close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
phloggen

Beklager Jens-Martin

Dagens nyhed, at polarisen smelter fire gange hurtigere end forventet, eller mere præcist: vi er 30 år forud med at smelte polarisen, vil helt sikkert få krydderen galt i halsen rundt omkring her til morgen.

Jens-Martin Knudsen sagde under fysik-1 forelæsningerne, "Man skal ikke påkalde sig alt for megen opmærksomhed hvis ikke virkeligheden ligger indenfor konfidensintervallet."

For en gangs skyld må jeg være uenig med den store mester.

Når IPCC, takket være en udbredt lomborgisme[1], i vide kredse fortolkes som "så galt som det kan gå", så er der al mulig grund til at gøre opmærksom på det, når virkeligheden ligger på den grimme side af IPCCs konfidensinterval.

Men hvordan kan det i det hele taget ske, når IPCC skal representere summen af menneskelig viden på området ?

Det siger sig selv, at inden vi når frem til IPCCs konsensus, så er der foretaget en hel kæde af antagelser, vurderinger og skøn, startende med de syntetiske inputdata i klimamodeller over valg af sandsynlige fremtidige udslip og hvad der sker med golfstrømmen, indlandsisen, den sibiriske tundra osv.

Vi ved også, både fra almindelig erfaring og solid forskning, at de fleste mennesker ikke forandrer deres opfattelse af verden synderligt når de har nået en alder omkring 40-50 år.

Har man i midten af livet valgt atomkraft, liberalisme, socialisme eller for den sags skyld religion som det eneste saliggørende, så hænger man ved den ideologi resten af livet, men næb og klør, i en strid modvind af fakta. Videnskabelige teorier holder derfor først op med at være kontroversielle, når deres sidste modstander stiller træskoene.

Der er ingen tvivl om, at ældre respekterede forskere, typisk i professorstillinger, har udbrudt "Det strider imod sund fornuft" eller blot "det tror jeg ikke på" til en masse af de yngre forskere der har lavet det faktiske arbejde med klimamodellerne.

Vi burde plotte resultaterne af de mange klimamodeller der er inputdata til IPCC, imod forskernes alder. Hvis der viser sig en korrelation, kan vi måske bruge den til at kompensere IPCCs koncensus for efterkrigsgenerationens ukuelige optimisme og stivnende forestillingsevne.

phk

[1] Kunsten at fejlfortolke konfidensintervaller.

Poul-Henning Kamp
er selvstændig open source-softwareudvikler. Han skriver blandt andet om politik, hysteri, spin, monopoler, frihedskampe gør-det-selv-teknologi og humor.