Bæredygtighedskaravanen bloghoved

Bæredygtighedskaravanen tager ud i Danmark

IDA har sat en karavane i bevægelse med det formål at få danske arbejdspladser til at øge kendskabet til FN's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling.

Du foreslås at lave en selv-vurdering af din arbejdsplads, som kan lede frem til at diskutere en styrkelse af verdensmålene i den private virksomhed eller offentlige institution, hvor du arbejder.

Navnet 'bæredygtighedskaravane' er inspireret af, at karavaneveje formidlede viden og kultur over store afstande og på tværs af landegrænser. Således blev transport på tværs af Afrika revolutioneret med indførslen af kamelen mellem det 5-8. århundrede.

IDA's formand, Thomas Damkjær Petersen, påpegede ved åbningen af Bæredygtighedskaravanen, at handelsfolkene brugte kamelerne til fragt, og at de også bragte viden fra sted til sted.

Det er netop tanken, at Bæredygtighedskaravanen skal gøre det samme frem til maj 2019. Ved åbningen på kulturnatten havde vi lejet en kamel til at stå udenfor IDA's bygning.

Bæredygtighedskaravanen er et initiativ startet af frivillige aktive i IDAs fagtekniske selskaber og regionale netværk.

Karavanen ønsker at udbrede kendskabet til verdensmålene ved at mobilisere IDAs medlemmer rundt om i landet, som skal få deres arbejdspladser til at diskutere og konkretisere måder at arbejde med verdensmålene på.

Det kommer til at synliggøre de bestræbelser, der allerede foregår. Og det fremmer forhåbentligt nye ideer og læring, der hvor arbejdet kun lige er begyndt.

Få os på besøg

Det er håbet, at så mange IDA-medlemmer som muligt vil deltage aktivt i karavanen, og vi har derfor to opfordringer til dig, som har lyst til at være med:

1) Karavanen har udviklet et værktøj for Læring og Selvvurdering, som du opfordres til at udfylde sammen med nogle kollegaer på din arbejdsplads. Konkret produceres et test-resultat, som maksimalt kan give 1700 point (100 point for hver verdensmål). Du finder selvvurderingen her.

2) Du er meget velkommen til at skrive til os, at du og kolleger gerne vil have besøg af Karavanen. Dette vil i givet fald blive arrangeret i samarbejde med såkaldte aktionsgrupper, som har deltagelse af IDA-aktive i de forskellige regioner i Danmark og sågar også i Grønland og Færøerne. På et besøg vil der være en dialog om, hvad arbejdspladsen allerede gør - og hvad de kan gøre endnu bedre - ift. at fremme nogle af verdensmålene i Danmark og måske give en hånd til fattige udviklingslande med viden og tekniske løsninger.

Bæredygtighedskaravanen blev skudt i gang den 12. oktober 2018 i IDA-huset og slutter med et stort arrangement i maj 2019.

Planen er at besøge 60 arbejdspladser, så du er meget velkommen til at foreslå et besøg på din arbejdsplads.

Til at lede Karavanen har IDA nedsat en Styregruppe med folk fra IDAs fagtekniske selskaber og regionale netværk. Du er meget velkommen til at kontakte os og projektets daglige koordinator Anna Lund Nielsen: aln@ida.dk

Karavanens akillessene er lokale aktions-grupper rundt omkring i landet, som kan hjælpe med at arrangere besøg på din arbejdsplads. De vil også i løbet af foråret organisere ’Samlingsmøder for de besøgte arbejdspladser i hver region.

Stemmer fra fremtiden

Vigtig for karavanens indhold er 'Stemmer fra fremtiden', som er en gruppe frivillige af unge ingeniører.

Denne gruppe af unge, frivillige ingeniører vil i de kommende måneder skrive på denne blog. De vil skrive indlæg og synspunkter med udgangspunkt i, at de er den fremtidige generation, der på godt og ondt vil komme til at mærke konsekvenserne af de nutidens handlinger.

Helt på linje med den definition, som den tidligere norske statsminister Gro Harlem Brundtland kom med sin rapport 'Our Common Future' (1987) til FN’s generalforsamling:

»En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov, uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare.«

Du kan følge karavanens aktiviteter på denne hjemmeside på dette link.

Medlemmer af karavanens aktionsgrupper blev i september trænet i verdensmålene, som skete i FN byen i København.

Du kan læse mere om verdensmålene på denne FN-hjemmeside.

Verdens lande vedtog i september 2015 på FN's generalforsamling under dansk formandskab de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling med 169 delmål, som alle skal være opfyldte i 2030.

Skrevet af Hans Peter Dejgaard, medlem af IDA's Styregruppe for Bæredygtighedskaravanen.

Hans Peter Dejgaard er medlem af IDA's Styregruppe for Bæredygtighedskaravanen, som har denne hjemmeside: https://universe.ida.dk/baeredygtighedskaravanen/
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten