close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Belgisk atomrod

For et par år siden opdagede man revner i et par belgiske atomkraftværkers tryktanke. tryktankene fra samme leverandør findes i 22 reaktorer i 8 lande..

De to belgiske reaktorer blev undersøgt og genstartet maj sidste år, men lukket igen i marts i dette år fordi man ikke kan få resultaterne til at hænge sammen og Reuters bringer nu på bane hvad der har rygtedes i branchen i nogen tid: Man er ved at opgive de to reaktorer helt.

Om der er en sammenhæng med de fire reaktorer i England som EDF har lukket for "boiler inspection" er ikke helt klart.

Og mens vi er ved belgiens atomkraftværker: Der er nu indgivet politianmeldelse over det turbinehavari der lukkede Doel 4 reaktoren tidligere på måneden, fordi det ligner "sabotage".

Beskyldningen er åbenbart at nogen lukkede smørolien fra turbinen ud:

"There was an intentional manipulation," he said, adding that somebody had tampered with the system used for emptying oil from the Alstom-made turbine.

He said no outsiders had penetrated into the plant but declined to say whether an employee could have purposely caused the leak, as has been reported in some Belgian media.

Ialt er ca. halvdelen af både Englands og Belgiens atomkraft uplanlagt off-line for tiden.

phk

Poul-HenningKamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.

Egentlig forstår jeg godt, "ignore" tilgangen PHK anlægger på din post, men af nysgerrighed agere jeg gerne djævlens advokat: Hvad er det så du mener problemet er med ovenstående udsagn fra PHK, Lars.

R

 • 4
 • 0

Er der noget i Belgien som IKKE er noget rod?

Som Farage betegnede det: "pretty much a non-country". Jeg boede i Bruxelles 2007-2008 medens de forsøgte at danne regering. Bruxelles har gigantiske indvandrerghettoer.
Det eneste lyspunkt i Bruxelles er skæret fra de europæiske skatteyderes penge som flares af.

Belgien er et skoleeksempel på at et miltietnisk samfund ikke fungerer, og et forvarsel på hvad der sker når muslimer får demokratisk vægt i Danmark.

En fransktalende kristendemokrat kan bedre enes med en fransktalende socialist end med sin flamsktalende kristendemokratiske partikollega.

 • 4
 • 13

Egentlig forstår jeg godt, "ignore" tilgangen PHK anlægger på din post, men af nysgerrighed agere jeg gerne djævlens advokat: Hvad er det så du mener problemet er med ovenstående udsagn fra PHK, Lars.


UK har 16 reaktorer, hvoraf 4 er lukket ned til inspektion. Det er ikke "cirka halvdelen". Dette er Poul-Hennings fri fantasi. Dette sker systematisk hver gang det handler om kernekraft. Andre eksempler: Atombomber lavet ved at kast plutoniumsklumper mod hinanden og Fukushimaevakuering pga. andre isotoper end CS-134/137.

 • 16
 • 8

Du mangler stadig at rette "Ialt er ca. halvdelen af både Englands og Belgiens atomkraft uplanlagt off-line for tiden."


Hvad er det der skal rettes? Halvdelen af Belgiens atomkraftskapacitet på 6000 MW er nede i øjeblikket og forventes ikke i drift igen i år. De to reaktorer med mikrorevner kommer måske aldrig i drift igen og den havarerede (saboterede) turbine er så alvorligt skadet at den heller ikke bliver klar før vinteren. Det er 3000 MW der pludselig mangler. Desuden eksploderede en tværspændingstransformer på en højspændingslinie til Frankrig tidligere på året hvorved yderligere 400-500 MW mangler (den hændelse undersøges angiveligt også nu som mulig mistænkelig). Belgierne forventer en kritisk el-situation til vinter og er allerede ved at forberede befolkningen på mulig udkobling af hele regioner hvis kapaciteten bliver utilstrækkelig.
http://online.wsj.com/articles/nuclear-shu...

 • 10
 • 2

Kan du ikke gøre os alle en tjeneste og fortælle præcis hvori fejlen består? I tal?


Det er ikke "halvdelen" af de engelske reaktorer der er lukket pga. de fejl på boiler spines. Regner du for UK, som Poul-Hennings kilde, så er 4/16=25%. Regner du for England, så er det 4/11=36%. Det er muligt at Poul-Henning er så uvidende om engelsk kernekraft til at han fejlfortolker på linkets "In total EDF owns and operates eight nuclear generators throughout the UK and provides 8.8m kilowatts, representing about ten percent of that nation's total electrical output." Men det er bare ikke godt nok, når der også står: "The down time resulted in a loss of nearly one quarter of the French company's total nuclear power capacity."

For de her AGR-værker er der typisk 2 reaktorer. Hvor linket så regner en Generator for et værk, ikke reaktor.

 • 9
 • 12

Hinkley point B, Heysham1 & 2, Hartlepool, Sizewell B, Dungeness B, Oldburry, Wylfa.
Det er 8 stk aktive.. Heraf er fire så efter sigende nede, uplanlagt.. Det er vel det der er historien her..
Hvad mon de bruger som backup??

R

 • 14
 • 2

Jeg ville heller ikke gide svare alle de trolde, der i deres indebrændte, stammetænkende had kun higer efter at sværte mig til.

Der skal jo to til tango - PHK er jo mindst ligesaa intens i sin overbevisning som Lars.

"80% korrekt" er - naar der drejer sig om et naturlig tal man kan taelle til, uden at lyne bukserne ned - ikke saerlig imponerende. Og saa toevede han i oevrigt ikke med at rette i et link. Han sagde endda tak.

Det skal til PHK's umistelige haeder siges, at striden kun opstaar fordi han overhovedet deltager i debatten. Gjorde han som langt hovedparten af alle bloggere, blev Lars nok hurtig traet af at lege.

 • 4
 • 3

Lars Juul, det var nemmere for alle hvis fejlen bare blev rettet. Jeg minder dig om at du er på et fagblad, hvor fakta bør komme før X-faktor.

I store runde tal kommer vi ikke uden om, at store dele af kernekraften i UK p.t. er nede.
http://www.edfenergy.com/energy/power-stat...

Du vælger at diskutere decimalerne i PHKs påstand, og forholder dig ikke til indlæggets ånd om at kernekraft i sin nuværende form er en væsentlig mere kompleks og sårbar størrelse, end i REOernes rosenrøde skildringer.

 • 20
 • 4

orholder dig ikke til indlæggets ånd om at kernekraft i sin nuværende form er en væsentlig mere kompleks og sårbar størrelse...

Det kan man da ikke uddrage af indlægget. Og et eksempel fra BELGIEN skal da lige korreleres for at belgierne ikke kan finde ud af nogetsomhelst. Det tager 400dage for dem at danne regering efter et valg. Da jeg boede i Bruxelles, lukkede elselskabet for min strøm. Det viste sig, at naboen ikke havde betalt sin regning, og at hans og min måler var byttet om. Jeg fik regning for hans strøm, og han fik for min.

Lad være med at generalisere udfra nogetsomhelst som foregår i Belgien! De kan få selv det mest simple til at virke kompliceret.

 • 2
 • 13

og forholder dig ikke til indlæggets ånd om at kernekraft i sin nuværende form er en væsentlig mere kompleks og sårbar størrelse, end i REOernes rosenrøde skildringer.

Underlig kommentar - Vort samfund hviler på masser af kompleksitet som er mere eller mindre sårbar, så det er faktisk lidt flovt når et medie der formodes at henvende sig til teknikere lader sig dominere af en teknikforskrækket IT-ekspert på områder langt fra hans ekspertise!

Traditionel elforsyning med kraftværker - hvadenten de får energien fra kerne, kul, olie eller gas - er kompliceret, men gennem snart et århundrede har man lært at minimere sårbarhederne. Ligeledes er mange af de industrianlæg der producerer vore fornødenheder ganske komplekse størrelser.

Det interessante nye er måske snarere at mens de traditionelle forsyningsvirksomheder skærmede omgivelserne fra kompleksiteten og overlod den til teknikerne, så breder de nye vedvarende løsninger kompleksiteten ud over hele samfundet, så vi med tiden skal involveres meget mere i at få det til at virke, infrastrukturen skal ændres for et antal milliarder for at den ikke skal bryde sammen, og vi skal sætte os ind i komplicerede tankegange for ikke at blive flået i energiskatter, og vide hvornår vi bør tænde vaskemaskine eller komfur, og senere måske hvor langt borte man kan besøge venner i sin elbil osv.

Så kompleksiteten slipper vi ikke for, i det her eksempel var den indtil nu begrænset til kraftværker og det overordnede net, fremover vælger vi i stedet for at komplicere tilværelsen for os alle uden at der er vundet noget videre ved det!

 • 6
 • 13

I England er der p.t. 11 Reaktorer der er operationelle (kind of). Af dem er der 5 der er helt ude af drift og en der kører med halv last. I forhold til MW er det dog lidt mere end 50% af kernekraften der er kørende. Dette primært fordi Sizewell B består af en enkelt reaktor med to turbiner på, så dens reaktor leverer ~1200 MW mod de resterende reaktorers ~600 MW.

Jeg ville mene at udtalelsen "halvdelen af Englands atomkraft er ude af drift" kunne holde i byretten.

 • 22
 • 2

ved vindstille er dansk vindkraft ofte 100% ude af drift. Der er en stor statistisk afhængighed mellem vindmøllernes ydelse, men en meget lille afhængighed mellem akraftværkernes; sidstnævnte bliver sågar bevidst udtaget på skift.

 • 7
 • 15

Netop pgra vindmøllernes afhængighed af vinden, skal de melde ind i god tid, hvor meget de forventer at producere. Hvis de rammer galt, koster det ret blodigt på afregningen. (Jeg mener at der var en december for et par år siden, hvor det stort set kostede overskuddet for hele december måned at etellerandet (isslag?) slukkede næsten alle vindmøller på Sjælland på et tidspunkt, hvor de havde lovet at producere max.)

(Jeg er med i et vindmøllelaug, så det ville da være dejligt for mig, hvis vi bare kunne producere løs og sælge til max pris hele tiden, som diskussionen her af og til indikerer. Men det må være i et hidtil uopdaget parallelunivers :-) I praksis styres produktion og priser ganske professionelt, så min bil er ikke en porsche.)

På samme måde forventer jeg også at englænderne har tænkt over at selskaber, der har lovet at levere 3 GW ikke gratis kan slukke for dem og love at komme tilbage, når de har renset turbinebladene eller hvad der nu er grunden. (Det indebærer naturligvis også at selskaber skal have lov at tjene godt, når de faktisk leverer varen.)

 • 6
 • 1

I England er der p.t. 11 Reaktorer der er operationelle (kind of). Af dem er der 5 der er helt ude af drift og en der kører med halv last. I forhold til MW er det dog lidt mere end 50% af kernekraften der er kørende. Dette primært fordi Sizewell B består af en enkelt reaktor med to turbiner på, så dens reaktor leverer ~1200 MW mod de resterende reaktorers ~600 MW.

Jeg ville mene at udtalelsen "halvdelen af Englands atomkraft er ude af drift" kunne holde i byretten.

Så fik antallet af reaktorer på plads. Det er 11 for England(og 16 for UK). Poul-Henning skrev at ca. halvdelen af både Englands kernekraft uplanlagt off-line for tiden. Fra EDF Energy egen side oplyser de i dag at det 3 ud af Englands 11 reaktorer. Durgeness2s reaktor2 er sidenhen lukket ned på grund af følgende urelaterede hændelse: Reactor automatically tripped following an auxiliary transformer fault. Den slags sker også hos os ved Nordpool, F.eks. ved dette vandkraftværk med nogenlunde samme effekt og nedetid. https://umm.nordpoolspot.com/messages/34852

Af de 4 reaktorer med boiler spine insektioner er det kun 2 der har status af uplanlagt. Årsagen er at de øvrige 2 allerede havde planlagt nedlukning grundet almindeligt eftersyn. De overgår selvfølgelig til "unplanned", hvis inspektionen rækker ind i en periode der er meldt ind rettidigt.

De officelle tal da bloggen blev skrevet var altså 2 uplanlagte nedlukning for 11 reaktorer = 18%
Regner vi alle 4 reaktorer for uplanlagte nedlukninger ud af de engelske 11 reaktorer giver det 36%
Regner vi alle 4 reaktorer ud af UKs 16 giver det 25%

Kigger vi på de mest interessante tal så er det selvfølgelig de uplanlagte nedlukninger for hele UKs marked styret og reguleret af OFGEM ala vores Nordpool hvor reservekraft og balancekraft også kan handles. Det giver de bedste indikationer på effekten af nedlukningen på det britiske elmarked. 2 uplanlagt reaktorer ud 16 = 13%!

 • 7
 • 11