close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.
mennesket i rummet blog

Balloner er ikke raketter

Politiken bragte i går denne historie: Teenager tager enestående fotos af kloden med billigt kamera

Flot billede. Men næppe enestående. Foto: Adam Cudworth

Det er på mange måder en sjov historie. Eller rettere: Historien er ikke så sjov som den er tankevækkende og inspirerende. Men den journalistiske vinkel og de redaktionelle kommentarer er sjove.

Det starter allerede i overskriften: Billederne er* "enestående".*

Journalisten redegør dog intetsteds for, hvori det enestående består.

Fotos af "kloden": Jeg ser ikke en klode; jeg ser et udsnit af en klode.

"Ved hjælp af små midler har han taget enestående billeder af Jorden - noget, som Nasa normalt bruger svimlende dyrt udstyr til."

Billederne er bestemt flotte, og hatten af for det. Men de er ikke enestående. Og det er ikke noget, NASA bruger* "svimlende dyrt"* udstyr til. Suk.

Det er jo bestemt ikke første gang, en glad amatør kobler kamera/smartphone sammen med en ballon og tager flotte billeder fra 30+ kilometers højde. Men det er sjovt nok med jævne mellemrum noget, folk falder pladask på halen for.

For den slags koster jo normalt millioner.

Hvilket naturligvis er noget sludder. Men det er interessant, for det viser, hvor skæv en opfattelse af rummet folk har. Alle synes at vide, at uanset hvad der har med rummet at gøre, så koster det formuer.

Og ja, hvis man skal bygge en raket, som kan sende noget i kredsløb om jorden fire gange årligt, og man vil tage mange penge for at folk skal sende deres satellitter, som har kostet millioner, op med ens raket, så bliver den nok dyr.

Det viser måske også, hvorfor utraditionelle rumprojekter traditionelt har haft meget svært ved at skaffe finansiering. For de fleste ligger rumfarten - på trods af vores efterhånden lange historie med mennesker i rummet - stadig udenfor menneskelig rækkevidde.

Vi bliver derfor nødt til at starte i det meget små, og det er bare en af grundene til, at jeg synes Copenhagen Suborbitals' projekt er så spændende. For det kommer åbenbart til at tage ret lang tid at overbevise folk om, at rumfart ikke nødvendigvis behøver at være forbeholdt regeringsagenturer med millioner eller milliarder i ryggen.

Steen Eiler Jørgensen

Endnu et eksempel på sensations journalistik. Det er desværre ved at komme på mode.

Så jeg kan kun nikke genkendende til din frustration!

Mvh

  • 0
  • 0

Hej Steen

Sad netop og læste artiklen online til kaffen i morges og overvejede at skrive til journalisten ;o)

Mvh Flemming, CS

  • 0
  • 0

Hvis en en journalist kan finde på at bruge ord som "enestående" om et foto så almindeligt, så må det jo være fordi man ikke har set det før. Og så må det da også komme som et chock at jorden virkelig er rund...

Os andre? Hvis vi trætte bedrevidende fjolser skal bruge ordet "enestående" så skal vi nok snarere kigge på noget som det her:
http://www.flickr.com/photos/jurvetson/797...

  • 0
  • 0