Biblioteksmusik i luften

Jeg sidder atter en gang på min trange plads på 26A i SAS-flyet, på vej hjemover efter fire dage i Las Vegas og CA World. En by, som min kollega Jesper Troelstrup har hørt amerikanerne omtale som byen, der gør et besøg i Europa overflødigt: "Hvorfor tage til Europa, når alle de bedste ting fra det gamle kontinent er samlet i Las Vegas?", lyder den noget obskure amerikanske logik.

Og sandt er det da, at kopier af Doge-paladset, Eiffeltårnet og Triumfbuen har sat sit præg på den syntetiske by. Men ligefrem at tilbyde blot en flavour af Europa er vist lige en anelse overdrevet.

Nå, så sidder jeg i flyet og drikker den første gintonic og bliver en anelse rørstrømsk over at skulle vende tilbage til en by, som ikke er konciperet af merkantile Bugsy Siegel-typer, men er et resultat af næsten nihundrede års konstant evolution. En by med ægte steder og ikke blot rum.

Og hvad kunne være mere passende end at kombinere glæden over at vende hjem med lidt musikalsk nostalgi inden jeg afleverer en liste over links til oplysninger om digital rettighedhåndtering (DRM) til at beskytteblandt andet musikfiler til artikler, som kommer Ingeniøren på fredag?

SAS elevatormusik leveret i halvdårlig kvalitet over pa-systemet er ikke svaret. Så jeg fyrer op atter engang for det dybest set stadig imponerende trådløse tjeneste Connexion. Checker email og stiler så mod Netmusik.dk for at opsøge passende musik. Morten Kærsås "Ticket to Peace" må være oplagt. Next Stop-bevægelsens slagsang fra forrige århundrede, hvor aktivister forsøgte at undgå at den kolde krig blev varm. Og drog til USA for at opsøge steder for atombombesprængninger i Nevadas ørken.

To minutter senere er jeg logget på med mit kommunale password og downloader Moonjams bibliotekmusik i en højde af 10668 meter. For at gøre en anelse afbigt og anerkende, at USA's bidrag til den kollektive musikskat er betydelig, downloader jeg lidt musik af Ester Brohus, Danmarks bedste countrysanger.

Så er musikglæden sikret på turen, og jeg funderer over, om de involverede parter i Netmusikprojektet nogensinde har tænkt på, at det er en mulig måde at bruge vores digitaliserede musikbiblioteker på.

Jeg er glad. Men dybest set synes jeg, at det er en skandale, at musikken skal afleveres i det proprietære format wma, og tanken om, at hvis jeg ikke tilfældigvis sad foran en Windows-computer, så ville jeg ikke kunne lytte til Esters flotte stemme kl. 7.26 om morgenen i himmelrummet over Baffin Island.

Derfor skal min afsluttende bemærkning være en tak for, at Netmusik lod mig finde min yndlingsmusik i øjeblikket, på samme måde, som jeg på vej til USA kunne nyde Esben Just og kolleger sætte mig i stemning til USA.

Men samtidig er og bliver Netmusik som konstruktion en dødsejler, fordi det er stavnsbundet til en proprietær rettighedsforvaltning, som putter hele projektet i lommen på nogle griske distributører, som ikke har nok i musikelskernes kærlighed men kræver deres sjæl i form af en stavnsbinding til et bestemt teknisk format.

Har du holdninger til DRM-slagsmålet kan du læse Ingeniørens indsigt om emnet på fredag. Du kan også give din mening til kende her.

/kurt

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja, det er ikke spor morsomt at læse, at der bliver give flere millioner skatte-kroner til offentlige projekter, der så kun kan benyttes hvis man bruger en bestemt leverandørs teknologi...

Men Kurt, du har jo haft det oppe at vende før... (http://ing.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=20...)

Måske var det en ide, at følge op og spørge Morten Helveg Petersen om han har fået gjort noget ved sagen ? Den er sansynligvis gået i glemmebogen, men det er vel et forsøg værd..

  • 0
  • 0

Måske ved siden af emnet, men det med SAS og Internet over Sdr. Strømfjord kan også bruges til en God Skype snak. Det slår også tiden ihjel. Min gode ven Brian fra Canada (dansk født vestjyde) chattede med mig for få dag siden over Grønland i 10.800 meters højde, og pludselig have vi en treparts samtale mellem hans bror i Aarhus, Brian og så mig i en halv time fuldstændig ubesværet. En email til Brian med en stor jpg fil midt i det heller ingen hindring. hilsen fra Kurt Poulsen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten