barclays banken og deres egne landmålere. Han anslår, at kun cirka 10% af tinglysnings-afgifterne bliver indbetalt til staten i Ghana, mens resten forsvinder forskellige steder hen. Hvis Blockchain i fremtiden bruges til digitalisering af skøder, kontrakter og andre juridiske papirer digitaliseres, er der store potentialer i at reducere korruptionen.

Det handler om at udnytte den teknologiske mulighed via Blockchain for en skabelse af tillid direkte mellem to parter, der ikke kender hinanden. Dette er muligt, fordi Blockchain er open-source med en krypteringsløsning, der sikrer, at hver enkelt transaktion er unik og ikke manipulerbar i, hvad kan betegnes som et stort globalt regneark. Hver transaktion, der foretages, fører til en ny linje med et unikt ID i det åbne regneark, der derfor ikke kan manipuleres med.

Ny rapport om Blockchain i udviklingsarbejdet

På konferencen i FN Byen blev den nye rapport ”Hack the Future of Development Aid” præsenteret af Udenrigsministeriet i samarbejde med tænketanken Sustainia og den i Danmark stiftede blockchain firma Coinify. Hvor konklusionen er, at Blockchain har potentialet til at forny udviklingssamarbejdet og den humanitære arbejde.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs sagde ved lancering af rapporten: ”Der er enorme muligheder i at bringe den teknologiske udvikling i spil i udviklingssamarbejdet. Brug af blockchain og kryptovalutaer er bare nogle af de teknologier, som kan være med til at give os helt nye redskaber i den udviklingspolitiske værktøjskasse."

Mark Højgaard, administrerende direktør og medstifter af Coinify fortalte, at overførsel af penge fra en filippinsk med job i Danmark til hendes søster i Filippinerne koster i dag 9% af beløbet, hvilket med Blockchain løsning kommer ned på 1-2%. Sådanne muligheder med at bruge kryptovaluta afsøges for tiden af især humanitære organisationer, som vil overføre nødhjælp til familier ramt af naturkatastrofer eller krig i fattige lande, så det kan se hurtigt og uden mellemled og gebyrer.

Selvom Blockchain er en teknologi på vej frem, så er det nødvendigt at forholde sig til den offentlige regulering. I eksemplet ovenfor finder Ghana's Lands Commission klare fordele i at gå med i et sådant samarbejde og der synes at være en række andre relevante anvendelsesmuligheder. Mere kontroversielt er den virtuelle valuta bitcoin - baseret på Blockchain - som Nationalbanken og Finanstilsynet advarer imod, fordi de er helt udenfor myndighedernes rækkevidde samt love, der beskytter forbrugerne.

Emner : Industri 4.0
Hans Peter er rådgivende ingeniør med speciale i udviklingslande og skriver om globaliseringen og dens konkrete betydning for udviklingen.
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det ville være oplagt at indføre offentligt tilgængelige blockchains til al politisk økonomi i DK - det ville give en vidunderlig transparens,

  • 2
  • 0

Et eksempel er: https://cointelegraph.com/news/london-cand...

Men forestil os et setup, hvor alle politiske partiers financielle transaktioner (indtægter og udgifter) var dokumenteret gennem en transparent og offentlig tilgængelig blockchain.

Hvem påvirker hvem? Hvem bidrager hvor meget til hvilke partier? Hvem får hvilke ordrer af hvem efter valget?

Mulighederne er mange - og jeg er overbevist om der aldrig vil blive vedtaget den slags transparens - desværre.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten