Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.
bæredygtigt byggeri bloghoved

Bæredygtigt byggeri og cirkulær økonomi - Markedet for genbrugte/genanvendte byggevarer skal fungere!

I løbet af februar har byggeriets fagpresse været præget af debat om cirkulær økonomi og genbrug/genanvendelse af byggematerialer. På den ene side er der generel enighed om, at man skal forebygge og reducere bygge- og anlægsaffald og, at der er behov for bevarelse og effektiv udnyttelse af ressourcerne. På den anden side er der udtrykt bekymring og usikkerhed om markedsføring og anvendelse af de genbrugte/genanvendte materialer. Debatten skal ses i lyset af, at genbrugte/genanvendtematerialer ikke betragtes som ”rigtige” byggevarer og, at de ikke er tilpasset til markedet for byggevarer. Bekymringerne og usikkerheden handler især om end-of-waste kriterier, manglende CE mærkning, dokumentation af materialernes renhed og kvalitet, samt priser og de økonomiske sammenhænge.

Alle byggematerialer er omfattet af Bygningsreglementet (BR 15). Af BR 15 fremgår, at ved anvendelse af materialer og konstruktioner, der ikke dækkes af Eurocodes, skal det på anden vis dokumenteres, at der opnås sikkerhedsmæssigt tilfredsstillende forhold. Ligeledes fremgår af Byggevareforordningen, at byggevarer skal ydeevnedeklareres, men ikke nødvendigvis CE mærkes.

Problemet med de genbrugte/genanvendte byggevarer med hensyn til CE mærkningen er, at vi ikke har styr på fabrikationen og, at vi savner fabrikanten, der kan tage ansvar for materialerne. Men, dette hindrer ikke brugen af genbrugte/genanvendte materialer, når blot de opfylder kravene i de standarder og tekniske specifikationer, som er nævnt i Bygningsreglementet. Det gælder fx knust beton som tilslag i ny beton og genbrugte mursten i såvel bærende som ikke bærende konstruktioner.

Det er en væsentlig barriere for cirkulær økonomi, at markedet for genbrugte/genanvendte materialer ikke fungerer. Det er derfor meget positivt, at Partnerskabet om bæredygtigt byggeri og affaldsforebyggelse, etableret af Miljøstyrelsen i 2016, på møde 12. december 2016 besluttede at se nærmere på det effektive marked for genbrug og genanvendelse af bygge- og anlægsaffald i 2017. Man tør håbe på, at vi snarest får markedet for genbrugte/genanvendte byggevarer til at fungere tilfredsstillende for alle parter med sigte på cirkulær økonomi i byggesektoren.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten