Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
digiliv blog

Betahardware: Nexus 7 tur/retur

Google er ikke alene kendt for søgning, men også for at have en lang beta-fase på deres softwareprodukter. Og det kan på sin vis være fint nok. Men 'gratis' beta-software er en ting, ikke-gratis hardware må helst ikke være for meget beta, når det bliver solgt i butikkerne, vil jeg mene. Alligevel virker det ikke umiddelbart som om, Google skelner mellem software- og hardware-produkter i den sammenhæng.

For ikke så længe siden - i starten af februar - fik jeg mig en Nexus 7. Det er en tablet, som Asus har lavet i samarbejde med Google med en skærm på syv tommer. Maskinen virker umiddelbart ganske lækker, og skærmstørrelsen betyder, den er ganske håndterbar.

Men træerne vokser som bekendt sjældent ind i himlen. Da jeg havde haft Nexus 7 i ganske kort tid, gjorde apparatet mig opmærksom på en opdatering, nærmere bestemt Android 4.2.1. Jeg forsøgte at opdatere og troede egentlig, at alting var forløbet vel. Men så kom der endnu en opdatering, denne gang Android 4.2.2. Jeg forsøgte igen at opdatere, og tjekkede så for en god ordens skyld det installerede styresystem. Versionsnummeret var 4.1.2, altså ingen opdateringer - overhovedet.

Jeg prøvede igen - ved at nulstille en eller anden service-cache - at installere 4.2.2, og denne gang bed jeg mærke i, at Android-robotten havde et udråbstegn stikkende ud af maven på en måde, der så helt forkert ud. Lidt googling afslørede, at sådan skulle opdateringsforløbet da helst heller ikke se ud. Endnu mere googling kunne fortælle, at flere døjede med at opdatere deres Nexus 7 til den nye Android.

Illustration: fra nettet

*Et billede lånt fra internettet af en Nexus 4 root-opdatering gone wrong. Samme udtryk formår en Nexus 7 dog også ved en fejlslagen Android-opdatering. *

Men altså ... Android 4.1.2 og 4.2.2 ... tomato/tomato vil nogen måske tænke, også taget i betragtning at de på overfladen ligner hinanden til forveksling. Men dels havde jeg læst mig til, at den nye Android bød på mere sikkerhed og også mere stabilitet, begge dele går jeg mere end almindeligt op i. Og så var min opdateringstrang også drevet af et skjult ønske om kunne bruge højre flipper i pinballspillet Zen Pinball.

Her havde jeg nemlig også læst mig til, at hvis flipperen ikke reagerede på alle tryk - i højre side af skærmen - kunne det hjælpe at opdatere Android eller udskifte Nexus'en.

Nå, men efter flere forgæves opdateringsforsøg fik jeg en menu frem ved at trykke slukknappen og skruopknappen samtidig, mens udråbstegnet stak ud af maven på Android-robotten. Af noget tekst fremgik det, at alting bestemt ikke var, som det skulle være, noget med en 'Assert failed'. Men af internettet forlød det, at det ikke burde give anledning til panik, da Nexus'en kan manuelt opdateres.

I stedet afleverede jeg den hos Føniks Computer på Falkoner Allé, Frederiksberg og fik en ny udleveret med det samme, som jeg også fik testet opdateringsfunktionaliteten på i butikken. Den virkede. Fremragende service.

Ekspedienten i serviceafdelingen kendte til et par tilfælde, hvor Nexus 7'er ikke ville opdatere. Jeg spurgte, om der muligvis ikke var flere tilfælde, og at folk bare ikke fik brokket sig? Det mente han ikke, men han medgav dog, at den form for opdatering under alle omstændigheder bør være en banal funktionalitet. Det må jeg give ham ret i, og altså også selvom enheden ikke kører iOS. Selv kender jeg vist til i alt to Nexus 7'er, udover min egen oplevelse. I hvert fald den ene af dem vil heller ikke opdatere. Og det er ganske enkelt for ringe, Google (og Asus).

Jakob Møllerhøj er datamatiker og journalist på Ingeniøren og blogger om software, hardware og forbrugerelektronik.
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

At 4.2.1 opdateringen er en delta-opdatering for at holde størrelsen nede, og hvis der er blevet lavet "ændringer" på maskinen virker opdateringen ikke.. Desværre virker det som om, der er på nogle Nexus7'ere (bla. en af mine) er ændringer med i standardleverancen.

 • 0
 • 0

Overvejer du at installere Ubuntu - evt. med dual boot - på din Nexus? Det kunne være sjovt at høre om nogle erfaringer, - evt. også med en beskrivelse af en geninstallation af det originale os :)

 • 0
 • 0

Jeg har selv en Nexus 7 siden november i fjor. Kører fejlfrit. Opdaterer fejlfrit. Men godt at høre din hardwarepusher ombyttede uden vrøvl.

Men jeg har været ude i et par manuelle opdateringer af android devices.
Føj, det er noget snavs at få driverne til at virke. Den ene tog fire timer og tre forskellige pc'er at få til at lykkes. den anden lykkedes på den første pc, men tog mindst lige så længe.

Nu er sådanne manuelle opdateringer jo normalt kun noget man gør, hvis man vil opnå noget ud over standard. Den ene var en childpad der var tætpå ubrugelig, fordi leverandøren havde låst den til sit eget app-bibiliotek. Heldigvis havde nogen lavet en custom rom som var rootet og havde google play installeret. men ellers var magen til den stock rom.

Den anden (og det synes jeg er noget svineri!!), var en Samsung Galaxy Nexus. Jeg havde købt en Nexus-telefon for at prøve den rene android, som Google synes den skal være. Og for at have en telefon der bliver holdt opdateret et stykke frem i tiden. Det viser sig så at fordi den er købt uden for USA, så har "de" lavet visse ændringer i firmwaren. Efter sigende noget med en af radioforbindelserne. Nå, men det betyder så at det ikke er Google men Samsung der skal frigive opdateringer. Da der var gået tre måneder fra Jellybean 4.2 var kommet til min telefon, men ikke kommet til min telefon, mistede jeg tålmodigheden. Tak til Google og Samsung for at motivere mig til at lære noget mere om drivere og mobiltelefoner. Derudover er det en fantastisk lækker telefon. Og nu er den amerikansk, så forhåbentlig kommer den næste version af Android også til den.

Nå, det var én linie om Nexus 7 og et rant om bøvl med andre devices.
(Jeg kunne jo også bare lade være med at pille ;-) )

 • 0
 • 0

Jeg har også fået en Nexus 7 her i starten af året. Den blev ligeledes leveret med Android 4.1.2.
Jeg kunne heller ikke opdatere til 4.2.1, som blev tilbudt på det tidspunkt. Jeg prøvede et par gange inden det gik op for mig at updaten fejlede.
Som det er nævnt i første svar så er 4.2.1 OTA updaten en deltaopdatering. Jeg tror de har lavet en bøf (med eller uden hest) hvor 4.2.1 har en afhængighed til 4.2.0, men tilbydes som direkte update fra 4.1.2.
Løsningen for mig var www.wugfresh.com/nrt Nexus Root Toolkit. Det er et lille tool til at opgradere, tage backup, unlocke, roote og meget andet.
Hvis man følger guiden til driverinstallation slavisk får man et rigtig fint værktøj til at administrere sine Nexusenheder.
Men når det så er sagt, så burde det ikke være nødvendigt med den slags julenumre bare for at opdatere til nyeste version.
Jeg er rigtig godt tilfreds med min Nexus 7 og synes ikke der er noget beta over hverken hardwaren eller softwaren.

Mvh
Emil Mølgaard

 • 0
 • 0

Tak for nogle fine kommentarer.

"Overvejer du at installere Ubuntu - evt. med dual boot - på din Nexus? Det kunne være sjovt at høre om nogle erfaringer, - evt. også med en beskrivelse af en geninstallation af det originale os :)"

Tanken strejfede mig faktisk, og det kan bestemt blive en mulighed. Men jeg er dog lidt i tvivl om, hvad jeg får ud af en Ubuntu-tablet fremfor en Android-tablet, bortset fra fraværret af mine yndlingsapps. Men evt. mere om det senere.

"Nå, det var én linie om Nexus 7 og et rant om bøvl med andre devices."

Men en interessant rant, nonetheless ;)

"Jeg er rigtig godt tilfreds med min Nexus 7 og synes ikke der er noget beta over hverken hardwaren eller softwaren."

Jeg er bestemt også tilfreds med min, men det første produkt jeg fik i hænderne, virkede beta-agtigt/ufærdigt/ikke-salgsegnet. Og set fra mit forbrugerperspektiv var der tale om en hardware-klods.

 • 0
 • 0

Jeg kan umiddelbart ikke se hvorfor du kalder det et beta produkt, ja - der er åbenbart flere tilfælde af opdateringsproblemer, men hvem har ikke set det på utallige smartphones. Jeg synes det er et lidt indholdsløst argument at bruge når du giver hele produktet stemplet BETA og en hel artikel om et (mindre) problem.
Så vidt jeg kan se havde du du også kunne opdatere den manuelt selv, i stedet for at gå til Føniks Computer, men jeg siger selvfølgelig ikke at et forbrugerprodukt bør give dette ansvar til kunderne, men her var der tilsyneladende tale om et mindre generelt problem.

 • 0
 • 0

Jeg købte en omtrent på den internationale udgivelsesdato. Efter få dage røg en højtaler, hvilket jeg mistænker for at en fabrikationsfejl. Asus vedkendte sig garantien til trods for købet i USA, og jeg fik en ny. Der gik dog lige 3-4 måneder(!), fordi tabletten blev stjålet hos UPS undervejs, og det medførte en længere tvist om erstatningsansvar.
Jeg har dog fået mine penge retur og gladeligt købt en ny tablet, som jeg uden nogen problemer overhovedet bruger mange gange hver dag. Asus som firma og UPS som kurer stinker, men maskinen fejler bestemt ikke noget!

 • 0
 • 0

Du har ret; ingen af konkurrenterne når helt op på Apples grådighedsniveau. Men de arbejder formodentligt på det.

Hvorfor skulle Apples grådighedsniveau blandes ind i denne debat. Det virker da ret irrelevant.

 • 3
 • 1

Arh come on. Lars' indlæg var da rent trolderi.

Og dine links er ikke relevante. Asus laver ikke telefoner (På nær deres PadFone-mutant). Så en graf over telefoner er ligegyldig.

Skal jeg én gang til svare på de 30% så må det lyde sådan her:
iPad Mini er det Apple produkt der ligger tættest på Nexus 7.
Ipad mini er 50% bagud på RAM. 50% bagud på CPU ca 30% bagud på antal pixels (786.432 vs1.024.000). Endda på en større skærm. Til gengæld er den en del dyrere.

Mine børn på seks og otte foretrækker Nexussen frem for iPad (dog har de kun prøvet normal størrelse iPad)

Jeg synes ikke Apple laver dårlige produkter. Tværtimod faktisk. Men der er også andre der laver gode produkter.

Undskyld jeg falder i troldens net :(

 • 1
 • 0

Oplevede samme fejl da jeg hjalp en ven med at installere en custom firmware, hans nexus endte med at se nogenlunde sådan her ud:
http://nexus7pris.dk/blog/?attachment_id=129

Det endte dog lykkeligt, efter at have trawlet androidforums.com's forum igennem og fundet en der havde lignende problem fik vi flashet det backup image som vi lavede inden vi gik i gang med at smide custom ROM på tabletten.

Måske forhandleren eller distributøren har lavet noget fiksfakserier med softwaren inden enheden kom i dine hænder?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten